Dodaj do ulubionych

poruszanie się po P,z P do maisons-laffitte!

IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.01.09, 18:32
wyjeżdżam do paryża we wrześniu większą grupą. lądujemy na lotnisku
beauvais, bo lecimy z tanimi liniami lotniczymi. transport z
lotniska i z powrotem juz znalazłam. ale mam kilka pytań odnośnie
poruszania się po paryżu. będziemy mieszkać na campingu eurocamp
international w maisons-laffitte. zostajemy tam 12 dni.
jakie są możliwie najtańsze bilety, dzięki którym będziemy mogli się
poruszać po paryżu oraz z maisons-laffitte do paryża i z powrotem?
czy carte orange obejmuje i metro i RER? ile kosztuje? i jak
najlepiej dojechać z porte maillot do maisons-laffitte. proszę o
radę. chcę ten paryż poczuć i nie martwić się cały czas o takie
praktyczne sprawy. z góry dziękuję! ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: milka Re: poruszanie się po P,z P do maisons-laffitte! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 18:48
      Tak sie sklada ze ja tez bede we wrzesniu na EUROCAMPIE.Od dluzszego
      czasu studiuje wszystko co dotczy podrozy po Paryzu. Eurocamp jest w
      strefie 4, dojazd kolejka rer.Najbardziej oplaci sie karta NAVIGO
      strefy 1-4 cena karty 27,5 plus 8 zl oplata za wyrobienie karty.Jest
      to cena za korzystanie z karty od poniedzialku do niedzieli
      wlacznie.Potem karte mozna doladowac juz za 27,5 na nastepny
      tydzien.Jest ona na cala komunikacje w miescie.Dojedzie sie z nia
      do Wersalu.Do Maisons Laffitte jedzie kolejka rer .Jezeli widzialas
      mape komunikacyjna miasta to linia rer do Maisons Laffitte
      oznaczona jest czerwona linia w lewa strone.Polecam stronke
      www.paryz.pl sporo mozna sie dowiedziec o Paryzu.
      • Gość: dob. Re: poruszanie się po P,z P do maisons-laffitte! IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.01.09, 19:11
        będę od 2 do 13. czy navigo obowiązuje tylko od poniedziałku do
        niedzieli, czy też w innych okresach? dziękuję, długo szukałam i nie
        mogłam znaleźć odpowiednich biletów. ;)
        • Gość: milka Re: poruszanie się po P,z P do maisons-laffitte! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 19:32
          My bedziemy 6-20 IX.Ja tez dlugo rozpracowywalam to wszystko.Na
          poczatku bylam przerazona. Karta ma doladowywania tygodniowe i jest
          wazna od poniedzialku do niedzieli oraz doladowywania
          miesieczne.Doladowania sa do srody.Do tej karty potrzebne jest
          zdjecie. Jest jeszcze karta PARIS VISITE PASS.Jest na 5 dni i
          kosztuje okolo 50 euro.Sa co prawda znizki do niektorych obiektow z
          ta karta , ale to trzeba przekalkulowac samemu co sie chce zobaczyc
          i czy sie oplaci. Jezeli wybieracie sie do Disneylendu to mozna
          rezerwowac bilety w FNAC jest duzo taniej.FNAC to odpowiednik
          naszego EMPIKU.
          • Gość: dob. Re: poruszanie się po P,z P do maisons-laffitte! IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.01.09, 19:56
            'Karta ma doladowywania tygodniowe i jest
            wazna od poniedzialku do niedzieli oraz doladowywania
            miesieczne.Doladowania sa do srody.'
            nie rozumiem tego sformuowania. skoro będę od środy(2), to czy mogę
            kupić kartę ważną od środy do wtorku(8) i potem od środy(9) do soboty
            (13)? to naprawdę dla mnie bardzo ważne i przepraszam za kłopot. ;)
            • Gość: karello Re: poruszanie się po P,z P do maisons-laffitte! IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.01.09, 20:03
              parisbytrain.com/paris-train-metro-week-pass-navigo-decouverte/
              znalazłam tę stronę. są na niej podane zupełnie inne ceny i
              informacje. o co chodzi?
              • Gość: milka Re: poruszanie się po P,z P do maisons-laffitte! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 20:44
                Karta ORANGE jest zastapiona karta NAVIGO.Ceny sa rozne w
                zaleznosci od strefy strefa 1-4 to 27,5 euro a strefa 1-5 to 33
                euro.Z tego co slyszalam to za wyrobienie tej karty jest oplata
                byla 5 euro.Ktos niedawno mi mowil ze teraz 8 euro. Zmienily sie
                tez ceny jezeli chodzi o Karty PASS do Muzeum 4 dniowa kosztuje 48
                euro a 6 dniowa 64 euro. Odnosnie karty NANIGO strona RATP.fr.
                Jezeli znasz francuskito moze doczytasz sie czegos wiecej.Strony o
                ORANGE i NAVIGO nie bylo w j.angielskim.
            • Gość: milka Re: poruszanie się po P,z P do maisons-laffitte! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 20:17
              Karta jest na tydzien lub na miesiac.Karta tygodniowa jest wazna
              tylko od poniedzialku do niedzieli.Czy ja kupisz w poniedzialek czy
              w srode to jest ta sama cena i nie przedluza sie jej waznosc.W
              nastepny poniedzialek mozesz ja doladowac na nastepny tydzien. Tak
              sie doczytalismy i na forum ktos mi to potwierdzil. Kasta PASS nie
              ma ograniczen .W momencie skorzystania z niej liczy sie od tego
              dnia. Jezeli sie myle a ktos jest zorientowany lepiej prosze mnie
              poprawic. Trzeba przejrzec dokladnie oferte karty PASS bo zaszly
              zmiany co do ulg w muzeach itp.Jezeli chcesz isc do MUZEUM Figur
              Woskowych z karta PASS masz 30% znizki.
              • ennka Re: poruszanie się po P,z P do maisons-laffitte! 12.01.09, 16:55
                "Doładowania są do środy" - tzn. ,że tylko do środy możesz kupić lub
                doładować kartę Navigo ,na dany tydzień.
                Później jest to niemożliwe .Można doładować już na nastepny tydzień.
                Dlatego jest ważne w jakim dniu przyjeżdżasz i jak długo zamierzarz
                być.
                • Gość: am Re: poruszanie się po P,z P do maisons-laffitte! IP: *.fbx.proxad.net 13.01.09, 22:02
                  Witam
                  Mieszkam w Maisons Laffitte i potwierdzam wszystkie informacje podane przez milka
                  abonament orange navigo zone 1-4 kosztuje 27,5 euro tygodniowo. Kartę można kupić prawie na każdym przystanku metra. Koszt samej karty to 5 euro. ceny przejazdów są tu:
                  www.ratp.info/informer/tarif_abonnement_o.php
                  pojedynczy bilet z Maisons Laffitte do Paryża to koszt 3.6euro (mozna kupić 10 biletów - wtedy koszt spada do 2,88euro)
                  pozdr
                  • Gość: milka Re: poruszanie się po P,z P do maisons laf.- do am IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 19:10
                    Mam pytanie jak jest z doplaceniem z dojazdem do Disneylandu.Karte
                    kupie na strefy 1-4.Bedziemy chcieli dojechac do Parku tylko nie
                    mam pojecia jak zrobic doplate do 5 strefy.Pytalam juz na forum ale
                    nikt nie umial odpowiedziec.Z gory dziekuje za odpowiedz.Pozdr
                    • ennka Re: poruszanie się po P,z P do maisons laf.- do a 14.01.09, 19:43
                      Ja pokazałam w kasie kartę Orange ,miałam na 2 strefy i poprosiłam o
                      bilety do Wersalu, bo tam jechaliśmy.
                      Przy okazji-biletu do Wersalu nie wyrzucać , bo się nie wyjdzie za
                      bramki z dworca.
                      • Gość: milka Re: poruszanie się po P,z P do maisons laf.- do a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 19:54
                        tzn tego biletu doplaty nie wyrzucac.
                        • Gość: Isabelle Re: poruszanie się po P,z P do maisons laf.- do a IP: *.fbx.proxad.net 14.01.09, 20:02
                          Do milka

Jezeli bedziesz mieszkac w 4 strefie, to zamiast kupowac karte
                          tygodniowa na 4 strefy za 27,50€, kup na 5 stref za 33,00€ i nie
                          bedziesz musiala kupowac zadnych dodatkowych biletow tylko na ta
                          karte dojedziesz do Disneylandu jak rowniez do Wersalu.
                          Pozdrawiam, Isabelle.
                          • Gość: milka Re: poruszanie się po P,z P do maisons laf.- do a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 20:22
                            Mysle Isabelle ze tak bedzie najprosciej .Bo doplata moze byc ok.3
                            euro.Co prawda Wersal jest tez w 4 strefie ale cena karty na
                            strefy 1-4 a doplata na strefe 5 do Disneylendu wyniosa tyle co
                            karta 1-5. Jezeli sie orientujesz to moze podpowiedzialabys mi czy
                            karte mozna kupic na strefe 1-4 a w nastepnym tygodniu podladowac na
                            strefe 1-5. Serdeczne dzieki za podpowiedz.
                            • Gość: Isabelle Re: poruszanie się po P,z P do maisons laf.- do a IP: *.fbx.proxad.net 14.01.09, 21:11
                              W tej chwili nie wiem, ale mysle, ze tak.
                              Jak byla Carte Orange, to kupowalo sie tygodniowy bilet na okreslona
                              ilosc stref, wiec mysle, ze z Navigo bedzie tak samo.
                              • Gość: milka do Isabelle Re: poruszanie się po P,z P do maisons laf.- do a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 21:25
                                Serdecznie dziekuje za zainteresowanie i pomoc.Pozdrawiam
                                • Gość: am Re: poruszanie się po P,z P do maisons laf.- do a IP: 194.5.134.* 15.01.09, 11:52
                                  kartę można doładować na dowolna strefę i dowolny okres (tydzień lub miesiąc)
                                  • Gość: rob paris visitet - pytanie IP: *.chello.pl 16.01.10, 18:05
                                    Witam,

Jeżeli kupię paris visite na trzy dni w piątek około 14stej to proszę o
                                    informację czy termin ważności minie w niedzielę wieczorem czy będzie aktualny
                                    do poniedziałku do 14stej?
                                    Czy liczą się dni czy doby?

Z góry dziękuję za informację
                                    • Gość: milka Re: paris visitet - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.10, 19:05
                                      Niestety licza sie dni.
                                      • Gość: magdalusia Re: paris visitet - pytanie IP: *.lublin.mm.pl 23.02.10, 21:27
                                        Czy wicie Państwo czy są znizki na kartę |Navigo dla dzieci ? wybieram sie z 6 i
                                        9 letnimi latoraoślami...
                                        • Gość: milka Re: paris visitet - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 12:37
                                          Nic na stronie komunikacji nie znalazłam o taryfie dla dzieci.Jest
                                          tabela ale bez znizki dla dzieci.Opłata za wyrobienie karty 5
                                          euro.Dzieci do 10 roku zycia maja znizke 50% na bilety
                                          jednorazowe.Kupujac karnet 10 biletow masz dodatkowy rabat 27%. W
                                          bilecie PARIS Visite do 11 roku jest znizka.
                                          • Gość: magda Re: paris visitet - pytanie IP: *.lublin.mm.pl 28.02.10, 22:29

Dziękuję bardzo za informację, wiem, że to pewnie pytanie na oddzielny wątek ale
                                            widzę tyle cennych rad, ze kusi mnie zapytac: gdzie wybrac się na jednodniowa
                                            wycieczke pociągiem TGV z Paryża ?, Tak zeby raniutko wyjechac zobaczyc jakis
                                            inny piękny francuski widok i wrócic wieczorem do Paryża. Marzy nam się widok
                                            oceanu, no i te szybkie pociagi...przeszukuje internet ale może ktoś może ktos z
                                            Tambylców może coś doradzic ?
      • Gość: mi-29 Re: poruszanie się po P,z P do maisons-laffitte! IP: 95.108.91.* 29.01.11, 22:28
        Witam
        Wybieram się również na ten camping.Ponieważ będę tam w sobotę karta NOVIGO wchodzi w rachubę od poniedziałku.Chodzi o ten pierwszy bilet na dojazd z centrum Paryża do campingu.
        Czy przejadę na jeden bilet czy ze względu na 4 strefę w którymś miejscu będę musiał kupić nowy bilet lub wystarczy w kasie zaznaczyć dokąd ( przystanek Maisons Laffitte)
        Z poważaniem
        Michał
        • agnieszkabx Re: poruszanie się po Paryżu z maisons-laffitte 11.04.11, 18:47
          prosze o pomoc ,
          jedę do Paryża samochodem, i będe nocować właśnie na tym Eurocampie. Jedziemy w składzie 2os. dorosłe + dziecko (6lat). Mamy zarezerwowane tylko 4 dni w maju od niedzieli do czwartku. Czwartek w drodze juz powrotnej do Polski mamy zamiar zatrzymać się w Disneylandzie. Stąd też moje typtania. Czy parking dla samochodów osobowych jest tam płatny ? Jaki rodzaj karty dla nas wybrać, chyba najlepsza będzie Nawigo na strefy 1-4? a co dla dziecka. W sumie zwiedzać bedziemy tylko przez 3 dni Paryż .
          Czy ktoś zna aktualne ceny biletów na transport miejski? nawet na stronie WWW.ratp.fr ceny były podane na 01,07,2010r.
          • Gość: Milka Re: poruszanie się po Paryżu z maisons-laffitte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.11, 19:44
            Na strefy 1-4 bilet jednorazowy kosztuje 3.8 euro w jedną strone.Karnet - 10 jednorazowych biletow- 20% taniej.Bilet MOBILIS całodniowy na wszystkie linie kosztuje 10.15 euro.bilet całodzienny ale tylko wazny w sobotę lub niedziele Jeunes do 26 roku zycia na strefy 1-5 kosztuje 6.85 euro.Karta NAVIGO jest wazna od poniedziałku do niedzieli.Nawigo na strefy 1-4 kosztuje około 30 euro plus 5 euro za wyrobienie jej. Do 10 roku zycia dzieci płacą za komunikację 50%. Gzie parking płatny na kempingu czy w Disneylendzie? Na kempingu nie a w Disneyu nie wiem.
            • agnieszkabx Re: poruszanie się po Paryżu z maisons-laffitte 12.04.11, 17:09
              czy ktoś wie czy parking w disnaylandzie jest płatny dla samochodów osobowych?
              • Gość: e-tam Disneyland Parking, Paryż 2008r. IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.11, 18:45
                agnieszkabx napisała:

czy ktoś wie czy parking w disnaylandzie jest płatny dla samochodów osobowych?

Disneyland Parking < wejdz i sprawdż, zapraszam

Pozdrawiam,
                Wolne wczytywanie, czekaj!
            • agnieszkabx Re: poruszanie się po Paryżu z maisons-laffitte 14.04.11, 08:14
              Dzięki , za odp.
              Mam jeszcze pytanie czy bilet MOBILIS o którym pisałaś, jest ważny na wszystkie strefy? czy na ten bilet jest też ulga dla dzieci poniżej 10 roku zycia? czy na ten bilet mżna równiez skorzystac z busu BUSMONTMARTE?
              • Gość: Milka Re: poruszanie się po Paryżu z maisons-laffitte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.11, 09:24
                Bilet Mobilis jest całodzienny na wszystkie środki komunikacji miejskiej. Cena zalezna jest od strefy . Na strefy 1-4 kosztuje 10.15 euro. Nie doczytałam sie czy tez jest na BUSMONTMARTE. Na Mobilis dziecko nie ma znizki. Bilety bedziesz mogła kupic w kasie przy dworcu rer w Maisons Lafitte. Prawie vis a vis dworca jest fajna piekarnia a tuz dalej market Ed. Jezeli masz jeszcze pytania to pytaj w miarę mozliwosci odpowiem.
                • agnieszkabx Re: poruszanie się po Paryżu z maisons-laffitte 19.04.11, 15:45
                  Dzięki,
                  mam jeszcze pytanie odnośnie biletów jednorazowych, jak długo mogę na nich sie poruszać? tzn. planuje przejazd z kampingu np. na Montmart i muszę sie przesiadać więc czy za każdym razem musze kasować bilet? czy jak przesiadam sie z RER do Metra lub tramwaju w ciągu np. 1 godziny też muszę kasować kolejny bilet?
                  • Gość: Milka Re: poruszanie się po Paryżu z maisons-laffitte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.11, 09:22
                    Jezeli przesiadasz sie z rer na metro nie. Wazne aby nie wyjsc przez bramki w metrze. Przez 1 godz.30 min mozesz przesiadać sie z autobusu do autobusu, z autobusu do tramwaju , tramwaju i tramwaju mając 1 bilet.
                • agnieszkabx Re: poruszanie się po Paryżu z maisons-laffitte 19.04.11, 16:02
                  I jeszcze jedno mi sie przypomniało, planujemy jechać na 1 dzeń do Disneylandu, gdzie kupić bilety? Planowaliśmy na miejscu ale pisałaś jakis czas temu ,że warto na stronach FNAC, jeśli tak to jak to zrobić ? czy można kupić w Paryzu ? bo słyszałam ,że jest taki sklep na Polach Elizejskich ? czy ceny są na pewno konkurencyjniejsze w sklepie FNAC niz bezpośrednio w kasie Disneylandu?
                  • Gość: Milka Re: poruszanie się po Paryżu z maisons-laffitte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.11, 09:10
                    My kupowalismy bilety we FNAC. Spora roznica w cenie. Odbieraliśmy je na Polach Elizejskich w sklepie FNAC. Cena biletu 1 dzień 1 park kosztuje 30 euro w dzień powszedni 40 euro w sobotę lub niedziele. 1 dzien 2 parki cena 40 euro dzien powszedni 50 sobota lub niedziela. Wejdz na strone Disneylandu i porownaj ceny. Szczerze mowiąc 1 dzień w Disnneylandzie duzo nie zobaczycie. My byliśmy 2 i mamy niedosyt. We FNAC kupujesz bilety na minimum 5 dni przed planowanym wejściem.
                    • agnieszkabx Re: poruszanie się po Paryżu z maisons-laffitte 21.04.11, 20:14
                      Dzięki,
                      mam jeszcze pytanie jak kupuje się bilety we FNAC? Weszłam na tą stronę ale nie mogłam znaleść gdzie kupuje się te bilety? Prosze o podpowiedź. Czytałam też na forum ,że można tam płacić kartą kredytową, ale ja takiej nie posiadam czy mogę zapłacić karta płatniczą typu VISA? Ceny porównałam faktycznie we FNAC jest najtaniej i się opłaca.
                      • Gość: Milka Re: poruszanie się po Paryżu z maisons-laffitte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.11, 09:32
                        Witam . Jak wejdziesz na strone FNAC na gorze po prawej stronie jest spectacles & voyages.Potem w srodkowej kolumnie na gorze masz PARCS. Klikasz po lewej stronie parcs attraction i wybierasz co Cie interesuje. Na tej stronie masz mozliwosc wyboru języka tzn. przejsc na angielski. Sa opcje drozsze do parku ale wtedy bilet jest na dowolny dzień. Ja płaciłam kredytową i nie umiem Ci tu podpowiedzieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka