sanyu 28.05.12, 12:38 Czy ktoś był w Walencji, względnie okolicach ? co polecacie do zwiedzenia? jak sie najtaniej dostac do samej Walencji? Jakies tanie a niezle hostele? Dzieki z gory :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: chico Re: Walencja IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.12, 18:51 Walencja jest cudnym miastem. Stare miasto z zabytkami (m.in katedra), park w korycie rzeki która kiedyś płynęła przez centrum miasta a potem ją przeniesiono, Miasto sztuki i nauki z cudnym oceanarium (podobno największe w Hiszpanii - rzeczywiście robi wrażenie) i b. fajne plaże. Ja zwiedzałem Walencję na rowerze i polecam bardzo. Hosteli jest tam dużo - ja spałem w hostelu Venezia - przy Plaza de Espana - bardzo fajny zresztą - choć z tego co widzę nieco droższy niż dwa lata temu. Odpowiedz Link Zgłoś
sanyu Re: Walencja 29.05.12, 15:10 Dzięki! A djazd do samej Walencji? Polecacie bezpośrednio czy z przesiadkami, np z Madytu? Odpowiedz Link Zgłoś
gerv.azy Re: Walencja 02.07.12, 08:20 Do tego dołożę ogród botaniczny z XVI w i XIX wieczne parki. Jest zielono, świeżo i pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
manganna Re: Walencja 29.05.12, 15:35 Świetny temat, mam nadzieję, że też tam dotrę. Może ktoś był w jakimś mniej okrzyczanem, a ciekawym miejscu? off the beaten path? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcinoit Re: Walencja IP: *.124.213.38.dyn.user.ono.com 29.05.12, 16:50 Madrid -Valencia AVE ,czas ok 1,4min, cena w zaleznosci od okresu ok 50 euro. najlepiej zamowic przez internet. ps. w Valenci nie ma nic specjalnie ciekawego... no ale zawsze to lepsze niz Alicante :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Walencja IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.12, 13:16 Normalny bilet 79E. www.renfe.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
sanyu Re: Walencja 30.05.12, 15:21 Hmm..jedni mowia ze w Walencji nie ma nic ciekawego, inni ze piekne miasto :) mam raczej na mysli uzyc miasta jako miejsca wypadowego na tzw. city hops, lub moze nawet udac sie na Baleary na 1-2 dni. Sama Walencja to mysle, ze 1-2 dni i wystarczy. Co jeszcze w Hiszpanii polecacie? Bilbao? Salamanca? Odpowiedz Link Zgłoś
skara Re: Walencja 30.05.12, 17:07 Sanyu, gdzie Rzym a gdzie Krym! Bilbao i Salamanca są bardzo oddalone od Walencji. Nie chciało mi się wcześniej pisać bo i wątków o Walencji było wiele i wskazówek też, ale jednak napiszę. Akurat wg mnie Walencja jest średnio ciekawa, to miasto które może się podobać jeśli nie zna się innych hiszpańskich miast, rzeczywiście wspaniałych. Ja bym na VLC poświęciła 2 dni - jeden na miasteczo sztuk i nauki a drugi na centrum i starówkę. Co warto zobaczyć sprawdź w przewodniku albo wygoogluj, pełno tego. Walencja jako miasto wypadowe to średni pomysł bo wszędzie daleko. Do Barcelony 300 km, do Madrytu też, Andaluzja jeszcze dalej. Wg warto skoncentrować się na jednej prowincji i np. wybrać Malagę jeśli chce się zwiedzić Andaluzję a Madryt jeśli interesuje nas centrum kraju. Ewentualnie zrobić sobie objazd po kraju lub jego części, zmieniając miejsce noclegu. Odpowiedz Link Zgłoś
sanyu Re: Walencja 30.05.12, 17:43 Dzieki, ale az tak takim laikiem jesli chodzi o Hiszpanie nie jestem :) Mialam na mysli Walencje jako miasto wypadowe dla tego regionu, okolic :) W Madrycie bylam, w Barcelonie tez, Andaluzje rowniez zwiedzilam (z Malaga jako miastem wypadowym). Tym razem interesuje mnie bardziej sztuka nowoczesna, a tej w Walencji chyba niemalo? No i tak jak wspomnialam wypady promem na Baleary. Apropo Andaluzji Sewilla, Cordoba, Granada, Ronda bardzo polecam! :D Odpowiedz Link Zgłoś
skara Re: Walencja 30.05.12, 19:15 Ok, myślałam, że to Twoja pierwsza wizyta w Hiszpanii bo wspomniałaś o Salamance i Bilbao. Sama Walencja jest ok na 2 dni, a w okolicach też za wiele nie ma. Castellon jest beznadziejny, Gandia czy Sueca to tylko plaże, do Ontenyente też nie warto jechać. Ewentualnie podskocz na bagienka do Albufery. Możesz spojrzeć na połączenia lotnicze z Walencji - zdaje się Ryan ma tanie loty na Majorkę. A jeśli wybierzesz się na Ibizę to spróbuj wyskoczyć na Formenterę, warto! Napisz w odległości ilu kilometrów od Walencji chcesz się poruszać to może coś ciekawego przyjdzie mi do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chico Re: Walencja IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.12, 21:45 A mnie właśnie Valencia urzekła. Jest takim optymalnym miastem nie jakiś moloch a jest tam wszystko - bo i morze, fajne knajpy, galerie, parki. Poza tym jest coraz bardziej popularna - ale turystów nie jest tam tak dużo jak w Barcelonie (na szczęście). Mam nadzieję, że Ci się spodoba. Ja w Hiszpanii kocham jednak najbardziej Andaluzję - i Seville - to chyba numer jeden na mojej liście.Valencia też wysoko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chico. Re: Walencja IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.12, 21:53 Jeśli kupisz w odpowiednim czasie bilet w rajanie na Majorkę zapłacisz 15 e (bez bagażu rejestrowanego). Można tam też popłynąć promem - choć już nieco drożej...Balearia tam pływa Odpowiedz Link Zgłoś
sanyu Re: Walencja 31.05.12, 08:53 Dzieki za podpowiedzi! Wyglada na to ze faktycznie Walencja ma zarowno fanow jak i przeciwnikow :) Wlasnie o wypadzie na Formentere myslalam, chyba na Ibize tez sa promy prawda? A co polecacie jesli NIE Walencja? Jaki region, miasto? Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: Walencja 31.05.12, 16:29 Dla mnie Valencia zawsze bedzie ukochanym hiszpanskim miastem:) od ilosci muzeow kreci sie w glowie, sztuka stara, sztuka wspolczesna, ceramika, a nawet muzeum ryzu;), stare budynki, Nowoczesne centrum sztuki nauki, oceanarium, Biopark- dla kazdego cos sie znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
skara Re: Walencja 31.05.12, 16:51 Zamiast Walencji wybrałabym północ kraju, np. Galicję + Asturię albo Wyspy Kanaryjskie - są tanie loty między nimi i można spokojnie kilka zobaczyć w czasie jednego pobytu. Albo ewentualnie zrobiłam objazd po północy - od Santiago po Zaragozę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcinoit Re: Walencja IP: *.60.50.10.dyn.user.ono.com 01.06.12, 02:01 Madryt z przyleglosciami... Toledo....i oczywiscie Cuenca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franko Re: Walencja IP: 193.162.34.* 23.07.12, 15:33 Skara widzę że Jesteś Hiszpanolożką/logiem ja się wybieram Ryanarem w małe turne po Hiszpani i Majorce 2 tygodnie. Lądujemy w Malage potem z Valencji na Majorkę. Chcemy przejechać wzdłuż wybrzeż od Malagi do Valencjii może podpowiesz gdzie warto się zatrzymać. mamy na tą trasę 6 dni chcemy jechać małymi drogami jak najbliżej morza oczywiście samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
widelcemprzezswiat Re: Walencja 27.07.12, 07:51 Ja też trochę Hiszpanii widziałam, ale raczej zapiszę się do grupy fanów Walencji :) To miasto, w którym można zarazem czuć się jak w mieści - pochodzić po Starówce, zjeść w dobrej knajpce, poimprezować, zrobić fajne zakupy, a zarazem jak wsiądziemy w tramwaj wylądujemy na plaży. Tereny przy plaży, niewielkie ukryte bary mają ogromny urok. I oczywiście już wcześniej wspomniane Ciudad de Artes y Ciencias, które robi niesamowite wrażenie ;) Dodam, że zwiedzałam Walencję z tubylcami, więc to może rzutować na moją opinię :), ale myślę, że 2-3 dni jak najbardziej..:) Urok Walencji to też to, że nie jest zatłoczona turystami i można się poczuć trochę jak miejscowy. Generalnie co do Hiszpanii, ja kocham Północ. Chociaż byłam i w Madrycie, i w BCN, w Andaluzji, na Majorce, na Wyspach Kanaryjskich, północ Hiszpanii, Kraj Basków, Asturias, Kantabria jest cudowna. Zielona z wieloma małymi wioskami, w których czasem masz wrażenie, że czas się zatrzymał. A z miast Północy to koniecznie San Sebastian - moim zdaniem najpiękniejsze miasto Hiszpanii. jakbyś chciała, to polecam Ci zajrzeć: widelcemprzezswiat.wordpress.com/2011/10/21/pintxos-calamares-i-chipirones-czyli-uroki-polnocnej-hiszpanii/ widelcemprzezswiat.wordpress.com/2011/10/23/navajas-a-la-plancha-i-pulpo-a-la-gallega-czyli-rybackie-wioski-w-asturias-i-galicii/ może na następną podróż :))) Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz.pekala Re: Walencja 02.08.12, 22:27 Jeśli ktoś z Was będzie w Walencji pod koniec sierpnia, to nie przegapcie Tomatiny, czyli bitwy na pomidory, która rozgrywa się w pobliskim Bunol 29 sierpnia (co roku w ostatnią środę miesiąca) www.yougo.pl/wydarzenie/122/la-tomatina www.latomatina.es/ Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz.pekala Re: Walencja 01.07.12, 11:42 Byłem na Las Fallas w Walencji w tym roku i bardzo mi się podobało. www.yougo.pl/przewodnik/24/las-fallas-w-walencji Dojeżdżałem z Barcelony autobusem międzymiastowym ALSA z dworca Barcelona Sants - około 4 godzin, ale w wygodnym autokarze. Można kupić bilet z wyprzedzeniem, także przez Internet www.alsa.es/ Wiem, że jeżdżą też inne prywatne linie, ale tutaj wyszło najtaniej. Następnym razem, jeśli będę miał więcej czasu, skorzystam z lotów między hiszpańskimi miastami, bo według mnie wychodzi szybciej i taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia.0109 Re: Walencja 10.03.13, 21:10 Witam, mam pytanie czym najlepiej, najszybciej i tanio dostać się z Majorki do Walencji (chodzi o 6 osób dorosłych, maj - czerwiec) i z Walencji do Barcelony? Proszę o jakąś podpowiedź Dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś