Dodaj do ulubionych

przegroda w macicy

21.08.06, 07:52
Witam
jestem mamą dziewczynki ur w 32 tc ma już 6 msc,
mam takie pytanie, ponieważ podejrzwam że u mnie była jakaś przegroda ale tak
naprawdę nikt mi nic nie powiedział tylko na obchodzie jakaś studentka pytającym
tonem coś o przegrodzie wspomniała ale to nie bezpośrednio do mnie.
czy o tej przegrodzie powinno pisać w karcie wypisowej? czy czółyScie dziecko
tylko z jednej strony bo ja tak mała była ułożona tylko z prawej strony i tylko
tam czułam ruchy i tam tylko twardniał mi brzuch (był taki krzywy)
Obserwuj wątek
    • afire Re: przegroda w macicy 21.08.06, 12:57
      Witaj
      ja mam macicę dwurożną, o której dowiedzialam się podczas cesarki. Mam to po
      lacinie napisane na karcie wypisowej.
      Pozdrawiam
      Mama Kamila ur.28.11.05, 33tc,1720g,49cm
    • claudynkaa Re: przegroda w macicy 21.08.06, 13:09
      Ja mam macicę dwurożną z przegrodą. Dzisiaj kończe 30tc, i tak jak Ty czuję
      ruchy tylko z prawej strony macicy, bo malutki rozwija sie w prawej połowie.
      Brzuch mam też krzywy, widać to zwłaszcza jak leżę na plecach, więc całkiem
      możliwe, że masz macicę z przegrodą. Akurat moja wada została zdiagnozowana
      jeszcze zanim zaszłam w ciążę. Przy takiej wadzie (jak moja) często dochodzi do
      poronień lub porodów przedwczesnych, więc lepiej o niej wiedzieć ze względu na
      przebieg ciąży. Jeżeli planujesz kolejne dziecko to lepiej skontaktuj się z
      jakomś kompetentnym lekarzem.
      A jak przebiegała Twoja ciąża? Brałaś jakieś leki?
      Jaki był przebieg porodu?
      • rybka80 Re: przegroda w macicy 21.08.06, 17:57
        Z leków to brałam tylko dufaston a później tylko nospę. poród był niespodziewany
        odeszły wody i tak znalazłam się na porodówce potem nagle stwierdzili że trzeba
        ciąć miałam znieczulenie ogólne więc nic nie pamiętam bo spałam, córcię
        zobaczyłam dopiero na drugi dzień jak udało mi się wstać i do niej pójść była 2
        dni pod cepapem a wszpitalu niecałe 5 tygodni ale jakie to było długie 5 tyg....
    • ewik311 Re: przegroda w macicy 24.08.06, 11:39
      Czy przegrodę w macicy można wykryć przez USG ?
      • claudynkaa Re: przegroda w macicy 24.08.06, 12:06
        Pewną diagnozę daje Ci tylko histeroskopia, histerografia albo laparoskopia.
        Ja miałam robioną laparoskopię i histeroskopię.
        A jeżeli chodzi o dotychczasowy przebieg mojej ciąży, to od poczatku jestem na
        L-4, najpierw brałam nospe i duphaston, a teraz ze względu na dość częste
        skurcze macicy biorę fenoterol i isoptin.
        Bardzo bym chciała donosić tę ciążę, ale wszystko może się zarzyć.
        Będę miała robione cc.
        • cinom Re: przegroda w macicy 27.08.06, 21:34
          u mnie została wykryta przegroda na podstawie USG potwierdziło się to później
          przy cc. Jestęem szczęśliwą mamą 8-miesięcznej córeczki urodzonej w 39
          tygodniu, wszystko będzie dobrze dziewczyny, trzymam za Was kciuki
    • luczjola Re: przegroda w macicy 29.08.06, 13:41
      Tak mozna wykryc na USG, ale nie każdy to potrafi.
      U mnie potwierdzono to podczas CC.
      Ciąże donosiłam - urodziłam w 38 tygodniu (10 pkt z tego najbardziej się
      cieszyłam. Troche wystraszył mnie w czasie ciąży pierwszy ginekolog do którego
      trafiłam (z akademii medycznej) - że mogę w każdym momencie stracic dziecko,
      wiec wiecej do niego nie poszłam. Znalazłam innego, który w razie skurczów
      radził brac nospe, czasmi wiec brałam, bo nie wiedziałam czy to skurcz czy nie
      skurcz. W trakcie cesarki stwierdzono, że mam podwójną macicę, podwójną szyjkę
      i przegrodę w pochwie. Ponieważ syneczek był bardzo absorbujący, nie zajmowałam
      sie tym, nie zoperowałam.
      Teraz jestem w 32 tygodniu, na poczatku ciaży byłam w szpitalu z plamieniem,
      wiec dali mi duphaston i nospe (brałam do końca 3 miesiąca).
      Obecnie nic nie biorę i spokojnie oczekuję na dzidziusia - spodziewam sie że
      też bedzie 2 tygodnie przed wyliczonym terminem
      • malgmal Re: przegroda w macicy 04.12.06, 19:43
        Witam. Ja tez mam macice z przegroda, na poczatku balam sie ze wogole nie zajde
        w ciaze ale udalo siesmile Teraz jestem w 11 tc, mam dobre przeczucia ze wszystko
        bedzie ok, biore Duphaston i siedze sobie w domu na zwolnieniu lekarskim. Nie
        dzwigam, staram sie nie przemeczac, duzo spie, wizyte mam za 2 tygodnie i juz
        jestem ciekawa co powie lekarz po USG. Pozdrawiam wszystkich i trzymam kciuki!smile
        • inka076 Re: przegroda w macicy 13.12.06, 18:38
          Ja nie wiem jeszcze czy i jaki jest problem z macica, ale ciaza z pewnoscia
          jest umiejscowiona po lewej stronie. Brzuch rosnie ok, ale jak leze to wyraznie
          widac powiekszenie po jednej stronie. Lekarz powiedzial ze powinno sie
          wyrownac, lecz to juz 16 tydzien i nadal to samo. Mam nadzieje ze nie bedzie
          zadnych komplikacji i donosze (lub wyleze) ciaze do 40 tyg.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka