Dodaj do ulubionych

Sycylia-wrześień

IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 13.03.05, 06:55
Wybieramy się na począdku września na sycylię.
Proszę garstkę informacji.
Czy jest jeszcze o tej porze roku zielono.
Czy nie jest tak gorąco jak w sierpniu.
temperatura morskiej wody.
Czy są tanie pomidory [uwielbiam pomidory], i inne warzywa.
Dzięki za informacje, pozdrawiam Janusz.
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: Sycylia-wrześień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 09:43
      Ja spędzam urlopy na Sycylii tylko we wrześniu. Przede wszystkim jest taniej i
      mniej turystów. Z pewnością jest chłodniej niż w sierpniu, chociaż dla nas
      Polaków i tak w sumie bardzo ciepło. Morze cieplutkie. W ubiegłym roku byłam w
      drugiej połowie września i w porównaniu z poprzednimi latami było chłodno
      (około 25 stopni), często były burze. Nie pamiętam dokładnych cen warzyw, ale
      było taniej. Pytasz o zieleń roślinności. Jest zielono, ale to taka specyficzna
      zieleń, ponieważ na Sycylii zielono jest tak naprawdę tylko wiosną. Później po
      upalnym lecie zieleń jest troszeczkę wypalona słońcem. Ale i tak jest
      przepięknie. Miłego urlopu!
    • hania55 Re: Sycylia-wrześień 13.03.05, 17:05
      Nie jest tak gorąco jak w sierpniu, ale zielono też nie jest, ponieważ
      sycylijskie słońce bezlitośnie wypraża wszystko przez całe lato. Pomidory i
      inne sezonowe warzywa (cukinie, bakłażany) i owoce (arbuzy, winogrona,
      brzoskwinie, opuncje) są tanie i niezwykle smaczne.
    • Gość: carmina Re: Sycylia-wrześień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 13:41
      a czy wobec tego październik tez jeszcze wchodzi w grę, czy to już za
      późno...???
    • burnosb Re: Sycylia-wrześień 09.05.05, 17:49
      Ja byłam w ubiegłym roku od 09 do 24 września to przez cały ten czas nie spadła
      kropla deszczu, owoce - w szzególności wonogrona bardzo tanie - udało nam się
      kupić skrzynkę winogron z plantacji (ok. 7-8 kg) za 5 Euro, wiadomo na
      straganach w miejscowościach są dużo droższe ok.1 Euro za kg. Nie wiem gdzie
      się wybieracie i gdzie macie zamiar nocować, ale na nocleg na campingu trzeba
      szykować średnio 20 Euro (dwie osoby+samochód+namiot. Chociaż część campingów o
      tej porze roku jest zamknięta nawet na Sycylii.
    • julie_bella2001 Re: Sycylia-wrześień 10.05.05, 02:03
      Jesli chodzi o wrzesien to zazwyczaj jest b.cieplo.Zazwyczaj bo np w tym roku
      wrzesien byl o wiele zimniejszy niz w latach ubieglych.Mozna sie bylo kapac ale
      to juz nie bylo "to".I deszcze byly ale przelotne.Mowie o wschodzie Sycylii.
      • julie_bella2001 Re: Sycylia-wrześień 10.05.05, 02:06
        Aha a co do pazdziernika to juz troche ryzyko.o ile wiadomo ze gdzies od maja
        do sierpnia bedzie b.cieplo przy czym lipiec to kulminacja-zar niesamowity o
        tyle pazdziernik bywa kaprysny.Jest oczywiscie cieplo ale juz nie zawsze na
        kapiel.
        • linn_linn Re: Sycylia-wrześień 10.05.05, 10:02
          Mieszkam na polnoc od Sycylii, a zielono jest tylko do maja. Na Sycyli jest
          jednak sporo roslinnosci / np. oleandrow /, ktora zachowuje zielony kolor takze
          we wrzesniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka