18.08.15, 19:03
Mam pytanie do znających tą wyspę. Chciałbym pojechać tam na minimum tydzień i mam pytanie która część wyspy polecacie? Planuję trochę plażowania i trochę (a może więcej niż trochę) zwiedzania, najlepiej komunikacją jezeli jest to możliwe... Która miejscowośc byłaby dobra na "bazę wypadową" ? dzięki za pomocne wpisy
Obserwuj wątek
    • bah77 Re: Sardynia... 19.08.15, 00:05
      Myślę, że poznawanie wyspy można zacząć od północy:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,113560939,113560939,1,2.html?v=2

bah77
      • Gość: akr88 Re: Sardynia... IP: *.static.ip.netia.com.pl 25.08.15, 16:07
        czy z Polski można czymś dolecieć lotem bezpośrednim na północną część wyspy, czy jedynie na południową do Cagliari?
        • gelati Re: Sardynia... 25.08.15, 19:30
          Nie mozna.
      • Gość: zen185 Re: Sardynia... IP: *.static.ip.netia.com.pl 01.09.15, 10:46
        czy ktoś był w tym roku na samodzielnie zorganizowanym wypoczynku na tej wyspie i zechciałby się ujawnić tak by można by go podpytać o kilka rzeczy...?
        • malgog Re: Sardynia... 01.09.15, 17:52
          ja byłam
          pomogę jeśli będę w stanie

ktoś pytał o loty
          dla zwiedzających północną część wyspy dogodne mogą być loty z Berlina do Olbii
          • 266andrzej Re: Sardynia... 01.09.15, 23:46
            A jak własnym autkiem .Przymierzam się w następnym roku.
            • crazy Re: Sardynia... 03.09.15, 22:26
              Byliśmy na przełomie czerwca i lipca samochodem - Bajka!
              Płynęliśmy promem z Piombino od Olbii, ale możliwości jest kilka, w zależności od ochoty - od północy ? Genua, Livorno, Piombino, Civitaveccia, Neapol. Bilety na prom kupiliśmy na stronie internetowej dosyć wcześnie, ale ceny praktycznie nie zmieniły się, kiedy sprawdzaliśmy kilka dni przed wyjazdem.
              Na wyspie zatrzymaliśmy się na Camping Telis w Arbatax'ie w bungalowie.
              Camping świetny, z małą ale bardzo przyjemna plaża, widok z bungalowów na zatokę i dobra baza wypadowa na całą wyspę.
              Z Arbataxu zwiedziliśmy praktycznie całą wyspę ? przede wszystkim środkową część (Nuragi w su Nuraxi, murale w Orgosolo, wąwóz su Gurroppu), ale również pn-zachód i południe wyspy.
              Na plaże wschodniej części wyspy warto popłynąć z Arbataxu promem (można tam dotrzeć również przez góry ? ok 3 godzin w jedną stronę).
              Wróciliśmy z Arbataxu do Civitaveccii.

Z kwesttii praktycznych - przed wyjazdem warto przeglądnąć i ew. wymienić klocki hamulcowe - hamulce dostają w kość właściwie w każdej części wyspy.
              • 266andrzej Re: Sardynia... 03.12.15, 20:58
                Ile kosztował Was prom
          • Gość: zen185 Re: Sardynia... IP: *.static.ip.netia.com.pl 02.09.15, 09:58
            mogę podpytać? Poda Pani maila?
            • malgog Re: Sardynia... 02.09.15, 12:49
              proszę pisać na gazetowego
              • Gość: go Re: Sardynia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.15, 21:00
                linie meridiana z rzymu do olbii. na miejscu najlepiej wynajac auto. polecam okolice porto cervo, baja sardinia. polecam wybranie się do restauracji clipper w porto cervo - pyszna kuchnia
          • natsaa05 Re: Sardynia... 08.09.15, 22:38
            Mam na sprzedaż bilety dla 2 osób Kraków-Cagliari w dniach 09.09-16.09 (Wylot o 19.05) 999 zł z wykupionym bagażem 20 kg +bagaż podręczny i ubezpieczeniem. Więcej informacji na priv: paulinakpola0@wp.pl
        • Gość: mareg Re: Sardynia... IP: *.tktelekom.pl 04.09.15, 08:21
          Ja też byłem :) - organizacja pobytu samodzielna. Poruszaliśmy się po wyspie autobusami ARST, było wygodnie, autobusy klimatyzowane, punktualne. Atutem jest możliwość kupienia biletu abonamentowego na 7, 14 lub 30 dni, na którym można jeździć do woli po całej wyspie. Cenowo bardzo konkurencyjnie w stosunku do pojedynczych biletów.
    • norra.a Re: Sardynia 03.09.15, 21:13
      Ja byłam w 2011 na Sardynii. Polecieliśmy do Cagliari i objechaliśmy niemal całe południowe i wschodnie wybrzeże, potem przenieśliśmy się na zachód. Byliśmy też w głębi wyspy - wszędzie pięknie.
      Na południu było dość tłoczno, na zachodzie całkiem ciekawie, ale najbardziej podobały mi się długie, bezludne plaże na wschodzie, choć oczywiście są tam też mocno turystyczne miejsca jak Cala Gonone. (przepiękna, przez to bardzo popularna)

Co do zwiedzania, to uważam, że największym atutem wyspy są plaże, miasteczka są stosunkowo nudne... podobała mi sie chyba najbardziej Bosa. Komunikacja publiczna chyba jest dość kiepska, my wypożyczyliśmy auto na dwa tygodnie.
      Ja lubię najbardziej spokój i przyrodę i gdybym miała wrócić to w okolice Costa Rei, Tertenii, Porto Tramatzu.
      • norra.a Re: Sardynia 03.09.15, 21:49
        Tu moja galeria ze zdjęciami z Sardynii:

www.pinterest.com/annalasz/sardynia/
    • Gość: puszcz Re: Sardynia IP: *.229.158.110.atman.pl 03.09.15, 22:15
      Ja też byłam w tym roku na samodzielnie zorganizowanym wyjeździe, chętnie podzielę się szczegółami :) Mój mail: puszcz@vp.pl
      • natsaa05 Re: Sardynia 08.09.15, 22:39
        Mam na sprzedaż bilety dla 2 osób Kraków-Cagliari w dniach 09.09-16.09 (Wylot o 19.05) 999 zł z wykupionym bagażem 20 kg +bagaż podręczny i ubezpieczeniem. Więcej informacji na priv: paulinakpola0@wp.pl
    • Gość: MrGabi Re: Sardynia IP: *.dynamic.chello.pl 03.09.15, 22:58
      Ja byłem w zeszłym roku, na przełomie sierpnia i września.
      W Arbatax. Samolotem do Cagliari, później wypożyczyliśmy samochód i do miejsca docelowego.

Na iOS dostępna jest aplikacja Sardinia Beaches Guide, dzięki której można znaleźć dużo pięknych i często mało zaludnionych plaż.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka