Dodaj do ulubionych

Kalithea Mare Palace-Rodos

IP: *.outsourcing.atman.pl 11.07.06, 09:15
Witajcie,
Doceniam wartość informacji zamieszczanych na turystycznych forach. Już nie
raz pomogły mi w wyborze hoteli i miejsc na wakacje (i zawsze byłam
zadowolona).
W tym roku byłam z przyjaciółmi na Rodos, w hotelu Kalithea Mare Palace z
biurem Scan Holiday.
Podzielę się moimi uwagami, może się komuś przydadzą.
Hotel jest bardzo ładny, choć może trochę jak na mój gust za duży (co widać
zwłaszcza w czasie kolacji - istne tabuny ludzi). Myślę, że najlepiej
mieszkać w budynkach na skarpie z pięknym widokiem na morze.
Plaża przy hotelu (dość storme zejście wybetonowane) jest bardzo malownicza,
zaciszna, żwirowa (niezbyt przyjemne zejście do wody, ale nie było jeżowców w
czerwcu, za to mnóstwo ryb - koniecznie zabrać maskę do nurkowania).
Basen bardzo ładny, duży - superowy!
Jedzenie średnio smaczne. Jest oczywiście duży wybór, ale wszystko jest
robione raczej pod gusta niemieckich turystów i na poznanie greckiej kuchni
nie ma co liczyć. Pod tym względem wypada słabo w stosunku do hoteli, które
poznalam na Kos i na Thassos. Za to w barach na plaży i na basenie serwują
smaczne przekąski na lunch. Mniam!
W hotelu jest wypożyczalnia samochodów, skuterów i rowerów. Ceny są ok, można
się targować. Tylko rowerów się nie opłaca wypożyczyć u sympatycznych panów
hotelowych, wychodzi bowiem drożej niż skuter. A jazda na skuterze po Rodos
to istna przyjemność.

Jeśli chodzi o zwiedzanie, to oczywiście nie można się nudzić. Rodos, Lindos
i inne mniejsze, mniej turystyczne miasta. Nie polecam natomiast Doliny
Motyli. Drogo (5 euro) i nie ma nic specjalnego, a zwłaszcza motyli ;-),
przynajmniej w czerwcu nie było. Za to wnętrze wyspy i jej zachodnia część
jest dzika i piękna.
Moje ulubione plaże: Tsambika Beach i Aghati Beach. Ale i te w okolicach
Kalithea są ładne, choć kamieniste.
Nie zwiedzałam okolicznych wysp, ale podobno warto (tylko nie ze Scan
Holiday, bo strasznie zdzierają za wycieczki).
Jeśli ktoś lubi wodne szaleństwo, polecam Water Park w Faliraki - starczy
atrakcji dla całej rodziny na co najmniej jeden dzień - bardzo fajne miejsce,
choć nie jest to tania impreza 20 euro osoba dorosła, 15 dziecko.

Prawdziwą klapą była natomiast podróż z Central Wings, samolot spóźnił się
prawie 4 godziny przy powrocie, przy czym nie było na ten temat przez długi
czas żadnej informacji na lotnisku. Przewoźnik, ani biuro podróży nie
zapewnili lecącym należnego w takich okolicznościach posiłu, a na pokładzie
samolotu brakło nawet odpłatnych kanapek. W konsekwencji wiele osób przez 10
godzin było sobie o herbatce i ciastku za 5 euro nabytym na zatłoczonym i
bałaganiarskim rodyjskim lotnisku. Do tego dodać aroganckie stewardesy ...
wakacje skończyły się dość nerwowo. Nie przekreśliło to rzecz jasna masy
pozytywnych wrażeń z wakacji.
Obserwuj wątek
    • Gość: krzysia Re: Kalithea Mare Palace-Rodos IP: *.minrol.gov.pl / *.minrol.gov.pl 12.07.06, 08:45
      cześć Aga ja wybieram się do tego hotelu we wrześniu z małym dzieckiem, w
      związku z tym czy zejscie do morza jest na tyle kamieniste że mam dla małej
      zabrać jakieś obuwie na plażę, i jeszcze pytanie odnośnie samej miejscowości
      Kalithea- jak daleko jest od hotelu i czy są tam jakieś tawerny z dobrym
      jedzonkiem (i które polecasz)
      • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: Kalithea Mare Palace-Rodos IP: *.zvid.net 12.07.06, 09:19
        Zapraszam serdecznie do oceny hotelu:)
      • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: Kalithea Mare Palace-Rodos IP: *.zvid.net 12.07.06, 09:19
        Zapraszam serdecznie do oceny hotelu :)
      • Gość: lamia68 Re: Kalithea Mare Palace-Rodos IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 12.07.06, 09:22
        Mam w sumie podobne wrażenia z pobytu w tym hotelu w roku 2005. Mieszkalismy
        własnie w budunkach na skarpie (chyba Blockhaus 6), z widokami przepysznymi.
        Jedzenie - racja, ja też lepiej jadłam na Kos i Thassos.
        Jeśli chodzi ohotel, to usytuowany jest on przy bardzo ruchliwej głównej drodze
        na Rodos, w pobliżu żadnych tawern, nie polecam spaceru z dzieckiem poboczem
        tej drogi.
        • Gość: krzysia Re: Kalithea Mare Palace-Rodos IP: *.minrol.gov.pl / *.minrol.gov.pl 12.07.06, 14:06
          słyszałam że przed hotelem jest przystanek autobusowy i można do kalithei
          podjechać autobusem, czy ktoś wie ile kosztuje bilet do miasteczka.
          interesują mnie też ceny np. napojów w barze hotelowym, wody i jedzenia w
          knajpce
          • Gość: mj Re: Kalithea Mare Palace-Rodos IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 12.07.06, 17:47
            Czemu akurat do Kalithei ? W odległości 10 minut jazdy od hotelu jest miasto
            Rodos. ceny za napoje jak wszędzie w Grecji. Na 4 osoby do kolacji trzeba
            liczyć min. 5 Euro dziennie ( mineralna , ew. cola dla dzieci ) . W hotelu jest
            mały supermarket, kupowalismy regularnie, nie pamiętam dokładnie cen, ale nie
            był to jakiś szok. Dwa przystanki (lub trzy ) w kierunku miasta Rodos jest
            Champion.
            • Gość: loja Re: Kalithea Mare Palace-Rodos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 18:24
              W czerwcu nie było motyli-nie wiem,dlaczego Twój bilet kosztował 5e.My
              płaciliśmy po 3e.
              • Gość: lamia68 Re: Kalithea Mare Palace-Rodos IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 12.07.06, 21:13
                To nie motyle tylko rodzaj ćmy. Większość odwiedzających jest zawiedziona.
                • Gość: loja Re: Kalithea Mare Palace-Rodos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 21:24
                  Faktycznie-ćmy.Były 4-słowo daję!!W dodatku siedziały na drzewie.Ponoć latające
                  wyglądają ciekawie..
              • Gość: aga Re: Kalithea Mare Palace-Rodos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 22:40
                Niestety bilet kosztuje teraz 5 euro. Motyle widziałam 3 może w porywach i to
                siedzące na drzewie. Prawdziwa porażka ;-) Ale okolica przyjemna, a
                najfajniejsza była i tak przejażdżka skuterem.
                • Gość: buba Re: Kalithea Mare Palace-Rodos IP: 217.96.97.* 21.07.06, 10:30
                  Bo w tym roku podobno pozniej sie wylegaja, ale jak ja bylam
                  ok 20 czerwca to juz ich bylo calkiem sporo.
                  Niemniej sama dolika srednio sliczna, jedynie motyle sa atrakcja.
                  Nietety ludzi masa :-(

Buba
      • Gość: aga Re: Kalithea Mare Palace-Rodos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 22:52
        Wejście do wody na plaży przy hotelu jest dość kamieniste. Dziecku lepiej
        założyć buciki.
        Nie byłam w miejscowości Kalithea, jest to jakieś 2 km od hotelu, ale nie ma tam
        nic ciekawego oprócz kilku sklepów, wypożyczalni i knajpek. Najlepiej jechać do
        Rodos. Autobus staje rzeczywiście koło hotelu, do Rodos kosztuje chyba około 2
        euro. Nie jeździłam nim, bo miałam skuter.
        Ceny napojów w hotelu: woda kosztuje chyba 1 euro (75 ml), napoje od 2 euro w
        górę. W barach ceny przyzwoite, nic szokującego.
        Pozdrawiam i polecam się jako informator.
      • Gość: buba Re: Kalithea Mare Palace-Rodos IP: 217.96.97.* 21.07.06, 10:28
        Z jak malym dzieckiem jedziesz?
        Ja bylam w czerwcu tego roku z rocznym maluchem.
        Plaza dosc daleko jak na tarabanienie sie z calym potrzebnym dla takiego malucha
        ekwipunkiem, ale za to basen byl idealny.
        Spalismy w budynku tuz przy basenie i bylo to bardzo wygodne, bo mozna bylo
        szybko po cos do pokoju pobiegnac.
        Okna nie wychodza na basen, a na druga strone wiec nie bylo halasow i maluch
        spokojnie spal.

W poprzednim poscie pytasz o ceny biletow, no wiec bilet do Rodos kosztowal
        1,7euro, do lindos 4 euro, a do kalithea nie jechalam, ale na nogach da sie
        dojsc do plazy w uzdrowisku kalithea, tak ok 30mim (my szlismy z wozkiem).

Buba
      • Gość: buba Re: Kalithea Mare Palace-Rodos IP: 217.96.97.* 21.07.06, 10:29
        Z jak malym dzieckiem jedziesz?
        Ja bylam w czerwcu tego roku z rocznym maluchem.
        Plaza dosc daleko jak na tarabanienie sie z calym potrzebnym dla takiego malucha
        ekwipunkiem, ale za to basen byl idealny.
        Spalismy w budynku tuz przy basenie i bylo to bardzo wygodne, bo mozna bylo
        szybko po cos do pokoju pobiegnac.
        Okna nie wychodza na basen, a na druga strone wiec nie bylo halasow i maluch
        spokojnie spal.

W poprzednim poscie pytasz o ceny biletow, no wiec bilet do Rodos kosztowal
        1,7euro, do lindos 4 euro, a do kalithea nie jechalam, ale na nogach da sie
        dojsc do plazy w uzdrowisku kalithea, tak ok 30mim (my szlismy z wozkiem).

Buba

• Gość: krzysia Re: Kalithea Mare Palace-Rodos IP: *.minrol.gov.pl / *.minrol.gov.pl 25.07.06, 09:13
          mam jeszcze jedno pytanko, czy w knajpce na plaży można coś przekąsić
          regionalnego (wykupiliśmy wycieczkę z dwoma posiłkami i zastanawiam się gdzie
          będzie mażna coś przekąsić w porze lunchu)
          • Gość: Maraska Re: Kalithea Mare Palace-Rodos IP: *.chello.pl 25.07.06, 09:55
            Na pewno jest lunch jako trzeci posilek w barze przy basenie, poza tym sa tam
            tez rozne posilki, typu hamburger...regionalne toto niespecjalnie:-) i tak jak
            jedzenie w restauracji glownej czyli sniadania i kolacje smakowaly mi
            niesamowicie to te dwa razy spozyte przy basenowym barze to byly, jak dla mnie,
            fujj:-)
            co zas daja w knajpce na plazy to nie mam pojecia, ani razu tam nie zajrzalam...
            zreszta nie ukrywam, ze w taki upal nie bylam w stanie jesc trzeciego posilku w
            ciagu dni, najwyzej jakies lody, czy owoc, takze tu nie pomoge.
            Pozdrawiam
            Maraska
    • dorek3 Re: Kalithea Mare Palace-Rodos 13.07.06, 09:53
      Byłam w KMP w czerwcu br i w zasadzie potwierdzam to co napisała aga.
      Dla dzieci są dwa fajne place zabaw, moi chłopcy nie mogli przejść obojętnie.
      moim zdaniem jedzenie nienajgrosze, ale mam porównanie tylko do zeszłorocznego
      Rethymno village na Krecie.
      dolina Motyli u nas zrobiła furorę choć motyl był 1 (słownie JEDEN), ale to
      dlatego, że chłopcy uwielbiją kamienie i strumyki.
      z sama podróżą nie mieliśmy najmniejszych problemów - spźnienie przy wylocie
      nie przekroczyło 15 min.
      Mieszkaliśmy w budynku głównym, który napewno jest uboższy widokowo natomiast
      mieliśmy świetny pokój. Jak chciałm zamienić na którys z budyneczków nad morzem
      to zaproponowana nam wyraźnie niższy standart. Szum z ulicy nie okazał się
      specjalnie uciążliwy. W hotelu czyściutko, pokoje sprzątane gruntownie
      codzinnie. Hotel oferuje animacje dla dorosłych codziennie, przy czym repertuar
      powtarza się co tydzień.
      Do zwiedzania polecam starówke na Rodos, Lindos.
      • Gość: krzysia Re: Kalithea Mare Palace-Rodos IP: *.minrol.gov.pl / *.minrol.gov.pl 25.07.06, 09:21
        mam jeszcze jedno pytanko, czy w knajpce na plaży można coś przekąsić
        regionalnego (wykupiliśmy wycieczkę z dwoma posiłkami i zastanawiam się gdzie
        będzie mażna coś przekąsić w porze lunchu)

• Gość: buba Re: Kalithea Mare Palace-Rodos IP: 217.96.97.* 25.07.06, 10:34
          Zarowno w knajpce na plazy jak i przy basenie mozna cos przekasic.
          Przy czym obydwie knajpy czynne sa do 17. Niby dlugo jesli chodzi o jedzenie,ale
          ja chcialam kawe mrozona i okazalo sie ze jest 17:10 i z mojej kawy nic nie
          bedzie.
          • Gość: krzysia Re: Kalithea Mare Palace-Rodos IP: *.minrol.gov.pl / *.minrol.gov.pl 27.07.06, 08:39
            może ktoś pamięta w jakich godzinach w hotelu są śniadania i obiadokolacje?
            • Gość: aga Re: Kalithea Mare Palace-Rodos IP: *.outsourcing.atman.pl 27.07.06, 12:47
              Nie jestem już pewna, ale chyba śniadania od 7:00 do 9h30, a kolacje od 18:00
              do 21:30. Coś takiego.

• skorc Re: Kalithea Mare Palace-Rodos 28.07.06, 08:59
          ..bylem w KMP w czerwcu br. i ..spodziewając się takich pytań ze strony
          kolegów, którzy wybierali się tam w lipcu zrobiłem między innymi zdjęcie menu w
          restauracji przy plaży.
          Podaj mi proszę jakiś adres to chętnie Ci je podeślę.
          • Gość: krzysia Re: Kalithea Mare Palace-Rodos IP: *.minrol.gov.pl / *.minrol.gov.pl 31.07.06, 08:31
            klew1@poczta.onet.pl, wielkie dzięki
    • Gość: mak Re: Kalithea Mare Palace-Rodos IP: *.chello.pl 18.09.06, 20:19
      pytanie: czy z przystanku przy hotelu można dojechać bezpośrednio do Lindos?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka