pimpek_sadelko 17.05.05, 07:37 musze usunac zeba. jestem w 24 tc. przyjmuje clexane i acard..... moze ktoras z Was cos wie o takich przypadkach, albo moze sama miala podobna sytuacje? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziczek79 Re: problem stomatologiczny 17.05.05, 17:45 na twoim miejscu zapytałabym lekarza stomatologa,jest tyle bezpiecznych znieczuleń że myślę że nie bedzie problemu.Raz gdy czekałam do stomatloga pewna dzieczyna też miała podobny problem,lekarz dał jej skierowanie do szpitala na chirurgię szczękową,bo tam w razie czego jest pomoc na miejscu i oni wiedzą co robić.Bo tak naprwdę mimo bezpiecznego znieczulenia bez adrenaliny-czyli lignocainum,lekarz tez bierze na siebie jakąś odpowiedzialność w twoim przypadku bardzo dużą. pozdrawiam-Madziczek-ratownik medyczny Odpowiedz Link
pimpek_sadelko Re: problem stomatologiczny 17.05.05, 19:37 ech, nawet nie wiesz jaka paranoja. latalam dzis caly dzien od lekarza do lekarza. leki jakie biore nie przerazaja nikogo, ale sama ciaza owszem. jedna pani stomatolog chciala, zeby moj ginekolog wydal skierowanie, na ktorym napisze, ze musze miec wyrwany zab i kropka. jak ma to zrobic ginekolog, ktory na zebach sie nie zna i nie ma pojecia czy to moze byc zaleczone czy moze poczekac z rwaniem do porodu albo trzeciego trymestru. kwadratura kola! umowilam sie na poniedzialek do chirurga szczekowego. zobaczymy co ten powie. Odpowiedz Link
madziczek79 Re: problem stomatologiczny 17.05.05, 21:08 w sumie sie nie dziw,bo dla lekarza to wielka odpowiedzialność,ale przeciez wyrażnie jest zaznaczone że znieczulenie w pierwszym trymestrze nie wchodzi w grę,później jest bezpieczniejszy okres.Poza tym przeciez lignocaina jest bezpiecznym srodkiem i podaję się ją nawet przy chorobach serca i nadciśnieniu.Oj biedactwo ,ciekawe skąd ginekolog może mieć pojecie co skrywasz w jamie ustnej?Mam nadzieję że operacja się uda) trzymaj się cieplutko Odpowiedz Link
ankar5 Re: problem stomatologiczny 17.05.05, 23:42 Jestem stomatologiem.W ciąży można wykonać znieczulenie ale bez adrenaliny. II trymestr jest najbezpieczniejszy do usuwania zębów więc lepiej zrób to teraz zamiast czekać do III tr.Aby usunąć zęba kobiecie ciężarnej musimy mieć zgodę lekarza prowadzącego.Nie chodzi o to aby powiedział czy ząb jest do usunięcia tylko o to aby przygotował do tego pacjentkę.Podał przed jakieś leki lub odstawił inne.W twoim przypadku powinno się odstawić Acard bo dziła przeciwkrzepliwie,ale to właśnie należy do ginekologa czy można odstawić.Myśle,że rozwiałam już wszystkie wątpliwości.Jeśli coś jeszcze to pytaj. Odpowiedz Link
pimpek_sadelko Re: problem stomatologiczny 18.05.05, 07:35 ankar5 napisała: > Jestem stomatologiem.W ciąży można wykonać znieczulenie ale bez adrenaliny. II > trymestr jest najbezpieczniejszy do usuwania zębów więc lepiej zrób to teraz > zamiast czekać do III tr.Aby usunąć zęba kobiecie ciężarnej musimy mieć zgodę > lekarza prowadzącego.Nie chodzi o to aby powiedział czy ząb jest do usunięcia > tylko o to aby przygotował do tego pacjentkę.Podał przed jakieś leki lub > odstawił inne.W twoim przypadku powinno się odstawić Acard bo dziła > przeciwkrzepliwie,ale to właśnie należy do ginekologa czy można > odstawić.Myśle,że rozwiałam już wszystkie wątpliwości.Jeśli coś jeszcze to > pytaj. odstawienie acardu nic nie daje dlatego, ze jego dzialanie po odstawieniu utrzymuje sie przez 14 dni. na tyle odstawic nie moge. clexan jesli bedzie potrzeba moge odstawic na dwa ndni, ale nikt tego ode mnie nie wymaga. zobaczymy co powie chirurg szczekowy bo to jedyna osoba, ktora znalazlam, jaka zgodzila sie mnie przyjac i zobaczyc. dziekuje za zainteresowanie. Odpowiedz Link
och27 Re: problem stomatologiczny 20.05.05, 21:22 Wprawdzie nie jestem w ciazy, ale biore acard (tez w zwiazku z zespolem antyfosfo) i wlasnie dzisiaj mialam usuwanego zeba. Dentysta kazal mi odstawic acard na trzy dni przed zabiegiem i nie brac jeszcze dwa dni po zabiegu. A to bardzo dobry dentysta... Odpowiedz Link
pimpek_sadelko Re: problem stomatologiczny 20.05.05, 21:36 och27 napisała: > Wprawdzie nie jestem w ciazy, ale biore acard (tez w zwiazku z zespolem > antyfosfo) i wlasnie dzisiaj mialam usuwanego zeba. Dentysta kazal mi odstawic > acard na trzy dni przed zabiegiem i nie brac jeszcze dwa dni po zabiegu. A to > bardzo dobry dentysta... dziwne, bo acard dziala do 14 dni po odstawieniu. nie mam pojecia co mialo dac to 3 dniowe odstawienie. w moim przypadku lekarzy leki nie przerazaja. rwa na takich. masa ludzi bierze acard i clexane., ale nie kazdy z nich jest w ciazy. to ciazy sie boja stomatolodzy, nie lekow. Odpowiedz Link
qwe.asd Re: problem stomatologiczny 25.05.05, 12:07 Pani doktor,proszę o pomoc.Jestem w siódmym tygodniu ciąży zagrożonej.Boli mnie ząb,podobno zdrowy.Byłam u stomatologa(nawet trzech)i nic.Wyleczyli mi cztery zęby,a dalej boli.O co chodzi?Czy mogę zrobić prześwietlenie?Baśka32 Odpowiedz Link
lesia28 Re: problem stomatologiczny 25.05.05, 22:20 Ja wyrwalam tydzien temu w 35 tyg , znieczulenie bylo zwykle z adrenalina nie mialam zadnego pozwolenia ,dzidzi nic sie niestalo.Ale powiem szczerze ze specjalnie czekalam tak dlugo , bo jakby co to dzidzia juz duza i poradzi sobie. Odpowiedz Link