adams123 02.10.06, 13:34 Hej, czy jadąc z Malagi czy Torremolinos do Rondy warto jechać górą czy dołem nad morzem i przez Marbelle ? Gdzie ładniejsze widoki ? Pozdraiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leila78 Re: Malaga - Ronda samochodem 02.10.06, 19:14 ja bym wybrała drogę górą chyba, ze lubisz jeździć po rondach i hamować co chwilę. A tak poważnie, to jedzie sie dość długo dołem, a i już sama droga do Rondy nie należy do najprostrzych. Do Marbelli możesz wyskoczyć przy innej okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
adams123 Re: Malaga - Ronda samochodem 02.10.06, 22:36 ok, dzieki ;) może w jedną stronę pojade górą a z powrotem dołem, bo jak się jedzie przez Marbelle to też przez Puerto Banus, a tam chyba fajnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
leila78 Re: Malaga - Ronda samochodem 03.10.06, 18:23 a wiesz, ze właśnie tam mieszkałam za drugim razem. Pierwszy raz w Maladze. A co do Puerto Banus to fakt - podobało mi się. Życzę miłej wyprawy:) Odpowiedz Link Zgłoś
adams123 Re: Malaga - Ronda samochodem 03.10.06, 19:12 nie dziękuję ;) jutro wylot ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
adams123 Re: Malaga - Ronda samochodem 11.10.06, 12:22 dzieki za rade ;) było wspaniale i droga górą niesamowita ;) jeszcze po drodze pojechalismy do Mijas ;)))) Ronda niesamowita, ale zupełne rozczarowanie Gibraltarem ... no może z wyjątkiem pięknej skały widocznej z daleka , ale sam Gibraltar pomyłka . poza tym wszystko super ;) Odpowiedz Link Zgłoś
leila78 Re: Malaga - Ronda samochodem 12.10.06, 11:01 Cieszę się, że mogłam pomóc:) A co do odczuć z Gibraltaru - zgadzam się. Ale mi się jeszcze podobało to lotnisko i widok na nie z jaskiń. Odpowiedz Link Zgłoś
adams123 Re: Malaga - Ronda samochodem 14.10.06, 22:16 fakt ;) uwielbiam lotnictwo wiec było to dla mnie super widok i doświadczenie przejeżdzać srodkiem pasa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Malaga - Ronda samochodem... 04.10.06, 18:18 Najładniejsze widoki możesz mieć, jeśli po drodze zaplanujesz podziwianie wspaniałego Garganta del Chorro. bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
iwwo2 Re: Malaga - Ronda samochodem... 12.10.06, 15:09 Szkoda tylko, że nie można wejść na Królewską Drogę. Odpowiedz Link Zgłoś
leila78 Re: Malaga - Ronda samochodem... 12.10.06, 18:42 wejść można tylko nie każdy ma odwagę;) Odpowiedz Link Zgłoś
iwwo2 Re: Malaga - Ronda samochodem... 12.10.06, 20:24 Obecnie zdemontowane jest tak na oko pierwszych 30 m kładki i faktycznie bez stosownego sprzętu odwaga mnie opuściła. Ponoć łatwo można się tam dostać idąc torami kolejowymi przez tunele, ale kiedy odważnie chciałem pomaszerować przez tunel zza krzaków wyłonił się uzbrojony karabiniero i pod groźbą rozstrzelania kategorycznie zabronił dalszej drogi. Pocieszyłem się kąpielą w zalewie z drugiej strony wąwozu. Było extra i niech się schowa całe Costa de sol. Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Malaga - Ronda samochodem... 12.10.06, 23:35 > Obecnie zdemontowane jest tak na oko pierwszych 30 m kładki i faktycznie bez > stosownego sprzętu odwaga mnie opuściła. Nie dziwię się wcale: www.cs.uni-magdeburg.de/~sieber/klettern_2005/2005_02_El_Chorro.htm > Ponoć łatwo można się tam dostać idąc torami kolejowymi przez tunele, Przez "okna" w tunelu można tylko troszkę bliżej popatrzeć sobie na wąwóz, na niesamowity drewniany mostek, narobić sobie jeszcze większego apetytu i poprzeklinać Hiszpanów, którym nie chce się odbudować ścieżki... > zza krzaków wyłonił się uzbrojony karabiniero i pod groźbą rozstrzelania > kategorycznie zabronił dalszej drogi. Współczuję szczerze, bo w Hiszpanii nie udało mi się znaleźć piękniejszego Cudu Natury. Pozdrawiam bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
leila78 Re: Malaga - Ronda samochodem... 13.10.06, 20:15 i właśnie z powodu tego carabiniero warto być atrakcyjną brunetką. Po krótkiej wymianie zdań pozwolił nam wejść, tylko na pociągi uważać... Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Malaga - Ronda samochodem... 14.10.06, 17:09 Ale widoki z tunelu to i tak tylko piękna namiastka tego, co możnaby podziwiać ze zniszczonej Królewskiej Drogi. Tańszy jest widocznie carabiniero niż remont ścieżki... :-( bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
iwwo2 Re: Malaga - Ronda samochodem 14.10.06, 18:17 Ponoć wędrówka torami nie musi być tylko namiastką. Wygrzebałem w sieci opis jak dostać się na drogę omijając początkowe extrema. Otóż przechodzisz przez pierwsze dwa tunele, po czym schodzisz na dół do rzeki, przekraczasz ją. Podobno w tym miejscu jest płytko i podchodzisz w miarę łatwo do Drogi. I to było moim planem, gdyby nie ten nieszczęsny carabiniero. Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Malaga - Ronda samochodem... 14.10.06, 23:40 Iwwo, wiem o tej możliwości. Tym chętniej bym poczytał Twoje wrażenia (po szczęśliwym powrocie), że jednak spacer po ścieżce jest dość... niewygodny: www.bigwall.dk/galleri/diverse/camino_del_rey.jpg Jest ona chyba prawie cała w takim stanie: www.civil.ist.utl.pt/~diego/play/chorro/chorro.html Powodzenia! bah77 Odpowiedz Link Zgłoś