Dodaj do ulubionych

krwiaki w ciąży

29.11.06, 19:22
Witam i bardzo proszę o pomoc. Jestem w 5tc i we wtorek lekarz wykrył u mnie
krwiaka, w sumie dwa; jednego malutkiego a drugiego 4 cm. Przeczytałam juz
różne pocieszające informacje na temat wchłaniania się krwiaków, ale
chciałabym zapytać o leki. Mój ginekolog oprócz duphastonu zapisał jeszcze
nospę i detralex. Czytałam,że inni lekarze zwiększali dawkę duphastonu i
wystarczyło i dlatego mam pewne obawy co do tego drugiego leku detralexu, czy
jest on konieczny? I co gorsze mam bóle w okolicy podbrzusza i krzyża. Czy to
też jest związane z objawami krwiaka? Strasznie się boję, że mogę poronić.
Proszę o pomoc i odpowiedź. Dziękuje.
Obserwuj wątek
    • kaskach1 Re: krwiaki w ciąży 01.12.06, 17:10
      Niestety nmam ten sam problem jestem w 6 tyg ciąży i mam jednego krwiaka 4 cm-
      dostałam duphaston- 4 razy na dobe. szukam jakiś pocieszających informacji że to
      się wchłonie albo cokolwiek bylbym nie straciła ciąży. Tak więc życzę nam obu
      powiodzenia.
      Ps. Gdzie zanlazłaś te pocieszajace artykuły- szukam ich żeby się trochę uspokoić?smile
      • marta.b.gurgul Re: krwiaki w ciąży 04.12.06, 13:09
        Witam i dziękuję za odpowiedź. Te pocieszające informacje znalazłam na tym
        forum, z tym że weszłam przez Google. W wyszukiwarce wpisałam krwiaki w macicy
        i pokazała się informacja, a do niej chyba ze sto odpowiedzi i tam to wszytsko
        przeczytałam. Dziewczyny pisały naprawdę krzepiące wiadomości; najważniejsze to
        leżeć i się oszczędzać. Niczego nie nosić, podnosić, nie kąpać się w gorącej
        wodzie, przede wszystkim leżeć. Połowa z nich zmalazła sie w szpitalu, ale
        kończyło sie szczęśliwie; niektóre miały krwiaki nawet 13 cm i też się
        wchłonęły. Po przeczytaniu tych wiadomości naprawdę można się poczuć lepiej, bo
        bardzo ważne jest też pozytywne myślenie. Pozdrawiam Cię gorąco i naprawdę
        będzie wszystko w porządku.
        • laryska Re: krwiaki w ciąży 12.12.06, 23:38
          bedzie dobrze!
          ja w 5 tyg mialam krwiaka i odklejajaca sie kosmowke ponad 50%.
          Lekarze nie dawali szans...a jednak sie udalo...

Zebys widziala ich miny, kiedy w 7 tyg okazalo sie, ze krwiak zniknal bez
          sladu!! a junior urosl i sie ladnie "przykleil"...

wazne zeby lezec i lezec, ja wstawalam tylko na siusiu...

acha, nospa pomaga wchlaniac sie krwiakom (niektore sie wchlaniaja a niektore
          odrywaja i na skutek tego pojawia sie plamienie i brudzenie)...do tej pory
          lykam nospe i luteine dopochwowo....

powodzenia!!!
    • aguskin Re: krwiaki w ciąży 01.12.06, 17:18
      czasem pęka wypierany przez rosnące łożysko, i wtedy jest takie ciemne
      krwawienie, obfitość zależy od wielkości, mozna się nieźle wystraszyć,
      ale często nie ma to wyływu na ciąże, czasem sie wchłaniają i juz ok 13- 15 tyg.
      nie ma śladu, a czasem są i w niczym nie przeszkadzaja,
      można jeszcze zastrzyki z kaprogestu ale to trochę później, zeby łożysko dobrze
      przylegało
      najważniejsze to myśleć pozytywnie,
      4 cm. to niedużo
      • natasha77 Re: krwiaki w ciąży 13.12.06, 12:37
        Detralexu nie powinnaś sie obawiać,ma badania potwierdzające bezpieczeństwo w
        ciąży a substancja aktywna jest uzyskiwana z skórki grejpfruta.Jego działanie
        to wzmacnianie naczyń krwionośnych i usprawnanie przepływu krwi,głownie
        podawany jest przy żylakach kończyn dolnych ale myślę,że lekarz chciał tu
        zadziałać na krwiaki i zapobiec tworzeniu nowych.
        • edyta9936 Nie martwcie się....bedzie okey!!! 31.01.07, 18:03
          Hej kochane dziewczyny!!!! prosze nie martwcie sie na zapas!!! Ja obecnie mam
          juz 7-miesiecznego brzdąca, ....teraz sobie smacznie spi....w ciązy miałąm ten
          sam problem, krwiak, odklejajaca sie kosmówka...zakaz dzwigania, lezenie, zero
          stresu itd......Brałam duphaston....po 2 tyg. była juz znaczna poprawa!!!!!
          Leki brałam przez 1,5 miesiąca!!!!Donosiłam....urodziłąm ślicznego synka!!!!
          Dominika!!!! A tak strasznie panikowałam!!!!

A wiecie co mi powiedział ginekolog, że co druga kobieta w ciązy ma odklejającą
          kosmówkę.............i nie mówią żeby nie denerwować.....oczywiście wszystko
          zależy od stopnia jej odklejania!!!!pozdrawiam i bedzie okey ...u was!!!!
          Pammiętajcie.
          • sarunia21 lezec lezec lezec! 01.02.07, 00:00
            jak czytałas na forum o kriwakach pewnie trafiłas na moj post z zeszłego roku,
            dokładnie w lutym trafiłam do szpitala z kriwakiem i odklejona kosmowke lekarze
            stwreirdzili ze poronie ....dzis mam 5 mies słodką córunie wink
            dostałam kupeeeeee lekow duphaston kaprogest nospa relanium luteina i magnez
            slow-mag zapobiega skurcza macicy wskazany w ciazy bardzo wskzany bezwzgleden
            lezenie wychodziłam tylko z łozka na siusiu, zakaz siedzenia podnoszenia rak do
            góry...jesli masz bole krzyza to nie jest zbyt dobry objaw ale badz dobrej
            mysli leż przedewzystkim! pozniej trafiłam prywatnie do super ginki i ona mi
            pow ze lezenie nie raz jest wazniejsze niz leki....i wydaje mi sie ze miała
            racje! po 3 tyg kriwaka nie było...lezałam do konca ciazy w 20tyg pojawiły sie
            skurcze....urodziłam w 41tyg porod wywoływany coreczke 3,6kg 10pkt apgar !
            zdrowiutka i jest moim najwiekszym szczeciem....
            czemu lezec?
            moja kolezanka bedac w podobnej sytuacji odklejała sie kosmowka tyle ze jej gin
            przepisał jej leki ale nie kazał lezec...niestetty po 2 tyg poroniła gdyz
            kosmowka odkleiła sie cała tylko lezenie sprawia ze maona szanse sie przykelic
            i nie pobudzasz jej..
            zycze pomyslnosci najwazniejsze jest pozytywne myslenie!
    • tusia911 Re: krwiaki w ciąży 11.02.07, 18:19
      Przepraszam ze nie napisze nic pocieszajacego. Przede wszystkim nalezy trafic
      na super lekarza. Ja nie mialam tego szczescia. Od krwiaka dostalam zakazenia
      wewnatrzmacicznego. Krwotoki potworne, odejcie wod i skurcze. Porod poprzez
      cesarke po 6 tygodniach od wykrycia pierwszego krwiaka. Kubulek urodzil sie w
      24 tygodniu i zyl 10 dni. Tobie kochana zycze wiecej szczescia. Ja jestem
      tydzien po smierci mego Aniołeczka i zyc mi sie nie chce.
      • fiola1 Re: krwiaki w ciąży 12.02.07, 16:02
        moja siostra miala krwiaka ale cala ciaze o nim nie wiedziala.W 13 tyg zaczela
        krwawic,badania w szpitalu nic nie wyjasnily,dziecko zylo i nie wiadomo skad
        krwawienie.Plamila jeszcze ze 4 tyg.Potem miala spokoj do ok 29 tyg znow
        ogromne krwawienie i znow szpital.Lekarze wciaz nie wiedzieli co sie
        dzieje.Dopiero ok 33 tyg wykryli krwiaka,ktory sie wchloną a ona urodzila
        zdrowego syncia.
    • mimielm Re: krwiaki w ciąży 13.02.07, 00:33
      U mnie krwiaka wykrył lekarz w 8 tyg, płód miał wtedy 1,6cm, a krwiak 3,5cm tzn
      był duży, ale na szcęście po przeciwnej stronie w macicy niż zarodek. Żadnych
      objawów nie miałam bóli brzucha,krwawienia itp. 6 tygodni porządnego
      oszczędzania się, duphaston 2x2tabl. i nospa forte 3xdziennie,w 12 tygodniu po
      krwiaku pozostała szczelina,ale jeszcze się cały nie wchłonął,a dziś w 20
      tygodniu mała ma 16,5 cm i wszystko ok!pozdrawiam i polecam oszczędzać się!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka