Dodaj do ulubionych

Komunikacja Autobusowa na Teneryfie

IP: *.chello.pl 11.11.03, 18:48
Jakie są ceny biletów komunikacji autobusowej na teneryfie np.:
* Reina Sofia (airport) - Playa De Las Americas
* Santa Cruz - Playa De Las Americas
* Puerto De La Cruz - Playa De Las Americas

Jakie są rodzaje biletów i gdzie można je kupić np. na lotnisku?
Obserwuj wątek
    • Gość: elka Re: Komunikacja Autobusowa na Teneryfie IP: *.toya.net.pl 12.11.03, 11:20
      Jeśli chcesz poruszać się po Teneryfie autobusami, najlepiej i najtaniej jest
      kupić kartę Bonobus (12 euro). Dzięki niej masz zniżki na przejazdy, jest ważna
      dla dowolnej ilości osób.
      Jeśli znasz angielski lub hiszpański, polecam stronę www.titsa.com -znajdziesz
      tam wszystko na temat komunikacji autobusowej na Teneryfie.
      pozdrawiam
      • Gość: camyk Do: elka IP: *.chello.pl 12.11.03, 14:09
        elka napisał(a):

> ... najlepiej i najtaniej jest kupić kartę Bonobus (12 euro). Dzięki niej
        > masz zniżki na przejazdy, jest ważna dla dowolnej ilości osób.

Wybieram się na Teneryfę we własnym zakresie, czyli bez transferów airport-
        hotel organizowanych zwykle przez biura podróży. Dlatego chciałbym się jak
        najwięcej dowiedzieć o komunikacji autobusowej. Nie znalazłem cennika na
        stronach titsa.com (może źle szukałem?). Myślę, że w moim przypadku karta
        Bonobus nie będzie ekonomicznym rozwiązaniem, gdyż planuję skorzystanie z
        autobusów tylko na trasach --> airport-Playa de las Americas-airport
        --> Playa de las Americas-Santa Cruz De Tenerife-Playa d.l.Americas
        --> Playa de las Americas-Puerto De La Cruz-Playa d.l.Americas,

na obejrzenie zachodniej części wyspy i wulkanu wypożyczę samochód. A może
        bardziej się opłaca wypożyczenie samochodu również do Santa Cruz.. i Puerto De
        La Cruz?

Proszę o sugestie,

pozdrawiam
        • Gość: elka Re: Do: elka IP: *.toya.net.pl 12.11.03, 16:24
          Na stronie titsa rzeczywiście nie ma cennika, ale podane są ceny przy
          konkretnych trasach. I tak: Aeropuerto Sur-Playa Americas -1,80; Playa Americas-
          Puerto de la Cruz- 9,30; Playa Americas- Santa Cruz- 6,0. Są to ceny za
          przejazdy w jedną stronę. Tak więc, moim zdaniem kupno Bonobusa się opłaca,
          Szczególnie przy dłuższych trasach zniżki są duże.
          Playa de las Americas nigdy nie była moim punktem wypadowym, więc nie wiem nic
          o przejeździe autobusem do Santa Cruz. Natomiast na pewno nie jechałabym
          autobusem z Pl.Americas do Puerto de la Cruz- jest to zbyt męczące,poza tym
          jest tylko kilka połączeń dziennie, polecam w tym przypadku samochód.
          Chętnie odpowiem na inne pytania dotyczące Teneryfy.
          Pozdrawiam,
          elka
          • Gość: camyk Do: elka IP: *.chello.pl 12.11.03, 19:08
            Pamiętam szok jaki przeżyłem wjeżdżając samochodem do Las Palmas/Gran Canaria
            po tygodniu byczenia się w Playa del Ingles i wycieczkach samochodowych w góry
            i wioski. Miasto to, zrobiło na mnie wrażenie niezwykle szalonego. Warszawa,
            Praga, Berlin w porównaniu z Las Palmas to prowincja. Ruch, chałas uliczny i
            walka o miejsce parkingowe - horror;)

Biorąc pod uwagę w.w. przygodę, może poradzisz mi gdzie w Santa
            Cruz../Teneryfa zaparkować, ażeby blisko było do zaliczenia atrakcji
            turystycznych?

pozdrawiam
            • Gość: elka Re: Do: elka IP: *.toya.net.pl 12.11.03, 19:58
              Nie pisałam, że polecam wyprawę do Santa Cruz samochodem (bo raczej nie polecam
              ze względów opisanych przez Ciebie). Po prostu nie mogę powiedzieć nic na temat
              przejazdu autobusem na trasie Playa Americas-Santa Cruz. Ale myślę, że
              niegłupio byłoby pojechać tam autobusem- są połączenia co 1/2 godziny.
              pozdr.
              P.S. Las Palmas wywarło na mnie podobne wrażenie
              • Gość: camyk Re: Do: elka IP: *.chello.pl 12.11.03, 20:41
                Dzięki za aktywność.
                Jeśli chciałabyś podzielić się swoimi wrażeniami z Teneryfy, szczególnie co
                trzeba zobaczyć (koniecznie), czego unikać, to byłbym wdzieczny jak i reszta
                zainteresowanych forumowiczów.

pozdrawiam
    • styro Re: Komunikacja Autobusowa na Teneryfie 13.11.03, 03:19
      camyk - dowiem sie w poniedzialek - napisze Ci na www.forum.hiszpania-
      online.com/index.php

PZDR z tenerife
      • Gość: camyk Re: Ok. styro IP: *.chello.pl 13.11.03, 10:27

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka