Dodaj do ulubionych

8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż

IP: *.bethere.co.uk 08.04.11, 12:41
Paryż jest cudowny, kto raz zawita w jego progi będzie chciał wrócić
Obserwuj wątek
    • qwinta 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż 08.04.11, 18:08
      No i te tanie loty... Do Paryża na prawdę można polecieć w dobrej cenie. Na trasie Warszawa - Paryż od 80 zł, albo Kraków - Paryż za ok 100. Na pewno warto!
      • tripsta.pl Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż 11.04.11, 16:31
        Faktycznie, do Paryża można polecieć za nieduże pieniądze.
        Co prawda, tanie linie latają z reguły na lotnisko Paryż Beauvais, oddalone od stolicy Francji o jakieś 80 km, ale połączenia są bardzo korzystne, dostosowane do rozkładu lotów. Trzeba jednak doliczyć koszt dojazdu do Paryża - około 100 zł w obie strony.

Pzdr, Ola
        • Gość: Pikuś Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.11, 18:53
          Ok, loty tanie, ale tydzień w Paryżu to hotel (najtańsze hotele to ok. 25 e za pokój dwuosobowy), bilety (1,10 x 10 biletów... bo nie sposób wszędzie dojść na piszeo, zwłaszcza gdy się mieszka w hotelu na obrzeżach miasta). Do tego jedzenie - obiad w taniej restauracji 10 e jak się dobrze trafi... A do tego wejścia, wjazdy... no cóż. Lot może i tani, ale jak się to podliczy to... cóż.
          • Gość: sojers1 Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.11, 19:49
            Czyli jest jak myślałem: aby mieć jakikolwiek powód aby odwiedzić Paryż, trzeba go najpierw poszukać a nie jak w ciekawych miejscach, gdzie te powody leżą na dłoni;)
            • Gość: miu Tylko 8 powodów ze warto odwiedzić Paryż???! IP: *.fbx.proxad.net 11.04.11, 20:57
              TYLKO 8 powodów ze warto odwiedzić Paryż???! Slabiutko!
              • Gość: PsssSs Powod do odradzenia wycieczki do Paryza. IP: *.adsl.inetia.pl 12.04.11, 03:13
                Jest banalny. Zgadnijcie, czemu na zadnym zdjeciu nie widac dokladnie ludzi ? Dla nieswiadomych: w Paryzu mieszka moze 10-20 % Francuzow. Reszta to agresywni i prymitywni arabowie oraz murzyni. Gratulacje dla tamtejszej lewicy za zniszczenie kraju.
              • koham.mihnika.copyright najwazniejsze-daleko od PiS 12.04.11, 04:13
                od prezesa i wozu Drzymaly, ale ile palacow do zagospodarowania!!!
              • Gość: ha..ha..ha... Re: Tylko 8 powodów ze warto odwiedzić Paryż???! IP: *.161.185.80.rev.sfr.net 18.07.11, 18:37
                slabiutki to jestes ty...
                o Paris mozesz sobie POMAZYC...
          • Gość: ha..ha..ha... Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.161.185.80.rev.sfr.net 18.07.11, 18:34
            co ty za BZDURY WYPISUJESZ....
      • nothing.at.all Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż 11.04.11, 22:03
        Pokaż mi chociaż jeden lot za 80 zł. To chyba kilka miejsc, których nie ma w dwie sekundy.
      • Gość: fuckingfrogs zbyt wielu Francuzów to powód aby unikać Paryża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.11, 07:07
        zbyt wielu Francuzów to podstawowy powód aby unikać Paryża
    • Gość: Weer 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.11, 16:23
      Zgadzam się z twierdzeniem, że Paryż jest miejscem, które praktycznie każdy chce zobaczyć. Niezapomniany widok z Wieży Eiffla obowiązkowo trzeba zaliczać tak jak i inne miejsca w tym mieście. Na przykład Moulin Rouge, Katedra Notre-Dam, Łuk Triumfalny i wiele innych atrakcji. Z przyjemnością wybiorę się tam ponownie.
    • Gość: bolo Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: 116.54.122.* 11.04.11, 04:13
      Ladniejszy jest widok z Tour d'Montparnase, bo jest ona wyzsza od wiezy Eiffel'a. Mozna wjechac za darmo na 56 pietro,jak znasz dobrze francuski
      • Gość: treonik Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.11, 19:39
        Raczej nie za darmo, ale naprawdę za darmo jest widok z Printemps koło Opery,
      • Gość: Nemo Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.11, 20:00
        Wieżowiec wyższy? 210 m>320m? Nowość...
    • Gość: ziz7 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.wolv.cable.virginmedia.com 11.04.11, 19:22
      Paryż jest niezapomniany!! To fakt.
      Takich cen to nigdzie w żadnym mieście jeszcze nie widziałem. Zdziera na maxa na każdym kroku. Za espresso, cappuccino, creme brulee i ciastko z jabłkiem jedyne 27euro. No promocja.
      Poza tym ci piękni przedstawiciele rdzennej Afryki pobrzękujący małymi wieżami Eiffela z pieśnią na ustach: Łan Juro, Łan Juro, Łan Juro... w liczbie 50 tubylców. Do tego super tanie metro wraz z żebrzącymi grajkami... będzie co opowiadać po powrocie.

Jak ktoś chce jechać to odradzam. Przy tym mieście to Oslo wydaje się taniutkie.

Pozdrawiam
      • Gość: Br Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.11, 19:47
        No przecież nikt nie namawia, żeby jechać do Paryża z oszczędności! Rzecz w tym, że Paryż jest bajkowy, wyjątkowy i przepiękny, i jeśli ktoś marzy o tym, by go zobaczyć, to teraz ma większe szanse niż kiedyś - kiedy np. nie było tanich lotów. Nie chodzi o to, żeby zobaczyć najtańsze miasto. Gdyby o to chodziło, to po cóż Oslo, można i do Ciechanowa pojechać.
        Trzeba było ćwiczyć w podstawówce czytanie ze zrozumieniem. I ortografię (wieża Eiffla).
        Byłam w Paryżu trzy razy, choć nigdy nie było mnie stać na creme brulee (to wykwintny, drogi deser). Żywiłam się bagietkami, jogurtem i tartą z porami lub lotaryńską, sprzedawaną na ciepło ze straganów. Często byłam głodna, ale uważam, że warto. Najadłam się w domu. Byłam też potem z dziećmi w Eurodisneylandzie, gdzie gadżety są rzeczywiście drogie i niestety, trzeba nieraz powiedzieć dzieciom NIE (trudne, rzadka umiejętność), ale też uważam, że warto. Nie byłam w Oslo, ale jakoś nie śniłam też nigdy, żeby je zobaczyć. A o ujrzeniu Paryża i owszem.
        • parazyd Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż 11.04.11, 20:16
          Br, twój krótki wpis mówi więcej o Paryżu niż wypociny redaktorków. Pozdrawiam.
          • Gość: Br Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.11, 21:16
            O, dzięki, miło mi :)
        • Gość: mo-mo Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: 173.233.205.* 11.04.11, 20:24
          "Byłam w Paryżu trzy razy, choć nigdy nie było mnie stać na creme brulee (to wykwintny, drogi deser)."

Wybierz sie do Nowego Orleanu (Luizjana, USA)... tam "creme brulee" jest rownie dobre, a do tego duzo tansze nizli w Paryzu!
          • Gość: Br Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.11, 21:14
            No ależ ideą artykułu był pomysł z tanim lotem... Dobry creme brulee jadłam kiedyś w Villi Hestia w Sopocie (dziś już nie istnieje) i nawet u Bliklego (aczkolwiek ten w Sopocie był lepszy).
            W Paryżu wolę bagietki jeść na ulicy, to jest taki unikatowy klimat i już. I przecież to nie ja jeżdżę po świecie w poszukiwaniu delicji, tylko ten koleś, co woli Oslo.
            • Gość: Cartier Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.04.11, 23:32
              He he Br, widze w Tobie bratnia dusze. Wiesz o co w podrozach biega ;o) Wlasnie za pare dni lecimy z zona z Kanady na dluzszy weekend do Paryza i wiem, ze spedzimy tam cudowne chwile.
        • Gość: inrzynier Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: 88.173.74.* 11.04.11, 21:57
          To po co żeś tam pojechała jak cie nawet na zarcie nie stac? Ja co weekend jade do saint tropez i biore dwa desery. bo tymi francuskimi porcjami to najesc sie nie idzie. Dlatego francuzi sa takie pokurcze.
          • Gość: Br Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.11, 22:02
            No właśnie pooglądać Paryż. W St. Tropez nie ma Paryża. Byłam w St Tropez, jest okropne i pełnie wieśniaków. Pewnie przyjeżdżają na żarcie.
            • Gość: inrzynier Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.fbx.proxad.net 11.04.11, 22:12
              W st. tropez jest morze, slonce i plaze. A wiesniakow nie ma odkad ty wyjechalas. W paryzu zeby sie polozyc na trawie pod wierza ajfla trzeba najpierw sie przekopac przez gore petow i psich gowien. A zamiast szumu morza masz trzask barierek w metrze. Jedyny sens jazdy do paryza to brazylijskie i tajlandzkie prostytutki.
              • Gość: Br Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.11, 22:59
                No trzeba by mieć szalenie wybujałą wyobraźnię, żeby się do Paryża udać po szum morza.
        • nchyb Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż 18.06.11, 12:47
          > No przecież nikt nie namawia, żeby jechać do Paryża z oszczędności!
          otóż to właśnie!

> otów. Nie chodzi o to, żeby zobaczyć najtańsze miasto. Gdyby o to chodziło, to
          > po cóż Oslo, można i do Ciechanowa pojechać.
          boskie :-)
      • Gość: gość Re:paryż odradzam IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.04.11, 20:52
        za granica byłem tylko a barcelonie i paryzu 2 razy. moje zdanie jest takie, że paryz odradzam. co z tego, że zabytki, jak wkolejce trzeba stac godzine czy 2 a pod wieża eiffla to nawet 3. i wszedzie te nacje ( arabusy i murzyńce), które uliczny biznes podzieliły między sobą. w paryżu jakoś wiecej tego było. może się nie znam ale barcelona bardziej zachwyciła mnie niż paryż.
        • Gość: Br Re:paryż odradzam IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.11, 21:10
          Wszelkich sprzedawców można ignorować. Byłam w Barcelonie latem i słowo honoru, wolę Paryż. Wolę Murzynów wszelkich odcieni niż stada Ruskich panoszących się po chamsku. Poza tym takie same stada kolorowych handlujących podróbkami występują w Rzymie, i to wcale Rzymowi nie ujmuje urody.
      • Gość: ha..ha..ha... Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.161.185.80.rev.sfr.net 18.07.11, 18:40
        TO DROGA DLA TAKICH JAK TY...
        TRZEBA WIEDZIEDZ GDZIE CO I.T.P......
        TY NIGDY NIE WIDZIALES A RACZEJ NIE BYLES W PARIS...
      • marguy Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż 07.03.12, 00:07
        ziz,
        piszesz i nie wiesz o czym. Chocby o tych "grajkach z metra", a nie wiesz, ze po to zeby moc wystepowac wparyskim metrze trzeba miec pozowolenie wydane przez specjalna komisje wydane po przesluchaniu wszystkich kandydatow. Nie wiesz takze, ze jest to "szkolka" mlodych talentow i, ze ensembles grajace muzyke klasyczna w wielkiej czesc skladaja sie ze studentow konserwatorium dla ktorych jest to doskonala szkola radzenia sobie z publicznoscia.
        Ci "grajkowie" z paryskiego metra to prawdziwa instytucja.

No ale ty uderzyles na oslep, bo chciales (i musiales, bo po co bys tu przychodzil) dac wyraz twemu przasnemu niezadowoleniu i niecheci do Francuzow za to, ze "w 39 nie przyszli nam z odsiecza". Nie przyszli, bo po przewidzianym w pakcie miesiacu przeznaczonym na mobilizacje, nie bylo juz po co przychodzic.
    • Gość: koko Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.143.124-78.rev.gaoland.net 11.04.11, 19:38
      Autorze artykulu, prosze Cie, nie powielaj wyswiechtanych haselek: Kasztany na placu Pigalle, ha ha! To by sie trzeba niezle naszukac! Predzej sie guza znajdzie!

Na kasztany to polecam metro Barbes (to jakby sie przeniesc do Pendzabu, Mogadiszu i Kalkuty za razem) albo przy Galleries La Fayette.
      • Gość: Milka Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.11, 19:51
        Co by nie mówić Paryz jest cudny i warto zobaczyć.
      • Gość: blabla Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.w83-200.abo.wanadoo.fr 11.04.11, 20:02
        Dokladnie! A tak po za tym "bfocantes" to chyba brocants - i nie ma to nic wspolnego z "second handem" (przynajmniej w polskim tego slowa znaczeniu) - i glownie w samym Paryzu (intra muros) sa to raczej gieldy staroci.
        A propos "crossaint" - a nie jakis tam "crossiant" - to rogal z tlustego ciasta francuskiego (ciezko strawny) - aczkolwiek z kawa wysmienity.
        Co do reszty moze byc zgoda oprocz ostatniego zdjecia - nie ma takiej perspektywy.
        Ps. No i trzeba byc mentalnie gotowym na widok !MURZYNOW!, jest ich wiecej niz w samej Afryce - 365% normy z Zairu czy Zanzibaru, no i do tego ludzie masowo chodzacy w strojach ludowych z Mali i Senegalu na codzien. Ot stolica kultury i mody europejskiej!
        • Gość: murzyn Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.fbx.proxad.net 11.04.11, 20:35
          mentalnie gotowym na widok... dzizas

a perspektywa taka jest jak najbardziej, w przeciwienstwie do crossainta...

croissant

a co do wymienianego wczesniej Barbes, to przeciez czysty Maghreb a nie zadna Kalkuta czy inny Pendzab. ten rejon jest opanowany przez Arabow, Hindusi czy Pakistanczycy maja inne ulice
          • Gość: blabla Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.w83-200.abo.wanadoo.fr 11.04.11, 20:45
            mentalnie gotowym na widok... dzizas

- niestety, moj przyjacielu - wielu jest w szoku

a perspektywa taka jest jak najbardziej, w przeciwienstwie do crossainta...

croissant
            - faktycznie, niech szlag

a co do wymienianego wczesniej Barbes, to przeciez czysty Maghreb a nie zadna Kalkuta czy inny Pendzab. ten rejon jest opanowany przez Arabow, Hindusi czy Pakistanczycy maja inne ulice

- tu jednak sie nie zgodze to bardziej Kalkuta jak Maghreb - mialem watpliwa okazje tam mieszkac, jakies 7 lat temu - wiem co mowie
        • Gość: inrzynier Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.fbx.proxad.net 11.04.11, 22:08
          Croissant, a nie crossant !!!
          i owszem jest tlusty croissant ale wcale nie jest ciezki, bo ma wiele warstw.
          boszzz. jakie hamstwo prostactwo na tej gazecie !
          dla waszej wiadomosci to we francji lepiej byc murzynem niz polakiem, bo murzyn mowi po francusku a polak nie !
          wiec walnijcie sie w leb.
          i nie myslcie ze francuzi beda dla was mili.
          to zlamane fiuty gorsze niz niemieccy esesmani.
          bedac we francji latwiej szukac przyjaciol wsrod murzynow i arabow niz wsrod francuzow.
          juz pomijam to ze tutaj normalne jest to ze matka okrada corke a syn ojca.
          przyjedzcie glupie polskie kartofle i zobaczcie jak to jest zajebiscie mieszkac w kraju laickim.
          moze sie pozniej dwa razy zastanowicie nad tym co do was mowi jareczek kaczka.
          francuzi zapamietali sobie papieza z tego ze zakazal uzywania prezerwatyw, a to sie kloci z podstawowa dewiza typowej francuzki "moi c'est one man one night" - tzn dzisiaj arab jutro murzyn.
          • Gość: blabla Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.w83-200.abo.wanadoo.fr 11.04.11, 22:35
            Dla MNIE Francuzi sa MILI, "pajacyku" - bo to JA daje im zarobic! Point Barre! Kretynie
            • Gość: inrzynier Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.fbx.proxad.net 11.04.11, 22:47
              francuz ma w dupie ciebie i twoje pieniadze, tak samo jak kazdego klienta, a w szczegolnisci kazdego ktory nie jest francuzem. no bo po co pracowac, skoro duzo lepiej isc na chomage i spiewac i tanczyc?
          • Gość: blabla Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.w83-200.abo.wanadoo.fr 11.04.11, 22:38
            Daj wiecej szczegolow, jeszcze sie okaze ze pracujesz dla mnie ? Nie krepuj sie.. teraz Ty!
          • Gość: tres Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.fbx.proxad.net 11.04.11, 22:49
            To ciekawe.....jakos nie mam znajomych ani wsrod Murzynow, ani wsrod Polakow wszyscy sa Francuzami i moze dzieki temu mowie po francusku. Francuzi sa bardzo mili, ale moze trudno Ci to ocenic, bo nie mozesz sie z nimi porozumiec. Nie wiem kto kogo okrada, ale moi sasiedzi chyba raczej przekazuja pieniadze z pokolenia na pokolenie (i to tylko w rodzinie) , bo z kazdym nastepny maja coraz wiecej dobr. I co z tego, ze Francuzi zapamietali papiez tylko tak ? Ja go pamietm inaczej i jak tylko jest okazja to zawsze chetnie powiem ile zrobil dla Polski i calego bylego bloku wschodniego. Zamiast sie goraczkowac naucz sie francuskiego, poznaj francuzow a pozniej przedstaw im to z innej strony. "Nie zgadzam sie z Twoimi pogladami, ale po kres moich dni bede bronil Twego prawa do ich gloszenia" Wolter to jest podstawowa dewiza francuzow, a nie ten cytat co podajesz. A co do dewizy typowej francuski "moi c'est one man one night" to cos ci sie musialo pomieszac, bo one bardzo rzadko mowia po angielsku. Ten cytat to pewnie mieszanka tego Twojego francuskiego, polskiego i murzynskiego (nie obrazajac Polakow, Francuzow i Murzynow bo to TWOJ dziwny jezyk)
            • Gość: inrzynier Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.fbx.proxad.net 11.04.11, 23:01
              Odwal sie od mojego jezyka, bo krytyka od kogos kto nie widzi roznicy miedzy slowem francuska a francuzka jest smieszna. Francuzki mowia po angielsku albo przynajmniej udaja ze probuja mowic, jak chca byc seksy. Skoro tego nie wiesz, to znaczy ze nie mieszkales/as wystarczajaco dlugo we francji.
              Francuzi to zjeby genetyczne i rasisci, koniec i kropka i dotyczy to rowniez mojej rodziny we francji. Kazdy, kto tu przyjezda predzej czy pozniej sie taki staje. Jedyni w miare uprzejmi francuzi sa w Lille i w Starasbourgu.
              Jestem tu z przymusu. Mieszkalem w paru miejscach za granica i jak tylko sie da to stad spie***, bo gorzej to juz nie moze byc.
              • Gość: Kinga Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.11, 08:00
                Jesteś żałosny.
              • felinecaline Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż 27.08.12, 11:14
                Gość portalu: inrzynier napisał(a):

> Jestem tu z przymusu. Mieszkalem w paru miejscach za granica i jak tylko sie da
                > to stad spie***, bo gorzej to juz nie moze byc.

Oj, spie, spie** i to jak najszybciej, najlepiej na wyspe bezludna.
    • Gość: Adam Pawełczyk 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.11, 21:19
      No a Centrum Pompidou? Przecież tam można także podziwiać wspaniałe dzieła Dalego, Picassa, Matisse'a, Balthusa..... Nie wspomnieliście o nim!
    • Gość: . 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.net.autocom.pl 11.04.11, 22:47
      te masy złodziei, którzy chcą cię okraść na każdym kroku marzenie....
    • Gość: leszek 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.11, 22:51
      daliscie paryz do internetu ilosc odwiedzin spadnie mi juz sie odechcialo bo juz zobaczylem
      • ennka Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż 12.04.11, 00:47
        Hej ,"inrzynier"!
        Co za rynsztokowe słownictwo?!
        Trzeba było w Polsce do szkoły chodzić ,a nie na wagary.
        Jak byś znał chociaż własny język, to może i po francusku byś w końcu coś rozumiał.
        A tak , siedzisz w tym Paryżu za jakieś marne pieniądze i frustracja Cię zżera.
        Wyluzuj ,bo dostaniesz zawału.
        Nie chciało się za młodu chodzić z teczką ,to teraz trzeba biegać z łopateczką.
    • Gość: podrozownik Re: 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.11, 01:15
      Byłem w Paryżu kilka razy polecam późną wiosnę oraz wczesną jesień.
      Dodam, że na stronie darmolot.pl można znaleźć ciekawe propozycje lotów do Paryża.
    • Gość: Purysta 8 powodów, dla których warto "zajechać" IP: *.146.5.27.nat.umts.dynamic.eranet.pl 12.04.11, 01:35
      Najmocniej przepraszam, czy pisał to ktoś ze świetokrzyskiej wioski ? ;-)
      "by po zwiedzeniu najważniejszych paryskich zakątków zajechać jeszcze tutaj"
      Z całym szacunkeim, ale "zajechać" to można kogoś swą manierą ;-)
    • Gość: agentura Ale daliście plamę - disneyland i zakupy IP: 77.236.26.* 12.04.11, 02:11
      ...to powody, by tam nie jechać, chyba że się jest burakiem, dla którego szczytem marzeń są obciachowe wakacje w idżipcie.

A do Paryża trzeba było jechać w latach 70 i na pocz. 80. Kiedy nie było tam chołoty z eastern europe i tak ogromnego jak dziś afro-arabskiego tłumu handlarzy, złodziei i bezdomnych. Dziś już nie ma po co.
      • nchyb Re: Ale daliście plamę - disneyland i zakupy 18.06.11, 12:56
        > A do Paryża trzeba było jechać w latach 70 i na pocz. 80. Kiedy nie było tam ch
        > ołoty z eastern europe

znaczy się, ciebie tam nie było? A ci urodzeni w pźnych latach 80-tych to jak tam mieli być wcześniej?
    • Gość: bolko 8 powodów, dla których warto odwiedzić Paryż IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 12.04.11, 04:34
      a sekwana rozspiewana.....chcialbym z korzystac z uciech ale duch ochoczy a cialo slabe
    • Gość: yem nie wiem czy warto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 19:16
      lot jest tani drugie tyle zapłacisz za dojazd do miasta z lotniska oddalonego o 80 km , pod każdym zabytkiem olbrzymie tłumy na parę godzin czekania , nawet teraz w kwietniu kiedy jeszcze nie sezon . wiem bo wczoraj był tam ktoś z mojej rodziny.
      • Gość: Aga Re: nie wiem czy warto IP: *.dmbos.com.pl 31.05.11, 15:02
        Nigdy nie ciągnęło mnei do Paryża... Ale się skusiłam i zakochałam się w tym mieście bez pamięci.
        Ja z tych co wolę wydac na 4 porządne dni zwiedzania Paryża niż 2 tyg all inclusive w syfistcyh Hurgadach.

W 5 dni widziałam w Paryżu wszystko z tej lisy prócz Disneylandu (czego nie żałuję). Chłonęłam i poznawałam Paryż dniem i nocą. Hotel mieliśmy w samym centrum, więc wszedzie pieszo. Raz może metrem, a ze 3 razy taxi (niedrogo zresztą). Co rano śniadanie w uroczej paryskiej kawiarni... świeża bagietka, kawa i ten widok. Czysta rozkosz. Wieża Eiffla nocą, sejs po Sekwanie z kolacją, spacery klimatycznymi uliczkami, nawet Moulin Rouge ;)
        Kilka godzin snu i Paryż od rana do nocy. Wieczorem to inne miasto.

Byłam z męzem i wspominamy ten wyjazd jako jeden z najlepszych. A sporo już zwiedziliśmy.
        Kasy poszło sporo. Trudno coś za coś. Warto było i z chęcią tam wróce.

Bilety polecam z wyprzedzeniem kupic Airfrance.

I dobry hotel w centrum to podstawa.
        • Gość: ha..ha..ha... Re: nie wiem czy warto IP: *.161.185.80.rev.sfr.net 18.07.11, 18:49
          co ty widzialas przez 5-c dni jeszcsze chodzac pieszo...
          NIC NIE WIDZIALAS I NAPEWNO NIE BYLAS W PARIS...

• nchyb Re: nie wiem czy warto 19.07.11, 10:42
            Polacy zwiedzają Paryż, nie Paris.

A poza tym, w ciągu 5 dni, pieszo, bądź łącząc spacery z metrem, bezproblemowo można kanon przewodnikowy odwiedzić, zwiedzić, obejrzeć.
            Nie będzie to oczywiście kontemplacja przed każdym eksponatem w Luwrze i D'Orsay, ale te najbardziej znane zabytki i miejsca warte uwagi - bez problemu...
            • Gość: gość Re: nie wiem czy warto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.12, 22:47
              Witam,
              jestem studentką turystyki międzynarodowej na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Prowadzę badania do mojej pracy magisterskiej, których celem jest zbadanie opinii atrakcyjności Paryża zdaniem turystów. Proszę o poświęcenie kilku minut na wypełnienie ankiety, która będzie cennym źródłem moich badań.

Ankieta jest anonimowa.

Proszę najpierw o wypełnienie metryczki:
              net-ankiety.pl/ankieta.php?id=v1zpj4jsv7ezj7mzfv1jvx4b
              a następnie o wypełnienie ankiety na temat Państwa opinii:
              net-ankiety.pl/ankieta.php?id=v1zpj4jsv7ezj7mzfv1ov14z
              Dziękuję serdecznie za pomoc i poświęcony czas!
    • Gość: Anna Francja. 8 powodów, dla których warto odwiedzić... IP: *.ip.netia.com.pl 31.05.11, 18:07
      Pani Redaktor/panie Redaktorze,
      do słownika!

NIELICZNYCH
    • Gość: Miecia Francja. 8 powodów, dla których warto odwiedzić... IP: *.7-87-r.retail.telecomitalia.it 08.07.11, 03:08
      Mam kolezanke,ktora majac 35 lat obejrzala wszystkie czesci "Piratow z Karaibow",ale w Paryzu nie widzi niczego szczegolnego...
      • nchyb Re: Francja. 8 powodów, dla których warto odwiedz 08.07.11, 12:21
        mam ciut więcej lat, też widziałam wszystkie części PzK i Paryż spodobał mi się, ale jaki to ma związek?...
    • Gość: anka Francja. 8 powodów, dla których warto odwiedzić... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.11, 22:12
      Nie musi być strasznie drogo: bilet LOT 320,00 zł (sa często promocje - warto sledzić rózne linie lotnicze). 280,00e - hotel pokój 2 osobowy ze sniadaniem. 12e - karnet biletów (ja wykorzystałam na metro) - starczyło na 5 dni zwiedzania. wstępy: 13 e wieża eifflea, luwr - bezplatny wstep bo było swieto, MUZEUM D'ORSAY 7 e. Obiady były i za 5 euro i za 11 euro i za 15 euro (na ogół danie dnia). kawa, ciastko, wino - kilka euro. Jesli by dodać, to koszt wyjazdu 1 osoba: 320 zł bilet lotniczy + niewiele ponad 200 e reszta. A ile wrażeń....... Takim sposobem zwiedzam Europę samodzielnie, to zupełnie inne zwiedzanie niż zorganizowana wycieczka. Pozdrawiam:)
    • Gość: magda Francja. 8 powodów, dla których warto odwiedzić... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 23:10
      Witam,
      jestem studentką turystyki międzynarodowej na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Prowadzę badania do mojej pracy magisterskiej, których celem jest zbadanie opinii atrakcyjności Paryża zdaniem turystów. Proszę o poświęcenie kilku minut na wypełnienie ankiety, która będzie cennym źródłem moich badań.

Ankieta jest anonimowa.

Proszę najpierw o wypełnienie metryczki:
      net-ankiety.pl/ankieta.php?id=v1zpj4jsv7ezj7mzfv1jvx4b
      a następnie o wypełnienie ankiety na temat Państwa opinii:
      net-ankiety.pl/ankieta.php?id=v1zpj4jsv7ezj7mzfv1ov14z
      Dziękuję serdecznie za pomoc i poświęcony czas!
    • Gość: Nora Francja. 8 powodów, dla których warto odwiedzić... IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.12, 19:05
      Dla mnie celem nr 1 w Paryżu jest Luwr i Mona Lisa. Ostatnio naczytałam się wiele na jej temat w "Dziełach mistrzów" i jestem przekonana o jej niezwykłości. Zatem MUSZĘ ja zobaczyć!
    • Gość: Kasia Francja. 8 powodów, dla których warto odwiedzić... IP: 78.8.206.* 06.03.13, 18:17
      To prawda w Paryżu jest pięknie i warto wiele zwiedzić, kiedyś już tam byłam a teraz w niedługim czasie wybieram się tam w podróż ze swoim chłopakiem, bo już mi to zapowiedział ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka