Dodaj do ulubionych

Bufet - Korfu

26.05.07, 08:38
hej

Mam pytanie odnosnie posilkow , mamy hotel - w sumie male mieszkanko ...2
pokoje z kuchnia i zamierzamy jesc sniadanie tam ... pozniej jakies lunch w
miescie a wieczorem taka obiado-koalcje chcielibysmy wykupic w jakim hotelu ..
czy moglibyscie poleciec dokladnie jakis sprawdzony , bedziemy z dzieckim ,
zalezy nam na dobrej kuchni

Mieszkac bedziemy na Korfu a dokladnie w Gouvia - Kalypso ...
Obserwuj wątek
    • lucia77 Re: Bufet - Korfu 26.05.07, 08:52
      Mam jeszcze pytanie odnosnie samej wyspy ... jedziemy tam na 7 dni i ma byc to
      calkowicie wyjazd wypoczynkowy ... takze chcemy chodzic nad morze codziennie ,
      opalac sie , kapac i etc ...
      Jaka plaza jest najladniejsza i co mozecie polecic ... na tej wyspie ...

Bardzo bede wdzieczna za odpowiedzi - lecimy 6 czerwca ze Stockholmu ... moze
      bedzie ktos w tym czasie na tej wyspie :)
      • flisvos Re: Bufet - Korfu 26.05.07, 11:30
        w waszej okolicy najladniejsza plaza to Barbati, ale jest z zimna woda i
        kamienista(biale kamyczki-sliczne); ogolnie najladniejsze plaze sa po
        przeciwnej stronie wyspy.
    • Gość: lucia77 Re: Bufet - Korfu IP: *.bredband.comhem.se 26.05.07, 13:27
      a jak moge sie dostac na inna plaze po przeciwnej stronie wyspy - mozesz mi
      napisac i jaka to odleglosc i dokladnie ktora ? bede bardzo wdzieczna .
      • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: Bufet - Korfu IP: 80.54.0.* 26.05.07, 13:40
        Generalnie wszystkie na zachodzie lub północy (te są bardziej "patelniowe"). Te warte szczególnej uwagi to Agios Georgios Pagi (piękna zatoka) i Paleokastritsa (też piękna zatoczka z niesamowitymi klifami). Na północy warto również zerknąć na Sidari (charakterystyczny "Kanał Miłości") i Kassiopię (tę legendarną:) - cudny klimat miejsca). Typowo patelniowe plaże masz natomiast w Acharavi i Rodzie. W zasadzie to jedna szeroka plaża, która ciągnie się przez kilka km.

Zerknąć tez można na Agios Gordios (to południowy-zachód).

Dotrzeć można skuterkiem, autem lub autobusem.

Niemniej Gouvia też ma całkiem przyzwoitą zatokę.

Pozdrawiam
        Marcin
      • flisvos Re: Bufet - Korfu 28.05.07, 12:11
        ja najbardziej polecam Ermones, Glifade i Condoyalos(najpiekniejsza) jesli
        chodzi o ladne czyste i szerokie, piaszczyste plaze:)
    • lucia77 :) 26.05.07, 23:03
      Dziekuje za wypowiedz ... teraz juz mniej wiecej wiem jak to wyglada

mam jeszcze jedno pytanie - ile czasu zajmie mi dojechanie autobusem z Gouavi
      np do Roda ... ?
    • Gość: lucia77 Re: Bufet - Korfu IP: *.bredband.comhem.se 28.05.07, 07:30
      Bardzo prosze o odpowiedz ...
      • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: Bufet - Korfu IP: 80.54.0.* 28.05.07, 11:04
        Około 60-80 minut. W zależności od tego przez ile miejscowości będzie jechał autobus. Wedle rozkładu wychodzi około godzina.

Oto link do niego:

www.corfuholidays.biz/general/info/Corfu_Buses_and_Timetables/
        Musisz zerkać na wyjazd, a następnie odpowiadający powrót. Autobusy nie mają pętli i najczęściej zawracają w miejscowości i jadą z powrotem.

Interesować cię powinny następujące kierunki (Sidari, Acharavi-Roda, Kassiopia).

Jedynym autobusem, który może nie jechać ani przez Gouvię, ani przez Acharavi jest ten do Sidari. Jest skrót drogowy przez góry i musiałbym sprawdzić mapę jak on dokładnie biegnie. Warto się o niego spytać. Niemniej istnieje wielkie prawdopodobieństwo, iż pojedzie zarówno przez Gouvię jak i Rodę...

Autobusy jadą tu tak długo, bo zaliczają sporo miejscowości po drodze...

Pozdrawiam
        Marcin
    • lucia77 Re: Bufet - Korfu 28.05.07, 11:39
      Dziekuje !!!
      • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: Bufet - Korfu IP: 80.54.0.* 28.05.07, 11:44
        Nie ma sprawy. Wybacz, że tak długo. Ogólnie jazda autobusami po Korfu to fajna sprawa. Szczególnie jak traficie na auto po drodze jadąc przez jakieś górskie skróty. Mieszkając w Gouvii będziesz co prawda jeździć po nowoczesnej obwodnicy wzdłuż wybrzeża, ale może i górski trip się trafi. Zerknij też na autobusy do innych miejscowości. Np. Agios Georgios, Agiod Gordis, Mesonghi. Tam też dotrzesz z Corfu;)

Pozdrawiam i życzę udanych wakacji. Na pewno będą super. Jakbyś miała jeszcze jakieś pytania to śmiało.

Pozdrawiam
        Marcin
    • Gość: lucia77 Re: Bufet - Korfu IP: *.bredband.comhem.se 28.05.07, 13:30
      Dziekuje za odpowiedz ... bardzo mi pomogla i troche nakierowala ..

mam jeszcze pare pytan .. czy ta plaza w Gouvia jest mala ?
      jakie wycieczki fakultatywne wybrac z synkiem 5 latkiem ?
      i jakie sa ceny : wody , owocow , biletow

no i z tym bufetem ...czy nie lepiej wykupic w jakims hotelu `?
      • ray7 Re: Bufet - Korfu 28.05.07, 16:34
        A jezeli juz bedziesz w Sidari to koniecznie zrob zachod slonca...cos przepieknego
        • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: Bufet - Korfu IP: 80.54.0.* 28.05.07, 16:55
          Plaża w Gouvii ma około 1,2 km. To mała zatoczka w ciasnym łuku. Jest też mała marina. Jako, że miejscowość jest mała sama z siebie to nie powinno być problemu z plażowaniem.

Co do bufetu to raczej zostaje Wam stołowanie się "na mieście". W Korfu mało jest na tyle dużych hoteli, by oferowały HB dla gości spoza hotelu, nie wspominając o ALL. Większość z nich znajduje się w Kerkirze i jej bardzo bezpośrednich okolicach. Reszta to małe przybytki, w których HB to najczęściej obiadokolacja serwowana do stolika. Wiele hoteli oferuje tylko śniadania.

Najrozsądniejszą opcją będzie więc jedzenie w tawernach. Osobiście nie jestem w stanie polecić Wam żadnego hotelu, w którym wiem na 100% że można przyjść tylko na jedzonko. No i obawiam się, że coś takiego nie jest praktykowane. O jedzenie w tawernach się nie musicie martwić. Jedzenie jest świeże, warto zerknąc gdzie jada najwięcej osób i na pewno coś się wybierze.

Teraz ceny. Standardowe jak dla UE, może ciut wyższe (góra 10-15%). Artykuły zachodnie są w takiej samej cenie jak w PL, bo u nas są ceny z UE. Czyli Cola np. będzie kosztować 1E lub ciut wyżej. Czyli około 5-6 PLN. Woda 0,6-0,8E. Większość arytykułów paczkowanych 1-3E. Droższe są tylko sery, salami itd. Podaję tu ceny dla tzw. supermarketów. Na greckich wyspach są to lokalne sklepiki ogólnospożywcze. Mniejsze lub większe:)

Niemniej na Korfu są też normalne markety. Może nie gigantyczne, ale duże. Znajdziecie je w stolicy i np. Sidari. Tam ceny są nieco niższe... Ogólnie jest około 20% drożej na spożywcznych produktach niż w PL, za wyjątkiem tych, które są zachodnie. Te są w takich samych cenach. Może czasem nawet ciut niższych.

Tak jak pisałem. Musicie pamiętać, że to w PL jest drogo, a nie tam. Oni zarabiają w Euro. Przeciętna płaca w markecie np. to 1000-1500E. Czyli jak tam kosztuje coś 1E, to tak jakby w PL 1 PLN:)

Pozdrawiam
          Marcin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka