Dodaj do ulubionych

andaluzja z dziećmi

12.02.14, 12:39
Witam,
czy ktoś na forum podróżował ostatnio z małymi dziećmii po Hiszpanii
prosze o jakieś informacje dot. podróży do Hiszpanii z małymi dziećmi , co zwiedzić gdzie można z maluchami się udać?
Jedziemy w czerwcu do El Puerto de Santa Maria (Andaluzja okolice Cadiz) na 2 tygodnie z 6 latką i 4 latkiem, chcemy troche pozwiedzać ale wiadomo że dzieci nie interesują zbyt zamki, kościoły i itp a bardziej wolą piasek kamyki i wodę i to oczywiście będzie ale może w okolicach El puerto de santa maria są jakieś atrakcje dla dzieci
szukałam troche w googlach ale może ktoś z forumowiczow moze się wypowiedzieć wg na temat podróży z dziecmi po andaluzji
Obserwuj wątek
    • marcinoit Re: andaluzja z dziećmi 12.02.14, 12:59
      Zoo w Jerez, farma krokodyli, aqualand bahia de cadiz
    • Gość: gg Re: andaluzja z dziećmi IP: *.Red-83-37-122.dynamicIP.rima-tde.net 12.02.14, 17:41
      Jeśli piszesz o podróżach... to weź jeszcze pod uwagę Isla Magica (Sevilla), Tivoli, Delfinarium, Sea Life (Benalmadena), Selvo Aventura (Estepona).
      www.saposyprincesas.com/actividades/andalucia/
      www.facebook.com/pages/Andaluc%C3%ADa-para-ni%C3%B1os/480937638603287
      na FB masz podpowiedzi i bieżące eventy.
      • marcinoit Re: andaluzja z dziećmi 12.02.14, 18:11
        Zajezdzi te dzieciaki na smierc ;)
      • jot.be Re: andaluzja z dziećmi 12.02.14, 18:30
        Tylko autorka wątku będzie na zach Costa de la Luz....
        O ile Sevilla ok to Benalmadena i Estepona to SOLIDNY kawał drogi jest...
        • marcinoit Re: andaluzja z dziećmi 12.02.14, 21:28
          Bez przesady ledwie jakies 200 km
    • monikazbarcelony Re: andaluzja z dziećmi 12.02.14, 22:51

My byliśmy w listopadzie z dzieckiem w Andaluzji i jedną noc spędziliśmy też w Santa Maria. Nam bardzo podobało się w Cadiz. Weszliśmy na jadną z wież z tzw camara oscura, która była ciekawa i dla nas i dla syna (6 lat). Na starówce jest w pobliżu morza bardzo fajny park z wodospadami, fontannami świetny na odpoczynek i zabawę dla dzieciaków. Poza tym byliśmy też w Tarifa, która jest uroczym miasteczkiem z wieeeelką plażą - tam można wybrać się na wycieczkę łodzią i oglądać delfiny, jeździć konno, wspinać się po niewielkich górach z widokiem na morze, albo też popłynąć do Afryki bo to rzut beretem.
      • agne.zzz Re: andaluzja z dziećmi 13.02.14, 13:56
        Hej,
        dzieki za podpowiedzi, jednak forumowicze zawsze pomocni, próbowałam szukać przez google ale naprawdę slabo to szlo
        wasze propozycje są ciekawe, spróbuje teraz wyszukać namiary (gdzie to dokładnie no i za ile są bilety np. do zoo czy aquaparku lub wycieczka do Afryki
        mam jeszcze pytanie o knajpy, restauracje w Santa maria - czy są tzw przyjazne rodzinom jak mozna poszukać w Polsce?
        oraz do osoby ktora była w Santa Maria gdzie najlepiej (najtaniej) robić zakupy tzn rynek czy sklep typu supermarket nie bedziemy mieli za dużo kasy ze sobą wieć bedziemy gotować na miejscu
        nie bedziemy się za bardzo oddalać od miejscowości bo i tak dla dzieci to bedzie długa podróż
        dzieki jesli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje to proszę piszcie może jeszcze komuś się przyda
        • jot.be Re: andaluzja z dziećmi 13.02.14, 14:32
          agne.zzz napisał(a):

> Hej,
          > dzieki za podpowiedzi, jednak forumowicze zawsze pomocni, próbowałam szukać prz
          > ez google ale naprawdę slabo to szlo
          > wasze propozycje są ciekawe, spróbuje teraz wyszukać namiary (gdzie to dokładni
          > e no i za ile są bilety np. do zoo czy aquaparku lub wycieczka do Afryki
          > mam jeszcze pytanie o knajpy, restauracje w Santa maria - czy są tzw przyjazne
          > rodzinom jak mozna poszukać w Polsce?
          > oraz do osoby ktora była w Santa Maria gdzie najlepiej (najtaniej) robić zakupy
          > tzn rynek czy sklep typu supermarket nie bedziemy mieli za dużo kasy ze sobą w
          > ieć bedziemy gotować na miejscu

To jest spore portowo/przemysłowe miasto (El Puerto de SM).... i szczerze mówiąc niespecjalnie turystyczne. Poza areną (chyba największą w Hiszpanii) i znanymi bodegami niewiele tam jest do ogladania. Nie ma specjalnie nadmorskiego życia w sensie deptaków i rzędów knajpek. Jest krótki deptak przy przystani, ale to jest inna częśc miasta niż plaża.
          Przy plaży nie ma prawie nic. Pamiętam camipng i jakiś barek.
          Marketów jest sporo ale rozrzuconych po mieście. Na pewno jest Supersol bo pamiętam że byłem, na pewno Dia (najtaniej ale bardzo dyskontowo) i raczej na pewno Mercadona (tu na pewno będzie najlepszy wybór). Targów nie pamiętam, bo byłem krótko.
          Z pozytywów - wielka miejska plaża ale nie nad otwartym morzem tylko zatoką i świetny punkt startowy do zwiedzania Kadyksu - pływają "miejskie" statki do samego centrum - rozwiązuje problem parkowania w Kadyksie. W ogóle niezły punkt jako baza wypadowa. Jako stacjonarne miejsce wakacji raczej nie bardzo....
          Na prawdziwe plażowanie nad oceanem trzeba odjechać kawałek na południe w strone Vejer.
          Pozdr
        • marcinoit Re: andaluzja z dziećmi 13.02.14, 16:41
          Knajpy w Hiszpani sa na ogol przyjazne rodzinom , raczej nikogo nie dziwia dzieciaki biegajace miedzy stolikami. Jesli chcecie zos z owocow morza osobiscie polecam Romerijo :)
          Wycoeczka do Afryki to raczej kiepski pomysl ze wzgledu na dzieci. Lepszym pomyslem jest chyba wizyta w Gibraltarze. Tak wiem w sumie nic specjalnego ale malpy na dzieciach zrobia wrazenie . Co do biletow trzeba zajrzec do netu ,radze tez rozgladac sie za promocjami i znizkami . Bywa ze do jakiegos towaru dolaczony jest taki kupon promocyjny. Co do zakupow to wszystko zalezy gdzie konkretnie bedziecie mieszkac. Proponuje zrobic pierwszego dnia spacerek po okolicy . Napewno znajdzie sie jakis supermarket w poblizu. A no i warto moim zdaniem zwiedzic jaks winnice . Dobrym pomyslem jest ,jak juz ktos wspomnial, poplynac z Puerto do Cadiz promem .
        • Gość: gg Re: andaluzja z dziećmi IP: *.Red-83-46-134.dynamicIP.rima-tde.net 13.02.14, 17:29
          Zakupy najlepiej robić w marketach Mercadona czy Lidl, są najtańsze.
          Ceny mają podobne a jakość jak w polskich.
          Wyybór bardzo duży. jak ktoś wspomniał zależy gdzie zamieszkasz, tm się nie martw, zawsze jest jakiś w pobliżu.
          • jot.be Re: andaluzja z dziećmi 13.02.14, 17:35
            Gość portalu: gg napisał(a):

> Zakupy najlepiej robić w marketach Mercadona czy Lidl, są najtańsze.

Mercadona jest generalnie trochę droższa, ale wybór i jakość ma nieporównywalne
            w moim subiektywnym odczuciu..

> a jakość jak w polskich.

W przypadku ryb, owoców morza czy np. wołowiny to jest baardzo ryzykowne
            stwierdzenie :)

Pozdr
            • Gość: gg Re: andaluzja z dziećmi IP: *.Red-83-46-134.dynamicIP.rima-tde.net 13.02.14, 21:29
              Nie bierz do serca tego co powiedziałem, bo wiadomo że Polska nie jest potentatem w mariscos więc siłą rzeczy wiele produktów jest mrożonych...to, jaka jest jakość zależy od samego marketu.

Pisząc jakość jak w pl, miałem na myśli że spokojnie możemy jeść nasze ulubione potrawy, przyrządzane w polski sposób. Żołądek sensacji nam nie dostarczy.
              • marcinoit Re: andaluzja z dziećmi 13.02.14, 22:29
                Tylko po co jechac do Hiszpani zeby jesc polskie potrawy ? ;)
                • Gość: gg Re: andaluzja z dziećmi IP: *.Red-83-46-134.dynamicIP.rima-tde.net 13.02.14, 22:57
                  Zdziwiłbyś się....
                  Część ludzi boi się próbować, niestety.
                  • marcinoit Re: andaluzja z dziećmi 16.02.14, 17:35
                    Gość portalu: gg napisał(a):

> Zdziwiłbyś się....
                    > Część ludzi boi się próbować, niestety.
                    Mnie juz raczej nic nie zdziwi ;)
                    Hiszpanska kuchnia nie jest jakos specjalnie wykwintna. Ale sa potrawy ktore warto sprobowac. Moim zdaniem na 1 miejscu mariscos a jesli ktos nie lubi by potrawa patrzyla na niego z talerza powinien sprobowac wolowiny i ryb . Tych 3 rzeczy raczej w Polsce nie uswiadczysz na przyzwoitym poziomie.
    • mama.globtroterka Re: andaluzja z dziećmi 15.02.14, 20:12
      W zeszlym roku podrozowalismy po Andaluzji w dwie rodziny. Kazda z 3,5 latkiem. Odwiedzilismy Sewille, Gibraltar, Tarife, Granade, Nerje, Ronde, Malage i kilka mniejszych miejscowosci. Kazda z nich ma zabytki i miejsca ktore zaciekawia maluchy. Naszym szczegolnie podobaly sie malpy na Gibraltarze. Aczkolwiek trzeba na nie bardzo uwazac. Zapraszam na swojego bloga. Opisalam tam kilka wycieczek po Andaluzji pod katem zwiedzania z dziecmi. www.globtroterek.blogspot.com
      • agne.zzz Re: andaluzja z dziećmi 16.02.14, 09:53
        hej, dzieki za podpowiedzi pomału już sobie układam plan
        bedziemy mieszkać blisko plaży ok 300 - 500 m w południowej części
        valdelagrana beach (ale nie wiem czy dobrze pisze) dość blisko zatoki
        co do zakupów to chcemy spróbować jak najwięcej hiszpanskiej kuchni więc dlatego pytałam gdzie najlepiej robic zakupy aby zrobić hiszpanskie potrawy

• Gość: gg Re: andaluzja z dziećmi IP: *.Red-79-146-53.dynamicIP.rima-tde.net 16.02.14, 10:30
          goo.gl/maps/Ctcny
          tutaj masz mapkę do najbliższj MERACADONA.
          TUTAJ DO CARREFOUR.
          goo.gl/maps/BTxgU
          OBYDWA MARKETY mają zawsze świeże dostawy ryb i mariscos...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka