Dodaj do ulubionych

STAZ - PRACA - URZAD PRACY we Włoszech

IP: *.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 17.02.05, 13:29
chciałabym wyjechac na staz do wloch, tak wiec jesli wktos wie jak to
wygladaja formalnosci, bardzo prosze o pomoc. Staz chce znalezc sama, tylko
jesli nie bede skierowana tam przez jakis program typu socrates, czy leonardo
da vinci, czy to jest do zrobienia? Wolalabym oczywiscie prace, ale na to
trzeba pozwolenia, a na staz podobno nie. Czy ktos juz cos takiego probowal i
jak poszlo? dlugo to wszystko trwa?? O prace na etacie chyba juz nie bede
pytac, bo podobno ciezko zalatwic.
I jeszcze jedna sprawa, czy ktos sie tu orientuje, czy mozna sie
zarejestrowac
na dzien dzisiejsz we wloskim urzedzie pracy zamiast polskiego? Nie chodzi o
pobieranie zasilku, tylko o ubezpieczenie zdrowotne i takie tam

Pozdrawiam i czekam na wieści
Obserwuj wątek
    • makda Re: STAZ - PRACA - URZAD PRACY we Włoszech 17.02.05, 14:08
      Zeby dostac staz, tzreba i tak miec pozwolenie na pobyt (permesso di
      soggiorno), a to dostaniesz tylko jesli: a) jedziesz na studia do Wloch b) masz
      tam zalatwiona prace c) jestes zona/ mezem obywatela wloskiego. I kolko sie
      zamyka.
      Pozwolenie na pobyt (permesso) upowaznia cie do bezplatnego ubezpieczenia
      zdrowotnego, wiec w zadnym urzedzie sie nie trzeba dodatkowo rejsterowac.
      • Gość: riderka Re: STAZ - PRACA - URZAD PRACY we Włoszech IP: *.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 17.02.05, 14:16
        dzieki wielkie za info, rozumiem, ze doswiadczylas tego na wlasnej skorze. co
        to wiec za roznica jade do pracy, czy jade na staz???
        • makda Re: STAZ - PRACA - URZAD PRACY we Włoszech 17.02.05, 14:27
          Brutalnie? staz jest bezplatny.
          Ps. Nie doswiadczylam tego na wlasnej skorze, ale dokladnie z drugiej strony ;-
          ) (tzn ja przyjmuje ludzi na staze, m.in.)
          • Gość: loocynka Re: STAZ - PRACA - URZAD PRACY we Włoszech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 20:48
            jesli przyjmujsz na staże do pracy, a tym bardziejn jeśli chodzi o Wlochy to
            jestem zainteresowana. Kończę za 3 miesiące studia, anm bardzo dobrze włoski,
            mam referencje od Wlochow, poza tym angielski, też na wysokim poziomie.
            Kursy:dziennikarski, komputerowy, sekretarski. No i doświadczenie w pracy:
            marketing, sales manager i logistyka. Proszę o jakieś informacje, bardzo zależy
            mi na Wloszech, bo zakochałam się w tym kraju "po uszy". Jeśli miałabym
            zakwaterowanie i jedzonko, to już będę szczęsliwa, albo możliwość dorobienia.
    • Gość: piccola Re: STAZ - PRACA - URZAD PRACY we Włoszech IP: *.pool82190.interbusiness.it 25.02.05, 20:03
      jezeli nie zalatwisz tego przez programy typu sokrates to bedzie ci trudno...z
      wlasnego doswiadczenia wiem ze staz jako taki znalezc jest dosc latwo jedyny
      problem to...ze muszisz studiowac we wloszech.jako studentka mozesz tez
      pracowac legalnie bez zadnych wiecej pozwolen. tyle mojej wiedzy, byc moze sa
      jakies inne mozliwosci o ktorych nie wiem...w kazdym razie powodzenia!!!i jakby
      co to nie zrazaj sie biurokracja ktora we wloszech jest jeszcze gorsza niz w
      polsce chyba...
      • Gość: riderka Re: STAZ - PRACA - URZAD PRACY we Włoszech IP: *.gwardii.osi.pl 27.02.05, 13:42
        problem polega na tym, ze juz skonczylam studia (listopad 2004), tak wiec o
        programach typu socrates, leonardo da vinci itp nie ma mowy... z powodow
        osobistych chce wyjechac do wloch, i wydawalo mi sie ze najprosciej byloby na
        staz... tyle ze staz musialabym zalatwiac calkiem prywatnie. co za kanal.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka