heath2 14.10.05, 18:32 Znalazłam gdzieś informacje o przeciwciałach przeciwjądrowych i łożyskowych (APA).Czy antyfosfolipidowe i przeciwłożyskowe to to samo? Czy może ktoś wie i potrafi wytłumaczyć o co chodzi i w jakim celu je robić? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moniao1 Re: przeciwciała 15.10.05, 11:48 Do grupy przeciwciał antyfosfolipidowych (zespół antyfosfolipidowy), które mogą ostro bałaganić w ciąży o których poziom znacznie sie waha w czasie 9 miesięcy należą: 1)przeciwciała antykardiolipinowe 2)przeciwko b2 glikoproteinie (b2GPI) 3)antykoagulant toczniowy (LAC) 4)przeciwko PTC (IX czynnikowi krzepnięcia) 5)przeciwko protrombinie 6)przeciwko antykoagulacyjnym białkom 7) przeciwko utlenionym lipoproteinom 8)przeciwko trofoblastowi 9) przeciwko mitochondriom 10) przeciwko ródbłonkowi naczyń Zespół antyfosfolipidowy występuje najczęściej u chorych na toczeń układowy (ale nie musi). Przeciwciała przeciwjądrowe w połączeniu z obecnością antykoagulanta toczniowego prowadzą do zdiagnozowania właśnie tocznia . U mnie wyniki badań potwierdziły podwyższony poziom przeciwciał antykardiolipinowych + obecność antykoagulanta toczniowego. Wynik przeciwciał przeciwjądrowych był na minus. zaraz postaram sie powklejać linki i dopisać reszte ale z innego compa...bo mniue mąż wygania... Odpowiedz Link
moniao1 Re: przeciwciała 15.10.05, 12:31 APA to chyba jeszcze inna "para kaloszy"..nie związana ani z zespołem antyfosfolipidowym , ani z przeciwciałami przeciwjądrowymi... Niestety nie wiem jaki jest mechanizm ich działania... pod poniższym linkiem znajdziesz info o zespole antyfosfolipidowym, objawach klinicznych i krtyteriach laboratoryjnych. Co prawda słownictwo wybitnie medyczne,ale ja się wczytywałam do skutku, drążyłam i szukałam definicji różnych pojęć, których nie rozumiałam, więc jak coś, to służę przełożeniem na "ludzki" język www.borgis.pl/czytelnia/pnm/2002/04/04.php Co do badań...w Wawie takie rzeczy diagnozują w : Instytucie Reumatologii na ul.Spartańskiej Instytucie Hematologii na ul.Chocimskiej , w poradni krzepnięcia Te dwa miejsca są naprawde wiarygodne. Oczywiście potrzebne skierowania itd..Nie wszystkie badania są bezpłatne. Odpowiedz Link
emania29 Re: przeciwciała 15.10.05, 12:41 Mnie lekarz zlecił badanie na przeciwciała antyfosfolipinowe a na Spartańskiej w Wawie robią antykardiolipidowe czy to to samo????? Odpowiedz Link
moniao1 Re: przeciwciała 15.10.05, 13:16 Nie do końca...Antykardiolipiny są jedną z 10 podgrup preciwciał które należą do grupy przeciwciał antyfosfolipidowych. Ale...to właśnie one występują najczęściej...Na Spartańskiej robią też napewno test na obecność antykoagulanta toczniowego czy na poziom przeciwcial przeciwjądrowych .. Odpowiedz Link
gosia5555 Re: przeciwciała 15.10.05, 13:33 widzę że jesteś ( moniao1) specjalistką od przeciwciał antyfosfolipidowych. Może mi pomożesz zinterpretować te wyniki, bo reumatolog u którego byłam chyba nie bardzo sie orientuje. Antykardiolipina IgG: 4,179 GPL U/ml Antykardiolipina IgM: 6,769 MPL U/ml aPPT: 28,9" LA: 1,54 Actin: 27,5" z góry dziekuję Odpowiedz Link
moniao1 Re: przeciwciała 15.10.05, 13:36 wysłałam kilka minut temu maila na priva Nie wiem kurcze, co się kryje pod hasłem : Actin Odpowiedz Link
moniao1 Re: przeciwciała 15.10.05, 14:38 O ile się nie pomyliłam to nie na maila gazetowego na op.pl wysłalam Dobrze kombinuję?? Czy to nie ta Gosia? Odpowiedz Link
moniao1 Re: przeciwciała 15.10.05, 17:13 poszedł next mail Co do hasła :actin, to po polskiemu to jest aktyna, czyli rodzaj białka. Odpowiedz Link
emania29 Do maniao1 16.10.05, 11:15 Jak dzwoniłam na Spartańską to pani nie była zbyt zorientowana czy przeciwciała antyfosfolipinowe to to samo co antykardiolipidowe w końcu uznała że to to samo bo tylko takie robią i że kosztuje ta przyjemność 74zł plus 6zł pobranie. To dodatkowo powinnam zrobić antykoagulant toczniowy????? Qurcze to strasznie drogo chyba wyjdzie???? U nmie w pracy też robią takie badanie ale koszt to 300zł po 150zł za klase??? Gdzie te przeciwciała w Wawie można zrobić taniej??? Odpowiedz Link
moniao1 Re: Do maniao1 16.10.05, 18:12 Ja wlaśnie czekam na wynik pc antykardiolipinowych - po raz drugi sprawdzam ich poziom w ciąży..Już mi czasami i nerwów i czasu szkoda - bo tak jak i Tobie, niewiele osób potrafi udzielić rzetelnej informacji, więc brykam do diagnostyki na Pasteura, gdzie i personel przyjazny, i jak poproszę, to dzwonią do mnie jak tylko wynik jest gotowy. Za badanie płacę 90zl (45zl pc antykardiolipinowe w klasie IgG + taka sama kwota za klase IgM).Na wynik czekam max 3 tygodnie,przeważnie nieco krócej.Za pobranie nic nie płacę, a co dla mnie dość istotne,spotykam się tam z przyjaznymi laborantkami, które łachy nie robią. Można tam dryndnąć i dowiedzieć się ile kosztuje antykoagulant toczniowy - bo to też na bank tam robią. pozdrowionka Odpowiedz Link
heath2 Nie sądziłam 17.10.05, 11:21 Nie sądziłam, ze tego aż tak dużo.Zobaczymy, co lekarz powie.Dzięki Odpowiedz Link