Dodaj do ulubionych

PRZECIWCIAŁA ANTYFOSFOLIPIDOWE

16.06.04, 15:04
Dziewczyny, stracilam dziecko w 24-tym tygodniu prawdopodobnie z powodu
pc.antyfosfolipidowych. Czy któraś z Was ma ten sam problem w ciąży. Boję się
kolejnej, że skończy się tak samo i stąd moje pytanie. Jakie są rokowania,
czy leki przyjmowane w ciąży nie zaszkodzą dziecku?
Pozdrawiam Was wszystkie i trzymam kciuki smile
Anka
Obserwuj wątek
    • moniao1 Re: PRZECIWCIAŁA ANTYFOSFOLIPIDOWE 16.06.04, 16:34
      hello
      ja rodzilam w 28 tygodniu ciązy, Mati nie dal sobie rady.Zmarl po 6 dniach.
      U mnie zdiagnozowano zespol antyfosfolipidowy, ktory zostal wywolany przez dwie
      inne grupy przeciwcial.
      Takie ciaze nie sa najlatwiejsze w prowadzeniu, ale udaje sie.Przez 9 miesiecy
      bierze sie zastrzyki heparyny, dzien w dzien.Robi sie je samemu podskornie.
      Czesto zastrzyki wspomagane sa acardem albo aspiryna.
      Takie dzialania nie zaszkodza dziecku, wrecz odwrotnie..pomoga mu prawidlowo
      sie rozwijac.Jesli zespol nei jest zdiagnozowany i nie biezrze sie powyzszych
      lekow dochodzi albo do poronienia w pierwszym trymestrze, albo do pozniejszych
      zmian w lozysku i pepowinie i do obumarcia plodu.
      Ja planuje nastepna ciaze, pewnie za jakis rok.Chcialabym wczesniej, ale po
      drodze mialam sporo klopotow ze zdrowiem, wiec nie chce ryzykowac.
      Lekarze ostrzegaja mnie, ze nei ma gwarancji donoszenia ciazy, ale ktora z nas
      ja ma?
      Ja mam wykryte inne przeciwciala, ale wydaje mi sie, ze zarowno moje jak i
      Twoje dotycza tej samej choroby.
      jesli bedziesz miala jakies pytania to czekam
      pozdrawiam cieplo
      • annjan Re: PRZECIWCIAŁA ANTYFOSFOLIPIDOWE 17.06.04, 12:19
        Witam i dziękuję za odpowiedź. Wiesz, ja mam wątpliwości co do tych leków bo
        np.na accardzie napisane jest żeby nie brać w ciąży a na polopirynie że tylko w
        razie konieczności! Nie wiem więc czy nie zaszkodzą i czy już w I trymestrze
        brać? Ja właśnie zaczęłam brać przepisane przez lekarza: accard, wit.E,
        polopiryna, witaminy dla ciężarnych i folik i mam zacząć starania od końca
        lipca. Boję się strasznie. Zrobiłam wymazy bakteriologiczne, przeleczyłam co
        się dało. Byłam u hematologa i czekam na resztę badań ( również pozostałe
        przeciwciała) a do tego wspieram się zielarką z Tybetu która współpracuje przy
        trudnych ciążach i w onkologii ze szpitalami. Na jej ziołach będę również całą
        ciążę ( jak się uda). Na razie planuje wyjazd nad ciepłe morze i odpoczynek bo
        mam już wszystkiego dosyć. Jak się uda to może wrócimy we trójkę...
        Mija pół roku kiedy mogę zacząć starania a ja boję się bardziej niż na początku
        bo w pierwszych miesiącach po porodzie myślałam tylko o następnej ciąży i to
        jak najszybciej...
        Wiesz co, zastanawiam się czy to dobry znak że dotrwałyśmy z tą dolegliwością
        do tak zaawansowanej ciąży czy zły.
        A swoją drogą, jak wysoki masz poziom przeciwciał antykardiolipidowych?
        Pozdrawiam
        Anka
        • moniao1 Re: PRZECIWCIAŁA ANTYFOSFOLIPIDOWE 17.06.04, 17:20
          hello..
          nie boj sie..smile
          Wydaje mi sie, ze jesli jest to uzasadnione, tzn, jesli masz podobna do mojej
          chorobe, albo i ta sama...to leki nie zaszkodza.
          Latwo mowic nie boj sie...wiem..tez bym chciala sie nie bac.Albo, zeby mi ktos
          powtarzal, zebym sie nie bala do momentu, az to poskutkuje.
          Jak cos...to daj znac, bede Ci wysylac maile, sms-y itp z haslem przewodnim.
          Jak pewnie wiesz, antykardiolipiny sie w roznych klasach:IgG, IgA, Im.
          Moje wyniki: IgG: 72.1 GPLU/ml, IgA: 8.8 APLU/ml, IgM: 76.3 MPLU/ml
          Niestety musze konczyc, bo maz dobiera mi sie do compa.
          Jak mi przyjdzie cos wiecej na mysl, to odezwe sie pozniej,
          pozdrawiam
          • judyta10 Re: PRZECIWCIAŁA ANTYFOSFOLIPIDOWE 18.06.04, 13:49
            Cześć dziewczyny ,z uwaga przeczytałam wasze posty bo od wczoraj biore CLEXSANE
            wiec pewnie lekarz podejrzewa u mnie te przeciwciała cos mi tam wyjasniał ale
            byłam tak zdenerwowana że nie wiele pamiętam.Ja jestem dopiero w 4
            tyg ,pierwsza ciąza martwa 5ty napiszcie jakie miałyscie objawy i czy jakieś
            badanie wykrywa te przeciwciała.
            • moniao1 Re: PRZECIWCIAŁA ANTYFOSFOLIPIDOWE 18.06.04, 14:25
              Jesli bierzesz clexane i podejrzenia Twojego lekarza sie potwierdza, to nie
              masz sie czego bac.
              Jasne , ze przeciwciala mozna zbadac.Mozesz to zrobic ze skierowaniem od
              lekarza, albo i prywatnie(ale nie sa to tanie badania).Zwykle badania krwi, nie
              wykaza nic niepokojacego, trzeba robic wlasnie takie specjalistyczne.

Sprobuje znalezc artykul, w ktorym opisane bylo wszystko, niestety troszki po
              medycznemu , a wiec nie do konca zrozumiale.Podesle albo linka, albo go tutaj
              wstawie.
              Jesli chodzi o ciaze,to podstawa do podejrzenia obecnosci roznych takich
              niedobrych przeciwcial, jest wlasnie utrata wczesniejszych ciazy z
              niewyjasnionych przyczyn, badz obumarcie plodu w pozniejszym okresie ciazy.
              Ja bylam na drodze do smierci Mateuszka u mnie w brzuszku, ale trafilam do
              lekarza w ostatnim momencie kiedy mozna bylo jeszcze cos zrobic.Niestety Mati
              byl za slaby i nie dal sobie rady jako wczesniak.
              Aby do tego nie dopuscic stosuje sie wlasnie heparyne w postaci clexanu,
              przyjmowana przez caly okres ciazy.
              Skonsultuj sie z hematologiem.Wspolpraca ginekologa i hematologa niemalze
              zagwarantuja Ci urodzenie zdrowego dziecka.Co prawda moi hematolodzy nie sa
              optymistami i raczej strasza niz pozytywnie nastawiaja, ale z moich obserwacji
              i statystyk wynika, ze skutki sa pozytywne.smile
              Jak cos, to moj numer gg: 5082141
              pozdrawiam

• moniao1 Re: PRZECIWCIAŁA ANTYFOSFOLIPIDOWE 18.06.04, 15:08
      a oto i pierszy z linkow: www.borgis.pl/czytelnia/pnm/2002/04/04.php Nie
      Nie wiem czy sie bedzie linkowac, bo musialam adres wpisac recznie.
      • moniao1 Re: PRZECIWCIAŁA ANTYFOSFOLIPIDOWE 18.06.04, 15:53
        www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/22/10.html
        no i u jeszcze jakies wiesci
        niestety nie moge znalezc statystyksad
        • annjan bardzo dziękuję:))) 21.06.04, 13:40
          Monika jesteś wielka...Bardzo Ci dziękuję za te artykuły, ja dużo znalazłam w
          internecie, ale Twoje informację są bezcenne.
          Masz dużego buziaka ode mnie. Dzięki
      • judyta10 Re: PRZECIWCIAŁA ANTYFOSFOLIPIDOWE 18.06.04, 15:53
        Dzieki bardzo za informacje .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka