Dodaj do ulubionych

Florencja raz jeszcze

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 18:32
Spodobało się moim we Florencji, chcą raz jeszcze. Tydzień mało. Dobra, niech
będzie, pomyslałem ale zapytam tutaj. Coś szczególnego, jakiś cymez, poza tym
co wszyscy zwiedzają, niekoniecznie cenny zabytek, może jakiś zaułek, fajna
knajpka, jakaś miejscowość niedaleko, ot np. jak obrazy na stacji pogotowia
przy rynku.
Obserwuj wątek
    • basia553 Re: Florencja raz jeszcze 01.07.05, 19:41
      jedz autobusem spod dworca do Fiesole. Lezy za miastem, na wzgörzu i jest
      stamtad sliczniy widok. Na samym wzgörzu baaardzo stary kosciölek. A wracajac
      nie wsiadajcie od razu do autobusu, tylko znajdzcie droge pieszta do Florencji.
      Wiedzie miedzy ogrödkami i starymi willami, jest slicznie. Po jakims czasie
      wejdziecie na droge, a stamtad mozecie juz wracac autobusem do miasta.
      Moze ktos mi powie, na ile pamiec mnie myli: Fiesole nalezalo chyba do
      Florencji i jest to najstarsza czesc miasta?
    • Gość: natalia113 Re: Florencja raz jeszcze IP: 83.103.40.* 02.07.05, 09:36
      Tak, Fiesole jest starsze niz Florencja. Warto zobaczyc etruski amfiteatr i
      zjesc w Casa di Popolo. Jesli faktycznie zchodzilibyscie pieszo to warto
      podejsc do Badia Fiesolana (formalnie to jest miejscowosc San Domenico). W
      Badii miesci sie European University Institute (studiuje tu i pracuje zreszta
      kilkunastu Polakow, a Polska jest w trakcie uzyskiwania statusu czlonka
      zalozyciela) - otwarte pn-pt 9-17 (od 5 do 25 sierpnia przerwa wakacyjna).
      Badia to stary klasztor, przepiekny bunynek, a z tarasow jest niepowtarzalny
      widok na Florencje. Jest tu sympatycznie, nie ma problemu zeby sobie pochodzic
      i poogladac. W okolicach Florencji polecalabym bardzo Greve. Samo miasteczko
      jest niewielkie ale droga z Florencji a potem do Catalliny to dla mnie
      kwintesencja Toskanii. W centrum Greve jest hotel z restauracja na tarasie i
      jesli mozecie sobie pozwolic na ciut drozszy obiad i macie czas to bardzo
      zachecam do zamowienia krolika z grilla - sama probowalam ale i wiele
      przewodnikow kulinarnych poleca to miejsce. A czy dostarliscie do klasztoru
      powyzej Piazza San Michelangelo (Sam Migniato)? Od 17.30 mnisi spiewaja stare
      gregorianskie piesni - w otoczeniu starych murow to tez fajne przezycie.
      • Gość: olo Re: Florencja raz jeszcze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 15:36
        Dzięki piękne, a co jest ciekawego po przeciwnej stronie parkingu Michelangelo?
    • Gość: tommaso Re: Florencja raz jeszcze IP: *.cust.tele2.it 03.07.05, 01:54
      LAMPREDOTTO ! ! !
    • Gość: spirea Re: Florencja raz jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 16:57
      jak jesteś mobilny, proponuję Sienę, coś pięknego :)
      • basia553 Re: Florencja raz jeszcze 04.07.05, 17:07
        baaa, jak juz bedziesz w drodze, to Ci nazwiemy kilka innych pieknych miejsc
        miedzy Florencja i Siena:)))
        • Gość: slodek Re: Florencja raz jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 12:56
          Basia podaj proszę kilka fajnych miejsc w okolicach Sieny i Toskani bo widzę że
          dobrze znasz to okolice. slodek@op.pl
          Dzięki, pozdrawiam
          • basia553 Re: Florencja raz jeszcze 07.07.05, 18:34
            nie pochlebiaj mi tak, inni znaja sie lepiej. ja po prostu tamte strony kocham.
            W maju zeszlego roku mieszkalam przez tydzien miedzy Siena i Florencja i
            jezdzilam sobie na wielkim luzie po okolicy. co miasteczko, to zachwyt, to cos
            nowego, cos pieknego. po prostu nie ma ciekawego miejsca. najlepiej skrecac w
            boczne drogi z kierunkowskazami do nieznanych miasteczek. jezeli chcesz
            dokladniejsze informacje i nikt ich tu nie poda - to jeszcze napisze z mapka w
            reku. teraz ide ogladac wiadomosci - wiadomo - Londyn.
            Dodam tylko ze potem, tez w zeszlym roku bylam w lipcu tydzien w Pisie i
            zwiedzalam tamta czesc Toskany i bylo naturalnie wspaniale, ale jakos nie
            tzrafilam na taka ilisc cudownych miejsc jak miedzy Siena i Florencja.
            No to do pözniej!
            • Gość: slodek Re: Florencja raz jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 10:30
              Dzięki wielkie, pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka