• iwonabw Re: Paryż hotel na specjalna okazję? 11.01.06, 14:52
      Witam
      Proszę o pomoc, w sierpniu chciałabym wybrać się na 5 dni do Paryża na naszą
      rocznicę ślubu. Poszukuję hotelu w jakiejś urokliwej dzielnicy, np. Montmartre,
      koniecznie z pełnym wezłem sanitarnym w pokoju, może być ze śniadaniem, choc
      niekoniecznie. Cena w granicach rozsądku. Lecieć będę prawdopodobnie ze
      SkyEurope czyli na Orly.
      • Gość: emiczek1 Re: Paryż hotel na specjalna okazję? IP: 134.146.212.* 07.08.06, 17:16
        dolaczam sie. ma byc troche romantycznie, troche rozrywkowo i troche
        praktycznie (blisko do zabytkow). lubimy bardzo montmartre
    • Gość: topek Paryz - wiecej Cieni niz Blaskow - po powrocie IP: *.pools.arcor-ip.net 28.08.06, 12:28
      Witam,
      w zeszla srode wrocilem z 4 dniowego wypadu do paryza.
      Lecialem ze Stuttgartu do Orly liniami hlx.com
      Z lotniska do miasta jechalem orlybusem (6 Euro/osoba) do stacji denfert
      rochereau (czy jakos tak :)
      Spalem z moja kobieta w hotelu Formula 1 na 23, Ave de la Porte de Châtillon
      Przy ostatniej stacji metra lini nr 4: "Porte d'Orleans" 10 min z buta ale mozna
      tez 2 autobusami: 194 i 295. Nie wzialem tanszych hoteli na polnocy bo to
      dzielnice ponoc niebezpieczne :>
      Sam hotel przyzwoity (41 Euro za dobe) tylko widok z okna mialem na OGROMNY
      cmentarz :> Niezly klimat... :) Polecam wszystkim dokupienie sniadania za 3,90
      Euro od osoby poniewaz jest all you can eat, dobre, swieze, tanie (na miescie za
      tyle nie zjesz!!!) tylko BAAARDZO slodkie. Na nastepne sniadania bralem po
      prostu ze soba kupiona na miescie szynke w plasterkach zapakowana w folie (w
      pokojach nie ma lodowek) i konczylem sniadnie czyms slodkim.

Przywitanie z francja nie bylo najlepsze. Wychodzimy na orly z rekawa, idziemy
      po bagaze a tu lezy na 3 krzeselkach kloszard we wlasnych rzygowinach, jakis
      smieciach, reklamowkach. Slodki widok jak na lotnisko!! Generalnie Paryz wcale
      nie jest czystszy od np Warszawy. Wrecz zaryzykuje i powiem ze jest brudniejszy.
      Kupa smieci 100m od wiezy Eiffla przy ulicy to zaden wyjatek.

Na codzien zyje w Monachium i niestety paryz mnie nie zachwycil jesli idzie o
      komunikacje miejska. W londynie sie sporo chodzi pod ziemia ale w paryzu to jest
      po prostu MAKABRA. Polowe wszysktich kilometrow w paryzu zrobilem pod ziemia.
      Tak kretynskiego metra jeszcze nie widzialem. Wchodzisz 10 stopni po schodach do
      gory, idziesz po plaskim 10m, zeby znow zejsc 20 stopni na dol. Dla zmeczonego
      turysty to nic przyjemnego. A sprobuj dojsc na stacji Chatalet z lini 4 do
      pociagu podmiejskiego do wersalu. Robisz z 2 km pod ziemia wchodzac i schodzac z
      tysiecy schodow. Co za debil to wymyslil? Do dzis jestem wkur***ny. Bardzo
      rzadko wystepuja schody ruchome (w monachium praktycznie wszedzie sa), nie widac
      kobiet z wozkami bo i wind za specjalnie nie ma (w Monachium kazda stacja!). Do
      tego smierdzi uryna bardzo czesto. Odchodzaca, luszczaca sie farba, czy kapiaca
      woda (sic!) sa "maskowane" poprzez przykrecanie elastycznych plyt (pilsniowych?)
      wkretami. Rozkosznie to wyglada. W metrze jest czesto goraco, siedzenia sa dla
      japonczykow (spory facet ze mnie), glosno!, metro gubi prad czasami i robi sie
      na chwile ciemno. No po prostu koszmar. Grande Nation moze Niemcom (tzn
      Monachijczykom) buty czyscic jesli idzie o wykonanie i czystosc metra. Nowe
      U-Bahny w monachium sa ciche jak szmer. A supernowoczesna linia 14 w paryzu bez
      motorniczego jest DUZO glosniejsza. Mam zdjecia gdyby ktos chcial. Metro
      paryskie jezdzi normalnie na kolach (z oponami, wyglada jak tir :). Jedyny duzy
      plus francuskiego metra to fakt jego bardzo czestego jezdzenia. Przez caly dzien
      co 2, 3 minuty a o polnocy co 5 minut. To jest naprawde spora zaleta.

Oznakowanie we francji tez jest z tych "lepszych". Szczytem byla strzalka w
      lewo do RER i Metra przy stadionie St Dennis i potem koniec, zadnych wiecej
      oznaczen. Idac za ta strzalka w lewo dochodzisz do skrzyzowania w ksztalcie
      litery T. Mozesz isc znow w lewo (dobry wybor), na wprost (Leroy Merlin) albo w
      prawo (chyba zly wybor). Dramat!

Same zabytki powalaja i kopia dupsko. Nie ma co :) No moze poza brukiem przed
      Wersalem. Kto to przepraszam ukladal? Po tym sie chodzic nie da. Nierowne,
      wystajace. Chyba ze to oryginal z czasow ludwika.

Ceny w paryzu, jesli ktos przyzwyczajony jest do monachijskich sa wysokie.
      Wedlina w supermarkecie (Bonprix) 6 plasterkow to wydatek rzedu 2,5 Euro czyli
      2x tyle co w niemczech.

Bilet trzydniowy na komunikacje miejska (do 3 strefy) kosztuje 18,25 Euro i moim
      zdaniem warto go kupic. Kupujac ten bilet (Visit Paris), dostaniesz ksiazeczke
      ze znizkami na np statek po sekwanie. Moim zdaniem nie warto uzywac wlasnie tego
      statku. Ma przeszklony dach i sufit i do robienia fotek sie nie nadaje. O euro
      tanszy czyli za 9 (nie uwzgledniajac znizek) jest statek na lewo od mostu przy
      wiezy Eiffla i jest caly otwarty. Swietnie sie nadaje do robienia zdjec :)

Sporo ludzi mowi po angielsku i nie jest prawda, ze nie chca francuzi w tym
      jezyku rozmawiac. Ja prznajmniej nie mialem problemow.

Na 10 osob w metrze paryskim 6 to czarni, 1 arab, 1 azjata i 2 bialych (czy
      francuzi to nie wiem :). Sobie francuziki kraj zrobili. Zaplaca za to kiedys i
      beda plakac w obie garscie. Zeby mi tu jakis palancik nie wyjechal w koszulce
      Che: "jedna rasa, ludzka rasa". Mialem sasiada murzyna, widzialem jak sie we
      francji zachowywali. Dziekuje, postoje.

topek -> jak zawsze pozdrawiajacy
      • szu.krusz Re: Paryz - wiecej Cieni niz Blaskow - po powroci 28.08.06, 15:23
        Mam wielką prosbe do miszkanców Paryza:
        musimy dostac sie z ORLY do Hotel du Commerce
        adres: 14 rue de la Montagne Sainte Genevieve
        jak zrobic to najtaniej?

nie rozgryzłam jeszcze komunikacji paryskiej, nie wiem czy z lotniska jechac
        RERem az do hotelu czy przesiadac sie w metro? jak najbardziej ekonomicznie?
        • ela.tu-i-tam Re: z Orly do Panteonu 28.08.06, 15:56
          szu.krusz napisała:

> Mam wielką prosbe do miszkanców Paryza:
          > musimy dostac sie z ORLY do Hotel du Commerce
          > adres: 14 rue de la Montagne Sainte Genevieve
          > jak zrobic to najtaniej?
          >
          > nie rozgryzłam jeszcze komunikacji paryskiej, nie wiem czy z lotniska jechac
          > RERem az do hotelu czy przesiadac sie w metro? jak najbardziej ekonomicznie?

Gratuluje dzielnicy, lepiej nie mozna, hotelu nie znam (ja tu mieszkam).

Wziac Orlyval z Orly do Antony, nastepnie z Antony RER B (niebieska linia),
          wysiasc na dworcu Luxembourg. Wyjscie z RER jest na Blvd Saint Michel, skrecic
          w strone Panteonu, obejsc Panteon z prawa czy lewa, i dalej jakis 50 metrow
          bedzie ulica Montagne Sainte Genevieve.

Przy okazji: jedna z najpieknizjszych stacji to Luxembourg, a kolo parku to
          samo serce Paryza, super miejsce.

W sprawie biletu do kupienia na Orly: jesli jest biler Orly-Paryz to taki
          trzeba kupic. Jesli nie to Orlyval (automatyczne metro), a potem w Antony bilet
          Antony-Paryz.

Bon voyage !
          • szu.krusz Re: z Orly do Panteonu 28.08.06, 16:45
            Dziekuje!

na stronie Orlyval sa dwie ceny biletu:
            Orly - Paris oraz Orly - Antony
            czy mogłabys mi wyjasnic ktory mam kupic?
            • szu.krusz Re: z Orly do Panteonu 28.08.06, 16:48
              szu.krusz napisała:

> Dziekuje!
              >
              > na stronie Orlyval sa dwie ceny biletu:
              > Orly - Paris oraz Orly - Antony
              > czy mogłabys mi wyjasnic ktory mam kupic?

i jeszcze jedno - jak już kupię to mogę na nim jechac do samego konca czy
              dokupywac na zwykłe metro?
              gdzie kupuje sie bilety?
              • ela.tu-i-tam Re: z Orly do Panteonu 28.08.06, 17:25
                szu.krusz napisała:

> szu.krusz napisała:
                >
                > > Dziekuje!
                > >
                > > na stronie Orlyval sa dwie ceny biletu:
                > > Orly - Paris oraz Orly - Antony
                > > czy mogłabys mi wyjasnic ktory mam kupic?
                >
                > i jeszcze jedno - jak już kupię to mogę na nim jechac do samego konca czy
                > dokupywac na zwykłe metro?
                > gdzie kupuje sie bilety?
                >

Bilet z Orly do Paryza sklada sie z dwoch czesc: Orlyval z Orly do Antony
                (Orlyval nie jest czescia ogolnej komunikacji - dawno temu Orlyval byla
                prywatna droga inicjatywa, niewypal, potem RATP musiala te linie wziac w swoja
                opieke, co zrobila, ale bierze kase), i potem RER B (niebieska linia) Antony do
                Paryza.
                Na lotnisku jest na pewno okienko z biletami na Orlyval, jak takze automaty z
                biletami na RATP. W tym okienku mozesz kupic bilety.
                Wez Orly do Paryza, bo tyle Ci potrzeba - to moim zdaniem i tak beda fizycznie
                dwa bilety (jeden do skasowania w Orlyval, drugi w RER B), bo jak juz napisalam
                system Orlyval ma swoja historie.

Kupujac Orly-Paryz na lotnisku nie musisz w Antony wyjsc na poziom kas aby
                dokupic bilet do Paryza. Jesli chodzi o ceny to na jedno wychodzi.

Bilet Antony-Paryz jest do byle jakiego metra w Paryzu, czyli mozesz wyjsc na
                Luxembourg (to najblizej do Twojego hotelu), ale gdyby Ci sie chcialo metra to
                mozesz jezdzic po calej strefie 1 Paryza do utraty tchu i czasu.

Antony jest w 3-ciej strefie.

Plany na www.ratp.fr
                • szu.krusz Re: z Orly do Panteonu 28.08.06, 18:13
                  Bardzo Ci dziękuje za wszystkie wyjaśnienia :)

jeszcze jedno pytanie:
                  jaka jest przewaga karty MOBILIS nad PARIS VISITE lub odwrotnie?
                  chcielibyśmy w ciagu jednego dnia powałęsać się trochę po Paryzu najdalej do 3
                  strefy - z tego co widze Mobilis jest tansza, dlatego pytam gdzie jest haczyk :D
                  • ela.tu-i-tam Re: z Orly do Panteonu 29.08.06, 00:21
                    szu.krusz napisała:

> jeszcze jedno pytanie:
                    > jaka jest przewaga karty MOBILIS nad PARIS VISITE lub odwrotnie?
                    > chcielibyśmy w ciagu jednego dnia powałęsać się trochę po Paryzu najdalej
                    > do 3 strefy - z tego co widze Mobilis jest tansza, dlatego pytam gdzie
                    > jest haczyk : D

Haczyk jest w lotniskach.
                    Dojazdy na lotniska sa DUUUZO drozsze niz stacja przed, bo jest oplata za
                    bezpieke.
                    Mibilis jest BEZ lotnisk, PARIS VISITE jest Z lotniskami - to ma oczywiscie
                    sens dla strefy powyzej 3 (Orly jest chyba w 3ej, Antony jest w 3ej - to jest
                    moja stacja wiec znam; Charles de Gaulle jest w 5-tej).

Do pojezdzenia po Paryzu wystarcza strefy 1-2. Do Wersalu potrzeba chyba 5.
                    Sprawdz prosze po co Ci ta 3-cia strefa, bo ja tam nic specjalnie turystycznego
                    nie widze.
                    • Gość: c# Re: z Orly do Panteonu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 07:33
                      > Do pojezdzenia po Paryzu wystarcza strefy 1-2. Do Wersalu potrzeba chyba 5.
                      > Sprawdz prosze po co Ci ta 3-cia strefa, bo ja tam nic specjalnie turystycznego
                      > nie widze.

Gwoli uzupełnienia i skomplikowania dodam jeszcze, że istnieją bilety
                      jednorazowe i karnety :-)

Na zwykłym bilecie metra dojedziesz wszędzie liniami metra, niezależnie od
                      strefy. Np. La Defense jest w 3 strefie i też tam metrem (1) dojedziesz.
                      Ale RER-em (A) już z tym biletem nie, pomimo identycznej trasy. RER ma bramki
                      również przy wyjściu i sprawdza strefę, do której masz ważny bilet. Zatem RER-em
                      z biletem metra pojeździsz tylko w obrębie Peripherique (strefa 1).

Moim zdaniem do zwiedzania Paryża wystarczą spokojnie strefy 1-2.
                      Wersal jest, o ile pamiętam, w strefie 4.

Moim zdaniem, przy rozsądnym zaplanowaniu zwiedzania, można przy 3-dniowym
                      pobycie spokojnie kupić za 10,90 karnet 10 biletów. Wszystko przy założeniu, że
                      mieszkasz w strefie 1-2, a nie gdzieś pod Paryżem. Okolice Ogrodów
                      Luksemburskich to rzecz jasna najprawdziwszy i najładniejszy Paryż :-)

W ogóle, jeśli zwiedzamy tylko Paryż, to o istnieniu RER-u można zapomnieć. To
                      są w zasadzie podmiejskie pociągi, więc jeżdżą rzadziej, przystanki mają też
                      rzadziej i dojście do peronu zabiera więcej czasu i zyski na krótkich trasach są
                      żadne. Poza tym na St Michel nie działał parę dni temu (remont) niezły punkt
                      przesiadkowy na linię C.

Wydaje mi się, że wystarczająco namieszałem.
                      • szu.krusz Re: z Orly do Panteonu 29.08.06, 12:11
                        Więc tak: chyba jakoś połapałam się w tym paryskim metrze i wydumałam co mi
                        potrzebne, dlatego prosze o weryfikacje:

1 dzien: musimy dojechac z Orly do stacji Luxembourg ew. Mutualite Maubert, po
                        zostaiweniu bagaży chcemy jeszcze ruszyć w podróż dalej
                        2 dzień: cały dzien jezdzenia po Paryzu w 1 - 2 strefie (nie mamy niestety
                        czasu na Luwr i Wersal :( nad czym ogromnie ubolewam)
                        3 dzien: tuż po śniadaniu dostac się na Orly

wymysliłam wiec:

1 dzien: dojezdzam Oryvalem do Anthony za 7.20 Euro lub Orlybusem do Denfert-
                        Rochereau za 6.00 Euro, po czym dokupuje bilet jednorazowy za 1.40 Euro i
                        dojezdzam do stacji docelowej, na wieczorna eskapade albo kupuje Mobilis na 1-2
                        za 5.50 Euro
                        2 dzień: kupuję Mobilis na 1-2 strefę i jeżdzę do woli z przesiadkami przez
                        cały dzień metrem i RERem w zakresie strefy 1 i 2
                        3 dzień: 1 dzień tylko na odwrót :)

dobrze dumam? :)
                        • szu.krusz Re: z Orly do Panteonu 29.08.06, 13:05
                          Hmm chyba widze luke w moim sprytnym planie :(
                          czy w RER sa rozroznienia stref? bo Anthony to stacja RER a Denfert-Rochereau
                          to zwykłe metro prawda?
                          • Gość: c# Re: z Orly do Panteonu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 14:31
                            Oczywiście, że w RER są strefy. Aż bodajże do 8. Cały Paryż wewnątrz
                            Peripherique to strefa 1.
                            Z RER do metra możesz przejść bez dodatkowego biletu, o ile nie wyjdziesz na
                            zewnątrz. Jeśli lecicie w więcej osób, nie kupujcie biletów po 1,40 tylko karnet
                            (10 biletów) za 10,90 i podzielcie się nimi. Parę groszy będzie taniej. Mobilis
                            ma sens przy 6 przejazdach dziennie - uważam, że mając jeden dzień na Paryż
                            szkoda czasu na poznawanie tuneli metra, ale to zależy od Twoich planów i upodobań.
                            Co chcesz przez ten jeden dzień zobaczyć?
                            • szu.krusz Re: z Orly do Panteonu 29.08.06, 14:38
                              Zasadniczo Cite, Katedra Notre Dame, Pałac Sprawiedliwości, Pont Neuf, spacer
                              po Montmartre, Plac Pigalle, Moulin Rouge, Sacre Coeur oraz Plac du Terre,
                              Wieża Eiffla, Łuk Triumfalny i Pola Elizejskie, Ew. La Defense i Pompidou jeśli
                              starczy czasu :)

1. starczy nam czasu?
                              2. o czymś zapomniałam?
                              3. co możemy zobaczyć po przyjeżdzie czyli po godz 17?
                              • Gość: c# Re: z Orly do Panteonu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 15:27
                                szu.krusz napisała:

> starczy czasu :)

Oto moja wielca subiektywna i kontrowersyjna opinia.
                                Jeśli przyjmiesz tempo japońskiej wycieczki Europa z Ameryką w 3 dni.

Po kolei grupami:
                                1.
                                > Zasadniczo Cite, Katedra Notre Dame, Pałac Sprawiedliwości, Pont Neuf
                                Z Conciergerie bym zrezygnował, ze Ste Chapelle nie.
                                Razem minimum 3 godziny plus kolejka do kontroli przed Ste Chapelle (wchodzi się
                                tym samym wejściem co do sądu).

2.
                                > po Montmartre, Plac Pigalle, Moulin Rouge, Sacre Coeur oraz Plac du Terre,
                                Pl. Pigalle sobie odpuść. Nie ma tam teraz nawet kasztanów.
                                Czyli schodkami do Sacre Coeur, potem 2 kroki do Pl.du Tertre, następnie przejdź
                                długaśną i pokręconą Rue Lepic i znajdź kawiarnię Amelii Poulain, wylądujesz pod
                                Moulin Rouge.
                                Na "latarnię" Bazyliki można wejść, ale widok i spod bazyliki jest piękny.
                                Galopem oblecisz to w kolejne 3 godziny.

3.
                                > Wieża Eiffla, Łuk Triumfalny i Pola Elizejskie,
                                To tylko wieczorem. Wieża o pełnej godzinie (21-24). Zobzczysz, dlaczego.
                                Na wieżę proponuję wejść, nie wjechać (kolejki krótsze!). Ale podobno trzeba tak
                                czy inaczej. Spod wieży albo metrem, albo 1/2 spacer na pl. de Gaulle. Na Łuk
                                można wejść, ale niekoniecznie. Da się to połączyć ze spacerkiem po Champs Elysees.
                                Jak przeżyjesz, to ze 4 godziny.

4.
                                Ew. La Defense
                                Możesz sobie odpuścić. Fajne, ale zmarnujesz pół dnia na dojazd i łażenie.

5. Pompidou
                                Lubię to muzeum. Jakieś 2-3 godziny. W ubiegłym tygodniu wypatrzyłem Głowy
                                Lenina znad pianina :-). Ale jeśli masz jeden dzień i miałoby to być jedyne
                                muzeum, to sobie odpuść.

> 1. starczy nam czasu?
                                Nie sądzę, ale doba ma 24 godziny.

> 2. o czymś zapomniałam?
                                Parę drobiazgów, jak Luwr, d'Orsay, Opera, Pl. Vendome, Panteon, Madeleine itp.
                                by się znalazło. Ale na pierwszy raz zestaw niezły.

> 3. co możemy zobaczyć po przyjeżdzie czyli po godz 17?
                                PARYŻ!!! Rzucacie bagaże, siusiu i lecicie pod Łuk Triumfalny!!! Cały punkt 3!!!
                                Wracacie grubo po północy!!!
                                • szu.krusz Re: z Orly do Panteonu 30.08.06, 11:28
                                  Dzieki!
                                  własnie o taka pomoc ze scenariuszem biegania mi chodziło :)

Muzea celowo odpuszczamy, poniewaz teraz jestesmy w Paryzu tylko "przelotem"
                                  (dosłownie), a wiosna mamy zamiar przyjechac na tydzien muzealny z wykupiona
                                  karta muzealna :)

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc! i Tobie i Eli - jestescie nieocenieni :)
                                  Duuuuuuża buźka!
        • Gość: topek Re: Paryz - wiecej Cieni niz Blaskow - po powroci IP: *.pools.arcor-ip.net 28.08.06, 22:16
          www.ratp.fr twoim przyjacielem. (wersja ang i niemiecka)
          Ja bym wzial orlybus do Donfert Rochereu a stamtad metrem
          www.ratp.info/picts/plans/gif/reseaux/metro.gif
          tu twoja lokalizacja:
          tinylink.com/?dIezY51Wv5
          Najblizsza stacja to Maubert-Matualite
          Wiec z Denfert Rochereu fioletowa linia nr 4 do stacji Odeon i stamtad 2
          przystanki zoltym RERem "C" do Maubert-Matualite

topek -> jak zawsze pozdrawiajacy
          • ela.tu-i-tam Re: Paryz - wiecej Cieni niz Blaskow - po powroci 28.08.06, 23:52
            Gość portalu: topek napisał(a):

> www.ratp.fr twoim przyjacielem. (wersja ang i niemiecka)
            > Ja bym wzial orlybus do Donfert Rochereu a stamtad metrem
            > www.ratp.info/picts/plans/gif/reseaux/metro.gif
            > tu twoja lokalizacja:
            > tinylink.com/?dIezY51Wv5
            > Najblizsza stacja to Maubert-Matualite
            > Wiec z Denfert Rochereu fioletowa linia nr 4 do stacji Odeon i stamtad 2
            > przystanki zoltym RERem "C" do Maubert-Matualite

Czytanie planu na odleglosc to jest ciezka zabawa, bo co jak co ale RER C do
            tego sie nie nadaje, przy Odeonie nie ma przystanku.

Jak juz napisalam, Orlyval do Antony, a potem bezposrednio w 20 minut z Antony
            do Luxembourg, i pieszo kolo Panteonu, do uliczki Montagne Sainte Genevieve.
            • krys050 Re: Paryz - wiecej Cieni niz Blaskow - po powroci 14.09.10, 08:35
              Czy mógłby mi ktoś podać kilka obowiązkowych rzeczy do oglądniecia w Paryzu /z podziełem na dni/. Wybieram sie tam na 4 dni a po miescie zamierzam przemieszczac się metrem i na piechotę. Oczywiście jade pierwszy raz do Paryża.
              dzieki i pozdrawiam
      • ela.tu-i-tam Re: Paryz - metro i bruk przed Wersalem 28.08.06, 16:23
        Gość portalu: topek napisał(a):

> W londynie sie sporo chodzi pod ziemia ale w paryzu to jest
        > po prostu MAKABRA. Polowe wszysktich kilometrow w paryzu zrobilem pod ziemia.
        > Tak kretynskiego metra jeszcze nie widzialem. Wchodzisz 10 stopni po
        > schodach do gory, idziesz po plaskim 10m, zeby znow zejsc 20 stopni na dol.
        > Dla zmeczonego turysty to nic przyjemnego. A sprobuj dojsc na stacji Chatalet
        > z lini 4 do pociagu podmiejskiego do wersalu. Robisz z 2 km pod ziemia
        > wchodzac i schodzac z tysiecy schodow. Co za debil to wymyslil?

Paryskie metro jest jedno z najstarszych na swiecie. Samo miasto jest jedno z
        najstarszych w Europie. Podziemie Paryza jest geologicznie piekielnie
        skomplikowane.

Dolozymy do tego, ze system komunikackji sie budowal przez dziesiatki lat, i ze
        to jest taki skladany placek roznych przesadow i pomyslow.
        W ramach przesadow - chyba zaden prezydent francuski metrem nie jezdzil, a
        Giscard to nawel zalapal straszna plame w wywiadzie telewizyjnym (sto lat
        temu), bo nawet ceny biletu na metro nie znal. "Porzadny staroswiecki Francuz"
        metrem nie jezdzil. "Porzadny Francuz" na lotnisko metrem by bleee.
        Cierpielismy przez dziesiatki lat (a jeszcze setki przed nami), ze nasze
        lotniska Orly i Charles de Gaulle nie maja stacji metra !!! Na Orly nadal nie
        ma - trzeba wziac Orlyval i przesisc sie na Antony. Na CDG ciut lepiej, ale to
        jest przestrzenia najwieksze lotnisko Europy, wieksze niz Heathrow, Frankfurt
        czy Amsterdam (ze wylicze 4 najwieksze pod wzgledem ilosci lotow). Mnie bez
        bagazu potrzeba szybkim krokiem, lacznie z szybkimi pasami, 20 minut z RER CDG
        2 zeby dojsc do teminala A. Nie daj Boze jak ktos nie zna tej trasy na pamiec,
        to na samo ogladanie strzalek trzeba dolozyc 10 minut. Starsi ludzie nie daja
        rady. Rodzice z malymi dziecmi, to chyba ze maja trening wojskowy w terenu.

O ile w Londynie sa tablice "stad 20 minut pieszo do tego gate", o tyle takich
        znakow brak w Paryzu. To jest Zle, i ja sie zgadzam, pojecia nie mam jak zrobic
        zeby sie cos zmienilo. Zaden polityk tego nie rusza.

Wracajac do metra i RER: stary paryski konflikt miedzy koleja (SNCF) i metrem -
        pociagi jezdza po lewej stronie, metro po prawej. Cholerny absurd. W zwiazku z
        powyzszym np. taka linia jak RER B, wagony nie otwieraja sie z tej samej strony
        na stacjach w srodku Paryza i poza Paryzem. No to dolozmy do tego
        skrzyzowania ...
        Jest bardzo duzo stacji gdzie nie ma jak dobudowac windy (nie mowiac o tym ze
        talatajstwo psuje windy w kilka minut, a sa debile ktore zatrzymuja windy na
        seks czy na nocleg).

Jednym slowem - to nie debil wymysil, jeden by nie dal rady, musialy byc
        pokolenia cale !!!

> Same zabytki powalaja i kopia dupsko. Nie ma co :) No moze poza brukiem przed
        > Wersalem. Kto to przepraszam ukladal? Po tym sie chodzic nie da. Nierowne,
        > wystajace. Chyba ze to oryginal z czasow ludwika.

Kostka jest z czasow Lucusia. Nalezy podziwiac, bo duzo kostki w paryzu juz nie
        ma - w 1968 studenci wyciagali kostki z ulic, robili barykady, i rzucali na
        policje. Czyli potem wszystko zaasfaltowali na amen.

Dzieki za spostrzezenia, zawsze widac jak w krzywym lustrze.
        • szu.krusz Re: Paryz - metro i bruk przed Wersalem 09.10.06, 14:24
          Witajcie ponownie,

mam jeszcze jedno pytanie: chciałabym nie tracić czasu i z Charles de Gaulle
          Etoile dostac się jak najbliżej Wieży - rozumiem, że to stacja Bir Hakkeim, ale
          co oznacza na planie Ratp biała linia?

Pozdrowionka!
    • Gość: benny Re: Paryż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 09:01
      Hotel MINERVE, w Paryzu, ktos byl, zna?? dziekuje za kazde informacje.
      • oluusiek hotel belleville :) 08.10.06, 20:41
        był ktoś może?

godny polecenia?

ja sie wybieram w marcu 2007 na 4 dni do paryża i bardzo mi zależy na
        oszczędzaniu, udzieli ktos jakis cennych wskazówek?:)

no i moze znacie jakies tansze hotele niz belleville bo to jest najtanszy który
        znalazlam w internecie

• Gość: wędrowniczka Re: hotel belleville :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 23:55
          ja się wybieram w lutym i zamierzam przetestowac ofertę "Paris package" ze
          stronki www.france-hotel-online.pl Wg mnie to jest tanie i jednoczesnie w
          godziwych warunkach z porannym śniadankiem. Cały czas szukam kogos kto
          stestowal już tę ofertę i jakos nikt się nie odzywa... A przecież nie trzeba
          płacić kupę kasy za nocleg w tym pięknym mieście, (i nie trzeba spać w Formule
          czy Etapie).... lepiej ją wydać na drugi posiłek gdzieś na mieście
    • kkk223 POMOCY 22.10.06, 14:07

JADE POCIAGIEM Z LONDYNU DO PARYZA
      MOJA PIERSZWSZA WIZYTA W ZWIAZKU Z TYM PROSZE O INFORMACJE
      JAKI HOTEL WYBRAC ,W JAKIEJ OKOLICY
      W MIARE MOZLIWOSCI POTRZEBUJE NR.TEL HOTELOW,ADRESY ,STRONY INT.
      WYBIERAM SIE 25 GRUDNIA
      Z GORY DZIEKUJE
    • kkk223 POMOCY 22.10.06, 14:17
      JADE POCIAGIEM Z LONDYNU DO PARYZA
      PROSZE O RADE -JAKI HOTELE,W JAKIEJ OKOLICY (PORZEBUJE DWOJKI W PRZYZWOITEJ
      CENIE)
      W MIARE MOZLIWOSCI PODACJE MI NR.TEL.,ADRESY.STRONY INT.
      Z GORY DZIEKUJE
      JEST TO MOJA PIERWSZ WIZYTA
    • george72 Re: Paryż 03.11.06, 14:58
      takie cóś :www.sparing.pl/article.php?id=36&page=0
    • lemnos Re: Paryż 26.11.06, 14:25
      witam,
      Wybieram sie z zona na tydzien do Paryza na poczatku maja gdzie znalesc jakis
      fajny hotel do 50 euro za 2 osoby i w centrum. Bede wdzieczny za wszelki info.
      ghann@wp.pl
      • szu.krusz Re: Paryż 01.12.06, 20:24
        Polecam nasz Hotel du Commerce - w Dzielnicy Łacińskiej, naprawde niezły jak na
        te lokalizacje i standard :)
        • sanyu Re: Paryż 03.12.06, 15:01
          a czy ktoś ma możliwość zanocowania jednej osoby w okolicy Paryża lub w samym
          mieście na 10 dni? w terminie 26.12.-06.01.Pilnie proszę o kontakt na maila lub
          tutaj :)
    • Gość: gosc Re: Paryż IP: *.nsw.bigpond.net.au 07.03.07, 10:20
      news.yahoo.com/s/afp/20070305/tc_afp/afpentertainmentpoland
    • Gość: gosc Re: Paryż IP: *.nsw.bigpond.net.au 07.03.07, 10:20
      news.yahoo.com/s/afp/20070305/tc_afp/afpentertainmentpoland
    • vanee Re: Paryż 09.04.07, 13:58
      Witam. Zagląda tu ktoś jeszcze? :)
      Wybieramy się we trójkę na długi weekend do Paryża. Będziemy tam od soboty 28IV
      do soboty 5V. Wieczorem lądujemy na de Gaulle'u.
      Mam pytanie o dojazd z de Gaulle do Paryża. Czy jak kupię na lotnisku Paris
      Visite na trzy strefy (to najmniejszy jej zasięg, a ze względu na termin sobota-
      sobota, Carte Orange nam się nie opłaca), to na lotnisku jaki powinnam kupić
      bilet na RER, żeby dojechać do Paryża? Muszę się dostać na stację metra
      Miromesnil. Czy jest tak jak w Wawie, że kupuję bilet lotnisko-pierwsza stacja
      w trzeciej strefie, czy to nie ma znaczenia? Ile kosztuje taki bilet?
      I kolejne pytanie, gdzie mogę znaleźć adresy supermaretów TESCO, czy Carrefour?
      I czy lepiej mieć ze sobą gotówkę, czy też płacić kartą z polskiego banku? Mam
      tylko Visę Electron.
      Pozdrawiam serdecznie byłych i przyszłych turystów :D
    • moniq3333 Re: Paryż 19.06.07, 08:51
      Witaj.
      Orientujesz sie moze gdzie mozna kupic bileyty na eiffle-a wczesniej niz
      stajac w kolejce?
      ponoc w automatach, ale nie wiem czy to prawda.

pozdarwiam

Monia monika@interbit.pl
      • milosh247 Re: Paryż 28.07.10, 14:41
        Czemu nie kupisz na przykład online: www.tour-eiffel.fr/teiffel/uk/pratique/acces/page/achat-billets-en-ligne.html

Wtedy nie będziesz musiała stać w żadnej kolejce
    • podrozniktom Re: Paryż 14.10.07, 19:32
      Bazylika Sacre Coeur - śliczne miejsce

skarby-swiata.pl/paryz/paryz/bazylika_sacre_coeur.html
    • Gość: magdalena Re: Paryż - noclegi za 15 euro IP: 62.189.228.* 06.03.09, 12:46
      tylko 15 euro od osoby za nocleg
    • marguerite-fr www.margotparis.fr.gd 13.05.09, 12:51
    • Gość: Jacek Re: Paryż IP: *.dip.t-dialin.net 13.07.09, 16:04
      Witam. Również chcemy wybrać się na ok. 3 dni do Paryża. Proszę o sprawdzony
      hotel w granicach zdrowego rozsądku cenowego :) Pozdrawiam Jacek
      • Gość: seba Czy w tym miejscu warto wziac hotel IP: 62.61.42.* 18.11.09, 12:52
        Witam wszystkich. Mam takie pytanie, czy hotel na ulicy rue Cambronne
        do dobra lokalizacja? Jest on kilometr od wiezy. Czy jest tam szansa
        wyjsc naprzyklad wieczorkiem do jakis niedrogich knajpek, na
        winko/piwo/kawe? Czy jest to bezpieczna okolica?? Bardzo dziekuje za
        wszelkie rady i odpowiedzi.
        • piotrskorek Przejazd autokarem do Francji w okolice Paryża!!! 19.04.10, 12:13
          Mamy wolne miejsca na imprezie okolicznościowej jadącej do Paryża.
          Wyjazd dziś z Częstochowy o godz. 18.00.
          Możliwość wsiadania również na trasie przejazdu autostradą w
          kierunku Opola i Wrocławia.

Cena przejazdu: 250zł/os.

BPiT "ALMATUR - Częstochowa" Sp. z o.o.
          Ul. Nowowiejskiego 2
          42-200 Czestochowa
          tel.: 0048 34 3244368
          Fax: 0048 34 3244378
          lub 0048 663 970 777
          www.almatur.pl
    • Gość: anka Re: Paryż IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.10, 15:07
      polecam artykuł radzsobie.pl/niezbednik/radzsobie-w-
      paryzu.html jest tam info o cenach w paryżu, outletach, a także
      lumpeksach
      • Gość: Paryź jako taki .. Re: Paryż IP: *.zwm.osi.pl 29.05.10, 16:25
        Mam naiwne pytanie czy (np.) St. Denis lub Stains (i inne podobne)
        to oddzielne miejscowości (gminy) czy dzielnice Paryźa ?
    • rakieta56 Re: Paryż 17.08.10, 18:40
      Poszukuję osób mieszkających na stałe w Paryżu bądź tymczasowo,
      znające francuski, które poprowadzą rozmowę biznesową z inwestorem.
      tel 609775289
    • tomdzio Paryż kwatery prywatne 09.10.10, 02:46
      Kwatery prywatne po przystępnych cenach można znaleźć w sieci Stowarzyszenia Polonii Cosmopolite Village na stronie www.cosmoville.eu/noclegi.html
      • Gość: rooms in paris Re: Paryż kwatery prywatne IP: *.dsl.sta.abo.bbox.fr 14.08.11, 20:27
        Wynajmę studio w centrum Paryża (blisko Gare de l'Est ) dla 2-3 osób. Jest to kawalerka z aneksem kuchennym i łazienką. Cena za noc od 50 do 70 euro (zalezna od liczby osób i długości pobytu).
        Fotografie przesyłam emailem. Adres roomsinparis@gmail.com
    • Gość: ifrancja.fr Re: Paryż IP: *.fbx.proxad.net 23.10.10, 20:18
      Witam,
      Zapraszam noa nowe Polskie forum we Francji
      Ogloszenia we Francji
      Mieszkanie we Francji
      Prawo we Francji
      ...
      www.ifrancja.fr
    • Gość: Piotr Autobus RER Roissypole <> La Mer de Sable IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.11, 11:45
      Proszę o pomoc
      Czy mógłby ktoś potwierdzić czy jeździ taki autobus podobno wyjazd z cdg 10.30 powrót o 18.20 chciałbym skorzystać w środę na początku czerwca
      Czy w tym autobusie obowiązuje karta Navigo 1-5 jeśli nie to ile kosztują bilety dorośli/dzieci
      Na której stacji wysiąść z RER B bo stacji Roissypole nie znalazłem na planie.
      Dodatkowe pytanko
      Czy są jakieś ulgowe karty Navigo dla dzieci 11 i 6 lat , jeśli nie ma to czy można kupić dla dzieci navigo dla dorosłych.
      z góry merci
      pozdrawiam
    • Gość: magda Re: Paryż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 19:07
      Witam,
      jestem studentką turystyki międzynarodowej na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Prowadzę badania do mojej pracy magisterskiej, których celem jest zbadanie opinii atrakcyjności Paryża zdaniem turystów. Proszę o poświęcenie kilku minut na wypełnienie ankiety, która będzie cennym źródłem moich badań.

Ankieta jest anonimowa.

Proszę najpierw o wypełnienie metryczki:
      net-ankiety.pl/ankieta.php?id=v1zpj4jsv7ezj7mzfv1jvx4b
      a następnie o wypełnienie ankiety na temat Państwa opinii:
      net-ankiety.pl/ankieta.php?id=v1zpj4jsv7ezj7mzfv1ov14z
      Dziękuję serdecznie za pomoc i poświęcony czas!
    • easyholiday Re: Paryż 21.03.12, 16:49
      ciekawe wycieczki do Francji i nie tylko można znaleźć tutaj ---> www.easyholiday.pl/
    • Gość: gosia Re: Paryż IP: *.adsl.inetia.pl 20.05.12, 23:07
      czesc,
      wybieram sie do Paryza(2 os. dorosle) w czwartek. mam kilka pytan:
      1. jaki bilet komunikacji miejskiej kupic? przylatuje w czw na CDG, odlot w poniedziałek. najdalej wybiore sie do Wersalu. nie znam sie na strefach i cenach biletow wiec pomocy! :-)
      2. jaka pogode przewiduje sie na weekend?
      dziekuje
      • Gość: anna Re: Paryż IP: *.static.tkt-net.pl 05.07.12, 13:57
        Witam,
        mam pytanie do osób, które były w tym roku w Paryżu. My wybieramy się w sierpniu/2012 i szukam jakiegoś taniego ale przyzwoitego noclegu (jadę z dzieckiem).
    • Gość: Ewa Re: Paryż IP: *.dynamic.chello.pl 10.10.12, 11:45
      Hej, Fani Paryża!
      byłam w tym mieście 5 dni i jestem oczarowana.
      Nie jestem fotografam, nie mam dobrego aparatu, ale co mi sie udało zrobić to jedno zdjęcie

www.facebook.com/photo.php?fbid=360192550731566&set=a.360191924064962.85863.215305878553568&type=1&theater
      jak widzicie to bazylika Sacre Coure widziana przez tarczę zegarową w muzeum d'Orsay

wystawiałm je do konkursu na kreatywne zjęcie
      pomożecie LIKIEM?? czas do soboty 13 X 12.00
    • Gość: pawel Proponuję transport Paryż-Beauvais IP: *.104.102.84.rev.sfr.net 21.10.12, 12:25
      Proponuję transport PARYŻ - LOTNISKO BEAUVAIS. Zapraszam serdecznie do skorzystania z moich usług. Przywiozę z lotniska Beauvais do Paryża lub okolic (konkretny adres) lub zawiozę z Paryża na lotnisko Beauvais. Mogę zabrać maksymalnie 4 osoby. Średnia cena kursu w jedną stronę to 60 euro.
      tel. komórkowy francuski
      +33 652 933 404
      • Gość: maja Re: Proponuję transport Paryż-Beauvais IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.12, 23:48
        Podana cena jest ceną za kurs, czy za osobę? I drugie pytanie - czy transport jest możliwy każdego dnia / o każdej porze?
        • Gość: pawel Re: Proponuję transport Paryż-Beauvais IP: *.97.99.84.rev.sfr.net 28.10.12, 08:20
          Witam serdecznie,
          podana cena jest za kurs. Poranny kurs na lotnisko w Beauvais to 70 euro (wyjazd ok 5.30-6.00 rano z Paryża). Proszę o kontakt na e-maila to dogadamy szczegóły: allegroelle@gmail.com

• Gość: ewa Re: Proponuję transport Paryż-Beauvais IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.13, 16:15
        Witam
        Przylatuje do Paryza 30.05 o godzinie 19:20. Hotel novotel paris port de la chapelle. 3 osoby.
        Jaka bedzie cena za kurs? Wracam 02.06 o godzinie 19:40, wiec kurs byłby w dwie strony.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka