Dodaj do ulubionych

co zobaczyć w Toronto?

IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 24.08.04, 21:17
Lecę służbowo na tydzień do Toronto. Mam wolne prawie 3 dni. Poradźcie co mam
zobaczyć w Toronto, jak tanio sie przemieszczać i gdzie tanio zjeść? Bo w
hotelu to nie zamierzam barku opróżniać. Może coś kupić jeżeli jest tańsze
niż u nas i akurat mi się przyda?
Czy w Kanadzie są gniazdka elektryczne amerykańskie czy europejskie? I jakie
jest napięcie?
Obserwuj wątek
    • Gość: sylwek Re: co zobaczyć w Toronto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.04, 21:50
      czesc,zapraszam na to forum: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20479
    • Gość: VIP-1 MNIE i moja limuzyne warto zobaczyc, hehehe IP: *.cwshs.com 25.08.04, 16:25
      a pozniej:
      CNE tower - nic specjalnego, ale jest to tutejszy landmark
      Ontario Science Center - ciekawe
      Black Creek Village - dosyc ciekawe
      Eaton Center - jesli chcesz po sklepach polazic
      na 3 dni wystarczy
      poruszac sie najtanie komunikacja miejska (TTC)
      taniej jest kupic 10 biletow niz pojedyncze
      na jednym bilecie jedziesz dokad chcesz i czym chcesz
      (tramwaj, autobus, metro)
      wtyczki takie ja w US (110V)

p.s. jesli chcesz podupcyc to idz wieczorem na Jarvis St.
      • Gość: Gnat Re: idz wieczorem na Jarvis St. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.08.04, 23:02
        Chyba, ze jestes pedal. Wtedy idz na Church Street.

A tak na powaznie, to wez tramwaj Queen St. West i jedz na Roncesvalles Avenue
        zobaczyc jak bije serce kanadyjskiej Polonii.
        • de_oakville Co zobaczyc w Toronto 27.08.04, 04:22
          Warto sie przejsc wzdluz Yonge Street pomiedzy dworcem kolejowym Union Station
          (w poblizu wiezy telewizyjnej CN Tower) a Bloor Street. Bedac juz na
          skrzyzowaniu z Bloor Street, warto odwiedzic pobliska dzielnice Yorkville
          (stacja metra Bay lub Younge/Bloor), ciekawa czesc miasta (niska jak male
          miasteczko, restauracje, kawiarnie itd.). Jedna z ulic rownoleglych do Yonge
          Street jest Spadina Avenue wzdluz ktorej rozciaga sie dzielnica chinska
          (Chinatown). Nie jest tak piekna jak w San Francisco, ale warto ja zobaczyc.
          Mozna tam dotrzec np. tramwajem jadac na zachod od Yonge Street wzdluz Queen
          Street. Poza tym jest wiele tzw. dzielnic etnicznych jak "Little Portugal"
          (najwieksza podobno portugalska kolonia na kontynencie amerykanskim - ludnosc
          pochodzaca glownie z wysp Azorskich), "Little Italy", "Little Jamaica" czyli
          tzw. "murzynowo" w pewnej czesci strasznie dlugiej Eglinton Avenue (jadac na
          zachod) i wiele innych. Warto te dzielnice zobaczyc bardziej jako ciekawostke
          niz jakis specjalny "hit". W ogole najlepiej poruszac sie wlasnym lub
          wypozyczonym samochodem. Metro (subway) w Toronto jest bardzo czyste w
          porownaniu np. z Paryzem, choc ma tylko 3 linie. Stacje sa ogolnie
          przyjemniejsze niz np. w Nowym Jorku, wagony rownie czyste (moze odrobine
          czysciejsze).
          • mejbi Re: Co zobaczyc w Toronto 27.08.04, 11:17
            może jeszcze:
            - przejść się - najlepiej podczas weekendu - po Harbour Front
            - popłynąć statkiem na Toronto Irland (piękny widok na miasto)
            - pójść na mecz basebolla do Sky Dome
            - pójść do Ontario Place i np. kina Imax (średnia atrakcja, ale zabawowa)
            - pojeździć rowerem alejkami wzdłóż jeziora Ontario
            - pójść wieczorem do jednej z restauracji na 50 pietro któregoś z wiezowców
            - pojechać do kina samochodowego Drive-in
            - odwiedzić safari w Cambridge (ale to ciut dalej niedaleko Hamiltonu np. w
            drodze do Niagary)
            - pójść do kasyna (Toronto lub Niagara)
            - odwiedzić chińską restaurację Mandarin
            - przejechać do Niagara-on-the-Lake (to w okolicy) lub jednej z okolicznych
            winiarni
            - pojechać na krótką wycieczkę za miasto do jednego z pobliskich parków
            (zetknięcie z przyrodą)
            - przede wszystkim pospacerować po Downtown - zarówno w dzień, jak i wieczorem -
            i poczuć klimat miasta
            - aha, kto lubi i chce zobaczć jak bawią się Polacy, odwiedzić np. polską
            restaurację Fregatę :)
            ja osobiście wolę jednak kanadyjskie lokale
            Pozdr
            • mejbi Re: Co zobaczyc w Toronto 27.08.04, 11:23
              jeszcze coś
              - jeśli chcewsz tanio, duzo i smacznie zjeść, to polecam wizytę w Mandarinie
              (jesli lubisz chińską kuchnie, ale nie tylko) - płacisz ok. 9 dol, wchodzisz do
              środka i jesz co chcesz i ile chcesz. To rodzaj buffet (szwedzki stół). Jest co
              najmniej kilka w Toronto, w tym chyba 2 w centrum
              - co do gniazdek - najlepiej, abyś Twoje urządzenia elektr. działały w zakresie
              110-240V, wówczas wystarczy zwykła przejściówka. Ja na Okęciu kupiłam za 20 zł
              cały zestaw przejściówek. W Polsce widziałąm podobny za ok. 60 zł w Samsonite.
              Jesli urządzenie działa tylko na 220V musiałbyś mieć specjalny transformatorek,
              ale to wydatek większy.
              • Gość: VIP-1 Re: Co zobaczyc w Toronto IP: *.cwshs.com 27.08.04, 15:49
                czyzby w mandarybie zarcie sie poprawilo?
                ostatnio jak bylem (ponad rok temu)
                to bylo do dupy i nikomu bym nie polecal tam isc
                • mejbi Re: Co zobaczyc w Toronto 27.08.04, 16:15
                  Byłam w Mandarynie jakiś tydzień temu :) i jedzonko pyło przepyszne - to był
                  weekend, więc dodatkowo były owoce morza.
                  W Toronto jest co najmniej kilka Mandaryn'ów, więc może miałeś pecha.. Byłam w
                  Mandarybnie też 5 lat wczesniej i róznież mam mniamowate wspomnienia. Pysznie,
                  czysto i kulturalnie. Polecam.
                  • kinky5 Re: Co zobaczyc w Toronto 27.08.04, 17:33
                    a ja powiem tylko ze w kazda srode w Hej Lucy na King st. jest martini night za 3,50.
                    ;-)
                    • kveldulv Re: Co zobaczyc w Toronto 28.08.04, 15:39
                      >> jeśli chcewsz tanio, duzo i smacznie zjeść, to polecam wizytę w Mandarinie
                      (jesli lubisz chińską kuchnie, ale nie tylko) - płacisz ok. 9 dol, wchodzisz do
                      środka i jesz co chcesz i ile chcesz. To rodzaj buffet (szwedzki stół). Jest co
                      najmniej kilka w Toronto, w tym chyba 2 w centrum <<

hmm, jest to nieco wiecej niz 9$ :

mandarinbuffet.com/buffet.html
                      co nie zmienia faktu, ze bardzo smaczne zarcie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka