Dodaj do ulubionych

Costa del Sol- co zwiedzić?

30.01.12, 11:07
Będę na początku maja w Benalmadenie na wczasach 7-dniowych. Chcę skorzystać z 3 wycieczek fakultatywnych. Na pewno pojadę na Gibraltar. Pozostały mi 2 wycieczki z 4 zaproponowanych przez biuro podróży. Co wybrać? Granada, Ronda, Sewilla czy Kordoba?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • tigertiger Re: Costa del Sol- co zwiedzić? 30.01.12, 12:15
      Monia ja tobie radzę zwiedzić wszytko i do tego na własną rękę. Wynajęcie samochodu w hiszpanki jest stosunkowo tanie sprawdź ceny chociażby w easy terra, kup przewodnik z mapami np. marco polo i zwiedź wszytko we własnym tempie, będzie taniej i lepiej. Jeśli jednak z jakiś względów wybierasz wycieczki fakultatywne u touroperatora to c chyba u niego powinnaś pytać o program takiej wycieczki i rekomendacji. Dowiedz się ile czasu i na jakie zabytki macie według planu i sprawdź w google czy te miejsca właśnie najbardziej ciebie interesują. Co można innego ci poradzić, chyba mało kto decyduje się dziś na wykupienie pakietu wycieczek u rezydenta z polskim przewodnikiem, kiedy może zwiedzić więcej i taniej na własną rękę jeśli nie samochodem to jadąc autobusem lub pociągiem.
      Akurat ja Giblartal bym sobie w pierwszej kolejności darowała wiec jak widzisz trudno tobie doradzać, musisz sama podjąć decyzję, a tym celu musisz wiedzieć wiec jej na temat miejsc. Polecam na początek google:)
    • skara Re: Costa del Sol- co zwiedzić? 30.01.12, 12:29
      Z 4 podanych na pewno Granada tak i na pewno Ronda nie. A czy Sewilla czy Korodoba to trudno powiedzieć, ale chyba raczej Sewilla.
      • tigertiger Re: Costa del Sol- co zwiedzić? 30.01.12, 12:44
        a jednak nie na każdym Ronda pozostawi niezapomniane wrażenie:)
    • tigertiger Re: Costa del Sol- co zwiedzić? 30.01.12, 12:42
      dodam jeszcze, że być w Andaluzji i nie zobaczyć Alhambry w Grenadzie to jak być w Kairze i nie zobaczyć piramid w Gizie:). A Ronda pozostawi niezapomniane wrażenie na każdym bez wyjątku:).
      • Gość: tommy Re: Costa del Sol- co zwiedzić? IP: *.bialystok.vectranet.pl 30.01.12, 14:02
        Ja na pewno bym wybral Sewille,po prostu trzeba tam być!Co do Gibraltaru to tez sie zgodze z przedmówca,ze mozna sobie odpuścic,ale ciezko sobie darowac takiej bliskosci Ciesniny i jej nie zobaczyć.Wniosek z tego jest taki,ze trzeba tam być by potem powiedzieć sobie ze"....no naprawde nic nadzwyczajnego...",ale jesli tam nie bedziesz to bedziesz myslec,ze moze jednak bylo trzeba....:)
        • monia515 Re: Costa del Sol- co zwiedzić? 30.01.12, 14:32
          Dziekuję.
          W gre wchodzą tylko wycieczki fakultatywne- samochodu nie wynajmę. Muszę sie ograniczyć do 3 wycieczek, bo jeszcze chciałabym sama pojechaćdo Malagi, no i ze 2 dni po prostu odpocząć na plaży. Jesli chodzi o Gibraltar, to mój mąż bardzo ineteresuje się II Wojną Światową i stwierdził, że MUSIMY tam pojechać ze względów historycznych.
          • tigertiger Re: Costa del Sol- co zwiedzić? 30.01.12, 16:00
            No to pozostaje Ci Grenada i Sewilla, chyba że wolicie klimaty muzułmańskie (w architekturze oczywiście wtedy Kordoba:). Malaga jest blisko jakieś 20 minut autobusem,ale nie jest szczególnie urokliwe miasto, zamieniła bym je bez wahania na oddalone o pół godziny drogi autobusem z Benalmadenado białego andaluzyjskiego miasteczka Mijas.
            • yen74 Re: Costa del Sol- co zwiedzić? 31.01.12, 07:46
              Fakultatywnie opłaca się pojechać tylko do Granady, bo indywidualnie do Alhambry jest kłopot. Ale resztę pozwiedzajcie na wlasną rękę. Tam jest świetna komunikacja. A na fakultatywnych, w tempie ekspresowym niewiele zobaczycie. Sevilla jest piękna, Ronda również. Malagę polecam.
              • monia515 Re: Costa del Sol- co zwiedzić? 31.01.12, 09:25
                Jeszcze raz wszystkim dziekuję i pozdrawiam.
              • kama1978k Re: Costa del Sol- co zwiedzić? 31.01.12, 09:28
                A dlaczego indywidualnie do Alhambry kłopot? Byłam w zeszłym roku, bilety rezerwowałam przez internet, weszłam bez kolejki - gdzie więc problem? A odpowiadając na pytania założycielki wątku - polecam zdecydowanie Granadę, Sewillę i Rondę - w takiej właśnie kolejności. Granadę i Sewillę uważam za obowiązkowe punkty programu. Ronda piękna i urzekająca - ale myślę że jako dodatkowa atrakcja a nie obligatoryjna wycieczka. Pozdrawiam
                • yen74 Re: Costa del Sol- co zwiedzić? 31.01.12, 10:05
                  NIe wiem czy zawsze jest kłopot, ale spotkałam się w większości z takimi opiniami. Mi akurat Alhambra wcale się nie podobała, więc tam już akurat nie wracałam, a bilety też miałam kupione wcześniej.
                  • Gość: sisi Re: Costa del Sol- co zwiedzić? IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.01.12, 19:43
                    Ronda robi ogromne wrazenie. Granadę nalezy zobaczyć a Gibraltar mozna podarować. szkoda ,że nie wypozyczysz auta bo można zwiedzić mniej znane miejsca w Sierra de Tejeda białe miasteczka i Sierra Nevada -trasa archtektury mudejar(pewnie błędnie napisałam-trudno). I koniecznie Antequera , El Torcal. A w poblizu Malagi jest na skale Comares...
    • Gość: Krzysztof Re: Costa del Sol- co zwiedzić? IP: *.mikolow.multimetro.pl 21.03.12, 21:43
      Polecam Rondę, Sierra Grazalema oraz rewelacyjne Arcos de la Frontera
    • vivyan Re: Costa del Sol- co zwiedzić? 25.03.12, 16:19
      Granada i Ronda!
    • Gość: morysk Re: Costa del Sol- co zwiedzić? IP: *.dynamic.chello.pl 09.07.12, 23:38
      Hej. Na mnie Granada i Ronda chyba największe wrażenie zrobiły. Będąc tam, warto także odwiedzić góry Sierra Nevada (ponad kilometr wyższe od tatr, ale bardzo dostępne - tutaj trochę fot i opis jako kogoś ciekawi: trippics.pl/pl/article/view/2). Co do samej Antaluzji, to Gibraltar do dobry wybór (widoki naprawdę ma efektowne - trippics.pl/pl/article/view/3)

W zeszłym roku na wakacjach z Itaki (co ciekawe) zwiedziliśmy samochodem we własnym zakresie: Seville, Kadyks, Ronde, Jerez de la Frontiera, Gibraltar, Kordobe i Grenade wraz z okolicami, i południowe wybrzeże Portugali (przez Lagos aż do samego krańca na zachód). W sumie okolo 3000 kilometrów.
      • czarownica_z_lasu Re: Costa del Sol- co zwiedzić? 10.07.12, 21:09
        Może ktoś zdecydował si na wyprawę do Maroka- samochodem, autokarem? Nie wiem, czy są dostępne u rezydentów takie wycieczki?
        • voyager747 Re: Costa del Sol- co zwiedzić? 10.07.12, 22:32
          tam w Hiszpanii jest tyle do zobaczenia, że nie ma czasu na Maroko :)
    • 1mario_p Re: Costa del Sol- co zwiedzić? 23.07.12, 21:37
      GIBRALTAR - Byłem w Torremolinos i postanowiłem wybrać się na Gibraltar w cztery osoby. W hotelu wycieczka 24euro sam przejazd, z objazdem góry coś 55euro. Poczytałem w necie artykuł o zwiedzaniu Gibraltaru i wyszło że lepiej samemu, wykupiłem w biurze na mieście wycieczkę do Gibraltaru za 12 euro (sam przejazd tam i spowrotem), zwiedzanie góry kosztowało ok 36euro.
      Na miejscu okazało się, że nie do końca była to trafiona decyzja, taxi-bus po górze kosztuje 28euro od osoby (w tym bilet wstępu za 14euro), nie mieliśmy wyjścia i pojechaliśmy za taką cenę, taniej by było jednak jechać z biurem na zwiedzanie.
      Fajnie było zobaczyć "górę", lotnisko i Anglię w Hiszpanii.
      Reasumując, to co wyczytałem w necie wcześniej (taxi miało kosztować 14euro) to albo ktoś nie uwzględnił biletu wstępu na "górę" albo było to pisane ze dwa lata temu :)
      Jeszcze jeden minus wycieczki z biurem, o 8:00 wyjechaliśmy z hotelu a w Gibraltarze byliśmy po 12:00 objeżdżając po drodze pełno hoteli i zbierając turystów :(
    • mandolinka00 Tarifa! sevilla! 24.07.12, 13:30
      uważam że Giblartar , poza tym że skreślić że się było, nie wart podróży. Za to Tarifa, pare km dalej na zachód od Gibraltaru (najdalej wysunięty punkt na południe w Europie, 11km na widnokręgu Afryka, po jednej stronie mostu(drogi) ocean po drugiej morze śródziemne, piaseczek, kiteserfingowcy) *_* przzzzzzeeeecudnie!!
      SEVILLA!! ABSOLUTNA KONIECZNOŚĆ - piekniejsza niż Barcelona! Plac Hiszpański<najromantyczniejszy, piekny, miodzio ..> i te uliczki *_* ma swój własny klimat, którego nie ma gdzie indziej w Hiszpanii.
      • mandolinka00 P.S. góry Sierra Nevada 24.07.12, 13:45
        jak wypożyczylibyście samochód (POLECAM bardziej niż wycieczki fakultatywne) to na mnie zrobiło niesamowite wrażenie jazda krętymi drogami trasy Las Alpujarras.
        Białe puebla pomiędzy niesamowitymi gorami jak z dzikiego zachodu)
        to trasa od miasteczka orgiva -> berja , my pojechaliśmy dalej aż prawie pod Almerie

plus trasa powrotna przez costa tropical (adra->nerja) jedziesz drogą nad samym morzem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka