Dodaj do ulubionych

czy obecna pogoda we włoszech to norma?

IP: *.kalisz.mm.pl 05.05.10, 19:18
Przyznam, ze się martwię, zaczynamy wakacje 30 maja, miało być
ciepło i słonecznie a tu taka niespodzianka. Polecano mi ten termin
na zwiedzanie i wakacje z dziećmi, chciałam uniknąć upałów...
To jak faktycznie wygląda teraz pogoda w Toskanii? Wiem, ze to co
widzę na mapach odbiera się różnie. Może ktoś sprawdza to właśnie
empirycznie?
Ja wiem, ze do wakacji jeszcze mam 3 tygodnie, ale na najbliższy
tydzień nie zapowiadają poprawy, martwię się, wynajęliśmy dom z
basenem...:-)
Obserwuj wątek
    • panistrusia Re: czy obecna pogoda we włoszech to norma? 05.05.10, 19:28
      Ale czym tak konkretnie się martwisz?

Dosyć długo było zimno, jak na Toskanię, ale już od ponad tygodnia
      jest takie 'letnie' ciepło, ciepłe noce.

Nie bardzo wiem, w jaki sposób można uniknąć upałów przyjeżdżając 30
      maja, skoro właśnie lipiec jest najgorętszym i najbardziej suchym
      miesiącem...
      Turyści przyjeżdżający z zimniejszych krajów już od marca chodzą w
      szortach i sandałach...
    • linn_linn Re: czy obecna pogoda we włoszech to norma? 05.05.10, 19:32
      Kazdy z nas ocenia pogode subiektywnie, statystyki meteorologiczne moga by
      rozne. Mimo wszystko powiem, ze ten rok jest bardzo dziwny / a we Wloszech
      jestem od prawie 20 lat /. Kolejne miesiace byly albo zimne, albo pelne deszczu
      / bylo tez duzo sniegu, ale to na polnocy /. Nawet kwiecien nie przyniosl
      poprawy, najgorsze, ze i maj zaczal sie fatalnie. W Gornej Adydze pol metra
      sniegu. W koncu jednak kiedys musi przyjsc ladna pogoda :))
      Poklikalam pogode we Florencji i do 19ego raczej tylko deszcz, temperatury
      ponizej srednich. Nie nalezy sie jednak za bardzo przejmowac: prognozy sa
      ustalane codziennie i tylko te do 6 dni maja jaka taka wartosc.
      Ja jade w niedziel do rzymu i Tivoli: codziennie sprawdzam prognoze, codziennie
      jest inna. Nienajgorsza, wiec oby tylko nie padalo.
      Ja sprawdzam tutaj:
      www.ilmeteo.it/
      • Gość: agatulka Re: czy obecna pogoda we włoszech to norma? IP: *.11-79-r.retail.telecomitalia.it 05.05.10, 19:52
        Nie jest to norma, chociaz... U mnie 1 i 2 maja bylo bardzo goraco do 30 stopni, a od 3 dni jest chlodniej, pada deszcz i ponoc ma padac jeszcze przynajmniej do poniedzialku. 1 maja bylam nad morzem i wchodzilam nawet do wody, ale byla jeszcze za zimna na plywanie. My od kilku lat zawsze 1 maja jezdzilismy nad morze, przewaznie wlasnie do Toskanii i plywalismy juz w morzu, konkretnie to 2-3-4 lata temu. Natomiast w tamtym roku bylo podobnie jak teraz czyli deszczowo i chlodno i siedzielismy 1 maja w domu, ale od 15 maja bylismy na Sardyni i bylo juz bardzo goraca :)
    • marghe_72 Re: czy obecna pogoda we włoszech to norma? 05.05.10, 20:12
      Od ładnych kilku lat trudno mówić o jakiejkolwiek "normie"
      Pogoda robi co chce
    • linn_linn Re: czy obecna pogoda we włoszech to norma? 06.05.10, 08:24
      Okazuje sie, ze miniona zima byla najbardziej deszczowa w ciagu ostatnich 30 lat.
    • linn_linn Re: czy obecna pogoda we włoszech to norma? 06.05.10, 16:40
      Podobno deszcze maja ustawac po 15 maja.
    • linn_linn Re: jaka byla pogoda 11.09.10, 09:05
      Wrocilam wlasnie z Sardynii i po raz czwarty / zawsze pierwsza dekada wrzesnia / ta piekna wyspa nie zawiodla mnie takze pod wzgledem pogody. Co prawda pierwszej nocy padalo okrutnie, ale lepiej w nocy niz w dzien. Drugi deszcz to krople na wyspie La Maddalena, ktore doslownie udalo sie policzyc. Nawet w drodze na Sardynie, na promie mozna sie bylo opalac. Wam tez udalo sie z grymasna w tym roku pogoda?
      • Gość: brus Re: jaka byla pogoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.10, 11:24
        A właśnie... Ostatni tydzień września... Co wybrać pogodowo (choć wiem, że to wróżby): Sycylię, Kalabrię, czy Sardynię. Myślę o 4 dniach plaży i 3 autem po okolicy. Pozdr.
        Ps. Może macie tam już prognozy terminowe.
        • jeepwdyzlu Re: jaka byla pogoda 11.09.10, 12:15
          Prognozy teminowe?
          coś takiego nie istnieje
          Ludzkość potrafi przewidywać pogodę na 3 dni naprzód z 80% pewnością i na 4 z 65%
          5 dni i dłużej - to wróżenie z fusów..

Oczywiście pomaga statystyka.
          Czyli - Sycylia
          Pozdrawiam
          jeep
          • Gość: brus Re: jaka byla pogoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.10, 16:32
            Dzięki. A co na to linn_linn... Oczywiście Sardynia:)?
            • linn_linn Re: jaka byla pogoda 11.09.10, 18:03
              Ja oczywiscie na pierwszym miejscu stawiam zawsze Sardynie, ale w pierwszej polowie wrzesnia: potem ryzyko pogorszenia sie pogody wzrasta. Gwarancji nie ma nigdy, nawet w sieprniu, ale w polowie wrzesnia pogoda na Sardynii czesto sie zmienia na gorsze. Najlepszy wybor to pierwsza polowa wrzesnia: ceny spadaja, a pogoda zblizona do sierpniowej. Potem wybralabym raczej tez Sycylie.
              • Gość: Maciej Re: jaka byla pogoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.10, 08:56
                Sycylia od 15 sierpnia: pogoda ideał (tylko na południu odrobinę za ciepło - ok. 35-37 st.)
                Potem Kalabria - 30.08 pierwsze (nieznacznie) pogorszenie pogody - fale, trochę chmur. 2.09 (czwartek) rano - pogoda idealna, popołudniu nagle zaczęły się fale, potem wiatr (burza nadeszła od strony Sycylii) i już piątek był fatalny - sztorm, deszcz, chmury i zimno (jak na Kalabrię). Sobota - powrót do Polski: na A3 (Reggio-Salerno) temperatura 13-15 stopni, deszcz, w okolicy Monte Pollino mgła taka, że praktycznie nie dało się jechać. A powyżej Neapolu pięknie - w okolicy Fłorencji znacznie powyżej 30 stopni.
                • Gość: orka Re: jaka byla pogoda IP: *.adsl.inetia.pl 13.09.10, 13:37
                  Lago di Garda - od 21-28/08 upały 38-39 st. (stojące, wilgotne powietrze, funkcjonować od g. 10-19 się nie dało...), od 28-30/08 lekkie ochłodzenie w dzień - do ok. 30 stopni i całkiem rześkie noce.
                  (Powrót do Polski: rano w okolicy Innsbrucku 2-3 st. C, deszcz)
      • Gość: ihanelma Re: jaka byla pogoda IP: 212.106.17.* 13.09.10, 19:41
        I połowa sierpnia - wakacyjny "pewniak" - a ... lało praktycznie co drugi dzień, praktycznie tylko okolice nadmorskie były w miarę bezdeszczowe, ale z kolei praktycznie cały czas mieliśmy sztorm. Dopiero pod sam koniec pobytu pogoda sie zaczęła poprawiać, a jak już wyjechaliśmy, wzięła się i poprawiła ;-)
        Do tego mieszkaliśmy na solidnej górze, jak na dole było dajmy na to 27 stopni, u nas - jakieś 22, co w połączeniu z dużą wilgotnością dawało poczucie chłodu. Co mnie zaskoczyło - bardzo chłodne noce (dobrze, że wzięłam polar). W porównaniu z Prowansją duuużo chłodniej (do tej pory tam najczęściej spędzaliśmy wakacje).
        Ale z kolei taka pogoda jest lepsza na zwiedzanie - upał nie wymęczy, a było w sumie ciepło, ino deszczowo. Znajomi byli w lipcu - "schodzili" nad basenem w 40-stopniowym upale.
        Z pogodą to naprawde trudno ludziom dogodzić ;-)). Ale przyznam, że tegoroczny sierpień we Włoszech mnie troszkę zaskoczył.
        • linn_linn Re: jaka byla pogoda 13.09.10, 20:34
          W sierpniu, szczegolnie w polowie, bardzo czesto zalamuje sie pogoda i zaczyna sie fala burz. Czasem w niektorych regionach jest to juz koniec lata.
          • Gość: agnieszka5661 Re: jaka jest teraz pogoda - Wenecja, Mediolan IP: 212.75.120.* 16.09.10, 17:36
            Będę wdzięczna za odp. na pytanie z tematu.
            • linn_linn Re: jaka jest teraz pogoda - Wenecja, Mediolan 17.09.10, 10:46
              Na gorze masz link meteo.it: tam mozesz sama sprawdzic.
    • lashqueen Re: czy obecna pogoda we włoszech to norma? 18.09.10, 10:50
      W tej chwili na południu Włoch nadal lato, temperatury w okolicach 30 stopni. Przynajmniej w Apulii.
      • linn_linn Re: czy obecna pogoda we włoszech to norma? 18.09.10, 14:39
        W Bazylikacie tez.
        • levack.levack Re: czy obecna pogoda we włoszech to norma? 18.09.10, 20:39
          linn_linn napisała:

> W Bazylikacie tez.

W Bergamo leje, okropnie...
          • linn_linn Re: czy obecna pogoda we włoszech to norma? 18.09.10, 21:22
            Jutro bedzie lepiej, glowa do gory :)
            • levack.levack Re: czy obecna pogoda we włoszech to norma? 20.09.10, 15:40
              linn_linn napisała:

> Jutro bedzie lepiej, glowa do gory :)

W niedzielę była piękna pogoda, heh, ale 50% wyjazdu w deszczu...
              • linn_linn Re: czy obecna pogoda we włoszech to norma? 20.09.10, 16:14
                Niestety wrzesien jest miesiacem o sporym ryzyku: szczegolnie na polnocy. Wtedy wlasnie widac najlepiej, ze polnoc i poludnie to 2 swiaty. Wlasnie dlatego uwazam, ze jesli ktos planuje jechac na polnoc, to raczej np. w lipcu
    • linn_linn Re: czy obecna pogoda we włoszech to norma? 20.09.10, 10:58
      Wczoraj w Bari byly 32°C, a dzis temepratura spadla o prawie 10 stopni.
    • anthonyb Re: czy obecna pogoda we włoszech to norma? 20.09.10, 12:50
      W Neapolu i okolicach tez mozna sie spokojnie kapac i plazowac. Temperatury ponad 25°C.
    • linn_linn Re: czy obecna pogoda we włoszech to norma? 24.09.10, 08:44
      W kalendarzu jesien, a na poluniu Wloch wciaz lato. U mnie dzisiaj ma byc 27 stopni. Mimo wszystko rano i wieczorem chlodno.
    • linn_linn Re: pogoda w pazdzierniku 2010 04.10.10, 08:18
      Lato nie daje za wygrana. Na poludniu / granica Bazylikaty z Apulia / w dzien 27 stopni, wczoraj wieczorem 20. Oczywiscie na polnocy jest zupelnie inaczej.
      • tu-quoque Re: pogoda w pazdzierniku 2010 04.10.10, 11:44
        Oczywiscie linn piszac 'rano i wieczorem chlodno' czyli 20° ma na mysli wloskie 'chlodno' , bo ktos z Polski moze sie przestraszyc i pomyslec , ze chlodno to tak z 10° . A na Sycylii lato tez w pelni- 28° w cieniu w dzien, na plazy turysci sie opalaja i w nocy na szczescie wreszcie sie ochladza - wlasnie tak kolo 20°
        • linn_linn Re: pogoda w pazdzierniku 2010 04.10.10, 12:22
          Dzis pogoda jest niesamowita. Temperatura doszla chyba do 30 stopni. Na szczescie letnie ubrania mam jeszcze niespakowane :) Do morza niestety nie mam blisko.
          • lashqueen Re: pogoda w pazdzierniku 2010 06.10.10, 11:21
            U nas w niedzielę też było pięknie, robiliśmy grilla w ogrodzie.
            Dziś tak sobie, od rana trochę kropi z nieba. Może i dobrze, bo jakieś grzyby się pojawią :)
            Ubrań letnich też jeszcze nie chowam, bo weekend zapowiadają bardzo słoneczny i ciepły.
            • lashqueen Re: pogoda w pazdzierniku 2010 06.10.10, 11:28
              Rodzinka mówi, że zimy też nie mam się co spodziewać. Średnie temperatury zimą tutaj to 12-15 stopni. U Was też tak jest Linn?
              • linn_linn Re: pogoda w pazdzierniku 2010 06.10.10, 11:51
                "Moja" zima we Wloszech zaczyna sie od 10 stopni w dol :) Takie temperatury odczuwam jako zimowe. Faktycznie nie zdarza sie to czesto / czesciej w nocy, ale w ciagu dnia rzadko /.
                Dzis w nocy lalo bardziej niz jak z cebra. Po tym, co widzialm w tv / Liguria, Toskania /, przyznam, ze troche mnie przestraszylo. Tymczasem rano zaswiecilo slonce i nadal jest cieplo / ponad 20 stopni /.
      • linn_linn Re: pogoda w pazdzierniku 2010 05.10.10, 14:03
        W Ligurii i Toskanii prawdizwa pora deszczowa. Mam nadzieje, ze nikt z forumowiczow tam nie przebywa.
      • linn_linn Re: pogoda w pazdzierniku 2010 20.10.10, 10:01
        U mnie dzisiaj piekne slonce, 21 stopni. W sobote wybieram sie do na wycieczke Pompeje-Neapol i tez ma byc podobnie.
    • Gość: toja Re: czy obecna pogoda we włoszech to norma? IP: 217.153.153.* 06.10.10, 13:07
      wybieram się do Rzymu 6 listopada na kilka dni. Na co mogę liczyć? Parasolkę wezmę, ale jaką kurtkę? Dzięki za podpowiedzi.
      • linn_linn Re: czy obecna pogoda we włoszech to norma? 06.10.10, 13:28
        Srednio jest tak / 7-16 stopni, najwyzsze opady w roku 130 mm /:
        www.ilmeteo.it/portale/medie-climatiche/Roma
        • malgotosca Re: czy obecna pogoda we włoszech to norma? 06.10.10, 16:58
          nie jest tak źle linn linn, dzisiaj zabłysło słońce i jest bardzo ciepło, nie padało wcale :) mam nadzieję, że jeszcze trochę poczekamy na porę deszczową.
          • linn_linn Re: czy obecna pogoda we włoszech to norma? 06.10.10, 19:26
            Jednak 3 ofiary smiertelne w Prato sa...
            • galalito Re: czy obecna pogoda we włoszech to norma? 22.10.10, 11:14
              A jaka jest obecnie pogoda w rejonie Toskani? Wybieram sie wkrotce i nie wiem jak cieple ubrania brac :)
              • linn_linn Re: czy obecna pogoda we włoszech to norma? 22.10.10, 11:37
                Na gorze jest link meteo.it: mozesz sprawdzac na biezaco.
                Trzeba brac pod uwage, ze nawet jesli w ciagu dnia jest cieplo i slonecznie, to rano i wieczorem moze byc zimno.
                • malgotosca Re: czy obecna pogoda we włoszech to norma? 22.10.10, 14:15
                  Ostatnio ciągle jest słonecznie, lekki długi rękaw, ale dzisiaj noc to około 8 stopni.
                  • miriam_73 Re: czy obecna pogoda we włoszech to norma? 22.10.10, 16:19
                    Ja niestety w weekend w Milanie zaliczyłam ziąb i całą niedzielę laaaaaaaaaaało (nie, nie padało, lało)... UI prognoza na kolejne dni też niezbyt fajna była :(
                    • aga72 Re: czy obecna pogoda we włoszech to norma? 22.10.10, 19:48
                      > Ja niestety w weekend w Milanie zaliczyłam ziąb
                      czy tak trudno wpisac polska nazwe w mediolanie? A jesli juz to w milano, a nie w milanie
                      • miriam_73 Re: czy obecna pogoda we włoszech to norma? 25.10.10, 12:01
                        Masz coś na temat do doniania, panno czepialska?

"Milan" jest krótsze niż Mediolan.
                        • linn_linn Re: czy obecna pogoda we włoszech to norma? 25.10.10, 12:36
                          W takim razie wystarczy MI: jeszcze krotsze.
    • linn_linn Re: pogoda w listopadzie 03.11.10, 08:36
      We Wloszech jak pada, to juz pada. Dzisiaj sie troche przejasnilo, przynajmniej u mnie. Wciaz jest cieplo: nawet do 20 stopni.
      • linn_linn Re: pogoda w listopadzie 07.11.10, 08:10
        Wczoraj korzystajac z zachecajacej prognozy pogody wybralam sie na wycieczke do Venosy, miasta Horacego, wina i oliwy: 25 stopni! Slonecznie i goraco: poranki i wieczory sa juz zimne, ale w dzien bywa jeszcze wciaz cieplo.
    • linn_linn Re: pogoda w grudniu 09.12.10, 11:16
      Dzis w Katanii ma byc podobno 27 stopni. Ktos wybral sie na Sycylie? :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka