Dodaj do ulubionych

Plan zwiedzania Florencji-pomoże ktoś?

IP: *.acn.waw.pl 05.08.05, 10:30
Witam.

Za 3 tygodnie lecę do Florencji. Będę tam tydzień. Może dokładniej 6 dni.
Czy mógłby ktoś mi pomóc ułożyc plan zwiedzania Florencji?
Chodzi mi o miejsca, które naprawdę warto zobaczyc. Jakieś ciekawostki.
Dodam, ze będę mieszkała w centrum (przy Santa Maria Novella), więc chyba
wszędzie będzie blisko. Marzy mi sie też wypad do Lucki, Sieny, Pisy.
Chciałabym zarezerwowac bilety wstępu już wcześniej przez Internet dlatego
potrzebuję pomocy i rad przy układaniu takiego planu.

pozdrawiam
Aga
Obserwuj wątek
    • Gość: kara Re: Plan zwiedzania Florencji-pomoże ktoś? IP: 195.205.149.* 05.08.05, 11:59
      We Forencji bez problemu wszędzie dostaniesz się na piechotę.

Co do rezerwacji biletów - to w zasadzie w grę wchodzi jedynie Galeria Uffizi (
      można rezerwować przez niektóre strony internetowe - ale przepłacasz, więc
      lepiej telefonicznie bezpośrednio w Galerii, tylko 3 E dopłaty - jakiś miesiąc
      temu na formum był wątek biletów we Florencji ), w inne miejsca nie
      potrzebujesz rezerwacji, najwyżej postoisz max kilkanaście minut w kolejce.
      Proponuję, abyś zaczęła od tego, bo wówczas będziesz wiedziała, który dzień
      masz rezewować na Galerię ( kilka godzin w zupełności wystarczy).
      Nie wiem jak zamieszasz przemieszczać się do Lukki, Sieny i Pisy (jeżeli
      samochód) wówczas spokojnie możesz w ciagu 1 dnia "zrobić" Lukkę i Pisę, przy
      innym środku lokomocji musiałabys sprawdzić dojazdy. Moim zdaniem 2-3 godziny w
      zupełności wystarczy na Lukkę, a pół dnia na Pizę).
      Jakbyś napisała coś więcej co Ciebie interesuje, to może mogłabym się podzielić
      doświadczeniem w zwiedzaniu Florencji. Dla mnie pomocny był przewodnik National
      Geographic.
    • Gość: Aga Re: Plan zwiedzania Florencji-pomoże ktoś? IP: *.acn.waw.pl 05.08.05, 13:12
      Bardzo Ci dziękuję.

We Florencji chciałabym zobaczyc coś co naprawdę warto. Weim , ze to głupie i
      ogólnikowe stwierdzenie. Na pewno Ufiizzi i właśnie co jeszcze? Jakie katedry?
      Kościoły czy inne miejsca? Słyszałam też o Ogrodach Bobboli.
      Do Sieny czy Pisy udamy się niestety autobusem, bo nie bedziemy mieli samochodu.
      Czy w takim przypadku każda z tych miejscowości zajmie nam jeden dzień?
      A czy warto wchodzic na Krzywą Wieżę? Bo słyszałam żeby wejście raczej sobie
      odpuścic. Takich właśnie porad potrzebuję.

Mam przewodnik "Wiedzy i Życia" z 1996 roku, więc nieco stary, ale generalnie
      niezły.
      czekam na dalsze porady
      pozdrawiam
      Aga
      • aseretka Re: Plan zwiedzania Florencji-pomoże ktoś? 05.08.05, 14:21
        Nad miastem góruje pochodząca z XIII-XV w. katedra Santa Maria del Fiore (
        Matki Boskiej Kwietnej ), z projektowaną przez F. Bruneleschiego
        charakterystyczną gotycko-renesansową kopułą z lat 1420-1436. Fasada katedry
        wyłożona jest mozaiką z kolorowych marmurów: białym z Carrary, zielonym z Prato
        i różowym z Maremmy, a jej wnętrze cechuje ogromna przestrzenność - jest to
        czwarty co do wielkości kościół na świecie: 153 metry długości, 38 metrów
        szerokości w nawach i 90 metrów w transepcie. Katedra posiada bogate,
        renesansowe wyposażenie - w tym freski Vasariego, Ucella, Castagna oraz mozaiki
        Cimabuego.
        Obok katedry stoi XIV-wieczna dzwonnica zwana od nazwiska jej projektanta
        Wieżą Giotta. Mury dzwonnicy zbudowane są na planie kwadratu o bokach 16
        metrów. Są one zdobione na całej swojej wysokości, 84 metrów dekoracyjnymi
        płytkami sześciokątnymi i romboidalnymi, a także niszami z umieszczonymi w nich
        posągami.
        Na wprost Katedry stoi ośmiokątne romańskie baptysterium, będące najstarszy
        budynek w mieście,
        powstałym na przełomie IV i V wieku. Budowla została zbudowana na planie
        ośmioboku z półkolistą apsydą wzniesioną na podium ze stopnia. Obecny wygląd
        baptysterium uzyskało w okresie XI - XIII wieku. Dach budowli w kształcie
        gładkiej piramidy zakończonej latarnią pochodzi z 1128 r. Szczególną uwagę
        zwiedzających przyciągają pochodzące z 1425 r. drzwi z brązu, projektu Lorenza
        Ghibertiego ze scenami biblijnymi, nazwane przez Michała Anioła "Bramą Raju".
        Na 10 kwaterach przedstawione są tu sceny ze Starego Testamentu.
        Z placu Katedralnego zaledwie kilka kroków jest na Piazza della Signoria, gdzie
        stoi przypominający fortecę Palazzo Vecchio ( Stary Pałac ), którego budowę
        rozpoczęto w 1294 r., kiedy to postanowiono zrealizować projekt pałacu -
        fortecy Priorów. Pałac ma kształt czworokąta a jego cechą charakterystyczną
        jest wieża o wysokości 94 metrów z 1310 roku. Całość zwieńczona jest blankami.
        Na fasadzie pod arkadami gzymsu znajdują się freski przedstawiające dziewięć
        herbów miasta. Mechanizm zegara na wieży pochodzi z 1667 roku. Pałac zbudowany
        w końcu XIII wieku od początku był siedzibą Signorii - najwyższej władzy, rady
        republiki - i miejscem publicznych zgromadzeń. Jego surowy wygląd łagodzą
        ustawione obu stronach drzwi dwa posągi z marmuru oraz stojące przed nim
        rzeźby: kopia "Dawida" Michała Anioła oraz będąca dziełem Ammannatiego Fontanna
        Neptuna.
        Tuż za rogu Placu Signorii wyłania się Palazzo degli Uffizi o
        charakterystycznym kształcie litery U. Ten wielki gmach wybudowany na zlecenie
        Kosmy I pomieścił siedzibę administracji i kolekcję sztuki Medyceuszy, którzy
        zasłynęli jako mecenasi sztuki i zmienili Florencję w kulturalne centrum
        Europy. Galeria Uffizi to jedno z najsławniejszych muzeów sztuki, a zarazem
        najstarsze dostępne dla publiczności muzeum na świecie. Można stąd cały dzień
        nie wychodzić, bo muzeum posiada 4800 dzieł. W 45 salach wystawia 1700 obrazów
        i 300 rzeźb. Są tu arcydzieła tej klasy jak "Zwiastowanie" i "Pokłon Trzech
        Króli" Leonarda da Vinci, prace Michała Anioła, Giotta, Rafaela, Caravaggia,
        Tycjana i bogata kolekcja Botticellego - z piękną "Alegorią Wiosny"
        i "Narodzinami Wenus".
        Nieopodal Galerii Uffizi znajduje się najsłynniejszy i najstarszy most miasta
        Ponte Vecchio, będący jedyną oryginalną konstrukcją tego typu, która się
        zachowała do dnia dzisiejszego. Most, jest dziełem Neriego di Fioravente z roku
        1345, a charakteryzuje go solidna konstrukcja z trzema arkadami pośrodku.
        Szczególną jego cechą jest usytuowanie na nim, po obu stronach małych
        kamieniczek. Budynki te zostały zbudowane w wieku XIV i były wielokrotnie
        przebudowywane. Od XVI wieku mieszczą się w nich warsztaty i sklepiki
        rzemieślników - głównie złotników, chociaż pierwotnie były tutaj kramy
        rzeźnicze.
        Mostem Vecchio przechodzimy na drugi brzeg rzeki Arno do nie mniej
        imponującego Pallazo Pitti, który od 1550 r. stał się główną rezydencją
        Medyceuszy. Nazwa utrwala jednak nazwisko pierwotnych właścicieli, rywali
        Medyceuszy, których bankructwo zmusiło do sprzedaży pałacu. Długa na 200 m
        fasady pałacu , zaprojektowana w 1440 r. przez Brunelleschiego i wybudowana z
        żółtego piaskowca przytłacza kamiennym majestatem. Po lewej stronie od Pałacu
        Pitti znajdują się rozległe spokojne i malownicze Ogrody Boboli pełne rzeźb,
        fontann i grot wśród zieleni.
        Palazzo Strozzi to największy i najmniej subtelny z florenckich pałaców
        renesansowych. Filippo Strozzi wykupił i wyburzył tuzin domów pod kamienną
        warownię zaprojektowaną przez Giuliana de Sangallo, której budowa trwała od
        1489 do 1536 r. W kamiennym podmurowaniu widoczny jest szeroki portal z
        wystającym łukiem i prostokątne okna. Część górną budowli podkreślają dwa
        gzymsy zdobione ząbkowaniami w stylu klasycznym, okna są dwudzielne, arkadowe.
        W środku znajduje się dziedziniec z kolumnami i wspaniałą loggią.
        Spośród kościołów Florencji na uwagę zasługują jeszcze cztery: Santa Maria
        Novella, San Lorenzo Bazylika SS. Annuziata oraz Bazylika Santa Croce.
        Kościół San Lorenzo jest najstarszym we Florencji. Jego obecny kształt sięga
        1423 roku i jest dziełem Brunelleschiego, jednak konsekrowany był już w roku
        393 i przez prawie trzysta lat pełnił funkcję katedry miasta. Santa Maria
        Novella jest z kolei gotycką budowlą, będącą niegdyś siedzibą zakonu
        dominikanów. Bazylikę SS Annuziata wzniesiono, jako oratorium za drugim kręgiem
        murów zakonu Sług Maryi w 1250 roku. Obecny kształt kościoła pochodzi jednak z
        lat 1444 - 81. We wnętrzu warto zwrócić uwagę na pochodzący z 1435 r.
        fresk "Trójca Święta ze Świętym Hieronimem". Bazylika Santa Croce wybudowana
        z białego, różowego i zielonego marmuru , to niepowtarzalny zabytek, słynący z
        czystości stylu gotyckiego. Jej budowę rozpoczęto w 1294 roku, a prace
        kontynuowano aż do połowy XIV wieku. Konsekracja kościoła miała miejsce w 1443
        roku. Fasada o trzech iglicach pochodzi z XIX wieku, jak również zbudowana w
        1847 roku w stylu gotyckim dzwonnica.

• Gość: kara Re: Plan zwiedzania Florencji-pomoże ktoś? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.05, 12:39
        mogę się tylko podpisac pod mirandasem i aseretką.
        Wejdź do środka Palaco Vecchio i Ogrodów Bobboli( warto). Kościołów jest
        mnóstwo, ale te najważniejsze wymieniła aseretka. Może jeszcze Pałac Medyceuszy.
        Warto tez po prostu pospacerować po zaukach Florencjii.
        Jeżeli jedziesz autobusem, to jednak na Pisę i Sienę musisz rezerwować cały
        dzień. Chyba że znajdziesz jakieś połączenie przez Lukkę, to wówczas zwiedzając
        Pisę ( 3 godziny to maks) możesz zobaczyć Lukkę.
        Co do zwiedzania Krzywej Wieży - zdania są podzielone, mi się podobało (jak
        idziesz - "czujesz" krzywiznę i ładny jest widok na plac i miasto), tylko ta
        cena - 15 E, więc musicie sami sobie przekalkulować. Dodatkowo też płacisz za
        Katedrę i Baptysterium - jest łączony bilet. Baptysterium jest dość skromne,
        ale warto porównac chociażby z florenckim przepychem. Uroczy jest też plac
        Kawalerów Maltańskich ( nie mam pod ręką włoskiej nazwy.
        Pozdrawiam
        • Gość: Aga Re: Plan zwiedzania Florencji-pomoże ktoś? IP: *.acn.waw.pl 08.08.05, 14:44
          Bardzo dziękuję wszystkiem za pomoc.
          Na pewno skorzystam z tych wskazówek ukadając swoj plan ;))

Mam jeszcze pytanie z innej beczki: możecie polecic lub odradzic jakieś
          restauracje, kawiarnie we Florencji?

pozdrawiam
          Aga
    • mirandas Re: Plan zwiedzania Florencji-pomoże ktoś? 06.08.05, 20:57
      Polecam kilka miejsc, ktore zrobily na mnie najwieksze wrazenie:
      1. Katedra - jesli nie masz leku wysokosci, polecam tez wejscie na kopule za 6E,
      z gory pieknie widac miasto, a z galerii od wewnetrznej strony mozna podziwiac z
      bliska malowidla na kopule, gdzie diably robia rozne nieprzyjemne rzeczy biednym
      grzesznikom.
      2. Piazza della Signoria, czyli galeria rzezby pod golym niebem, z kopia
      slawnego "Dawida" (ostatnio jakis pijak utracil reke Neptunowi z fontanny).
      3. Piazzale Michelangelo po drugiej stronie rzeki z fantastycznym widokiem,
      najlepszy punkt do robienia zdjec z panorama miasta. Powyzej kosciol San Miniato
      z bialo-zielona fasada - wewnatrz czuje sie sredniowieczny klimat, zwlaszcza
      kiedy slychac spiewy mnichow.
      4. Galeria Uffizi - koniecznie, chyba ze zupelnie nie interesujesz sie sztuka.
      A suweniry dla rodziny i znajomych znajdziesz w duzym wyborze na targowisku kolo
      kaplicy Medyceuszy, kilka ulic od katedry.
    • gironde JA POLECAM PRZEWODNIKA - FLORENTCZYKA 07.08.05, 08:42
      Jeżeli będziesz chciała dobrze i bezpiecznie zwiedzić Florencje, a przy tym
      dowiedzieć się masy różnych ciekawostek o tym mieście to polecam ci tego
      florentczyka, ja byłem zachwycony. BARDZO DOBRZE ZNA POLSKI.
      Świetnie oprowadza, ma wszędzie wejścia i duże poczucie chumoru. Napisz to dam
      ci namiary i będziesz mogła się z nim umówić np.na jeden z tych dni, które tam
      spędzisz. mój e-mail: gironde@gazeta.pl
    • aga72 Re: Plan zwiedzania Florencji-pomoże ktoś? 19.01.06, 19:28
      po zapoznaniu się z wątkami na temat florencji widzę ze i to miasto watro
      odwiedzić będąc w toskanii
    • ecol Re: Plan zwiedzania Florencji-pomoże ktoś? 19.01.06, 21:38
      Tak z ciekawości jakimi liniami udało Ci się z Polski dolecieć do Florencji?
      • aga72 Re: Plan zwiedzania Florencji-pomoże ktoś? 20.01.06, 00:51
        nie jestem pewna, czy to pytanie jest kierowane do mnie, ale do florencji
        jeszcze nie dolecialam, a jeśli juz to zamierzam tam dojechać
        • ecol Re: Plan zwiedzania Florencji-pomoże ktoś? 20.01.06, 11:11
          Pytanie było do inicjatorki wątki czyli Agi, która napisała: "Za 3 tygodnie
          _lecę_ do Florencji. Będę tam tydzień. Może dokładniej 6 dni."

Zaciekawiło mnie jakimi liniami można w miare sensownie doleciec do Florencji.
          Ale pewnie inicjatorka wątku mi nie odpowie, bo jego początek sięga sierpnia.
    • Gość: rysio Re: Plan zwiedzania Florencji-pomoże ktoś? IP: *.acn.waw.pl 20.01.06, 02:01
      Pizę olej, szkoda czasu, kup pocztówkę, lepiej ten czas przeznacz na sienie,
      albo zatloczone sangimigiano
      • Gość: rysio Re: Plan zwiedzania Florencji-pomoże ktoś? IP: *.acn.waw.pl 20.01.06, 02:15
        a we florencji napewno znajdziesz miejsce gdzie zwykł był sikać leonardo, bo
        przeciez gdzies musial sikac patrzac jak brunelschi buduje kopule, i buonarotti
        ciosa cos w kamieniu. przechodzac obok baptysterium patzyl jak buduja kampanile
        i mowil wtedy :giotto idiotto, o co ci chodzi?, a giotto machal mu reką. gdzies
        przy palacu strozzich kryl sie savonarola, ktory kombinowal jak tu tego leonarda
        i michala udupic, a machiavelli snul sie nad arno albo fiesolo i wymyslał
        niestworzone rzeczy. wawrzyniec wspanialy przechadzal sie w kalesonach miedzy
        nimi i zastanawial sie nad faktem ze zarówno santa maria del fiore, palac
        signori jak i wiele inncyh zaczał niejaki arnolfo di cambi, i że o nim pewnie
        potomni zapomną, zastanawiając sie co by tu nowgo zleciś i komu.
        • Gość: rysio Re: Plan zwiedzania Florencji-pomoże ktoś? IP: *.acn.waw.pl 20.01.06, 02:25
          jednym slowem, florencja to pępek, trzeba zapomniec o tlumach i wyobrazic sobie,
          ze byc moze w miejscu w ktorym stoisz, stal własnie leonardo albo ktorys z nich,
          a jak bedziesz miala za duzo czasu musisz przejcechac sie chiantigianą i narąbać
          sie winnem z pobliskich winnic, a wracajac do florencji rzucic okiem na betonowy
          kosciol przy autostradzie slonca, zobaczyc dom podrzutków, tóry był budowla od
          której zaczął sie renesans w architekturze, santa croce, gdzie kolumny stoją w
          dziwnym porządku, niestety nie zobaczysz sandro boticellego w ufizzi bo go
          gdzies schowali, przyjrzyj sie della francesce z profilu i wypij morze kawy, bo
          nigdzie takiej nie podają
          • Gość: rysio Re: Plan zwiedzania Florencji-pomoże ktoś? IP: *.acn.waw.pl 20.01.06, 02:33
            a pozniej pojedx do sieny, gdzie średniowecze az piszczy, bo nie ma takiego
            drugiego miasta, ktore jest sredniowieczne i zyje. kup wino i kladx sie na placu
            gdzie ganiaja sie na koniach i znowu pomyśl o tym ze to pępek.
            • Gość: rysio Re: Plan zwiedzania Florencji-pomoże ktoś? IP: *.acn.waw.pl 20.01.06, 02:39
              a poźniej pojedź do miejscowości Vinci nieopodal i koniecznie zrób zdjęcie
              tablicy z nazwą wiochy, i pomysl o tym, ze to "prawie" tak samo jakbys robiła
              zdjęcie znaku drogowego gdzies kolo Pcimia:)
              do pisy nie jedx, ale jak juz pojedziesz, to obok jest livorno, gdzie zobaczysz
              dom Modiglianiego, i zrób mu zdjęcie, bedziesz miała juz dwa zdjęcia których
              nikt nie robi:)
              • Gość: rysio Re: Plan zwiedzania Florencji-pomoże ktoś? IP: *.acn.waw.pl 20.01.06, 02:44
                i pij tylko wino "knajpiane" i pij hektolitry kawy, nie pozeraj pizzy, tylko te
                cholerne ich pierożki od malutkich po wielkie i lasagnię, piwo i pizze zostaw
                ćwokom.
    • poster012 Re: Plan zwiedzania Florencji-pomoże ktoś? 25.01.06, 17:50
      www.mega.it/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka