Dodaj do ulubionych

Paciorkowiec

16.01.06, 14:48
Cześć wszystkim,
obecnie zaczął mi się 37 tydzień ciąży kilka dni temu otrzymałam wynik
posiewu na bakterie z pochwy, okazało się że mam paciorkowca, który może
spowodować u płodu zatrucia i zgon. Przeraziło mnie to okropnie, mój gin
przepisał mi antybiotyk: Dalacin C i globulki. Powiedzial że mam go brać 6
dni ale po 3 to już tę wstrętną bakterię szlak trafi. Mam pytanie czy może
któraś z was miała podobny problem, potwornie się boję że antybiotyk nie
zadziała, że mały będzie chorował i że ta bakteria będzie nawracać. Potwornie
się boję, poradźcie mi coś proszę.
Obserwuj wątek
    • asiulka1976 Re: Paciorkowiec 16.01.06, 20:24
      Dla spokojnosci mozesz powtorzyc posiew po 6 dniach, gin napewno bedzie mial to
      pod kontrola.
      wejdz tu: szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html wpisz paciorkowiec
      pojawia sie watki z 2005 roku
      • heath2 Re: Paciorkowiec 17.01.06, 15:44
        Też mam paciorkowca, 19tc.Ale żadnych objawów zakażenia (swędzenia, upławy).Gin
        też przepisał Dalacin C w kremie, potem okazało się, że już tego nie produkują w
        kremie, więc w kapsułkach(doustnie 1,5g).Ale wyczytałam, że to bardzo silny
        antybiotyk i po konsultacji z innym lekarzem wzięłam ampicylinę Amotaks 1g.Jutro
        idę zrobić posiew.Nie martw się, największe ryzyko dla dziecka jest wtedy, gdy w
        trakcie porodu zarazi się tymi bakteriami od ciebie.Dlatego czasami sugerowane
        jest cięcie przy bakteriach w drogach rodnych.Poza tym posiew należy wykonać od
        7 do 10 dni po odstawieniu antybiotyków, bo wcześniej może nie dać obiektywnego
        wyniku.I kolejna ważna rzecz: antybiotyk bierze się zawsze dokońca, nie wolno
        przerywać kuracji.Na pewno wszystko będzie ok, jesteś już na samym końcu, a
        przede mną jeszcze kilkanaście tygodni zmartwień...
        • maga785 Re: Paciorkowiec 19.01.06, 23:36
          Jestem obecnie w 38 tygodniu i dwa tygodnie temu w posiewie też mi wyszedł
          paciorkowiec:9Lekarka przepisała mi na 12 dni globulki których zakładanie
          pojutrze kończe.Potem mam po tygodniu zrobić posiew.Paciorkowiec jest
          rzeczywiście groźny dla dziecka jesli nie wiesz że jesteś ta bakterią
          zarazona.Niestety nie każda kobieta ma robiony posiew w trakcie ciązy.Jest bo
          bakteria którą bardzo trudno sie leczy szczególnie jeśli kolonie są obfite lub
          bardzo obfite(musisz zobaczyc na posiewie tam powinno być napisanejaki typ
          koloni jest u ciebie).Dlatego tez dwa dni po ujemnym posiewie może okazac sie że
          bakteria dalej jest w twoim organiźmie.Zakażenmie paciorkowcem nie jest
          wskazaniem do cc.W trakcie porodu dostaniesz śródporodowo przez kroplówke
          antybiotyk który uchroni dziecko przed zakażeniem.Po porodzie dziecko bedzie
          również zbadane i monitorowane czy nie doszło pomimo podania antybiotyku do
          zakażenia.Położna i ginekolog mówili mi że tylko u jednego procenta dzieci
          zdarzają sie poważne komplikacje i to głownie u tych dzieci których matki nie
          robiły przed porodem posiewu.Pozdrawiam
          • mama-oliwki1 Re: Paciorkowiec 20.01.06, 10:01
            Dziewczyny o jakim paciorkowcu piszecie, jaką ta bakteria ma nazwę?
            • heath2 Re: Paciorkowiec 20.01.06, 13:24
              Streptococcus i różne 'końcówki', czyli jego odmiany.Ja mam (miałam) agalactiae
              • ilonaisza Re: Paciorkowiec 20.01.06, 15:39
                Ja właśnie tego miałam, po skończeniu antybiotyku posiew mam jałowy. Dalej
                biorę globulki Macmiror a Ty? Mój gin mówi że może ten paciorkowiec nawracać
                jeśli się go ma we florze bakteryjnej pochwy na stałe, ja nie mam go bo na
                początku grudnia posiew był jałowy, później złapałam go w szpitalu. Dziwię się
                lekarzom którzy nie zlecaja tego badania ciężarnym, przecież to jest dla
                dziecka ogromne zagrożenie. W szpiatlu leżała ze mną dziewczyna której zmarło
                dziecko dwa dni po porodzie, cała ciąża była ok, mała 3900 i dwie h po porodzie
                zapalenie płuc itp. Także dziewczyny badajcie się!!!! Nawet prywatnie bo jak
                same o siebie nie zadbacie to naprawdę nawet świetny lekarz może coś przeoczyć.
                Jak pomyśle sobie jak to się mogło u mnie skończyć to płakać mi się chce. Teraz
                czekam już na poród, chodzę po sklepach, sprzątam i na razie nic, ale nie tracę
                nadziei. Powodzenia
                • maga785 Re: Paciorkowiec 20.01.06, 15:52
                  Ja mam globulki robione w aptece.W składzie jest antybiotyk augumentin i
                  nystatyna.Pewnie po takiej dawce leku posiew też wyjdzie mi jałowy tym bardziej
                  że umnie jest to bakteria wrażliwa na prawie kazdy rodzaj antybiotyku, ale znów
                  kolonie obfite.Pomimo tego lekarz i położna zadecydowali że podadza mi
                  śródporodowo antybiotyk tak dla bezpieczeństwa dzieciaczka.Szpital w którym
                  rodzę jest bardzo przewrażliwiony na tego typu sytuacje i przy przyjeciu na
                  oddział posiew jest wymagany obowiązkowo.Pozdrawiam
                • heath2 Re: do ilonasza 21.01.06, 12:41
                  Czy ten Macmiror to antybiotyk?
                • heath2 Re: do ILONASZA 23.01.06, 10:15
                  Czy możesz mi odpowiedzieć na pytanie, które już zadałam: czy Macmiror to
                  antybiotyk?
    • mama-oliwki1 Re: Paciorkowiec 23.01.06, 08:26
      Dziewczyny czy orientujecie się może czy ten paciorkowiec może spowodować
      śmierć dziecka w zaawansowanej ciąży? Moja Córeczka zmarła we mnie w 38 t.c. W
      czasie ciąży nie miałam robionego posiewu, a po porodzie gdy go zrobiłam
      (jakieś 3 m-ce po) to wyszedł mi właśnie streptococcus agalactiae. Czy
      to "cholerstwo" mogło spowodować taką tragedię????
      • ilonaisza Re: Paciorkowiec 23.01.06, 08:52
        Dokładnie tak, sten paciorkowiec zakaża płód podczas odejścia wód płodowych,
        mój gin mówi że to cholerstwo powoduje zgon dziecka nawet w ciągu 1 doby. Także
        według mnie to na 100% było przyczyną Twojej tragedii. Dlateg
      • ilonaisza Re: Paciorkowiec 23.01.06, 08:53
        Dokładnie tak, sten paciorkowiec zakaża płód podczas odejścia wód płodowych,
        mój gin mówi że to cholerstwo powoduje zgon dziecka nawet w ciągu 1 doby. Także
        według mnie to na 100% było przyczyną Twojej tragedii. Dlatego posiew jest tak
        bardzo ważny.
        • heath2 Re:do mamy oliwki 23.01.06, 10:14
          Nie jestem lekarzem, ale wyślę, że nie powinnaś polegać na takich forumowych
          opiniach jeśli chodzi o przyczyny Twojej tragedii.Tego możesz się nie dowiedzieć
          już nigdy, tak jak ja.Mój Synek zmarł zanim się urodził w 35tc.Też nie miałam
          robionego posiewu w ciąży.Po ciąży( 5 m-cy po) okazało się, że mam 2 bakterie,
          też groźne, ale żadnych objawów.Synek nie miał żadnych wad, tylko łożysko było
          nie takie jak powinno a mimo to żaden lekarz nie powiedział mi, co było
          przyczyną.Nikt nie poruszył tematu bakterii.Czasami one są w drogach rodnych,
          ale nie powodują zakażenia.Jesteś po prostu nosicielem takiej bakterii, ale nie
          chorujesz z jej powodu.To tak jak z wirusem HIV-nie każdy, kto go ma, ma AIDS i
          choruje.Więc nie martw się i nie roztrząsaj przyczyn, bo ich nie znajdziesz.A
          poza tym takie ogólnoustrojowe zakażenie dziecka zazwyczaj jest do wykrycia,
          więc jeśli mieliście sekcję, to pewnie by coś wykazała.Pozdrawiam.
      • zzzytkaaa Re: Paciorkowiec 21.08.06, 13:21
        z tego co mi wiadomo, to dziecko moze sie nia zaradzic podczas porodu. tak
        powiedzieli mi w szpitalu.
        mialam tę bakterie w 26 tyg, wykryto ją gdy lezalam na patologii. bralam jakis
        lek na A przez 6 dni, teraz jest ok.
    • dolores5 Re: Paciorkowiec 09.08.06, 13:52
      A czy jeśli mam paciorkowca w gardle ( z tego też powodu mam skierowanie na ich
      wyciecie) to i w pochwie tez są? Zaczynam się obawiać tego, że to dziadostwo
      moze też być gdzie indziej u mnie w organiżmie
    • nikita_26 Re: Paciorkowiec 10.08.06, 06:53
      Tu macie wszystko na ten temat.

www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=13888&spec=72&_tc=900518888DED42C88988C891149B55FD

• agasobczak Re: Paciorkowiec 16.08.06, 14:46
        Witam
        Ja mam pacirokowca tez i mam zalecona profilaktyke okoloporodowa czyli
        wlaczenie dozylnego antybiotyku - ampicyliny z chwila rozpoczecia akcji
        porodowej no chyba ze przenosze to mnie klada i zaczynaja podawac. Aha...
        jestem nosicielelm wiec na pewno cholerstwa sie nie pozbede na zawsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka