Dodaj do ulubionych

Toledo czy Segovia?

29.12.14, 20:31
Na wiosnę wybieramy się na kilka dni do Madrytu, nastawiając się głównie na Prado i niespieszne zwiedzenie kilku sztandarowych punktów tego miasta.
Jeden dzień planujemy na wypad poza Madryt.
No właśnie, ale co wybrać? Toledo czy Segovię?
Jedno i drugie w podobnej odległości od stolicy, jedno i drugie pociąga zabytkami.
Wydaje mi się, że Toledo trzeba by się dłużej zagłębić i więcej zobaczyć, jest bardziej znaczące, a Segowia z kolei- bardziej efektowna ze swoim położeniem i akweduktem- może być lepszą przerwą między madryckim wielkomiejskim ruchem i masą muzealnych sal, które planujemy zobaczyć.
Czy ktoś może coś podpowiedzieć, jakieś swoje wrażenia z obu miast opisać, jakieś szczegóły na które zwrócić uwagę? Byłabym wdzięczna. Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: e-tam Re: Toledo czy Segovia? IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.14, 12:20
      sliwka4 napisała:
      ... No właśnie, ale co wybrać? Toledo czy Segovię? ...

Nas bardziej zachwyciła Segovia, akwedukt i katedra robią wrażenie...
      Toledo takie sobie ...
      Na oba miejsca poświęciliśmy po jednym dniu.
      W panelu (przewijając) po wczytaniu znajdż Toledo & Segovia < klikaj, znajdziesz fotki
      Klikając na inne znaczniki informacji na mapie lub w panelu dowiesz się więcej...
      Każdą lokalizację na mapie możesz przybliżyć wg potrzeb...
      W Madrycie na mapie kliknij na znacznik = litera "I" ...
    • jot.be Re: Toledo czy Segovia? 30.12.14, 13:37
      Jest dokładnie tak jak piszesz. Segovia jest na pewno bardziej efektowna "na pierwszy rzut oka", alo Toledo jest niepowtarzalne i trzeba trochę więcej czasu. Ja po spędzeniu połówki dnia w Toledo i zejściu na dworzec zjadłem lunch i .. wróciłem z powrotem. To jest dramatycznie ciężki wybór ale ja bym wybrał Toledo..
      To teraz, po dwóch odpowiedziach już wiesz :o)
      Jeszcze pytanie ile dni przeznaczacie na Madryt - czy nie warto szarpnąć się na dwi wycieczki kosztem metropolii (na którą trzy dni wystarczają z nawiązka moim zdaniem))
      • sliwka4 Re: Toledo czy Segovia? 30.12.14, 17:53
        Planujemy pięć noclegów. Czyli wypada cztery pełne plus dwie połówki dnia. Licząc tak jak Ty- czyli trzy dni madryckie- wypada właśnie ten jeden jedyny na wycieczkę poza stolicę.
        Zobaczymy co będzie... Ewentualnie się podzielimy na dwie ekipy- przygotuję sobie swoje mini-przewodniki po obu miastach.
        Dziękuję za odpowiedzi.
        • sliwka4 Re: Toledo czy Segovia? 15.04.15, 20:58
          Wróciłam, byłam zarówno w Toledo jak i Segovii, oba miasta piękne, w tę wiosenną porę zachwyciła mnie jednak bardziej ta druga. Delikatna, jeszcze w pełni nierozwinięta zieleń, słońce, czyste niebo, w tle ośnieżone jeszcze góry, katedra, akwedukt, było bajkowo.
          • Gość: sekulada.com Re: Toledo czy Segovia? IP: *.finemedia.pl 28.04.15, 19:26
            Segovia! Zdecydowanie. miasto jak z bajki :) Jeśli ktoś będzie miał jeszcze tę wątpliwość to tutaj kilka słów ode mnie o mieście (dodam, że widziałem oba miasta):
            sekulada.com/segowia-perla-kastylii-i-leonu/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka