marcinoit 10.02.11, 11:07 pytanie do tubylcow. gdzie dobrze zjesc ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: af-bcn łatwiej powiedzieć gdzie NiE zjeść - na LasRamblas IP: *.57.73.239.static.user.ono.com 10.02.11, 13:18 www.botafumeiro.es | 93-218-4230 ; D Odpowiedz Link Zgłoś
c_x_v Re: 2-3 dni w Barcelonie 10.02.11, 14:43 Jeśli ma być w miarę tanio to FresCo. Poszukaj informacji na tym forum :) Odpowiedz Link Zgłoś
kissmygrass Re: 2-3 dni w Barcelonie 10.02.11, 16:04 marcinoit napisał: > pytanie do tubylcow. gdzie dobrze zjesc ?? www.spottedbylocals.com/barcelona/wok-yutaka/ www.spottedbylocals.com/barcelona/wok-yutaka-ii/ www.spottedbylocals.com/barcelona/can-josep/ Ale tu można zapomnieć o menu del dia i przygotować się na menu po katalońsku. Jak się ma odrobinę ułańskiej fantazji, to polecam w 100% turystyczną pułapkę opisywaną w każdym przewodniku - Cal Pep. Tanio nie jest, ale chciałbym, żeby każda turystyczna pułapka miała taki klimat i takie jedzenie ;) W Odpowiedz Link Zgłoś
marcinoit Re: 2-3 dni w Barcelonie 10.02.11, 18:36 dzieki za sugestie. Wraz z Zona uwielbiamy mariscos napewno wiec wpadniemy do Botafumeiro. ciekawe czy marisco rownie dobre jak w pewnej knajpie w galici. na czym polega "polapka"? czekam na kolejne sugestie :) wazne aby bylo smacznie i klimatycznie ... cena nie koniecznie jest najwazniejsza Odpowiedz Link Zgłoś
karnacja Re: 2-3 dni w Barcelonie 10.02.11, 20:22 Witaj, Dobrze zjecie w restauracji Santa Anna na ulicy o tej samej nazwie. Warto ustawić się w kolejce wieczorem do La Fonda (okolice Placu Reial). Nie rozczarujecie się na pewno. Klimatycznie, dobrze i niedrogo zjecie w dzielnicy Barceloneta. Zmieszacie się z tłumem mieszkańców. Weż pod uwagę sugestię podaną wyżej aby być ostrożnym w jedzeniu przy Las Ramblas. Chociaż jadłam odlotowe tapas w restauracji przy deptaku. Nazwy obecnie nie pamiętam. Buen provecho! Odpowiedz Link Zgłoś
marcinoit Re: 2-3 dni w Barcelonie 10.02.11, 21:14 przez mysl nam nie przeszlojesc na Las Ramblas... choc spacerek obowiazkowy w dol do portu do Kolumba :) Osobiscie nie cierpie kolejek ( chyba uraz z minionej jedynie slusznej epoki) ale LaFonda robi dobre wrazenie wiec jesli juz to sprobujemy rezerwacji telefonicznej. mieszanie sie z tlumem tubylcow tez wydaje sie dobrym pomyslem choc brak znajomosci catalán moze sie okazac zgubna :) Odpowiedz Link Zgłoś
karnacja Re: 2-3 dni w Barcelonie 11.02.11, 10:18 marcinoit napisał: > Osobiscie nie cierpie kolejek ( chyba uraz z minionej jedynie slusznej epoki) ale LaFonda robi dobre wrazenie wiec jesli juz to sprobujemy rezerwacji telefonicznej.< Proszę popatrz na świat pragmatycznie analizując pewne sytuacje:) Kto lubi kolejki? Jeżeli gdzieś obecnie są kolejki to warto rozważyć stanie w nich. Nie doceniłeś mojej porady i próbujesz ją ulepszyć:) La Fonda nie przyjmuje rezerwacji telefonicznych. I dlatego ludzie ustawiają się w kolejce. Uwierz mi juz teraz. Warto. Tapas na Rambla o których pisałam wyzej są w połowie Rambli po prawej stronie idąc do Kolumba. Uwazne oko zauważy, że warto tam zajrzeć. Duzy wygodny bar, cały w drewnie i klientela zauwazalnie inna. Masz dobrą mapę miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcinoit Re: 2-3 dni w Barcelonie IP: *.124.223.220.dyn.user.ono.com 11.02.11, 17:52 alez doceniam doceniam :) ale coz stoi na prtzeszkodzie sprobowac ulatwic sobie zycie? ale faktycznie sprawdzilem w necie ze knajpa nie przyjmuje rezerwacji... trudno jesli kolejka bedzie akceptowalna postoimy ( duzo zalezy od dziecka ) jesli nie trudno obejdziemy sie smakiem. jest tyle innych propozycji ze mozna bedzie odzalowac jedna nawet tak dobra knajpe. mapy nie mam... kupie na miejscu albo zapytam jakiegos tubylca o droge :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: 2-3 dni w Barcelonie IP: 113.68.112.* 11.02.11, 12:09 El Reloj na Via Laietana, tuż przy wejściu do dzielnicy gotyckiej, niedaleko od katedry. Kulturalna obsługa, wysoki standard, bardzo dobre owoce morza (zwłaszcza paella de mariscos) Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: 2-3 dni w Barcelonie 12.02.11, 16:56 A ja byłam bardzo zadowolona z moich kolacji na Placa Sant Josep Oriol (w pobliżu kościoła Santa Maria del Pi; stojąc na Rambli z oczami w kierunku Placa Catalunya - po prawej stronie i ciut bliżej niż stacja metra Liceu - jeśli szukać na mapie). Miejsce nazywa się Taller de Tapas - to nie bar a bardziej restauracja stąd ceny niezbyt niskie ale nie znowu jakieś odstające w górę od reszty Europy, no i kolejka od ok. 20-tej niestety. Jak zauważyłam tak do 19-tej szansa znalezienia stolika bez problemu, a po 20-tej już kolejka. Gdyby"coś" służę (mailowo) zdjęciem wejścia celem lepszego rozpoznania na miejscu;) Nieźle mnie nakarmiono ponadto na Placa Reial, ale nie pamiętam nazwy restauracji (a tam kilka jest). To taka narożna restauracja a ja siedziałam (na zewnątrz) jakoś blisko wejścia do hotelu/hostelu "Kabul". Tu też było całkiem przyzwoicie, ale wolałam wspomniane Taller de Tapas. Pozdrawiam. B. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: 2-3 dni w Barcelonie 12.02.11, 16:59 Doprecyzuję (szczególnie w nawiązaniu do kolejki do polecanej restauracji), że w Barcelonie bawiłam na przełomie kwietnia i maja ubiegłego roku. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcinoit Re: 2-3 dni w Barcelonie IP: *.124.223.220.dyn.user.ono.com 12.02.11, 22:09 dzieki za kolejne porady . tlum od 20 nie dziwi , o tej porze mniej wiecej, Hiszpanie zwykli jadac kolacje. moja ulubiona knajpe np otwieraja o 21.00 :) tyle ze tam mozna zarezerwowac stolik Odpowiedz Link Zgłoś
buj_w_chucie Wszedzie gdzie beda tubylcy... 15.02.11, 15:17 ... i gdzie nie bedzie menu po angielsku. A jak znajdziesz restauracje, gdzie nie bedzie takowego rowniez po kastylijsku, to wal w ciemno. Odpowiedz Link Zgłoś
karnacja Pinchos/pintxos 16.02.11, 11:50 Chcę rownież zwrócić Twoją uwagę na ulicę i plac Montcada w dzielnicy El Born. W czasie tak krótkiego pobytu być moze nie starczy czasu i cierpliwości (ciagłe kolejki) aby zajrzeć do Muzeum Pissaso. Ale gdybyscie tam dotarli to goraco polecam bardzo ciekawe kulinarnie miejsce - Euskal Etxea. Mieści się tuż przy placu M. Mają doskonałe tapas i pinchos które warto przedstawić swoim kubeczkom smakowym:). Jeżeli bedziesz chciał zabrzmieć prawie lokalnie zamów je jako pintxos. Na tej ulicy jest jeszcze jedna szeroko polecana światynia kulinarna - El Xampanyet. Podobno super klimatyczne miejsce z tapas, cava i klimatem. Niestety, nie mogłam tego doznać empirycznie poniewaz w sierpniu, gdy tam byłam, było zamknięte wakacyjnie. Być może zdecydujesz się je odwiedzić i podzielisz się wrażeniami. Buen provecho! Odpowiedz Link Zgłoś