Gość: jagoda60 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.08, 14:25 Mam pytanie czy ktoś spędzał urlop w Almeri, jakie plaże okolica czy można tam się nie nudzić Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ro_bb Re: almeria 27.10.08, 18:41 Byłem w lipcu w Roquetas de Mar, około 20 km od Almerii. Jest to typowa miejscowość wakacyjna - hotele, apartamenty, butiki, itp, nie jest to jakieś blokowisko, ogólnie bardzo przyjmenie. Plaża szeroka, piaskowo żwirkowa, można chodzić boso bo kamienie to małe i nieostre otoczaki, wyszlifowane przez wodę. Na plaży są płatne parasole i leżaki, ale miejsca wolnego jest dużo. Almeria ma swój urok, aczkolwiek stare miasto nie jest za duże. Trzeba koniecznie odwiedzić Alcazabę i katedrę. Plaża w Almerii jest we wschodniej części miasta, z daleka wyglądała podobnie do tej w Roquetas. Cała okolica wygląda bardzo pustynnie - wysuszone koryta rzek, brak zieleni. Jest to spowodowane brakiem opadów. Z tego względu region Almerii należał do biedniejszych w Hiszpanii. Jednak teraz sytuacja się zmienia - inny profil w produkcji ogrodniczej i większe nastawienie na turystykę. W krajobrazie dominują ogromne połacie białych, płaskich połaci, są to specjalne konstrukcje z płótna, które zabezpieczahją przed słońcem (coś takiego jak u nas szklarnie, jednak o przeciwnym działaniu) - niesamowity widok z samolotu. Pewne wyobrażenie można sobie wyrobić oglądając zdjęcie satelitarne na maps.google.com. widać, że jest szerokai się bardzo podobała Ogólnie fajna miejscowość - nie są to jakieś niebotyczne wieżowce, Odpowiedz Link Zgłoś
ro_bb Re: almeria 27.10.08, 18:45 Widzę że coś mi się nie wykasowało (ostatnie 2 linijki) i nie mam możliwości edycji własnego postu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda60 Re: almeria IP: *.limes.com.pl 27.10.08, 21:06 Dzięki za informacje,czy może znasz jakieś dobre i niedrogie połączenie lotnicze. Wybieram się w ten kierunek pierwszy raz gdyż mam możliwość z korzystania z domu a Almerii.CZy oriętujesz się ile może kosztować wynajęcie samochodu i ogólnie czy jest tam drogo Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
ro_bb Re: almeria 28.10.08, 07:43 Sprawdż AirBerlin z Berlina. Ceny w sklepach bardzo podobne do polskich. Samochód wynajmowałem przez AutoEurope, było dużo taniej niż na miejscu w tym samym biurze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda60 Re: almeria IP: *.limes.com.pl 28.10.08, 08:09 Dziękuję za informacje i pozdrawiam. W razie czego zwrócę się jeszcze z pytaniami Odpowiedz Link Zgłoś
ro_bb Re: almeria 28.10.08, 08:10 Mam na zbyciu przewodnik Pascala po Hiszpanii i mapę Andaluzji - stan idealny, może Cię zainteresuje? mój email: rob_b@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halszka Re: almeria IP: *.reszel.arkusnet.pl 31.10.08, 13:43 Witam, sprawdź norwegian - lataja do Alicante z Warszawy i do malagi. Życzę dobrych wrażeń :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda Re: almeria IP: *.limes.com.pl 02.11.08, 17:26 Dzięki za informacje, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś