Dodaj do ulubionych

Wybrzeże Toskanii i Cinque Terre

01.08.12, 17:35
Witam,

W drugiej połowie sierpnia wybieram się na dwa tygodnie do Marina di Massa, jako baza wypadowa do dalszych wycieczek po Toskanii i Cinque Terre.

Planuję odwiedzić Cinque Terre, Forte dei Marmi, Pisę, Luccę, Florencję, Viareggio, La Spezia, Lerici. Czy ktoś z Was był w okolicy i mógłby polecić inne miejsca godne uwagi na 14 dniowym urlopie? Mam też kilka pytań do osób znających te okolice:

1. Czy wciąż obowiązują te bilety po 10 euro na pociągi i ścieżki po Cinque Terre?
2. Czy dobry pomysłem jest dojazd z Marina di Massa do stacji w Vezzano Ligure lub w La Spezia, zostawienie tam samochodu i dalej podróż pociągiem po Cinque Terre?
3. Jak poprosić o powyższy bilet w kasie w j. włoskim? ;)
4. Czy ktoś z Was był na plaży Marina di Torre del Lago Puccin na terenie parku krajobrazowego w pobliżu Pisy? Czy warta jest jednodniowej, oddzielnej wycieczki?
5. Jak wygląda plaża bezpłatna w Marina di Massa? Czy to tylko ten niewielki teren przy molo?
6. Czy w samej Marina di Massie wieczorami dzieje się coś fajnego, czy lepiej podjechać do sąsiedniego Forte dei Marmi?
7. Czy z Waszego doświadczenia plaże w tamtym regionie po 25 sierpnia będą znacznie luźniejsze? Rok szkolny we Włoszech zaczyna się chyba później niż u nas.

Dziękuję jeśli ktoś mógłby odpowiedzieć na chociażby niektóre pytania ;) Ciekaw jestem też, czy Vernazzę i okolice posprzątano juz po lawinach błotnych i czy otwarta jest droga dla samochodów.
Obserwuj wątek
    • vojager29 Re: Wybrzeże Toskanii i Cinque Terre 01.08.12, 20:58
      > Planuję odwiedzić Cinque Terre, Forte dei Marmi, Pisę, Luccę, Florencję, Viareg
      > gio, La Spezia, Lerici.
      Dodalbym miasteczka Carrara i Pietrasanta, to "mekka" artystow rzezbiarzy w carrarskim marmurze

>Czy dobry pomysłem jest dojazd z Marina di Massa do stacji w Vezzano Ligure
      > lub w La Spezia, zostawienie tam samochodu i dalej podróż pociągiem po Cinque Terre ?

Bardzo dobrym

> 5. Jak wygląda plaża bezpłatna w Marina di Massa? Czy to tylko ten niewielki te
      > ren przy molo?

jest jesze dwie inne, jedna na przeciwko viale Roma, druga deczko dalej

6. Czy w samej Marina di Massie wieczorami dzieje się coś fajnego, czy lepiej p
      > odjechać do sąsiedniego Forte dei Marmi?

wesolo jest i tu i tu

> 7. Czy z Waszego doświadczenia plaże w tamtym regionie po 25 sierpnia będą znac
      > znie luźniejsze? Rok szkolny we Włoszech zaczyna się chyba później niż u nas.

na to nie licz

milego pobytu

• lukasz-r Re: Wybrzeże Toskanii i Cinque Terre 01.08.12, 21:36
        Odnośnie ostatniego: nie jest luźniej po 25 sierpnia? Jak wiele lat temu jeździłem do Montalto czy Tarquinii w Lazio, to w piątek, na tydzień po Ferragosto było tak tłoczno, że ciężko było znaleźć fragment wolnego miejsca, a dzień później w ostatnią sobotę sierpnia plaża opustoszała na tyle, że do kolejnych plażowiczów mieliśmy dobre kilkadziesiąt metrów ;)

Wyjątkiem bywały zawsze niedziele. Nawet we wrześniu w niedzielę przyjeżdżali Włosi z okolicy.
    • teaplanet Re: Wybrzeże Toskanii i Cinque Terre 01.08.12, 21:10
      Świeże doniesienia:)
      www.beautiful-liguria.org/2012/07/vernazza-cinque-terre.htmlpozdrawiam
      • malgotosca Re: Wybrzeże Toskanii i Cinque Terre 01.08.12, 21:56
        Byłam wczoraj na 5T, więc wiadomości mam dość świeże.
        10 euro kosztuje teraz normalny bilet, bez pociągów, to ten, co kiedyś kosztował 5 euro W jego cenie są piesze szlaki oraz autobusy.
        Podróż pociągiem jest najgorszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o 5T, bo większość podróży odbywa się w tunelach. Najlepiej więc wybrać piesze odcinki, albo statek. Ewentualnie samochód. Ja samochód zostawiłam w Riomaggiore, pierwszy odcinek przeszłam pieszo, potem pojechałam pociągiem do Monterosso, bo tam jest płaska plaża, dogodna dla dzieci,z którymi byliśmy. Powrót statkiem.
        Tym razem do Vernazzy nie zajrzałam, ale ze statku nie widziałam śladów zniszczeń, miasto tętniło normalnym wakacyjnym rytmem.
        O bilet prosisz mówiąc:( ilość biletów) biglietti (czyt. biljetti) per (tu nazwa miejscowości), per favore, np. due biglietti per La Spezia, per favore.
        • lukasz-r Re: Wybrzeże Toskanii i Cinque Terre 01.08.12, 22:15
          Dzięki za informację. Czyli do Riomaggiore można bez przeszkód dojechać? Ile tam kosztował parking?

Standardowy bilet potrafię kupić. Chodziło mi o taki zryczałtowany, żeby móc cały dzień jeździć pociągiem po miasteczkach i wchodzić na ścieżki. Nie bardzo wiem, jak taki bilet się nazywa.

Czy Cinque Terre ma jakąś oficjalną stronę internetową gdzie opisane byłyby ceny, szlaki, zasady i inne ciekawostki na temat tego terenu. W google nic nie mogę znaleźć, same kiepskie strony ze standardowymi informacjami...
        • lukasz-r Re: Wybrzeże Toskanii i Cinque Terre 01.08.12, 22:36
          Znalazłem trochę informacji:
          www.parconazionale5terre.it/news_dett.asp?id_prodotto=2541&id_lingue=1
          Czyli należy kupić "Cinque Terre Card" na ścieżki i osobno "Cinque Terre Card Treno" na pociągi w relacjach Levanto - La Spezia Centrale? Ze strony internetowej wynika, że ta pierwsza karta kosztuje 5 euro, a karta na pociągi w jakiej jest cenie?

Z kolei tutaj jest napisane www.cinqueterre.com/eng/information/card/ że kupno karty na pociąg wystarczy i wówczas nie nalezy kupować osobno tej zwykłej karty... Skomplikowane to nieco...
          • malgotosca Re: Wybrzeże Toskanii i Cinque Terre 01.08.12, 23:24
            Zauważ, że obydwie strony mają dane z 2011 roku i to sprzed sezonu. Myślę, że ceny tak wzrosły ze względu właśnie na lawiny błotne z października 2011 roku. Drugą podałeś w języku angielskim, jeśli się nim posługujesz, to przy kupnie biletu nie będziesz mieć problemu, nie musisz znać włoskiego. Nawet w knajpce kelnerka usiłowała z nami najpierw rozmawiać po angielsku i przez cały posiłek zapominała, że może z nami w ojczystym języku się porozumiewać.
            Za siedem godzin parkingu w Riomaggiore zapłaciliśmy 17 euro.
            Myślę, że i następne odcinki są przejezdne, bo nie było żadnych tablic informujących o zamknięciu drogi.
        • vojager29 Re: Wybrzeże Toskanii i Cinque Terre 02.08.12, 07:54
          malgotosca napisała:

> Byłam wczoraj na 5T,

bylam na ............................ to po Polsku ???? brzmi mi to jak "kasza są"

> Podróż pociągiem jest najgorszym rozwiązaniem ................

w innym poscie piszesz ze jezdzilas pociagiem, jak to jest z ta konsekwencja,
          robisz autorowi metlik w glowie
          a wiec warto czy nie warto ?
          • malgotosca Re: Wybrzeże Toskanii i Cinque Terre 02.08.12, 08:20
            Widzisz, wyszłam z założenia językowego, że jadę na ziemie (jako tereny), mocno nie zastanowiłam się, muszę poszukać, faktycznie, czy jadę do pięciu ziem, czy na pięć ziem, za to na pewno nigdy nie napisałabym "jest jesze dwie inne".
            A czy ja napisałam, że wybieram zawsze najlepsze rozwiązania? Może czasami inaczej się nie da?
            • vojager29 Re: Wybrzeże Toskanii i Cinque Terre 02.08.12, 09:18
              Dzieki za zwrocenie uwagi, faktycznie brzmi to glupio ale cieszy mnie, ze mojej
              uwagi nie przyjelas osobiscie. To brzmi pozytywnie.
              Pewnie na ziemie sie "jedzie" ale w tym przypadku Terre nie odnosi sie do ziemi a raczej do 5 miasteczek i tu bardziej pasuje "do niz na".
              Sorry
              • lukasz-r Re: Wybrzeże Toskanii i Cinque Terre 02.08.12, 09:37
                Kontynuując dyskusję, czy zatem wiesz może ile kosztuje karta na ścieżki i pociągi w tym sezonie? I czy można ją kupić na dworcu w kasie biletowej w La Spezia, czy w jakiejś informacji turystycznej tam? :)

Ktoś tu kiedyś chyba pisał, że przy dworcu w La Spezia parking jest bezpłatny pod warunkiem, że się wcześnie rano znajdzie miejsce. To aktualne? :)
                • jeepwdyzlu Re: Wybrzeże Toskanii i Cinque Terre 02.08.12, 10:30
                  miejsc darmowych w la spezzi jest sporo
                  spróbuj stamtąd statkiem

lukasz - na jak długo jedziesz?
                  jeep
                  • vojager29 Re: Wybrzeże Toskanii i Cinque Terre 02.08.12, 10:54
                    Ja bedac w Marina di Massa, jezdzilem tam w 5Terre z miasteczka do miasteczka samochodem, z parkingiem nie mialem problemu ale to nie znaczy, ze tak maja robic wszyscy, ba, nie powinni bo wowczas tacy jak ja bede mieli klopot z parkingiem. Zreszta ja tam jezdze we wrzesniu, to tez drobna roznica. A tak w ogole, ta ja zawsze podjezdzam "pod same drzwi" i jakos sie udaje. Jedz tez koniecznie do Portovenere, bardzo sypmatyczne miasteczko cos w stylu tych 5Terre. Z tamtad tez chyba plywaja do Cinque Terre.
                    Dlatego mam malo do powiedzenia jesli chodzi o rozklady jazdy, parkingi, bilety i inne karty. Jesli masz GPS to bedac w La Specji popatrz na opcje "parkingi", on ci powinien pokazac co gdzie jest.
                    • lukasz-r Re: Wybrzeże Toskanii i Cinque Terre 02.08.12, 11:01
                      Portovenere też mam w planach ;)

Też bym jeździł chętnie samochodem, ale jeszcze początkiem tego roku czytałem - chyba we włoskiej prasie - że drogi w Cinque Terre (za wyjątkiem głównej strada statale) są pozamykane po lawinach, a jeśli gdzieś są otwarte, to tylko dla ruchu mieszkańców. Nie wiem, czy to wciąż aktualna wiadomość.
                  • lukasz-r Re: Wybrzeże Toskanii i Cinque Terre 02.08.12, 10:56
                    Łącznie na około 18 dni. Po drodze na 3 dni zatrzymuję się Grado - już tam raz byłem i muszę wrócić chociazby na chwile, a potem dwa tygodnie we wspomnianej Marina di Massie. Sama Massa mnie nie przekonuje jeśli chodzi o miasteczko i plaże, ale zaważyła niska cena i jest to idealny punkt do dalszych wycieczek po wybrzeżu, Toskanii i Ligurii.
                • petmar Re: Wybrzeże Toskanii i Cinque Terre 02.08.12, 11:01
                  Dwa dni temu byliśmy na wycieczce wzdłuż 5T. Pojechaliśmy samochodem do Levanto, parking przy stacji do wieczora 8E (bilety parkomatowe). Na dworcu specjalne stanowisko do zakupu karty 5TTreno (koszt 10E na osobę+plan+ dowolna ilość przejazdów na trasie Lavento-LaSpezia). Pociągi jeżdżą co 40-60 minut. Pojechaliśmy do Monterosso, stamtąd pieszo do Varnazzy ( 2 godziny ze względu na ostre podejście w dużym upale), przy ścieżce budka gdzie należałoby wykupić bilet za 5E na teren parku,ale wcześniej wykupiona karta została sprawdzona.Vernazza piękna, resztkowe ślady zniszczeń, ale dużo wyeksponowanych zdjęć pokazuje ogrom zniszczeń. Stamtąd pociąg do Monaroli. W Monaroli kąpiel w morzu i obiad.Przejście "szlakiem zakochanych"(deptaczek w stosunku do pierwszego odcinka) do Riomaggiore.Potem pociąg do Cornigli ( uroczo, chociaż trzeba sporo podejść schodami). Powrotny pociąg do Levanto.
                  Od dawna przymierzałam się do tej wycieczki.Jestem zadowolona. Wolałabym jednak być tu wiosną lub jesienią w mniejszych upałach.
                  Pozdowienia z Toskanii
                  • petmar Re: Wybrzeże Toskanii i Cinque Terre 02.08.12, 11:04
                    Dodam,że statek też jest dobrą opcją. Koszt 27 E.
                  • lukasz-r Re: Wybrzeże Toskanii i Cinque Terre 02.08.12, 11:39
                    Dzięki. Czyli karta treno w tej samej cenie, co w tamtym roku :) W takim razie też wybiorę pociąg parkując gdzieś w La Spezia.
                    • Gość: lebunim Re: Wybrzeże Toskanii i Cinque Terre IP: 80.93.6.* 02.08.12, 13:58
                      duzo informacji na temat 5T oraz rozklad 2012,

www.cinqueterre.eu.com/en/cinque-terre-card

Strona niestety nie oferuje nam PL tlumaczenia, dla sprytniejszych proponuje zainstalowac sobie Google Chrome i wlaczyc opcje TRANSLATE lub TLUMACZ...

Tlumaczy w miare ok, mozna sie domyslec a to chyba najwazniejsze...

powodzenia
                    • jeepwdyzlu Re: Wybrzeże Toskanii i Cinque Terre 02.08.12, 14:32
                      W takim razie też wybiorę pociąg parkując gdzieś w La Spezia.
                      -------------
                      w okolicach portu i mariny - mnóstwo świetnych rybnych knajp
                      a ceny niższe niż w 5T, poza tym - życie kulinarne rozpoczyna się po 19, wcześniej tylko turyści :-)

18 dni to ok, bałem się, że Twoj plan jest na tydzień - byłby nierealny...
                      Proponuję zatem dodać PORTOFINO.
                      Miejsce zaczarowane, według mnie warte obejrzenia...
                      jest tu na forum kilka wątków, poszukaj w archiwum...
                      Pozdrawiam
                      jeep
                      PS. A może też Genua. Bardzo niedoceniana....
                      • lukasz-r Re: Wybrzeże Toskanii i Cinque Terre 02.08.12, 15:11
                        Portofino - tak, myślałem o nim. Będzie około 110 km od nas, więc jak najbardziej też. Obok niego jest też Santa Margherita Ligure. Wracając z Portofino zajrzymy też tam na kilka godzin ;)

Generalnie plan jest taki, aby na Cinque Terre poświęcić dwa pełne dni od wczesnego rana do nocy. Po jednym dniu na Pisę, Luccę, Florencję, La Spezie i inne miasteczka Toskanii, a do Forte dei Marmi, czy Viarregio jest zaledwie kilkanaście kilometrow, więc można wyskoczyć na wieczór, czy też wybrać się tam na plażę ;)

Genuę odpuszczam. Znajomi, którzy także jeżdżą do Włoch co roku od 20 lat nie byli zachwyceni, wręcz przeciwnie. Zresztą widziałem wiele zdjęć różnych osób i są zdecydowanie ciekawsze miejsca na spędzenie krótkiego urlopu niż wycieczka do Genui. Poza tym nie jest to chyba miasto na jeden dzień.

Jeszcze mam takie pytanie, czy w okolicach Massy są jakieś fajne zatoczki, kameralne plaże, o których wiedzą nieliczni itp.? Domyślam się, że jeśli już, to ewentualnie w Cinque Terre lub w tym parku narodowym koło Pisy?

Czy ze scieżek w Cineque Terre można zejść na te duże skały leżące przy brzegu? :) Czy to tylko łodzią? Mam na myśli takie miejsca:
                        janettelarobina.files.wordpress.com/2008/09/p1110124-sh-o-black-watwrmark-50-web.jpg
                        www.calwilliamsphoto.com/Travel/Italy/Manarola-Beach-Cinque-Terre/963758524_6joiw-L-2.jpg
                        • jeepwdyzlu don't worry, be happy 02.08.12, 17:05
                          Genuę odpuszczam. Znajomi, którzy także jeżdżą do Włoch co roku od 20 lat nie byli zachwyceni, wręcz przeciwnie. Zresztą widziałem wiele zdjęć różnych osób i są zdecydowanie ciekawsze miejsca na spędzenie krótkiego urlopu niż wycieczka do Genui
                          -----------------
                          kompletnie i całkowicie nie zgadzam się z Twoimi znajomymi
                          dla mnie - to prawdziwe Włochy. W Pisie czy 5T - zobaczysz głównie ładne obrazki, sfotografowane już 4 miliardy razy...
                          Florencja - jeden dzień - za mało.
                          Lukka - masz ją o wyciągnięcie ręki - pojedź tam wieczorem, pojedź na zakupy, wypożycz rower i objedź park na murach.
                          I rada najważniejsza - moim zdaniem fundamentalna: NIE planuj szczegółowo. Daj się ponieść przygodzie. Nie miej listy miast i miejsc do odhaczenia. Moze odkryjesz coś zupełnie innego?
                          Genua to dobry przykład. To, że nie podoba się Twoim znajomym - nie oznacza, że Ciebie nie zachwyci.
                          Pytasz na forum o tak daleko idące szczegóły - jakbyś obawiał się tego wyjazdu.
                          Nie bój się. Włosi są niezwykle kontaktowi, bardzo życzliwi, sympatyczni i w dodatku - co nieczęste - lubią Polaków.
                          Poszukaj swoich Włoch.
                          Znajdziesz je na pewno :-)
                          Udanych wakacji!
                          jeep
                        • vojager29 Re: Wybrzeże Toskanii i Cinque Terre 02.08.12, 20:26
                          > Jeszcze mam takie pytanie, czy w okolicach Massy są jakieś fajne zatoczki, kame
                          > ralne plaże, o których wiedzą nieliczni itp.?

Czy tylko nieliczni wiedza nie wiem ale sa. Jadac z Marina di Massa do La Spezia caly czas nad morzem przez Monte Marcello, napotkasz urocze 3 zatoczki, zaraz za Tellaro. Trzeba zejsc kilkanascie metrow na dol. Jesli klikniesz na Google Earth to napewno je znajdziesz. W druga strone od Marina di Massa nie ma zadnych.
                          Carrare i slynne carrarskie marmury tez musisz zwiedzic.
                          • lukasz-r Re: Wybrzeże Toskanii i Cinque Terre 05.08.12, 18:22
                            Jeszcze mam jedno pytanie. Może ktoś z Was słyszał o kopalni marmuru w Carrarze? Gdzie mogę znaleźć więcej informacji na ten temat? Jakie ceny, jak dojechać (samochodem)? :)
                            • malgotosca Re: Wybrzeże Toskanii i Cinque Terre 05.08.12, 21:11
                              Odkrywkowe można zobaczyć z drogi, zwiedza się jedyną czynną w grocie - marmotour
                              Da się tam dojechać samochodem. Jest parking, kilka bud z pamiątkami. Tylko nie kieruj się na samą Carrarę, lecz z niej na Colonnatę. Zresztą wszystko na podanej przeze mnie stronie jest dokładnie wyjaśnione.
                              Na mnie to miejsce zawsze robi wielkie, także dosłownie, wrażenie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka