26.02.13, 13:50
Jak można przeczytać w najnowszym numerze Panoramy Osielska w artykule "Kącik samorządowca" - cytuję: "...jednak do przyjętych przez Wójta założeń /ciekawe kto opracowuje fizycznie - imiennie owe założenia?/ Radni wprowadzili NIEZNACZNE poprawki kwotowe".
Obserwuj wątek
    • 43henryk Re: Radni. 06.03.13, 14:28
      Prawo przygotowania założeń (projektu) budżetu jest wyłącznie domeną wójta, radni moga co najwyżej przedstawić wójtowi swoje propozycje i uwagi w tym zakresie. W projekcie uwagi te mogą być przez wójta uwzględnione lub nie, jednak to radni przyjmują lub odrzucają ten projekt właściwą uchwał, która konstytuuje budżet. Jednak szczerze wątpię, że ktoś z naszych radnych coś takiego zrobił, a może właśnie zrobił, stąd taki a nie inny kształt budżetu? Sądząć po szumie jaki towarzyszył projektowi budżetowemu, zwłaszcza ze strony radnych wsi Osielsko, można było sądzić, że w takim kształcie budżet nie przejdzie, a przynajmniej te osoby nie podpiszą się pod tak skonstruowanym planem finasowym. Stało się jednak inaczej, pytanie dlaczego pozostawiam bez odpowiedzi
      • dziwny22 Re: Radni. 07.03.13, 00:13
        Ciekawe czy za kadencji obecnego wójta / bodajże już 17 lat/ były takie przypadki, że jakiś radny głosował przeciwko budżetowi sporządzonemu przez wójta?
        • 43henryk Re: Radni. 07.03.13, 21:55
          Były przypadki,że Radny nie głosował za budżetem przygotownym przez Wójta. Były to jednak sytuacje odosobnione. Prym w tego rodzaju vecie widła pani Balbuza-Walkowska, ale od czasu jak została vice przewodniczącą już nie sprzeciwiała się tak ochoczo.
          • niemcz44 Re: Radni. 08.03.13, 01:31
            Z tego co wiem to podobnie jak pani Balbuza głosował były radny Różański. Może teraz pani Lucyna nie jest taka bojowa, gdyż jest odosobniona? Swoje jednak robi i angażuje się we wiele gminnych spraw. Ostatnio zjęła się możliwością uporządkowania bałaganu na placu przy Polo w Osielsku. Czy jej się to uda tego nie wiem. Jest także przewodniczącą rady rodziców w szkole w Niemczu. Moim zdaniem jest ona idealnym kandydatem na przyszłego wójta.
            • 43henryk Re: Radni. 08.03.13, 15:30
              Zgadza się, że oprócz Pani Balbuzy inne osoby, jak przywołany Radny Różański, W tym gronie znajduje się także Radna Wideł, czyżby i ta Pani, tak jak i cała ich reszta, czuła się odosobniona?
              Jeżeli Pani Radna Balbuza angażuje się w sprawy lokalnej wspólnoty, to się chwali, ale czy zajmowanie się porządkiem na parkingu Polo to poziom, który zaspakaja ego radnego? W moim odczuciu nie, bo takimi sprawami powinien zajmować sołtys ze swoją radą sołecką, a nie osoba, która miała aspirację zostać posłem.
              Jak widać Pani Radna Balbuza w kolekcjonowaniu tytułów publicznych zaczyna gonić swojego Kolegę z Rady Gminy, Konrada Cichańskiego, który jest Radnym i Sołtysem w jednej osobie.
              Może to wszystko świadczy o tzw. "parciu na szkło" i według mojej opinii raczej przemawia na niekorzyść Szanownej Pani Radnej, kandydatki na Urząd Wójta.
              Tak sobie myślę, że osoba Pani Balbuzy jest jeszcze z jednego powodu nieudaną kandydaturą, jest związana z Niemczem, który niepotrzebnie rywalizuje z Osielskiem. Uważam, że dla dobra Wspólnoty Osielska Niemacza, Żołędowa i innych Sołectw Gminy, przepraszam, ze ich nie wymieniam z nazwy, potrzebna jest młoda krew, która będzie łączyć a nie dzielić.
              • lesz1411 Re: Radni. 08.03.13, 18:50
                Witam. Myślę ze pewne uwagi zawarte w poście ,,43henryk” są krzywdzące dla p. Lucyny. Jako radna z Niemcza ma obowiązek dbać o interesy mieszkańców , którzy obdarzyli Ją zaufaniem dając jej Swój głos . Ale proszę prześledzić protokoły z wielu sesji i prac komisji . Jest tam wiele dowodów na to ze potrafi pracować dla dobra całej gminy , lub poszczególnych sołectw popierając wnioski dotyczące inwestycji w nich planowanych i oczekiwanych przez tych mieszkańców lub negując to co z punktu tych mieszkańców jest dla nich niekorzystne. Druga uwaga dotycząca parkingu przy Polo. Nie chodzi tu o parking tylko o rozpoczęcie działań dotyczących uporządkowania i wprowadzenia ładu na tym terenie. Osielsko jest ,,stolicą” naszej gminy i to gminy zasobnej , a centrum miejscowości , które powinno być wizytówką , wygląda jakby nikt nigdy nie chciał tam nic zaplanować i pozwolił na radosną twórczość domorosłych architektów . Efekty są widoczne i raczej nie są powodem do dumy nas , mieszkańców gminy . Pisze ,,43henryk” że sprawami porządku w sołectwie powinien zajmować się sołtys. Zgadzam się w 100% . Ale powinien mieć wsparcie wśród radnych. Jeżeli nie z własnego sołectwa , to dobrze że chociaż z sąsiedniego . Co do rywalizacji miedzy Osielskiem a Niemczem … proszę , nie dajmy się zwariować . Osielsko to nie Bydgoszcz a Niemcz to nie Toruń . Pozdrawiam
                • 43henryk Re: Radni. 09.03.13, 22:16
                  Mój poprzedni post nie miał na celu krzywdzić Panią Balbuzę. Wyraziłem swoją opinię i tyle. Jeszcze raz podkreślę, że odnoszę wrażenie, iż Pani Radna Balbuza, nie będąc wiceprzewodniczącą Rady, potrafiła zaakcentować swoją opozycyję, a teraz jakby mniej wchodziła w konflikty. Nie neguję, jej wkładu w próby budowania lepszej Wspólnoty, tyle, że mnie te działania, mam nadzieję póki co nie przekonują. Z tego co wiem to Sołtys Osielska angażuje się w prace nad konstruowaniem przestrzeni w okolicach Polo i nie tylko bo i w innych miejscach sołectwa także widać jego prace, no chyba, że to nie są efekty jego zaangażowania? Radni chyba, co widać na zebraniach sołeckich wspierają jego plany, chyba że są to działania tylko pozorne, albo to są właśnie Ci domorośli architekci. Jeżeli Radni Niemacza pragną wspierać sołtysa Osielska w jego dążeniach to chwała im za to. Jestem przekonany, że Osielszczanie będą im wdzięczni. Zgadzam się nie dajmy się zwariować z tym wyścigiem szczurów pomiędzy Niemczem a Osielskiem, wierzę w zdrowy rozsądek mieszkanców jednego i drugiego sołectwa, którzy razem tworzą Wspólnotę Gminy Osielsko, podkreślam WSPÓLNOTĘ a nie przeciwne obozy. Własnie takie dyskusje mogą także przyczyniać się do budowania społecznego konsensusu.
                  Pozwolę sobie w tym miejscu na skomentowanie postu Niemcz44.
                  Pani Radna Wideł głosowała przeciwko budżetowi przygotowanemy przez Wójta w 2008 r (zobacz listę imienną głosujących www.bip.osielsko.pl/bip_download.php?id=3537).
                  Cieszę się, że Pani Radna troszczy sie o sprawy z którymi przychodzą do niej wyborcy, choć nie musiałaby, gdyż jej mandat nie jest mandatem imperatywnym. Może i nie kolekcjonuje, ale był okres, że miała chęć na wycieczkę na wiejską, być może dla dobra pól gminnych. Mam takie zdanie, że nie po to walczyliśmy w latach 80-tych i tworzylismy samorząd terytorialny, aby zarządzali nim politycy. W moim przekonaniu w gminie nie ma miejsca na politykę. Teraz to Ty być może krzywdzisz innych radnych, ale niestety muszę przyznać Ci rację, że nie wszyscy pragną budować, raczej demontować czy też utrudniać. Tak samo uważam nie ważne skąd pochodzi kandydat na Wójta, istotne jest jego przygotowanie i predyspozycje do pełnienia tej funkcji. Czy Pani Balbuza ma takowe. Wydaje się, że powinna je mieć z racji wykształcenia, ale czy potrafi je wykorzystać, z tym można już polemizować, ale ja nie będę się do tego odnosił bo nie o to chodzi. Mam nadzieje, że jeszcze nie raz będziemy mogli dyskutować, wierzę, że dla dobra nas wszystkich na naprawdę wysokim poziomie.
                  Pozdrawiam
                  • semeon Re: Radni. 10.03.13, 02:50
                    Niedawno, po dlugiej przerwie, zabralem głos na tym forum i teraz czytając ten wątek stwierdzić muszę, iż cieszy mnie fakt, że dyskusja zaczyna być merytoryczna i kulturalna, a to dobrze wróży na przyszłość.
                  • niemcz44 Re: Radni. 15.03.13, 13:55
                    Z tego co przeczytałem w dokumencie, w załączonym linku przez 43henryk, to pani Wideł razem z panią Lachowską /obie z komisji rodziny RG/ wstrzymały się od głosu, a nie głosowały przeciwko.
              • niemcz44 Re: Radni. 08.03.13, 20:07
                Co do pani Wideł to nie masz racji, a jeżeli uważasz inaczej to wskaż kiedy i gdzie głosowała przeciwko wójtowi. Co do pani Balbuzy to absolutnie nie masz racji. Jeżeli przychodzą do niej jako do wiceprzewodniczącej Rady Gminy mieszkańcy i proszą o interwencję to musi się jej podjąć. Żadnego parcia na nic nie ma. Jest merytorycznie przygotowana, doskonale zna mechanizmy zarządzania, ma duże doświadczenie i wiedzę w gminnych sprawach. To właśnie ona i Leszek Kuziak zablokowali emisję z masztu w Maksymilianowie i nie robili tego dla poklasku, ale dla mieszkańców. Z TEGO CO WIEM TO ŻADNYCH TYTUŁOW NIE KOLEKCJINUJE, ALE DZIAŁA Z PEŁNYM ZAANGAŻOWANIEM NA GMINNYM POLU, czego nie można, stwierdzam to z przykrością, powiedzieć o innych gminnych radnych. Jeżeli uważasz inaczej to wskaż ich pole aktywności. Przedstaw interpelacje, zapytania, inicjatywy i starania. Nie przedstawisz bo takich brak. Natomiast z jakiego solectwa pochodzi kandydat na wójta nie ma żadnego znaczenia. Znaczenia ma co sobą reprezentuje.
                • osielsko26 Re: Radni. 10.03.13, 12:06
                  z tym zaangażowaniem w naszym Osielsku sołtysa i radnych jest różnie. Nie znalazłem żadnego śladu jakichś interpelacji , zapytań czy wniosków dotyczących planów zagospodarowania terenów wokół Polo . Proszę zajrzeć do budżetu na ten rok . W Niemczu inwestycje za dwa miliony a w Osielsku za 600 tys. Gratulować skuteczności radnym z Niemcza czy ganić brak skuteczności radnych z Osielska? Wybudowano kosztem wielu milionów basen , ( bardzo ładny ) który przynosi teraz ogromne straty , a teraz nie ma środków na zaplanowaną rozbudowę szkoły w Osielsku. Czy ktoś zrobił kiedyś symulację finansową takiej inwestycji? Będzie budowana z zaangażowaniem ogromnych środków ul. Jana Pawła II , która będąc po lewej stronie Osielska ułatwi jedynie mieszkańcom Niemcza dojazd do Galerii Osielsko i komunikację z prywatnym osiedlem Residence ( obydwa związane mocno sponsoringiem z UG Osielsko ) , a to co najbardziej dla nas potrzebne czyli drugi wyjazd z Osielska na Szosę Gdańską nadal jest w pobożnych życzeniach mieszkańców . Prosze przedstawić mi chociaż jeden wniosek radnych w tej sprawie....
                  • 43henryk Re: Radni. 10.03.13, 12:44
                    Obawiam się, że znaleźć ślady aktywności Radnych Osielska będzie niezwykle trudno. Raczej dużo mówią a mało robią. Przykład to dyskusja Radnych na zebraniu wiejskim w GOK w sprawie budżetu, było dużo mówione, a w konsekwencji i tak przyjeli budżet w takim stanie, który na tym zebraniu był krytykowany.
                    Skuteczności Radnych Niemcza rzeczywiście moga pozazdrościć Osielszczanie, mam nieodparte wrażenie, ze ten stan rzeczy jest w dużżej mierze wynikiem braku aktywności mieszkańców. Mała frekwencja na wyborach i zebraniach, a proporcjonalnie odwrotnie, duże.
                    Ja także jestem zadowolony, może coś z tej naszej gadaniny coś konstruktywnego wyjdzie. Jest też jeden warunek, że będziemy rozmawiać a nurtujących nas sprawach, szukać konsensusu.
                    • osielsko26 Bez -radni. 15.05.13, 15:10
                      serdecznie dziękujemy naszym radnym za troskę o nasze bezpieczeństwo podczas głosowania nad likwidacją Straży Gminnej. Mam nadzieję że ,mieszkańcy wszystkich miejscowości naszej gminy nie zapomną podczas następnych wyborów , kto tak bardzo ,,zadbał "n o nasze bezpieczeństwo . Proponuję aby przy najbliższych spotkaniach z radnymi podczas zebrań wiejskich spytać dlaczego zagłosowali za likwidacją SG nie pytając o zdanie nas , mieszkańców .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka