Dodaj do ulubionych

Puy de Dome i Vulcania - 2 pytania

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 15:51
Witam wszystkich
Gdzieś czytałem (ale nie mogę znaleźć źródła) że droga na Puy de Dome jest niedostępna do 2012 roku. Jeśli tak to czy jedynym sposobem dostania się na szczyt jest jest wejście na nogach, czy może jeździ coś w rodzaju shuttle busa ?
Vulcania - czy warto (wiem , że to odczucia subiektywne :) i które z dostępnych atrakcji są najciekawsze ? Target - rodzina z dziećmi wieku 5-10 lat
I najważniejsze - ile czasu zarezerwować na pobyt tam i czy należy bilety rezerwować z wyprzedzeniem czy da się wejść "z buta"
Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • janou Re: Puy de Dome i Vulcania - 2 pytania 27.03.11, 23:36
      Pisalam na tym forum ze wejscie na szczyt wulkanu jest niedostepne do lata 2012 , jedyny sposob to na nogach:)
      Mieszkam 35 km od wulkanu Puy de Dôme i mniej wiecej tyle od Vulcanii ale jeszcze w Vulcanii nie bylam,moj syn chcial podczas ferii w lutym tam jechac z wnuczka ktora ma 7 lat ale Vulcania jest zamknieta do 23 marca,beda oni u mnie goscic w Wielkanoc,jezeli tam pojada dam znac jak bylo,moge tez zadzwonic pod koniec marca i zapytac czy trzeba rezerwowac.
      Dzieciakom chyba bardziej spodoba sie Vulcania niz szczyt wulkanu,doroslym z tego co mowia znajomi i jedno i drugie,zeby sie nie spieszyc polecam dwa dni a jak znajdziesz troche czasu polecam tez miasto Vichy odlegle 60km od Clermont-Ferrand:)
      a ze kazda sroka swoj ogon chwali:) ponizej kilka linkow;
      kalendrz
      www.vulcania.com/fr/pratique/calendrier.html
      bedzie tak
      www.dailymotion.com/video/x5pwl4_petit-train-du-puydedome_creation
      www.vulcania.com/fr/pratique/tarifs.html
      fotoforum.gazeta.pl/uk/wulkany,janou.html
      www.auvergne-tourisme.info/
      • Gość: -k- Re: Puy de Dome i Vulcania - 2 pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 21:34
        Dzięĸi janou za informacje.
        Chyba sobie odpuścimy wejście na Puy de Dome i poczekamy na kolejkę ;)
        Myślę jeszcze o wejściu na Puy de Pariou choć nie wiem czy jego krater nie wygląda ciekawiej z większej odległości
        Oczywiście jestem zainteresowany wrażeniami z Vulcanii :)
        • janou Re: Puy de Dome i Vulcania - 2 pytania 29.03.11, 22:19
          Gość portalu: -k- napisał(a):

> > Chyba sobie odpuścimy wejście na Puy de Dome i poczekamy na kolejkę ;)
          Wszyscy czekaja na kolejke,szczegolnie w zimie w pieknej pogodzie i ze snegiem, na szczyt zima bez kolejki nie da sie.

> Myślę jeszcze o wejściu na Puy de Pariou choć nie wiem czy jego krater nie wygl
          > ąda ciekawiej z większej odległości

dobrze go widac wlasnie ze szczytu Puy de Dome
          > Oczywiście jestem zainteresowany wrażeniami z Vulcanii :)
          Jak sie wybierzemy albo jak wybierze sie syn to masz wrazenia jak w banku:)
          • janou Re: Puy de Dome i Vulcania - 2 pytania 03.05.11, 20:21
            Byla tak piekna pogoda ze syn z rodzinka nie pojechal do Vulkanii ale na zbieranie kolorowych jajek w parku pewnego zamku ,taka u nas tradycja na Wielkanoc:)
            A jezeli chodzi o Puy de Dôme, pisali w naszej regionalnej gazecie ze prace na drodze sa ok. i ze pociag napewno bedzie otwarty wczesniej niz przewidywano.
            Jezeli masz inne pytania to chetnie odpowiem;)
            • Gość: koralka Re: Puy de Dome i Vulcania - 2 pytania IP: *.200.22-93.rev.gaoland.net 04.05.11, 20:02
              moim dzieciom bardziej podobala sie wspinaczka na Puy de Dôme, niz park Vulcania ( mialy wtedy 9 i 11 lat). bylismy tam 3 lata temu, w sierpniu, wogole nie bylo duzo zwiedzajacych, moim zdaniem bardziej dla nastolatkow, ktore interesuja sie historia ziemi, geologia itd. absolutnie nie nastawiaj sie na cos w stylu disneylandu.
              • Gość: -k- Re: Puy de Dome i Vulcania - 2 pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.11, 23:26
                koralka, a ile czasu zajęła Wam Vulcania ?
                Oczywiście nie spodziewam się disneylandu, raczej czegoś w rodzaju Kopernika
                • Gość: koralka Re: Puy de Dome i Vulcania - 2 pytania IP: *.200.22-93.rev.gaoland.net 06.05.11, 20:51
                  pol dnia zjlelo nam "zwiedzanie" vulcanii, dzieci tylko i wylacznie interesowaly sie symulatorami, na ktore wchodzily w kolko, ale po poludniu i to im sie znudzilo. wybralismy sie wtedy na zwiedzanie wulkanu Lemptegy, polecam dla doroslego, nie dla mlodziezy, strasznie to dlugo trwalo i z punktu widzenia dzieci bylo nudne...
            • Gość: -k- Re: Puy de Dome i Vulcania - 2 pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.11, 23:34
              dzięki janou. W okolicach C-F będę tylko 1 dzień.
              A wcześniejsze otwarcie pociągu na Puy de Dome zapewne nie oznacza sezonu 2011 ;)

• janou Re: Puy de Dome i Vulcania - 2 pytania 06.05.11, 00:43
                Gość portalu: -k- napisał(a):

> A wcześniejsze otwarcie pociągu na Puy de Dome zapewne nie oznacza sezonu 2011
                > ;)
                nie,oznacza ze bedzie to wczesniej ale w 2012.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka