Dodaj do ulubionych

komunikacja w Paryzu

IP: *.bb.online.no 13.05.14, 20:20
witajcie
za dwa tygodnie wybieram sie z trojka dzieci (2,8 i 14 lat) do Paryza. Pobyt od poniedzialku do piatku, ladujemy na Orly. Hotel mamy w Bussy Saint Georges. Glownie nastawiamy sie na Disneyland i zwiedzanie centrum Paryza. Z orientacja i czytaniem mapy jest u mnie gorzej niz zle, dlatego chcialabym zaplanowac wszystko szczegolowo przed wylotem. Podpowiedzcie prosze, jak najlepiej dojechac z lotniska do hotelu? A z hotelu do Disneylandu czy centrum? Czy jak wyrobimy Navigo Découverte to mozemyna niej jezdzic od przylotu do wylotu (Orly-Orly) czy autobusy lotniskowe rzadza sie swoimi prawami? Czy ta karta to najlepsza opcja? Pomozcie prosze blondynce:) pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Moi Re: komunikacja w Paryzu IP: *.fbx.proxad.net 21.05.14, 20:20
      - Minimum znajomość angielskiego wymagana.
      - Bussy-S-G jest w 5 strefie z tego co pamiętam, co uczyni transport w czasie wycieczki raczej niezbyt tanim. Mogę się mylić. Osobiście z żadnej przyczyny nie wybrałbym tam hotelu - wolałbym znaleźć coś ciut droższego bliżej Paryża, niekoniecznie w centrum lub obniżyć standard jeśli trzeba (w końcu w hotelu się tylko śpi, a dzień spędza na zewnątrz); zwłaszcza, że w Disneylandzie w ciągu tych 5 dni spędzisz ile maksymalnie? 1? 1,5? 2 przy dobrym wietrze...
      - 2 letnie dzieci - zwykle przejazdy za free; proponuję pytać w kasie przy zakupie biletów;
      - 4 letnie dzieci raczej płacą; w opisach jest wszedzie "do 4 lat za free" ale chyba sie to nie wlicza jednak...
      - navigo semaine 1-5: 34,40e + 5e za zakup karty decouverte + zdjęcie trzeba mieć/zrobić

1. Lotnisko hotel
      www.ratp.fr/itineraires/en/ratp/recherche-avancee
      wpisujesz nazwę stacji od i do - dostajesz gotowy opis trasy. Niekoniecznie najtańszej, jeśli ma to znaczenie.

W waszym przypadku przykładowe opcje:
      a) bilet origine-destination
      11,90e / 7,20e / 0e (w zależności od wieku) tu trasa może być zakręcona a nie mam czasu szukać; nie polecam...

b) orlyval do antony > RER B do Chatelet > RER A do Bussy-S-G
      możliwe użycie navigo + dopłata 8,40eur od osoby (chyba)

c) orlybus do Denfert Rochereau > RER B do Chatelet > RER A do Bussy S-G
      7,50e za bus + 5,80e / 2,90e / 0e (nie opamietam czy sa znizki na orlybus)
      możliwe użycie navigo jeśli na odpowiednie strefy; 1-5

d) Bus Paris par le train > Pont de Rungis RER C > Biblioteka Francois M. > Metro 14 do Gare du Lyon > RER A do Bussy S-G
      9,40e / 4,70e / 0e(nie wiem na pewno?)
      możliwe użycie navigo jeśli na odpowiednie strefy; 1-5

2. Dojazdy z/do Paryża
      a) BSG do Chatelet - RER A - 5,80e / 2,90e / 0e; tzw. bilet origine-destination możliwy do kupienia na każdej stacji w automacie "z bieżacej stacji do wybranej"; to może być dowolna stacja w Paryżu i można się przesiadać na tym bilecie aż do tej stacji (nie wolno wyjść z metra, można przechodzić bramki RER-metro)
      b) navigo 1-5 obejmuje wszystko

Przydatne linki:

www.ratp.fr/itineraires/en/ratp/recherche-avancee
      www.aeroportsdeparis.fr/ADP/en-GB/Passagers/Access-maps-car-parks/Paris-CDG/Access/public-transport/public-transport.htm
      • Gość: Moi Re: komunikacja w Paryzu IP: *.fbx.proxad.net 21.05.14, 20:25
        Sorry zly link mi sie wkleil:

www.aeroportsdeparis.fr/ADP/en-GB/Passagers/Access-maps-car-parks/Paris-Orly/Access/public-transport/
      • Gość: Moi Re: komunikacja w Paryzu errata IP: *.fbx.proxad.net 21.05.14, 20:27
        a) bilet origine-destination
        11,90e / 7,20e / 0e (w zależności od wieku) tu trasa może być zakręcona a nie mam czasu szukać; nie polecam...

a jednak - teraz mi się przypomniało: to po prostu bilet do wybranej stacji wraz z biletem na orlyval chyba. ale to nie na 100% pewne bo moja pamięć szwankuje (czyli przejazd byłby jak w punkcie b)
        • buterfly5 Re: komunikacja w Paryzu errata 22.05.14, 09:21
          witaj
          dziekuje za cenne rady. Wybralam hotel blisko Disneylandu, bo planujemy tam spedzic 3 dni. Podpytywalam znajomych i jeden dzien to zdecydowanie za malo na spokojne zwiedzanie. Wycieczka jest komunijnym prezentem corki i to ona glownie decyduje o atrakcjach:) Zastanawiam sie tylko, czy nie ma takiego biletu na ktorym jezdzilibysmy wszystkim do woli od poczatku do konca pobytu? Skad te doplaty?
          pozdrawiam
          • Gość: Moi Re: komunikacja w Paryzu errata IP: *.fbx.proxad.net 22.05.14, 10:02
            Masz tam w opisach rozwiazania oparte o navigo 1-5 (jesli chcesz odwiedzic paryz) za 34e od glowy. Tu nie musisz sie przejmowac czymkolwiek, kupujesz raz i uzywasz.

Jednak niektore rozwiazania, np b) (z orlyval) wymagaja doplaty bo naleza do prywatnych przewoznikow. Tylko rozwiazania oparte o autobus metro i rer moga sie miescic w ramach navigo.
            • Gość: Moi I tramwaj oczywiscie... IP: *.fbx.proxad.net 22.05.14, 10:07
    • Gość: Moi Porada disney IP: *.fbx.proxad.net 22.05.14, 10:14
      Btw. Uzywajcie fastpass w obu parkach. Przyspiesza to korzystanie z atrakcji lub jak sie dziecku spodoba ulatwia kilkukrotny powrot (mniej czekania). Jedna osoba moze miec tylko jeden fastpass w danym momencie. Po uzyciu szybciutko nastepny i zabawa trwa ;)

PARC DISNEYLAND
      Indiana Jones et le Temple du Péril
      Space Mountain: Mission 2
      Buzz Lightyear Laser Blast
      Big Thunder Mountain
      Peter Pan’s Flight
      Star Tours

PARC WALT DISNEY STUDIOS
      Rock ’n’ Roller Coaster avec Aerosmith
      The Twilight Zone Tower of Terror
      Les Tapis Volants - Flying Carpets Over Agrabah

• buterfly5 Re: Porada disney 22.05.14, 12:20
        Dziekuje jeszcze raz. Juz sie nie mozemy doczekac:) I jeszcze jedno... Czy z fastpass moga korzystac posiadacze jakis konkretnych wejsciowek czy wszyscy?
        • Gość: Moi Re: Porada disney IP: 90.84.144.* 22.05.14, 12:53
          Wszyscy. To po prostu rezerwacja kolejki na konkretny przedzial czasu.

A jak mi przywieziecie ze 3 ptasie mleczka wedla z biedronki (wieksze opakowanie) to moge z wami polazic po paryzu ;)

Milego pobytu :)

• buterfly5 Re: Porada disney 22.05.14, 13:05
            kurczaki, do najblizszej Biedronki mamy jakies 2000km:( mieszkamy w Norwegii:)
            • Gość: Moi Re: Porada disney IP: *.fbx.proxad.net 22.05.14, 13:38
              Hehehe.
              Tak czy siak jesli w trakcie pobytu w disneyu stwierdzicie, ze potrzebujecie jakiegos wsparcia w paryzu - daj znac na forum
              Pozdrawiam!
              • buterfly5 Re: Porada disney 22.05.14, 14:17
                dziekuje:) to bardzo, bardzo mile z Twojej strony!
                • buterfly5 Re: Porada disney 05.06.14, 11:51
                  wrocilismy!
                  zakochani w Paryzu juz planujemy kolejny wyjazd. Bylo pieknie, dzieki radom Moi ani razu sie nie zgubilismy. Dziekuje! Disneyland pochlanal nas na 3 dni, wiec miasto ledwo liznelismy. Pod wieza stalismy jak zaczarowani... Jesli chodzi o francuzow... nasluchalam sie opowiesci o bufonach, ktorzy nie chca mowic po angielskum na miejscu bardzo pozytywnie bylam zaskoczona. Cudowni, ciepli i pomocni ludzie! Wystarczylo kilka sekund z glupia mina wgapiac sie w mape juz znajdowal sie ktos chetny do pomocy. Tlumaczyli, rysowali mapy, rozpisywali rozklady, przenosili wozek najmlodszego (niektore bramki metra byly zbyt waskie i to jedyna wada Paryza) a na koniec machali, jak odjezdzalismy. I to nie incydentalnie, naprawde na kazdym kroku:) Hotel w Bussy st Georges - Villa Bellagio 2* godny polecenia. Zaplacilam 240 euro za trojke, 4 noce. Pokoj czysciutki, aneks kuchenny z czajnikiem (jednak bez naczyn, sztuccow) obsluga mila, lazienka duza i 7 minut do Disneylandu! Basen i restauracja w remoncie, ale zupelnie nieuciazliwym. 5 minut od hotelu jest zreszta taka cukiernia, ze sniadania i slodkosci tam zapamietamy na dlugo. Ogolnie wyjazd rewelacyjny i nie moge sie doczekac kolejnego!
                  • Gość: Moi Re: Porada disney IP: *.fbx.proxad.net 05.06.14, 20:15
                    Ciesze sie, ze wyjazd sie udal :)

Uwazaj, jeszcze zechcecie z Norwegii do Francji sie przeprowadzic :) ja probuje wyjechac (w poszukiwaniu nowej pracy) ale jakos slabo mi to wychodzi. Hehehe.

Do nastepnego! ;)
          • Gość: ja Re: Porada disney IP: *.um.warszawa.pl 05.06.14, 10:23
            Czy fastpass jest dodawany również do zwykłych wejściówek na 1 park na 1 dzień kupowanych w kasie przed samym wejściem? Czy duże są kolejki do kas w wakacje?
            • Gość: SySy Re: Porada disney IP: 192.54.145.* 05.06.14, 15:46
              Witam,

Fasspass jest dostepny przy niektorych atrakcjach. Kazdy posiadacz biletu ma prawo korzystac z FassPassow.
              Jezeli chodzi o kolejki to warto przyjechac do Disneya wczesniej - kasy sa otwarte od 8:00 kupic bilety i polazic po Disney Village wtedy uniknie sie kolejek.

Pozdrawiam
              • onlylilly Re: Porada disney 09.06.15, 15:10
                Czy bilet MINI 1 park 1 dzień też ma możliwość skorzystania z FASTPASS-u?
    • Gość: 1kkk Re: komunikacja w Paryzu IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.15, 21:17
      "Bilet t+ ważny jest 1h30, więc można się przesiadać, ale za każdym razem należy go skasować". Czy to oznacza że można przejechać kilka przystanków metrem a następnie np. kolejką na Montmartre? Dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka