lukasz-r
01.08.12, 17:35
Witam,
W drugiej połowie sierpnia wybieram się na dwa tygodnie do Marina di Massa, jako baza wypadowa do dalszych wycieczek po Toskanii i Cinque Terre.
Planuję odwiedzić Cinque Terre, Forte dei Marmi, Pisę, Luccę, Florencję, Viareggio, La Spezia, Lerici. Czy ktoś z Was był w okolicy i mógłby polecić inne miejsca godne uwagi na 14 dniowym urlopie? Mam też kilka pytań do osób znających te okolice:
1. Czy wciąż obowiązują te bilety po 10 euro na pociągi i ścieżki po Cinque Terre?
2. Czy dobry pomysłem jest dojazd z Marina di Massa do stacji w Vezzano Ligure lub w La Spezia, zostawienie tam samochodu i dalej podróż pociągiem po Cinque Terre?
3. Jak poprosić o powyższy bilet w kasie w j. włoskim? ;)
4. Czy ktoś z Was był na plaży Marina di Torre del Lago Puccin na terenie parku krajobrazowego w pobliżu Pisy? Czy warta jest jednodniowej, oddzielnej wycieczki?
5. Jak wygląda plaża bezpłatna w Marina di Massa? Czy to tylko ten niewielki teren przy molo?
6. Czy w samej Marina di Massie wieczorami dzieje się coś fajnego, czy lepiej podjechać do sąsiedniego Forte dei Marmi?
7. Czy z Waszego doświadczenia plaże w tamtym regionie po 25 sierpnia będą znacznie luźniejsze? Rok szkolny we Włoszech zaczyna się chyba później niż u nas.
Dziękuję jeśli ktoś mógłby odpowiedzieć na chociażby niektóre pytania ;) Ciekaw jestem też, czy Vernazzę i okolice posprzątano juz po lawinach błotnych i czy otwarta jest droga dla samochodów.