adwarp 15.07.13, 12:25 będziemy na Costa de La Luz warto jechać ponad 300 km, żeby obejrzeć Gibraltar ? co po drodze ciekawego koniecznie zobaczyć ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tommy Re: Gibraltar - warto, czy nie ? IP: *.bialystok.vectranet.pl 15.07.13, 16:29 Warto,a po drodze Cadiz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Gibraltar - warto, czy nie ? IP: *.Red-83-41-14.dynamicIP.rima-tde.net 15.07.13, 19:45 wracając, przez Cordobę czy Sevillę. w ile osób jedziecie, jeśli minimum 4 mam ciekawą propozycję. Odpowiedz Link Zgłoś
adwarp Re: Gibraltar - warto, czy nie ? 16.07.13, 08:57 przez Cordobę, na Costa de La Luz to już trochę za daleko :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Gibraltar - warto, czy nie ? IP: *.Red-83-41-14.dynamicIP.rima-tde.net 16.07.13, 16:20 Tutaj nigdzie nie jest daleko, jak zrobicie pierwsze km przekonacie się że jazda to sama przyjemność (pod warunkiem, że działa klimatyzacja w aucie), a czas jazdy wcale nie zależy od ruchu na drodze. W tej chwili na GIB paliwo jest tańsze o 10 centów więc warto zatankować do pełna, mamy paliwo na kolejne km. Co do propozycji, to mam na myśli wyjazd busem na górę, który kosztuje 28€ od osoby...zaletą jest to że mamy w pigułce najważniejsze miejsca(w cenie bilety wstępu). Ale niestety na wcześniejsze umówienie się ,wymagają 4 osób. Mozecie skorzystać również na miejscu, gdy juz będziecie, wtedy najprawdopodobniej dokoptują wam kolejnych turystów. Pozostały czas możemy przeznaczyć na zwiedzanie miasta na dole. POLECAM naprawdę ten wjazd bo mając ograniczony czas na zwiedzanie miasta najważniejsze punkty mamy zagwarantowane. Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be Re: Gibraltar - warto, czy nie ? 17.07.13, 16:44 Zalezy jakie macie alternatywy... "Co można zobaczyc po drodze" ale skąd dokładnie? Polecany Kadyks raczej nie jest "po drodze" z de la Luz na Gibraltar... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tommy Re: Gibraltar - warto, czy nie ? IP: *.bialystok.vectranet.pl 17.07.13, 17:13 Przepraszam,a Cadiz nie nalezy do Costa de la luz????Polecam troszke poczytać! pl.wikipedia.org/wiki/Costa_de_la_Luz Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be Re: Gibraltar - warto, czy nie ? 17.07.13, 17:20 Należy. Ale Costa de la Luz leży praktycznie POMIĘDZY Kadyksem a Gibraltarem (choć jestem świadom że nie całe - uprzedzam kolejne doszkalanie). Więc Kadyks jest zazwyczaj niespecjalnie PO DRODZE z de la Luz na Gibraltar. A o to było pytanie. I tyle w temacie :o) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tommy Re: Gibraltar - warto, czy nie ? IP: *.bialystok.vectranet.pl 17.07.13, 17:33 Mylisz sie kolego!Cadiz lezy mniej wiecej po srodku Costa de la luz,ktore to zaczyna sie mniej wiecej od Faro(Portugalia)a konczy na Gibraltarze,wlasnie!Pytajacy wspomnial czy oplaca mu sie gonic 300 km na Gibraltar.Z Cadiz na Gibraltar jest miedzy 100 -150,nie wiecej.Zakladam wiec,ze bedzie powyzej Cadiz stąd moja propozycja by jadac na Gibraltar zaliczyl Cadiz,ktory to jest jak najbardziej po drodze:)Natomiast wspomniana Cordoba i Sevilla nie ma nic wspolnego z Costa de la luz. Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be Re: Gibraltar - warto, czy nie ? 17.07.13, 17:48 Zaczyna sie od Faro przy czym miejsca do których sie najczęściej jeździ na de la Luz zaczynają sie mniej więcej od Kadyksu :o) . W prowincji Huelva to niewiele jest akurat, poza Parkiem. O 300 km w obie strony jak sądze była mowa. I to miałem na myśli. A Kadyks polecam zdecydowanie - nawet jak trzeba jechać w drugą stronę :o))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tommy Re: Gibraltar - warto, czy nie ? IP: *.bialystok.vectranet.pl 17.07.13, 18:06 Moze pytający nam wyjasni:)Nie jest tez powiedziane,ze chodzi o Hiszpanie,a nie o Portugalie.Tak czy owak...Paz!!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Gibraltar - warto, czy nie ? IP: *.Red-83-41-14.dynamicIP.rima-tde.net 17.07.13, 22:06 Nie znając dróg i mając polskie doświadczenie drogowe mozna odnieść wrażenie, że nie jest po drodze...bardzo mylna opinia. Polecam również Kadyks(CADIZ) od zjazdu w Jerez AP4/A381 do kadyksu jest dokładnie 48 km, które to warto nadłożyć. Zresztą ja sam, jadąc do Cadizu z Costa del Sol jeżdżę właśnie tą drogą. w Cadiz proszę zwrócić uwagę również na przypływ/odpływ oceanu...taka mała ciekawostka p1.pkcdn.com/marea-baja-en-la-caleta-cadiz_104706.jpg różnica pomiędzy stanami MAX/MIN JEST 6 GODZIN Odpowiedz Link Zgłoś
adwarp uściślam 18.07.13, 08:52 będziemy dokładnie na Isla Canela, więc te 300 do Gibraltaru, to w jedną stronę :( Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be Re: uściślam 18.07.13, 09:33 A jednak nie miałem racji... :o) To do eksploracji Costa de la Luz trochę niewygodne miejsce jest... Gibraltar na tak długą wycieczkę bez sensu moim zdaniem. No i na "po drodze" to praktycznie nie zostaje ani minuty czasu. Ale z drugiej strony Kadyks też ok 200 bo trzeba objechać Park... A bliżej poza Sevillą nic specjalnego akurat nie ma... To co ciekawe jest jak pisałem między Kadyksem a Gibraltarem (Conil, Vejer, Trafalgar, Barbate, Tarifa). Więc jesli już się zdecydujecie, to polecam jazdę przez Jerez i Vejer A48/N340, duzo bardziej widokową niż A381 na wprost Z drugiej strony to są tak piękne rejony, że szkoda nie poświęcić im więcej czasu. Moim zdaniem zdecydowanie ciekawszy jest ten odcinek, niż Gibraltar. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
adwarp Re: uściślam 18.07.13, 10:51 właśnie szkoda, że park trzeba objechać i nie da się pojechać wzdłuż wybrzeża:( W podróżowaniu jesteśmy zaprawieni, aczkolwiek dobrze jak jadąc są fajne miejsca do zatrzymania się i pooglądania. Bo jechać, żeby jechać, to nie to o co nam chodzi najbardziej:( W Sewilli już byliśmy kilka lat temu, więc ten punkt programu nm odpada, a zależy nam, żeby zobaczyć coś co warto zobaczyć. Bardzo dziękuję za odpowiedź, pędzę do mapy zobaczyć położenie wspomnianych przez ciebie miejscowości :) Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be Re: uściślam 18.07.13, 11:09 Jadąc w tamte strony na pewno warto zjechac nad morze i przynajmniej odcinek Conil > Barbate przejechać wzdłuż wybrzeża (lepiej nawet odwrotnie bo wtedy jest piękny widok na Trafalgar). Poza tym plaże są tam genialne (jeśli nie wieje...) Moim ulubionym miejscem jest Vejer de la Frontera - polecam gorąco - dla mnie chyba najładniejsze z "pueblos blancos" Gdybyście zdecydowali się na Kadyks - odradzam wjazd do miasta autem, lepiej pojechać do El Puerto de Santa Maria, zostawić auto i popłynąć do Kadyksu "miejskim" statkiem oglądając panoramę miasta po drodze. Oszczędza się kłopotów z parkowaniem i ok 50 km niepotrzebnej jazdy. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
adwarp Re: uściślam 18.07.13, 13:11 gorąco dziękuję za garść cennych informacji, dzięki nim plan wycieczki (a nie wiem czy nawet nie dwóch) robi się bardziej realnych :) tak się zastanawiam, jak ruszymy się z tej Isla Canela /czy to się tłumaczy, "wyspa cynamonu/ cynamonowa"?/, to może warto gdzieś by się zatrzymać na jeden nocleg, żeby zobaczyć więcej, napić się dobrego lokalnego wina i zjeść przysmak tamtejszej kuchni gdzie warto byłoby się zatrzymać na noc ? czy może być problem ze znalezieniem niedrogiego noclegu w sezonie ? Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be de la Luz 18.07.13, 13:43 to jest z uwagi na dystans dobry pomysł chyba.... Można podzielić na 2 części z noclegiem na przykład w okolicach Tarify, która jest chyba najbardziej egzotycznym miejscem w Europie... Budzi może kontrowersje, ale na pewno warta zobaczenia.Ja lubię. I stamtąd ruszyć na Gibraltar... albo dołożyc jeszcze jeden dzień i popłynąć z Tarify do Maroka na wycieczkę :o))) Albo posurfować - lepszego miejsca w Europie nie ma :o)) Nigdy tam nie byłem w sezonie, zawsze w październiku, więc nie bardzo mam pojęcie o dostępności noclegów (i cenach). Aaaa...lokalne wina są kiepskie.. chyba że ktoś lubi jerez/sherry :o)) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Gibraltar - warto, czy nie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.13, 13:49 Niedawno wróciłam z Isla Canela, byłam na wycieczce fakultatywnej na Gibraltarze i raczej bym nie polecała, ja byłam rozczarowana, no chyba, że ktoś lubi małpy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Gibraltar - warto, czy nie ? IP: 31.4.245.* 18.07.13, 18:54 a byłaś w kościele St, Mary Crowned, w ogrodach Alameda. Widziałaś pomnik gen.Sikorskiego, płk. Gralewskiego?? jaskinie? nie mów że ci się nie podobało... jeśli nie ,to nic nie widziałaś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tommy Re: Gibraltar - warto, czy nie ? IP: *.bialystok.vectranet.pl 18.07.13, 19:32 Tez uwazam,ze trzeba tam byc,chociazby po to by wyrobic sobie wlasne zdanie na temat Gibraltaru.Poza tym jest to miejsce dla nas Polakow,wazne historycznie,owiane pewna tajemnicą...Mozna tez zobaczyc Afrykę,zderzenie oceanu z morzem sródziemnym,i chyba jedyne skrzyżowanie ulic z pasem startowym na swiecie:)Gibraltar to nie tylko małpy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chico Re: Gibraltar - warto, czy nie ? IP: *.centertel.pl 20.07.13, 09:35 Ja Gibraltar bardzo polecam. Miejsce jest piękne, zapada w pamięć i fakt to nie tylko małpy, Widoki z góry cudne a i z Europa point też. Ja wszystkim polecam. Myślę, że opcja dwudniowej wycieczki jest najlepsza. Rzeczywiście warto zobaczyć Cadiz, Tarife i jakieś pueblo blanco (tak Vejer cudne). Z drugiej strony polecam wam wycieczkę do Portugalii - plaże tam są zjawiskowe. - szczególnie w okolicach Lagos. Ale rozumiem, że będąc w takim miejscu taki plan już macie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasianarozdrozach Re: Gibraltar - warto, czy nie ? 21.07.13, 15:15 Gibraltar moim zdaniem nie warto, ale poleciłabym na pewno Cadiz, Jerez, może Sevillę i w pobliżu Gibraltaru Tarifę. Zajrzyj tutaj, zaplanowałam niedawno podobną trasę: www.kasianarozdrozach.com/2013/05/sladami-historii-czyli-roadtrip-przez.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tommy Re: Gibraltar - warto, czy nie ? IP: *.bialystok.vectranet.pl 21.07.13, 16:55 "...może Seville..." - MOŻE????? a slyszalas o powiedzeniu : "Kto nie widzial Sevilli,nie widzial cudu" Sewilla jest piękna!Ale o ile pamietam autor posta juz byl w Sevilli. Odpowiedz Link Zgłoś
kasianarozdrozach Re: Gibraltar - warto, czy nie ? 21.07.13, 17:04 Nie no oczywiście, ale autor planuje wyprawę na Gibraltar, a to niekoniecznie po drodze i chyba gdzieś mi w komentarzach śmignęło, że Sevilla była na nie z jakiegoś powodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Gibraltar - warto, czy nie ? IP: *.Red-79-144-146.dynamicIP.rima-tde.net 28.07.13, 18:52 odradzam wjazd samochodem na Gibraltar. Trwa największa jak do tej pory wojna pomiędzy Hiszpanią a Gibraltarem. kolejki sięgają niepojętych godzin oczekiwania!!!! do 6 godzin!!! na wyjazd z Gibraltaru!!!!! polecam śledzić na FB co się obecnie dzieje. www.facebook.com/Gibraltar.Espannol jak na razie to TYLKO PIESZO. samochód zostawić w La Linea. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Gibraltar - warto, czy nie ? IP: *.Red-79-144-146.dynamicIP.rima-tde.net 28.07.13, 19:56 www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0O7zgf1XiYY#at=72 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedeka.pl Re: Gibraltar - warto, czy nie ? IP: *.nask.waw.pl 01.08.13, 12:22 Dla samego obejrzenia Gibraltaru - nie. to o czywiście jest ciekawe i przy tym surrealistyczne- Anglia prawie w Afryce, małpy skaczące na głowę i widok gór Maroka etc. Gdybym miał wybierac cel wycieczki to w Andaluzji - Sevilla, Kordoba, Granada, Malaga, ronda, Kadyks, Jerez de la Frontera. O hiszpańskich klimatach możesz poczytać u nas na blogu www.pedeka.pl pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniab_24 Re: Gibraltar - warto, czy nie ? IP: *.interkonekt.pl 19.08.13, 18:52 Zdecydowanie warto, byłam tydzień temu. auto koniecznie zostawić po stronie hiszpańskiej, pieszo przez granicę, autobusem nr 5 do centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tpadm Re: Gibraltar - warto, czy nie ? IP: *.121.rt.ibs.net.pl 22.08.13, 13:16 Nie tylko warto, ale i trzeba zobaczyć Gibraltar. Tutaj przykładowe zdjęcia i cała relacja: Najbardziej atrakcyjne miasto w okolicy to Ronda (miasto na skałach). Jadąc autostradami można też odwiedzić Seville. Ja zrobiłem w 2 dni wszystkie 3 miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Gibraltar - warto, czy nie ? IP: *.Red-83-41-12.dynamicIP.rima-tde.net 22.08.13, 22:03 Na swoim blogu napisałeś że warto ominąć AP4. stanowczo odradzam 7€ jest warte zapłaty, oszczędzasz kupę czasu o bezpieczeństwie nie wspomnę. Droga bardzo kręta, w kilku miejscach przebiegająca przez środek miasteczka. na prawdę nie warto tego odcinka próbować. Druga sprawa, to kolejka nie jest jedyną alternatywą ale są jeszcze specjalne TAXI turystyczne pozwalające w pigułce objąć atmosferę miejsca, a zostaje jeszcze czas na zwiedzenie słynnej MAIN STREET, gdzie w każdym sklepie należy się targować. Tak więc dla osób mających lęk wysokości jest wybór. Chociaż sam wjazd kolejką również polecam bo widok jest wspaniały, co zresztą widać na zdjęciach ruch morski można sprawdzić na stronie www.marinetraffic.com/ais/pl/default.aspx a wycieczkowe zgodnie z ich rozkładem rejsów. można też zobaczyć RMS Queen Mary 2 czasem zawija do portu, a raczej czeka na redzie bo się nie mieści!!!! nic nie napisałeś o kościele (pewnie minąłeś i nie wi(e)działeś) st. Mary Crowned, który jest na MAIN STREET, są tam 3 polskie akcenty!!! POLECAM na przyszłość. ogólnie blok ciekawy polecam, mnie się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tpadm Re: Gibraltar - warto, czy nie ? IP: *.dynamic.chello.pl 23.08.13, 01:24 Hej. Dzięki za informację. Co do drogi, to zazwyczaj wolimy właśnie kręte i niebezpieczniejsze :-) Mam nadzieję, że będę jeszcze kiedyś miał okazję wyskoczyć tam na więcej niż kilka godzin i uzupełnić brakujące atrakcje. Często dopiero po powrocie znajduje miejsca które pominąłem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Gibraltar - warto, czy nie ? IP: *.Red-83-41-12.dynamicIP.rima-tde.net 23.08.13, 19:14 To zdecydowanie polecam drogi typu widokowego, które omijają ciężarówki... wszelkie prowadzące przez białe miasteczka. Najważniejszą zaletą jest brak ciężarówek właśnie. Za to widoki....nie na darmo porobili tyle punktów widokowych po drodze. np A-369, A-372, A-367, A-343, czy wszelkie typu MA-xxx jest co podziwiać. Gdy dysponujemy czasem to warto wybrać się przez "górki" można zrobić sobie małą zachętę na widoki, oglądając w Google Earth/Google Maps w pozycji STREET VIEW...polecam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
drack3r Re: Gibraltar - warto, czy nie ? 07.09.13, 22:55 To zalezy co kto lubi ,mi aie osobiscie bardzo podobalo Po drodze Ronda ,cadiz, alhambra ,malaga ......ink Odpowiedz Link Zgłoś