tessg 06.04.06, 00:10 Witam.Pragnę w lipcu pojechać na Sycylie do rodzinki.Czy był tam ktos co mozna zabrać i czy warto zwiedzić.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pidżej Re: Sycylia IP: *.acn.waw.pl 06.04.06, 01:21 Nie warto. Nic z tego i tak do ciebie nie dotrze. Od paru minut próbuję zrozumieć twoje drugie zdanie, i nic. Kompletnie. A rozumiem całkiem długie zdania, zawierające długie i trudne słowa, nierzadko pochodzenia greckiego, jak zabytki Syrakuz, Agrigento czy Taorminy, albo łacińskiego, a nawet normańskiego. Ale przy twojej twórczości wymiękam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaga Re: Sycylia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 12:56 Pidżej, ach, jakiż Ty jesteś inteligenty! A jaki wrażliwy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filip co za prymityw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 22:56 rzeczywiscie tępa panienka. szkoda wogole czasu na odpowiadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olik Re: Sycylia IP: *.itpp.pl 07.04.06, 20:46 Nie bardzo wiem, co masz na mysli pytajac, co mozna zabrac. Co warto zwiedzic? Mnostwo, Sycylia jest przepieknym miejscem. Moim osobistym numerem jeden jest Monreale ze swoja nieziemsko sliczna katedra (szczegolnie polecam kruzganki dziedzinca). Numer dwa to zupelnie inne przezycie, czyli "spacer" w gore gorskiej rzeki w wawozie Alcantara, we wschodniej czesci wyspy(pare lat temu wypozyczali tam takie gumowe ubranka, przydaly sie, bo woda makabrycznie zimna; mam nadzieje, ze wypozyczaja nadal). Oprocz tego wjazd (wejscie?) na Etne, Taormina, Agrigento. Palermo ja osobiscie nie polecam (glosne i brudne), no ale jak sie juz jest w Monreale, to grzech nie zajrzec do Palermo i nie wyrobic sobie wlasnego pogladu na to miasto. Mnie zachwycily tez ruiny rzymskiej willi, w Willa Romana del Casale. No i taka zupelnie dzika i bezludna plaza na samym poludniu wyspy (piaszczysta, co akurat w turystycznych kurortach typu Cefalu czy Taormina nie jest norma). Warto wypozyczyc samochod, albo - jezeli rodzina bedzie chciala - poprosic, zeby z Toba pojechali. Na pewno nie bedziesz zalowal. Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Sycylia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.06, 23:30 Nie -SYCYLIA NIE DLA IDIOTÓW Odpowiedz Link Zgłoś
jacko73 Re: Sycylia 08.04.06, 09:06 Witaj, ja byłem 2 lata temu i polecam w kolejności: 1. rafting na Alcantarze 2. Etna zdobyta jeepami 3. rejs na wyspy Eolskie (Lipari, Vulcano z wejściem na dymiący wulkan) 4. Taormina szczególnie nocą Pozdrawiam Jacko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Sycylia IP: *.chello.pl 13.04.06, 20:40 A Agrigento,Syrakuzy itp. to nie są fajne? Odpowiedz Link Zgłoś
jacko73 Re: Sycylia 15.04.06, 23:06 Powiem szczerze, jak gdzieś wyjeżdżam to nie przepadam za zabytkami, gruzami itp. Wolę aktywny wypoczynek, połączenie sportu i turystyki. Zabytki zaczne podziwiać na emeryturze hi, hi. Pozdrawiam Jacko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Sycylia IP: *.chello.pl 13.04.06, 20:42 a tak ogólnie to ten wątek można wkleić tam gdzie są Włochy, bo Sycylia to jednak Włochy nadal... Odpowiedz Link Zgłoś
lukumon A niesamowity Eryks z jego surrelistycznym ... 14.04.06, 20:35 ... zamikem? A Corleone z namacalnie wyczuwalną obecnością Przyjaciół Przyjaciół? ... A Agrigento w którym niestety nie byłem, a za którym tęsknię? ... ******** Lukumon Odpowiedz Link Zgłoś