Dodaj do ulubionych

Lazurowe Wybrzeże na dziko?

16.04.12, 13:38
Planuje wakacje dla 2 osób. Plecak, namiot i własne nogi + pewnie trochę komunikacji autobusowej.

1. Czy Lazurowe Wybrzeże nadaje się do łażenia z plecakami? Zależy mi na dzikich terenach, żeby móc maszerować niedaleko morza jakimiś szutrowymi drogami, po małych, kameralnych miasteczkach i od czasu do czasu zwiedzić jakiegoś molocha.

2. Czy da się nocować na dziko? Jakiego podłoża można się spodziewać? Czy można liczyć na klimat dziczy? Jeżeli nie polecacie nocowania na dziko to dlaczego.

Obserwuj wątek
    • Gość: Sebastian Re: Lazurowe Wybrzeże na dziko? IP: *.man.tk-internet.pl 16.04.12, 15:14
      IMO lazurowe na takie wakacje to nie najlepsze rozwiązanie, ponieważ:
      - brak kameralnych miasteczek - znajdziesz albo "osiedla dacz w lesie" albo miasteczka pełne turystów, najbliższe duże miasto to Marsylia i Tulon (odradzam)
      - przy wybrzeżu raczej trudno liczyć na "dzicz",
      - małe trudno dostępne i kamienne plaże,
      Teren raczej na jednodniową wycieczkę niż wakacje z namiotem.
      Szukając miejsca na taki urlop wybrał bym się bardziej wgłąb lądu np. departament Vaucluse ew. bardziej dziko Ardeche albo na zachód dep. Bouches du Rhone - jeżeli zależ ci na wędrówce przy morzu.

Pozdrawiam
      blog o Prowansji sloncepoludnia.blogspot.com/
      • kam.usze Re: Lazurowe Wybrzeże na dziko? 18.04.12, 15:15
        Sebastian widzę że posiadasz blog o Prowansji która mnie zainteresowała. Powiedz mi jak tam wygląda z noclegami na dziko? Jest szansa rozbić się niezauważonym i spędzić noc w ciszy i spokoju?

Polecasz jakieś strony, relacje z wypraw w ten rejon Francji?
        • Gość: Sebastian Re: Lazurowe Wybrzeże na dziko? IP: *.man.tk-internet.pl 18.04.12, 15:55
          Nie wiem jakie są przepisy o rozbijaniu się na dziko, ale widziałem ludzi nocujących na plażach i wydmach w Camarce, co więcej nawet dzikie dacze na wydmach, więc da się.
          Jeżeli chodzi o góry Ardeche - nie widziałem dzikich biwaków ale IMO jest tam tak pusto (np. porzucone stare domy), że nie powinno być problemów. Ale sprawdź przepisy i ew. kary bo w Ardechach (cześć to park narodowy) mają hopla na punkcie ognia (wieże obserwacyjne) - w lecie tam naprawdę jest mega sucho.

Gdzieś w sieci jest relacja (pl) z wyprawy do kanionu rzeki Verdon.
          • kam.usze Re: Lazurowe Wybrzeże na dziko? 18.04.12, 15:59
            Ognia nie mamy zamiaru rozpalać, jedynie małą kuchenkę gazową. Dzięki za informacje!
    • labadine Re: Lazurowe Wybrzeże na dziko? 16.04.12, 17:06
      Plecak,namiot i wlasne nogi to nie jest zly pomysl bo zawsze odkryje sie fajne katy,komunikacja autobusowa wzdluz wybrzeza tj od Toulon do Menton jest bardzo tania.Dla waszego bezpieczenstwa odradzam nocowania na dziko oraz dodatkowo na calym wybrzezu sa zabronione wszelkie ogniska,grylowanie,itd i jedynie na campingach mozna uzywac kuchenki gazowe.
    • kam.usze Re: Lazurowe Wybrzeże na dziko? 17.04.12, 11:21
      Dzięki za opinie. A jak wygląda w alpach francuskich możliwość nocowania na dziko? Wiem że we Francji jest zakaz, ale zazwyczaj zakazy są egzekwowane w stosunku do kamperów i namiotów rozkładanych blisko atrakcji turystycznych. Nas interesuje nocleg na odludziu, tak żeby nikt się nie kręcił i był spokój.

Czy w alpach są pola namiotowe, aby od czasu do czasu móc umyć się z prysznica i czy konieczna jest wcześniejsza rezerwacja? Na jakie ceny można liczyć?
      • Gość: Sebastian Re: Lazurowe Wybrzeże na dziko? IP: *.man.tk-internet.pl 17.04.12, 13:04
        Alp nie znam natomiast trochę pochodziłem w Ardecha'ch, Dentelles de Montmirail i okolicach Mont Ventoux ale były to zawsze jednodniówki. Zasadniczo wszędzie pusto i dzicz (sezon) więc IMO z namiotem nie powinno być problemu, szczególnie w Ardecha'ch. Jednak wszystkie powyższe miejsca mają jakieś turystyczne atrakcje, a co za tym idzie pola namiotowe. Często wystarczy kawałek rzeki żeby znaleźć 2-3 pola. Na pieszą wyprawę celowałbym właśnie w góry Ardech - dziko, wspaniałe widoki, w sezonie na tyle ciepło że można się w rzekach i strumieniach kąpać. Infrastruktura tak rozłożona że spokojnie można zaplanować co 2gi nocleg na polach nam. Planując trasy bierz pod uwagę szlaki turystyczne bo bardzo często poszycie "lasu" a bardziej zarośla są tak gęste że zero szans na skróty.

Pozdrawiam
        blog o Prowansji sloncepoludnia.blogspot.com/
        • kam.usze Re: Lazurowe Wybrzeże na dziko? 17.04.12, 15:12
          Hm... no wygląda fajnie. Chciałbym tylko pogodzić dwie rzeczy, dzikość przyrody, bliskość wody, a także kameralne, francuskie miasteczka z winnicami. A góry Andrech chyba są bardzo dzikie przez co wyeliminuje tą drugą część (również istotną) założeń naszej wyprawy. Nie wiem czy w ogóle da się to pogodzić.
      • jurek342 Re: Lazurowe Wybrzeże na dziko? 10.12.13, 11:30
        W Alpach sa pola namiotowe i to bardzo tanie ( 10 Euro Lanslevillard). W zasadzie nie mozna nocowac na dziko ale mam wrazenie ze franuzi przymykaja na to oko. Podpowiem ci ze mozesz przenocowac sie na dziko a idac wejsc na pole namiotowe i skorzystac z toalety...;)
    • kam.usze Re: Lazurowe Wybrzeże na dziko? 17.04.12, 11:22
      Czy można liczyć na rozbicie się blisko zbiorników wodnych, rzeczki, jeziorka? Czy raczej jest ciężko z takimi miejscami?
      • ela.tu-i-tam Re: Lazurowe Wybrzeże na dziko? 17.04.12, 21:32
        kam.usze napisał(a):

> Czy można liczyć na rozbicie się blisko zbiorników wodnych, rzeczki, jeziorka?
        > Czy raczej jest ciężko z takimi miejscami?

We Francji nie ma zadnego kawaleczka terenu na dziko, zawsze do kogos nalezy. Wiec wogole nawet bym o tym nie myslala (a mialam podobne mysli dawno temu gdy przyjechalam do Francji).
        W Alpach mozna owszem pochodzic po pieknych szlakach, i zanocowac w schroniskach (wszystkie schroniska sa hotelowe, czyli ktos tam jest, i za schronisko sie placi). Ale to trzeba zaplanowac, bo nie zawsze bedzie miejsce, a w Alpach jest po prostu niebezpiecznie nawet w lecie gdy zimno. Innymi slowy improwizacje, zle z planowaniem i kasa.
        • ela.tu-i-tam Re: Lazurowe Wybrzeże na dziko? 17.04.12, 21:34
          Najwazniejsze: na chodzenie po Alpach to lepiej miec solidne ubezpieczenie, bo koszta ratunku sa horrendalne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka