Dodaj do ulubionych

Dolina Loary zimą

IP: *.client.duna.pl 07.12.11, 11:32
Witam

Czy ma sens zwiedzanie zamków nad Doliną Loary w końcu stycznia?
Szykuje mi się wyjazd na narty i przy okazji myślę wyskoczyć nad Loarę na 2-3 dni.
Czy w tym okresie to dobry pomysł? W ogóle, czy jest tam ruch turystyczny zimą?

Może ktoś był w tym okresie?
Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • felinecaline Re: Dolina Loary zimą 07.12.11, 12:19
      Ruch turystyczny jest tu zawsze, bo nie tylko zamki sa okoliczna atrakcja.
      Jednak sceneria zwiedzania samych zamkow bedzie nieporownywalnie bardziej atrakcyjna na wiosne, Juz w marcu - kwietniu bedzie lepsze naslonecznienie, ktorego teraz dotkliwie brak (w koncu to dolina :P) a zamki jeszcze troche postoja.
      • Gość: ADI Re: Dolina Loary zimą IP: *.client.duna.pl 07.12.11, 13:02
        Dzięki za odp.
        W marcu, kwietniu dzieci mają szkołę. Niestety w tym okresie zero wyjazdów już od kilku lat.

W tych zamkach to zapewne zimno cholernie będzie. Może faktycznie przełożyć trzeba takie zwiedzanie na lato.
        • felinecaline Re: Dolina Loary zimą 07.12.11, 14:52
          Hmm, no to kiepsko, ale przeciez chyba nie zniesiono wakacji wielkanocnych, swietna pora na zamki, gastronomie, wino, slodycze - zreszta co sie komu zapragnie.
          • Gość: ADI Re: Dolina Loary zimą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.11, 22:04
            Czyli odradzasz zdecydowanie..
            Napaliłem się nieco na dolinę. Szkoda.
            Jeszcze jedno pytanie: Jak oceniasz - ilość dni słonecznych w Dolinie Loary jest porównywalna z ilością dni słonecznych w Polsce w analogicznym okresie, czy może większa? Statystycznie rzecz ujmując.

ADI
    • ela.tu-i-tam Re: Dolina Loary zimą 07.12.11, 22:47
      Ja nie jestem az tak kategoryczna jak Feline, i uwazam ze zamki w zimie to ma sens.

W zamkach jest zawsze zimno, czyli w zimie, gdy mamy grube kurtki czy plaszcze jestesmy akurat dobrze ubrani (pamietam letnie zwiedzanie Chambord i trzesace sie z zimna dzieci w T-shortach - nastepnym razem w zimie bylo kazdemu cieplo).

Chambord, Chenonceau, Blois, Amboise ... i wiele innych, ja bym sie pisala na taka wyprawe w koncu stycznia. Jesli tylko nie pada snieg, to jest ok.

Pozdrawiam !
      (ja tez bede na nartach w Alpach ostatni tydzien stycznia, mam nadzieje ze napada snieg do tamtego czasu)
      • Gość: ADI Re: Dolina Loary zimą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.11, 23:26
        Potrzeba mi było takiej odmiennej opinii. Dzięki
      • felinecaline Re: Dolina Loary zimą 21.12.11, 13:33
        Alez ja bynajmniej nie bylam i nie jestem przeciw, zwlaszcza kategorycznie.
        Tylko, ze uwazam, ze okolica ma wiekszy urok, kiedy natura sie budzi, temperatury sa przyjemniejsze i nie zmuszaja wlasnie do zwiedzania w cieplym "rynsztunku", watowanych kurtkach, ciezkim (a w kazdym razie ciezszym obuwiu).
        Juz taka jestem "rozbestwiona", ze nie lubie, ale tez nie zabraniam, co najwyzej odradzam albo sugeruje.
    • Gość: Nowalijka Re: Dolina Loary zimą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.11, 10:17
      Ja tez uwazam ze nie ma co gdybac tylko trzeba jechac, w zimowej oprawie zamki moga byc wspaniale i bedzie mniej ludzi; ja bylam teraz w listopadzie i bylo cudownie
      • Gość: ADI Re: Dolina Loary zimą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.11, 00:04
        Dzięki za Wasze wpisy.
        Decyzja podjęta. Loty kupione. Jedziemy.
        Zobaczymy jak to będzie na koniec stycznia.
        Teraz zostało zaplanować, które zamki odwiedzić. Może jakieś sugestie dziewczyny?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka