Dodaj do ulubionych

Rosolina Mare ?

06.04.15, 11:55
Witam serdecznie wybieramy się we wrześniu do Rosolina Mare ośrodek Villaggio Tizé.
Mam pytanie czego się spodziewać po miejscu jedziemy tam pierwszy raz wcześniej wybieraliśmy Lido di Jessolo ,Caorle i Bibione .
Jeśli macie jakieś porównanie z tym miejscem i co ewentualnie w pobliżu warte zobaczenia.
Jedziemy w dwie rodziny z dziećmi w wieku 2-10 lat -z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • sawix2015 Re: Rosolina Mare ? 06.04.15, 19:26
      Od kilkunastu lat jeżdździmy na kempingi do Włoch, od Jeziora Garda poprzez okolice Wenecji, Rawenny, półwysep Gargano, Kalabrię, Sorrento, Ostię i Toskanię, na własną rękę, z Eurocampem i Vacansoleilem. Najbliżej Villaggio Tizé byliśmy w Porto Garibaldi, Wszystkie kempingi są podobne ale w Rosolina Mare może być trochę więcej komarów, bo w okolicy są bagna. Obowiązkowym punktem do zaliczenia jest Mirabilandia i kolejka Katun a poza tym Rovenna no i może Italia in Miniatura (140 km), San Marino (170 km). Wenecję i Lido chyba już zwiedziliście wzdłuż i w szerz.
    • aseretka Re: Rosolina Mare ? 06.04.15, 19:27
      Zasadniczo można porównać Rosolino do Lido di Jesolo, czy Bibione. Typowy ośrodek wypoczynkowy, bez klimatu. (Caorle to w porównaniu z nimi perełka). Plaża dość ładna, łagodne zejście do morza. Ponieważ to już delta Padu dobrze zaopatrzyć się w środki przeciw komarom, bo nieraz opryski nie wystarczają, gdy jest ich plaga. :)
      W pobliżu warto zajrzeć do Chioggii oraz Comacchio, a w pobliżu tej ostatniej miejscowości Abbazia di Pomposa zachwycające wspaniałymi przykładami sztuki romańskiej.
      Niedaleko Rosolino znajduje się też Zamek św. Pelagiusza znany jest również pod nazwą Villa Zaborra, na terenie której to posiadłości znajduje się Muzeum Lotnictwa i Kosmosu, powstałe na cześć Gabriela d`Annunzio oraz otoczona przestrzennym parkiem urocza Villa Manin będąca rezydencją ostatniego doży Wenecji.
      Oczywiście są też dość blisko takie miasta jak Padwa czy Ferrara, ale to raczej nie będą miejsca, które szczególnie zainteresują dzieciaki w upalny dzień.
      Dla dzieciaków to raczej Park Junior w Lignano Sabbiadoro oraz Guliverlandia w Lignano Pineta.
      • vojager29 Re: Rosolina Mare ? 06.04.15, 20:33
        Teresko,,nigdy nie pisalas, ze bylas w Rosalina Mare.Na temat miejscowosci nie wypowiadam sie, bo bylem tam jeszcze w ubieglym wieku, chyba w 1978 roku, pamietam tylko komary i takie owlosione pajaki, brrrrrrrrrrrrrr
        • aseretka Re: Rosolina Mare ? 06.04.15, 21:36
          > Teresko,,nigdy nie pisalas, ze bylas w Rosalina Mare.
          O wielu miejscach, w których byłam nie masz pojęcia Januszku. I pewnie wiele z nich nawet na myśl y ci nie przyszło... :)
          > Na temat miejscowosci nie wypowiadam sie, bo bylem tam jeszcze w ubieglym wieku,
          > chyba w 1978 roku, pamietam tylko komary i takie owlosione pajaki, brrrrrrrrrrrrrr
          Też byłam tam w ubiegłym stuleciu :) Bodajże w 1993 roku. Komarów były chmary, chociaż mnie one nie przeszkadzają, bo widocznie takiej jędzy jak ja nie kąsają. :) A te pająki, to może były tarantule?
          pl.wikipedia.org/wiki/Lycosa_tarantula
          • colin1974 Re: Rosolina Mare ? 07.04.15, 09:10
            No to masakra z tymi komarami może być ...
            dzięki za info pewnie skorzystamy z kilku wskazówek
            • Gość: tomolesrow Re: Rosolina Mare ? IP: *.kwsa.pl 13.05.15, 13:17
              jest sporo komarów to fakt, byłem lipcu zeszłego roku i obowiązkowo trzeba zabrać środek przeciwko nim, ale nie jest to jakaś plaga - siedzieliśmy do północy w knajpach oglądając mecze na MŚ i jakoś nie bylismy pogryzieni specjalnie - da sięwytrzymać
          • Gość: rydzyk Re: Rosolina Mare ? IP: *.56.39.111.mobile.3.dk 13.05.15, 07:26
            Wtrace swoje 5 groszy. Kiedys opisywalas pierwsza wycieczke do Wloch, z pielgrzymka i o ile sobie dobrze przypominam bylo to o wiele pozmiej.
            • aseretka Re: Rosolina Mare ? 13.05.15, 16:58
              > Wtrace swoje 5 groszy. Kiedys opisywalas pierwsza wycieczke do Wloch, z pielgrzymka i
              > o ile sobie dobrze przypominam bylo to o wiele pozmiej.
              Jak mówi stare polsko-duńskie przysłowie: Dobry żart øre wart. :) Znowy rozbawiłeś mnie do łez. ROTFFL
              Również twój nowy nick jest bezkonkurencyjny ojcze dyrektorze. :-D
              • Gość: Tereska Re: Rosolina Mare ? IP: *.google.com 24.06.15, 06:40
                Czy dla ciebie istnieje tylko Dania ? a moze faktycznie jestes taka jak tu sie przedstawiasz, wspolczuje najblizszym.
    • agaszw73 Re: Rosolina Mare ? 12.05.15, 21:52
      W Tize bylismy prze 2 laty. w tym roku wybieramy sie od 04,07,15 z dziecmi 9 i 12 lat.. Mam nadzieje ze macie apartamenty w czesci gdzie basen a nie recepcja . Apartamenty Ok. tylko prysznice maja kotary i podczas kapieli w lazience bylo mokro. Nie wiem czy tak bylo we wszystkich apartamentach. Na plaze kursuje ciuchcia z ośrodka. Tize ma swoja plaże ale jest ona płatna osobno. My bylismy na publicznej W osrodku jest super park zabaw, zacieniony z dmuchanym zamkiem , golfem , są boiska do piłki . Wszystko bezplatne. Wieczorami o 20,30 tance dla dzieci pozniej wystep artystyczny i tańce dla młodzieży, Niestety komary cieły nas wieczorami , podczas występów włączają specjalne lampy na komary. Moim dzieciom bardzo podobala się Gulliverlandia. Jesli macie pytania , chetnie odpowiem .
      • abnet Re: Rosolina Mare ? 22.06.15, 18:19
        Witam
        Zamierzamy zabrać dzieci do Guliwerlandu czy są rabaty dla dzieci jaki jest koszt 4 osobowej rodziny?czy warto się tam wybrać?
        pozdrawiam
        Aneta
        • Gość: agas99 Re: Rosolina Mare ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.15, 07:58
          Gulliverlandia wydaje mi się że bardziej będzie podobała się dzieciom młodszym , dla młodzieży raczej tam mało atrakcji. Po przyjeździe najpierw zorientujcie się o której jest występ z fokami i występ klauna .Dla moich dzieci największą atrakcją była przejażdżka łodzią , po której oczywiście było się przemoczonym, a że nie było kolejki więc tę atrakcję zaliczyli kilka razy. Występ klauna trwa ok 0,5 godz. Jest także takie koło kręcone na którym dzieci leżą i przy większej prędkości zsuwają się z niego.. Są samochodziki, pociągi , karuzele . Co do ceny nie pamiętam ile płaciło się ale tu jest chyba aktualny cennik:
          www.gulliverlandia.it/inglesetoto/secondaita/indice2.htm
    • Gość: monikaplu77 Re: Rosolina Mare ? IP: *.static.ip.netia.com.pl 18.07.15, 10:02
      Byliśmy w zeszłym roku, jest super. Co prawda nasze pociechy już są dużo starsze, ale z takimi jak macie wy jest ok. Przez dzień szaleństwo na plaży a wieczorami spokój. Jeżeli będziecie autami to można zwiedzić bardzo dużo ale zależy na czym komu zależy. wszędzie jest blisko a ceny normalne. Co do zakupów przy zjeździe do Rosolina jest market Iperlndo ceny dobre. Dalej od Iperlando jest lidl trasa na Rawenne Ja wolałam zakupy w iperlando.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka