Dodaj do ulubionych

Wenecja za rączkę

IP: *.net.stream.pl 12.02.10, 20:59
Prosze o wyrozumiałość,jestem jak dziecko we mgle ,jak z lotniska
najtaniej i najwygodniej z walizką?Co dalej po przyjezdzie na
dworzec?Gdzie lepiej nocować blizej dworca czy placu Sw. Marka?
Proszę o pomoc i dobre rady od dobrych ludzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: fx Re: Wenecja za rączkę IP: *.acn.waw.pl 13.02.10, 01:07
      Na którym lotnisku będziesz lądował(a)?
      Wenecja Treviso czy Wenecja Marco Polo?

Gdy już dostaniesz się z lotniska w pobliże dworca Venezia Santa Lucia masz dwie
      opcje: spacer z walizką lub tramwaj wodny. Do wyboru w zależności od tego gdzie
      znajdziesz sobie nocleg. Co do noclegów to w okolicy dworca może być trochę
      głośno, a w okolicy placu św. Marka trochę drogo - polecam coś pomiędzy - wtedy
      będziesz w samym środku Wenecji i wszędzie będzie blisko. Generalnie polecam
      spacerowanie, gdyż tylko w ten sposób coś tam zobaczysz - ja tylko dwa razy
      korzystałem z tramwaju wodnego - raz z ciekawości, a drugi raz gdy starałem się
      zdążyć na pociąg:) A zamiast walizki polecam plecak - nie licz na to że walizka
      będzie sobie jechała za Tobą - no chyba że lubisz wciągać walizkę po schodach:)
      • Gość: lato31 Re: Wenecja za rączkę IP: *.net.stream.pl 14.02.10, 11:09
        Dziękuję bardzo,myslę znależć nocleg blisko dworca,w Rzymie taka
        lokalizacja sie sprawdziła.Czy odległości miedzy najważniejszymi
        zabytakami Wenecji są tak samo spacerowe jak w Rzymie?Ląduję na
        Treviso, wyczytałm na forum obcję autobusową dojazdu do Wenecji,
        chciałam mieć ewentualnie plan B.Co koniecznie należy zobaczyć ( 3
        dni) a co pozostawić na nastepny raz?Jakie są ceny wstępów do tych
        koniecznych obiektów?Czy są inne środki transportu czy tylko tramwaj
        wodny?Na forum polecaja Plac Sw.Marka rano ,czy dam rade (czasowo)
        wyprawić sie na lagunę i na stały ląd i czy warto?I sama nie wiem co
        może mnie zaskoczyć?Proszę o wyrozumiełość.Wiadomości na forum
        bardzo ułatwiły mi zwiedzanie Rzymu.Pozdrawiam Wszyskich sympatyków
        Włoch.
        • i_pl Re: Wenecja za rączkę 19.02.10, 20:45
          Byłam w Wenecji przełom września i paźdź. Temp. ok. 25. Było wspaniale.
          Mieszkaliśmy w Mestre w hotelu Giovannina, 100 m. od stacji. Bilet na pociąg 1
          euro, kasuje się przy wejściu na perony. Pociągi co kilka minut, wsiadasz w
          jakikolwiek w kierunku Wenecji. Podróż kilka minut. Wenecję zeszliśmy we
          wszystkie strony. Tak jest najlepiej: chodzić gdzie oczy poniosą, zgubić się nie
          można, bo Wenecja nie jest duża.Urokliwe uliczki, kanały, mosty, z dala od
          turystycznych szlaków. I tak codziennie trafisz na Piazza San Marco:))) Na pewno
          trzeba się wybrać na wyspy wokół Wenecji. Bilet na 12 godzin na tramwaj wodny
          kosztuje chyba 16 euro, ale warto wydać.Bilet jest jak sieciówka, na wszystkie
          linie, kasuje się przy każdym wejściu na vaporetto. Zwiedziliśmy Lido, Murano,
          Burano, Giudekę(?) i inne pomniejsze wysepki. Niezapomniane wrażenia.
          Zakończyliśmy przepłynięciem Kanału Grande o zachodzie słońca.Z powrotem do
          Mestre też nie ma problemu. Pociągi kursują często.W Mestre nie zwiedzaliśmy.
          Chyba wolałabym wybrać się pociągiem np. do Padwy. Byliśmy tam 4 dni. Ani razu
          nie poczuliśmy nieciekawych zapachów. Przez dwa dni rano była mgła, ale
          rozpływała się do godz. 11-tej i świeciło słoneczko. Polecam Wenecję na własną
          rękę. Nie trzeba ganiać za przewodnikiem, chodzi się tam gdzie się chce, swoim
          tempem. Bilety na samolot tanie, autobusy z lotniska i z powrotem dostosowane do
          lotów. 4 dni w Wenecji starczyły. Piękne miasto i wyspy wokół. To trzeba zobaczyć.
          • Gość: lato31 Re: Wenecja za rączkę IP: *.net.stream.pl 20.02.10, 19:06
            Proszę o wiecej informacji,wszystko co przyjdzie do głowy: gdzie
            jeść smacznie ale niezbyt drogo?Wiadomość że za każdym razem należy
            kasować bilet(wielokrotny)jest zaskakująca bo nikt inny tego nie
            podawał.A duży sklep spożywczy gdzieś namierzyłaś(mam hotel bez
            śniadania)?Gdzie najlepiej wsiadać do vaporetto żeby usadowić się na
            dziobie(hotel mam blisko dworca)?I gdzie kupić bilet,czy jest jakiś
            rozpoznawalny konduktor?Ponawiam pytanie czy bazylika św.Marka
            lepiej rano czy po południu,czy w niedzielę(wiem że otwarta tylko w
            godz.14-16) i czy można i w jaki sposób dostać się na mszę?Na
            stronie bazyliki pisze o rezerwacji,czy masz na ten temat jakąś
            wiedzę?
            • i_pl Re: Wenecja za rączkę 06.03.10, 23:09
              Co do jedzenia, pizza, pasty, to miejsc jest dużo, ceny wywieszone. W Wenecji
              jest Billa, po drodze ze stacji na Plac św. Marka przy głównym pasażu, między
              mostem przy stacji a Ponte Rialto. W małych sklepikach drogo.Na vaporetto wsiada
              się na przystankach, których jest dużo. Jeśli jest tłok, możesz poczekać na
              następny, ale są różne modele z odkrytym dziobem i nie. Bilet kupuje się w
              takich specjalnych kioskach przy przystankach. Konduktorów nie ma, są kasowniki
              przy wejściu na przystanek(pływający:)Polecam bilet 12-togodzinny. Wsiadasz i
              wysiadasz gdzie chcesz. Kolejka do Bazyliki porusza się szybko, nie stoi się
              długo. Nie wpuszczą z plecakiem, dużą torbą, odsyłają do przechowalni. Nie
              wydaje mi się, żeby Bazylika była otwarta tylko w tych godzinach co piszesz. Co
              do mszy to nic nie wiem.
              • Gość: lato31 Re: Wenecja za rączkę IP: *.net.stream.pl 07.03.10, 20:03
                Dzięki za wiadomości, zbieram każdą wiedzę , wyjeżdżam za 2 tygodnie
                i nigdy nie wiadomo co moze sie okazać przydatne.
                • Gość: Vojtas Re: Wenecja za rączkę IP: *.waszyngtona.trustnet.pl 08.03.10, 15:21
                  To po powrocie napisz kilka słów w tym wątku :)
                  Będzie to pomocne dla innych i może będziesz mógł odpowiedzieć na jakieś pytania :)
                  • Gość: lato31 Re: Wenecja za rączkę IP: *.net.stream.pl 08.03.10, 20:10
                    Na pewno opowiem po powrocie , szczególnie o sprawach które nie
                    pojawiły sie na forum.
                    • Gość: nik Re: Wenecja za rączkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.10, 22:01
                      Czy ktos natrafil kiedys na kontrole biletow na waporetto ?
              • Gość: BeK Re: Wenecja za rączkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.10, 14:04
                czyli na vaporetto kupuje się bilet w automacie nie u człowieka? I potem należy
                go skasować - kasowniki są widoczne czy trzeba wiedzieć gdzie są?
                I mam pytanie o parking Tronchetto czy opłatę za parkowanie uiszcza się z góry
                czy przy wyjeździe u parkingowego czy w automacie?
                • Gość: JW Re: Wenecja za rączkę IP: *.acn.waw.pl 16.03.10, 14:13
                  Opłata za parking Tronchetto jest godzinowa i płaci się ją za określony czas,
                  natomiast za parking przy Piazza Roma jest stała. Bilety na Vaporetto można
                  kupić również "u człowieka" np. na obu parkingach. Proponuję zapoznać się z
                  różnymi kombinacjami czasowymi, można czasem trochę zaoszczędzić.
                  • Gość: BeK Re: Wenecja za rączkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.10, 14:28
                    dzięki za odp. wiem że opłata za parking Tronchetto jest godzinowa, ale mam
                    nadzieję płaci się przy wyjeździe nie muszę zakładać z góry ile godzin będę
                    zwiedzać?
                    O cenach biletów czytałam na forum, ale mnie interesuje tylko przepłynięcie w
                    jedna stronę kanałem Grande, stad pytanie o kasownik :)
                    • Gość: JW Re: Wenecja za rączkę IP: *.acn.waw.pl 16.03.10, 14:47
                      Za parking płaci się przy wyjeździe. Bilety skasujecie na przystanku vaporetta.
                      Nie wiem jaki macie plan zwiedzania i ile was będzie sztuk, ponieważ za cały
                      dzień parkingu Tronchetto opłata może wyjść powyżej 20 EUR. Może lepiej zostawić
                      samochód na Piazza Roma, zapłacić 26 EUR, a dalej to już można chodzić na
                      piechotę. Bilet jednorazowy na vaporetto to 6,50 EUR.
                      • Gość: BeK Re: Wenecja za rączkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.10, 15:13
                        2 sztuki dorosłe i dziecko 10 lat. Planu jako takiego nie mam. Będziemy w
                        Wenecji tylko 1 dzień i chcemy popłynąć do placu Św. Marka, ziwedzić bazylikę
                        wieżę widokową, most westchnień, a potem pogubić sie w uliczkach dochodząc na
                        wieczór do parkingu.
                        • Gość: JW Re: Wenecja za rączkę IP: *.acn.waw.pl 16.03.10, 16:00
                          Bilety na vaporetto niestety musicie kupić wszyscy. Za darmo pływają dzieci
                          poniżej 4 roku życia. Jeżeli kalkulujecie wszystkie koszty, to czasem to co
                          wydaje się droższe na początku (np. droższy parking) moze być wygodniejsze ( np.
                          odległość do pokonania i czas !!). Pamiętajcie, że Wenecja to duże i czasem
                          skomplikowane urbanistycznie miasto. Trasa na piechotę pomiędzy Tronchetto a
                          Placem św. Marka zajmie Wam sporo czasu, a na dodatek obszar Tronchetto to stare
                          doki portowe, taki krajobraz trochę poprzemysłowy.
                          • Gość: BeK Re: Wenecja za rączkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.10, 17:00
                            Dzięki za wszelkie informacje. Z tego co parzyłam na mapę z parkingu Tronchetto
                            dojscie na Piazza Roma chyba nie zajmie strasznie dużo czasu? A z Piazza Roma
                            płynie vaporetto kanałem Grande, tak? o ile dobrze wyszukałam na forum to linia
                            nr 1.
              • umathurman Re: Wenecja za rączkę 16.03.10, 18:30
                ludzie, pytanko:
                rozumiem ze z lądu (np z mestre) można do wenecji dotrzeć pociągiem (bilet 1
                euro?). czy w takim razie podróż tramwajem wodnym jest musem? czy pociąg
                dojeżdża na wyspę?

pytanie 2 - jeśli do wenecji jadę autem i będę tam nocowac, to czy samochod
                musze zostawic na parkingu (na 2 doby? ile to bedzie kosztowac? czy na lido da
                sie dojechac autem?) - czy faktycznie lepiej mieskać np w mestre, zostawić tam
                furę, a do wenecji jechać pociągiem?

potanie 3 - sprawdzone miejscówki do spania? chcialabym sie zamknac w 200 eur za
                2 dni (4 osoby)

przepraszam, jeśli pytania są głupie.
                • i_pl Re: Wenecja za rączkę 16.03.10, 21:51
                  Podróż tramwajem wodnym nie jest musem tylko przyjemnością. Kanał Grande
                  najlepiej oglądać płynąc. Wyspy Lido, Murano, Burano, Giudeka i inne warto
                  zobaczyć, a dostać się tam można tylko wodą.

Ja nie jechałabym do Wenecji samochodem, skoro za samolot płaciłam 160 zł. w
                  obie strony i w 2 godz. jest się na miejscu.
                  W Mestre są tańsze noclegi. Płaciłam 27 euro za noc w dwójce.
                  Pociąg dojeżdża na wyspę.1 euro w jedną stronę.

Całą Wenecję z powodzeniem i przyjemnością można zwiedzić na
                  nogach.Mieszkaliśmy, jak już pisałam w hotelu Giovanina, ok. 100m. od stacji.
                  Wychodzilismy ok. 9-tej na pociąg, wracaliśmy do hotelu ok. 22giej.Super.Byliśmy
                  pod koniec września, temp. ok. 25 stopni.

Bilet na Vaporetto 16 euro na 12 godzin i pływasz w tą i z powrotem gdzie
                  chcesz, opływasz Wenecję z każdej strony, wsiadasz i wysiadasz, na każdej
                  wyspie. Po prostu cudnie.

Pytania jak pytania, żadne nie są głupie kiedy chcemy się czegoś dowiedzieć.
                  Ja przygotowałam cała wyprawę właśnie dzięki forum. Nigdzie chyba nie znajdzie
                  się tak praktycznych wskazówek jak tu. Zorganizowałam wypad do Rzymu dwa lata
                  temu też za pomocą forum. Od samolotu, po noclegi i atrakcje do zwiedzania.
                  Dowiedziałam sie też jak dojechać za 2 euro z lotniska Ciampino do centrum
                  Rzymu.Forum to skarbnica wiadomości.
                  • Gość: BeK Re: Wenecja za rączkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.10, 09:17
                    Podpowiedzcie jeszcze czy w ciągu jednego dnia zdążę poszwendać sie po Wenecji i
                    popłynąć na San Giorgio Maggiore? Podpowiecie skąd i jaki numer vaporetto? jak
                    długo płynie na wyspę i ile mniej więcej czasu tam potrzebuję aby wdrapać się na
                    wieżę widokową?
                  • Gość: umathurman Re: Wenecja za rączkę IP: *.limes.com.pl 17.03.10, 18:21
                    dzięki za wskazówki - już mam nocleg - na wyspie lido. Dość drogi (4 osoby, 2
                    doby - 270 eur), ale mamie zależało, żeby było na wyspie ;)

do włoch leciemy samolotem (bilety po 150 zł w obie strony na osobę), ale robimy
                    objazdówkę (Bergamo-Lucca-Rzym-???-Venecja-Bergamo) więc auto będzie niezbędne.
                    A że parking w Wenecji drogi, to myślałam o zostawieniu auta w Mestre. Ale
                    jeszcze to przemyślę.

Jeśli mas jeszcze jakieś ciekawe wskazówki - pisz ;)
                    Chcę zachęcić rodziców do podróżowania i jeśli Włochy wypalą to może tak się
                    stanie ;)

• olala_o Re: Wenecja za rączkę 18.03.10, 09:29
                    Od jakiegoś czasu interesuje się tanimi lotami do wenecji
                    niestety az tak tanich jak Ty nie znalazłam
                    Czy mogę prosić o link do strony z tak tanimi biletami :)
                    • Gość: Vojtas Re: Wenecja za rączkę IP: *.waszyngtona.trustnet.pl 18.03.10, 14:15
                      Ja za lot zapłaciłem 65 zł w obie strony. Wylot mam 4 maja z Katowic. Bilety
                      rezerwowałem normalnie przez stronę WizzAir, ale z dużym wyprzedzeniem. Wiadomo
                      w sezonie jest drogo, ale teraz możesz rezerwować w niezłej cenie loty np. na
                      wrzesień.
                    • Gość: umathurman Re: Wenecja za rączkę IP: *.limes.com.pl 18.03.10, 21:08
                      w moim wyższym poście była literówka ;P wyszło 250 zł za osobę, a nie 150 zł,
                      ale to dlatego, że wszyscy bierzemy bagaże.
                      Bez walizek (tylko bagaż podręczny) wyszłoby 160 zł na głowę.
                      Bilet Wizzair Gdańsk-Bergamo na koniec czerwca kumpel mi znalazł, bo poluje na
                      okazje lotnicze.
                      • Gość: PIXY Re: Wenecja za rączkę IP: *.chello.pl 22.03.10, 23:29
                        witam, prosze o podpowiedz - na trzy dni jaki bulet najkorzystniej zakupic?
                        • mariuszn_74 Re: Wenecja za rączkę 23.03.10, 07:39
                          Bilet trzydniowy na vaporetto kosztuje troszkę ponad 30 e (chyba że
                          jesteś < 26, to wtedy jest taniej). Uprawnia do dowolnej liczby
                          przejazdów (z bagażem), wliczając w to wyspy (Murano, Burano itp.)
                          Przy Piazzale Roma jest punkt sprzedaży, gdzie dowiesz się
                          wszystkiego.
                          • Gość: PIXY Re: Wenecja za rączkę IP: *.chello.pl 23.03.10, 13:27
                            swietnie - dziekuje za odp :)
                            • Gość: lato31 Re: Wenecja za rączkę IP: *.net.stream.pl 23.03.10, 21:33
                              A oto goraca relacja z pobytu:sobota Treviso ,bilet na autobus
                              zakupiony w obie strony (9 e) w hali przylotów w okienku po prawej
                              stronie ,autobus (ATVO) czeka z otwartymi lukami bagazowymi
                              dokładnie przy wyjsciu z hali przylotów.Miałam wrażenie że
                              sprawdzali czy już wszystkich pasażerów samolotu mają w komplecie.
                              Jazda na plac Roma ok.1.10 h.Polecam znależć hotel blisko dworca w
                              samej Wenecji, nie trzeba nosić walizek po schodach(na mostach a w
                              Wenecji to same mosty) a jazda zatłoczonym tramwajem z walzkami jest
                              dość kłopotliwa.Ja mieszkałam w hotelu ADUA na ulicy Spagna, za 3
                              noce w pokoju dwuosobowym z umywalką (łazienka na korytarzu tylko
                              dla 2 pokoi)zaplaciłam 127 e , są reczniki,czyściutko, bardzo miła
                              obsługa , i bezcenne pozbycie sie walizek praktycznie zaraz po
                              dotarciu do Wenecji.Konieczna jest przełączka bo inaczej problem z
                              suszarką,grzałką itd.Mozna kupić na lotnisku - 14.99 e.Bilet na
                              Vaporetto kupilismy dopiero w niedzielę rano na 36 godz. za 23 e
                              jeden i mielismy do póżnego wieczora w poniedziałek i dokładnie tyle
                              nam było potrzeba.Przezyliśmy sprawdzanie biletów więc nie radzę nic
                              kombinować(były takie pytania na forum).Bilet aktywujesz przed
                              wejściem po raz pierwszy, potem tylko sie sprawdza czy bilet
                              aktywny.Łatwo zrozumieć logikę komunikacji,należy wsiadać z tej
                              platformy która jest bliżej kierunku z którego płynie
                              tramwaj.Zwiedzanie to oczywista oczywistość ale ze swej strony
                              polecam mszę niedzielną w Bazylice,wszystko oświetlone , siedzisz ,
                              modlisz sie i wznosisz oczy do góry.Wejscie na modlitwę(mszę) z
                              lewej strony Bazyliki, tam siedzi ochroniarz? ale jak powiesz że sie
                              pomodlić to wpuści.Polecam również jeden kościół, a to dlatego że
                              daleko od głównych szlaków i brak zachwytów w przewodnikach.To
                              Gesuiti blisko przystanku Fondamenta Nowa (41,42,51,52).Mozaiki z
                              kamienia są kładące na kolana( zupełnie inny rodzaj niz te w
                              Bazylice).Chyba tyle na goraco.pozdrawiam
                              • Gość: Vojtas Re: Wenecja za rączkę IP: *.waszyngtona.trustnet.pl 24.03.10, 15:32
                                Transport z lotniska do Wenecji jest ustawiony pod konkretne godziny przylotu?
                                Może być tak, że dla kogoś zabraknie miejsc? Gdzie kupuje się bilety na
                                Vaporetto? Są jakieś specjalnie oznaczone kioski? Jaką miałaś pogodę? :) Z góry
                                dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam :)
                                • Gość: Yaris68 Re: Wenecja za rączkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.10, 20:09
                                  Za 2 tygodnie wylatuje do Wenecji.Nocleg mam w Mestre. Jak NAJTANIEJ i
                                  najsprawniej dotrzec z lotniska Treviso do Mestre?
                                  Bede wdzieczna za odpowiedz
                                  Z góry dziękuje
                                • Gość: lato31 Re: Wenecja za rączkę IP: *.net.stream.pl 24.03.10, 20:31
                                  Tak , autobusy są podstawiane pod konkretny lot np.9:10 z Katowic,
                                  9:50 z Alicante.Spokojnie mozna zdąrzyć, odjazd po zapakowaniu
                                  wszystkich w dwa autobusy.Autobus zatrzymuje sie na stacji kolejowej
                                  w Mestrze.Autobus z Wenecji również dostosowany do lotu do Katowic o
                                  godz.10:30 na lot o 13:20.Bilety na vaporetto kupuje sie w kioskach
                                  tuż przy wejściu na platformę(przy wiekszych przystankach) i
                                  uaktywnia przykladając bilet do czytnika który jest równiez przy
                                  wejściu na platformę.Pogoda niestety 2 dni pod chmurką, jeden dzień
                                  siapił deszcz a w dniu wyjazdu piekne słońce i Wenecja w pełnej
                                  krasie z okien samolotu.Jeżeli jeszcze jakieś pytania to chetnie
                                  odpowiem.
                                  • Gość: lato31 Re: Wenecja za rączkę IP: *.net.stream.pl 24.03.10, 20:40
                                    oczywiście zdążyć,przepraszam jeżeli kogoś rozbolały oczy
                                    • Gość: PIXI Re: Wenecja za rączkę IP: *.chello.pl 24.03.10, 22:31
                                      a o co chodzi z tymi przelotkami do kontaktu? tam sa inne? jeseli tak to jakie?
                                      prosze o odp!!! :)
                                    • Gość: PIXI Re: Wenecja za rączkę IP: *.chello.pl 24.03.10, 22:37
                                      o co chodzi z ta przelaczka? tam sa inne gniazdka? jakie?
                              • Gość: b Re: Wenecja za rączkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.10, 09:25
                                A płynęłaś na San Giorgio Maggiore? chciałam wiedzieć w jaki numer vaporetto
                                należny wsiąść? i jak długo się płynie na wyspę?
                              • tu-quoque Re: Wenecja za rączkę 27.03.10, 16:47
                                Podpisuje sie pod relacja na goraco -wlasnie wrocilam z Wenecji i podobne
                                wrazenia -"na lotnisku w Treviso bilet na autobus do Wenecji
                                zakupiony w obie strony (9 euro) w hali przylotów w okienku po prawej stronie
                                ,autobus (ATVO) czeka z otwartymi lukami bagazowymi
                                dokładnie przy wyjsciu z hali przylotów.Miałam wrażenie że
                                sprawdzali czy już wszystkich pasażerów samolotu mają w komplecie.
                                Jazda na plac Roma ok.1.10 h."
                                Pozniej w lewo ,gdzie kursuja vaporetti, zakupilam trzydniowy bilet za 33 Euro ,
                                wsiadlysmy( ja i corka) linia 42 do San Zaccaria(= Piazza San Marco) i stamtad
                                do hotelu Locanda Vivaldi (opis na tripadvisor) .Linie sa naprawde dobrze
                                oznaczone i bardzo latwo sie polapac ( jak metro).Po poludniu weszlysmy na Wieze
                                Sw.Marka (Campanile)-10 Euro,wspaniale widoki na Wenecje i pozniej
                                pospacerowalysmy troche miedzy zaulkami i kanalami ,bedac po raz pierwszy w tym
                                niesamowitym miescie . W nastepny dzien (mgla ,kiepska pogoda) zdecydowalysmy
                                sie na weneckie muzea- polecam Gallerie dell'Accademia ( przepiekne muzeum
                                sztuki od XIV do XVII ieku ,zamkniete w poniedzialek,wsrod artystow Canaletto
                                ,Giorgione, Tycjan ,Tintoretto , Mantegna,Bellini...)-dojazd linia 1,przystanek
                                Accademia . Pozniej (nadal straszna mgla) linia 1 (kursuje co 10 minut) do Ca’
                                Pesaro (przystanek S.Stae) gdzie znajduja sie Międzynarodowa Galerii Sztuki
                                Współczesnej (Klimt ,Chagall, Kandinsky , Matisse… ) i Muzeum Orientalne (ładna
                                kolekcja sztuki japonskiej) . Po poludniu poszlismy do Muzeum Correr przy placu
                                Sw.Marka (kolekcja dotyczaca historii Wenecjii i wiele rzezb Antonio
                                Canova-zmarl w Wenecji,tam jest tez jego serce).Wieczorem Wenecja we mgle jest
                                naprawde przepiekna,warto pospacerowac ( i uwazac,zeby nie wpasc do jakiegos
                                kanalu,szczegolnie jesli widocznosc jest baardzo ograniczona) . Kolejnego dnia (
                                piekne slonce) rano wizyta w Bazylice Sw.Marka i pozniej wybralysmy sie na wyspy
                                Murano i Burano -linia 42 do Fondamenta Nove (kursuje co 20 min)i stamtad linia
                                LN(Laguna Nord) na Murano i Burano(kursuje co pol godziny)-bilety trzydniowe sa
                                wazne tez na ta linie .Kolorowe domki w Burano sa sliczne i polecam tez zaraz
                                niedaleko przystanku (czy platformy) znajduje sie lokal “Cucina veneziana ‘Al
                                Porto’ fritto misto” – bardzo dobre kalamary (smazone pierścienie ) .Powrot do
                                Wenecji przy zachodzie slonca .Koniecznie trzeba tez przeplynac Canal
                                Grande-wiec wsiasc w linie nr.1,ktora ma trase przez caly kanal-przepiekne
                                budynki i most Rialto . Oczywiscie najlepiej na Wenecje miec co najmniej tydzien
                                ; niestety nie zwiedzilam wyspy San Giorgio Maggiore ( widzialam ja tylko z
                                okien pokoju w hotelu),wyspy Giudecca czy Torcello-ale koniecznie planuje powrot
                                do tego wspanialego miasta .

Tutaj moje zdjecia z Wenecji

fotoforum.gazeta.pl/a/44995.html
                                travel.webshots.com/album/577126636lIBfvL
                                I z Burano

travel.webshots.com/album/577144558yEpOYi
                                Tutaj link do informacji o cenach biletow

www.hellovenezia.com/jsp/it/tariffe/tariffeareaid_1_typeareaid_1.js

Tutaj mapa wszystkich linii-znajdziesz te wszystkie wiadomosci na
                                www.hellovenezia.com , gdyby linki sie nie otwieraly

www.hellovenezia.com/jspvenezia/htmlincludes/pdf/muoversi.pdf
                  • Gość: Kamila Re: Wenecja za rączkę IP: *.icpnet.pl 06.04.13, 20:13
                    Witam

Wątek jet pełen przydatnych wiadomości :) Ale mam jeszcze jedno pytanie:

Planujemy zatrzymać się na campingu Chioggia - na południe od Wenecji. Udało mi się wyczytać że można stamtąd dostać się tramwajem wodnym (a więc chyba Vaporetto) bezpośrednio do Wenecji - chyba linią nr 11?
                    Czy ktoś mógłby to potwierdzić, ze rzeczywiście tak jest? Czy taki kurs również obejmuje ten bilet 12h na vaporetti o którym piszecie?
                    Pierwotnie planowaliśmy dojechać do Wenecji samochodem ale jeżeli istnieje taka możliwość to może lepiej od razu wsiąść w tramwaj wodny?

Czy ktoś z użytkowników był może w Chioggia i wie skąd w tej miejscowości odpływają tramwaje i gdzie zakupić na nie bilety?

Pozdrawiam
    • Gość: Tomek Re: Wenecja za rączkę IP: 212.180.179.* 24.03.10, 22:45
      Wchodziłaś lub wjeżdżałaś na Campanilę. Jeżeli tak , to napisz czy
      są długie kolejki , ile kosztuje bilet. Nie pytam czy warto bo już
      sobie wyobrażam ten widok.
      • Gość: Lato31 Re: Wenecja za rączkę IP: *.net.stream.pl 25.03.10, 19:33
        Kontakty mają inny rozstaw,są na lotnisku w sklepie (w Treviso)takie
        przełączki, jak zobaczysz to bedziez wiadomo że o nie chodzi, maja
        wyjśćia chyba we wszystkich rozmiarach świata.Sprawdz na polskim
        lotnisku może sa tańsze, na Treviso kosztują jak podawałam 14,99
        e.Byłam na San Giorgio ,vaporetto nr 2 z San Marco
        Zaccaria .Niestety na zadną wieżę się nie wydrapałam , było duże
        zachmurzenie i słaba widoczność.Z rad wyczytanych na forum polecają
        widoki właśnie z San Giorgio.
        Jeszcze specjalna informacja dla Flisaka: jezeli tak bardzo
        potrzebujesz odpowiedniej ilości interpunkcji i innych walorów
        estetycznych w tekście proponuje poczytać "Pana Tadeusza" a
        wszystkie Twoje potrzeby w tym względzie beda na pewno zaspokojone i
        nie musisz sie katować czytajac forum.
        • ennka Re: Wenecja za rączkę 25.03.10, 20:59
          Złączkę można kupić u nas w sklepie elektrycznym.
          Trzeba pytać o typ europejski.
          • Gość: ew Re: Wenecja za rączkę IP: 151.83.168.* 27.03.10, 13:53
            Witam wszystkich wybierajacych sie do Wenecji . Jestem
            accompagnatorem autoryzowanym z licencja na jezyk polski, mieszkam i
            pracuje w Wenecji od wielu lat. Dla wszystkich turystow , chcacych
            sobie oszczedzic wyczytywania ,wypytywania o sprawach organizacyjnych
            ,tych ktorzy nie chca zwiedzic Wenecji "z nosem w przewodniku" -
            polecam sie. Moge pomodz w dostaniu sie do hotelu z lotniska
            ,oprowadzic po miescie....itp.
            ewa.mail@libero.it
    • flisak.wislany Dziecinne pisanie 25.03.10, 04:08
      Gość portalu: lato31 napisał(a):

> wyrozumiałość,jestem jak dziecko we mgle ,jak ...walizką?
      Co ...dworzec?Gdzie...<

Masz cala moja wyrozumialosc ale czytajac ciebie oczy mnie
      zaczynaja bolec. Zrob cos z tym ulomnym pisaniem. Przyswoj
      sobie przed wyjazdem pojecie spacji i interpunkcji. Moze sie
      przydac po powrocie gdybys zechcial cos napisac. Sciskasz
      swoje zdania tak jak wstydliwe posladki. Poluzuj troche.
      Kapisz?
      • Gość: lato grzechu Re: Dziecinne pisanie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.03.10, 23:46
        do Flisaka
        Puknij sobie w jajko może Ci przejdzie,pościskaj sam sobie
    • Gość: lato grzechu Re: Wenecja za rączkę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.03.10, 17:17
      lato31 mam pytanko i prosbę
      nie zwracaj uywagi na wpisy de..li
      i pytanka czy możesz polecić knajpkę na wieczór urodzinowy w Wenecji
      zestaw 3 laski i 3
      menów ,kameralnie,świece,natura,deptak,ogród,roślinki,parasole i
      najważniejsz z dala o tłumów ?
      • a.bastardo Zabawne - divertente 29.03.10, 06:28

Dresiarz pyta stupido o romantyczna >knajpke< w Wenecji
        z dala od tlumow:) Deptak i parasole. Moze byc szalet miejski?
        • Gość: lato grzechu Re: Zabawne - divertente IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.10, 09:37
          Brawo Maćku !
          • Gość: lato31 Re: Zabawne - divertente IP: *.net.stream.pl 29.03.10, 18:29
            Niestety w tym temacie nie mogę byc pomocna, brak wiedzy.Jedynie
            przepływajac wieczorem vaporetto widziałam obok Rialto restauracje
            nad kanałem ,ładnie oświetlone, ale to było przecież zdecydowanie
            przed sezonem.Na pewno z każdym cieplejszym dniem będzie ich wiecej.
            • Gość: Marek Wenecja pod chmurką? IP: *.waszyngtona.trustnet.pl 29.03.10, 22:29
              Witam, wybieram się na jedną noc do Wenecji i ciężko mi znaleźć jakiś tani
              nocleg. Zastanawiam się czy dobrym pomysłem będzie spędzenie nocy spacerując po
              ulicach Wenecji? Oczywiście zakładam, że będzie ciepło :) Czy tramwaje wodne
              kursują także nocą?
    • myszmusia Re: Wenecja za rączkę 30.03.10, 09:19
      mnóstwo cennych informacji znalazłam w tym wątku:-)
      A czy ktos mógłby jeszcze mi powiedziec ile (oczywiście mniej wiecej) trzeba liczyc pieniedzy na bilety wstepu (bo transport to juz doczytałam:-)) i wyzywienie (liczac skromne raczej pizzowe;-) niz restauracje) chciałabym byc od wtoreku do soboty czyli pozwiedzac mozna chyba dosc sporo:-)
      • Gość: Mysza Re: Wenecja za rączkę IP: 188.33.114.* 20.04.10, 23:39
        Witam, pizza kosztuje ok.8 euro i to raczej na jedna osobe...niestety jedzenie w
        wenecji jest drogie (oczywiscie jezeli chodzi o knajpy, restauracje) mozna
        znalezc rowniez markety i samemu cos zrobic na szybko np. zupke chinska lub
        kupic kurczaka z rozna bo i taka opcje widzialam :) Mc donalds tez jest. Tanie
        sa za to wina,za martini 1 l placilam 6 euro. Tramwaje wodne kursuja cala noc.
        • Gość: malami Re: Wenecja za rączkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.10, 22:24
          Kilka pytań i ode mnie:

1. ktoś może pamięta o której goodzinie odchodzą ostatnie pociągi do
          Mestre z Wenecji? Autobusy?

2. Drogo, drogo, drogo. To trzeba do pewnego stopnia zaakceptować,
          ale... czy ktos może polecic jakies miejsca gastronomiczne gdzie za
          mniejsze niż w okolicy pieniądze można smacznie pojeść - chodzi o
          typowe turystyczne dania - pizza/spaghetti, sałatki itp
          w ramach kontrastu - może jakieś top 10 których nalezy unikac,
          bo...karta tego nie wytrzyma...;)

3. Planujemy być w Mestre w sobotnie popołudnie (wczesne) - co
          proponujecie na pierwszy raz, od popołudnia do wieczora?
          W niedziele mamy cały dzień od rana po śniadaniu do zmroku,
          wyjeżdżamy z Mestre w poniedziałek przed południem.
          Mowa o końcówce sierpnia. Wiem, że każdy ma inne tempo chodzenia,
          patrzenia, inne priorytety, ale może coś by się dało podszepnąć,
          poza kanonem zwiedzania, interesują mnie miejsca mniej oblegane, za
          to pięknie oświetlone za dnia i wieczór - zboczenie fotograficzne;)
          Ważne to jest także ze względu na bilety tramwajowe.... kupić 36
          godzinny wsobotnie popołudnie czy pojedyncze na 1 dzień i 12
          godzinny na drugi?? Logistyka musi być jakoś wcześniej ustalona,
          żeby potem tylko modyfikować.
          • linn_linn Re: Wenecja za rączkę 29.06.10, 07:41
            2.
            - unikac miejsc przy glownych ulicach, gdzie jest duzo turystow / wystarczy
            kilka przecznic dalej i ceny spadaja /
            - sprawdzac ceny wywieszone / lody, menu turytyczne itp. /: jesli ich nie ma,
            moga byc potem niemile niespodzianki
            • magdalenkalenka Re: Wenecja za rączkę 30.06.10, 19:24
              Witam mam wielka prosbe a wlasciwie pytanie : czy ktos wie, czy lotnisko w
              treviso jest czynne cala dobe??? nigdzie nie moge znalezc tej informacji , a
              zmieniono mi godzine odlotu i troche sie martwie.
              pozdrawiam i dziekuje z gory.
              • linn_linn Re: Wenecja za rączkę 30.06.10, 20:48
                Patrzylas na stronie lotniska?
                www.trevisoairport.it/tsf/index.jsp?m=01
                www.trevisoairport.it/page/tsf/b2b/infotecniche?m=110601
                Apertura 24H, czyli 24 godziny na dobe.
    • Gość: miquel Re: Wenecja za rączkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.10, 10:36
      Pytanie do znawców Wenecji, przeglądałem kilka tematów w tym zakresie ale tej
      informacji nie znalazłem: czy w okolicach dworca w Mestre można kupić te 12
      godzinne bilety na transport w Wenecji?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka