Gość: Aga IP: 195.116.5.* 07.07.06, 15:49 Prosze o informacje ktore z tych miejsc bardziej polecacie. Czy 3 dni wystarcza na zwiedzanie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: Wenecja czy Florencja 07.07.06, 23:20 raczej trudno porównywac tak różne miasta. I nie znamy Twoich upodobań ps.ja wybieram Florencję Odpowiedz Link Zgłoś
chiavone Re: Wenecja czy Florencja 08.07.06, 08:32 oba bardzo interesujace jednak majac tylko 3 dni i to zalezy jeszcze gdzie wyladujesz, wybralbym Wenecje, moim zdaniem architektonicznie i polozeniem ciekawsza, bardziej niepowtarzalna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Wenecja czy Florencja IP: 195.116.5.* 10.07.06, 09:16 Dziekuje za wszelkie informacje. Ta podroz bedzie z okazji rocznicy slubu wiec chyba wybiore Wenecje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Wenecja linki 10.07.06, 10:18 Jesli Wenecja, w tym blogu znajdziesz sporo przydatnych linkow: www.livingveniceblog.com/resources/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eska24 Re: Wenecja czy Florencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 20:31 www.comune.venezia.it www.webshots.com/search?new=1&source=homesearch&query=venezia - mnóstwo zdjęć z Wenecji, moje też tam są:) Moje są dokładnie tutaj: www.webshots.com/search? new=1&source=advancedsearchform&queryAll=venezia&queryPhrase=&queryAny=&queryNon e=&queryAuthor=eska24&querySource=all Ja wybrałabym oczywiście Wenecję. Im częściej tam jestem tym bardziej mi się podoba. Oczywiście nie poznasz Wenecji będąc tylko w okolicy placu Św. Marka. Im dalej tym bardziej kameralnie, spokojniej, można zobaczyć jak żyją prawdziwi Wenecjanie. Bo niestety większość turystów ogranicza zwiedzanie tylko do Piazza San Marco, więc są tam zawsze tłumy. Ja wolę iść tam gdzie jest ciszej. Mam już nawet takie miejsca gdzie mogę usiąść i odpocząć, i nie biegają wkoło turyści z aparatami fotograficznymi. Warto odwiedzić targ Rialto. Sprzedawcy są "trochę" głośni, warto po prostu popatrzeć jak pracują. Sama przyjemność. Mi się tam humor poprawia... Na początku sierpnia jadę znowu..Zastanawiałam się nad wyjazdem do Hiszpanii, ale wystarczyło że przypomniała mi się muzyka którą od południa można słuchać na placu, wąskie uliczki, przesympatyczni ludzie no i wpadłam... Polecam wyjazd w czasie kiedy będzie święto Redentore. W tym roku 15 lipca Ale się rozmarzyłam :) ciao Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Wenecja czy Florencja IP: 195.116.5.* 12.07.06, 13:47 Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Pojedziemy w koncu do Wenecji, ale speedzimy takze 2 dni w Rzymie. W ubieglym roku bylismy w Rzymie i sie zakochalismy w miescie. Do ESKA24 prosze napisz czy polecasz jakas fajne knajpke w Wenecji. Chcelibysmy sie gdzies wybrac z mezem na mila kolacyjke. Moze polecisz cos co dodatkowo warto zobaczyc w Wenecji - cos innego niz we wszystkich przewodnikach. Co do Florencji to chyba sobie zostawimy na kolejny raz. Bardzo chcemy zobaczyc Toskanie to moze jakos razem da sie to zaplanowac. Pozdrawiam serdecznie, agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eska24 Re: Wenecja czy Florencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 22:05 W Wenecji jest całe mnóstwo restauracji, knajpek, każdy znajdzie coś dla siebie. Nie radziłabym jeść w lokalach umiejscowionych zaraz przy placu św. marka, jest strasznie drogo, tłoczno. W Wenecji godne polecenia jest np. l’Anice Stellato tel. +(39) 041 720 744, Venezia Cannaregio 3272 - tu możecie zjeść coś z typowej kuchni regionu Veneto Polecam też Osteria Antico Dolo przy San Polo 778. Ciekawych miejsc jest mnóstwo. Warta zobaczenia jest np. Scala del bovolo przy Campo Martin www.campiello-venise.com/itineraire_san_marco/scala_del_bovolo_1.htm Więcej mogę napisać w weekend. Teraz padam ze zmęczenia po pracy. Urlopu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Wenecja czy Florencja IP: 195.116.5.* 13.07.06, 09:01 Dziekuje za informacje. Jak mialabys ochote napisac cos wiecej to bedzie super. Moze napiszesz na moj adres e-mail: panisulek@wp.pl Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
promyykk Re: Wenecja czy Florencja 06.09.06, 23:14 Eska czy mogłabyś mi napisać coś więcej które miejsca trzeba zobaczyć :) będę tam niecałe 2 dni :( ale zawsze coś moze znasz jakiś tani nocleg w okolicy? Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: Wenecja czy Florencja IP: *.iel.wroc.pl 12.07.06, 12:58 Oba miasta są czarujące. Jednak z tych dwóch miast wybrałabym Florencję. Widziałam wiele miast we Włoszech, jednak dech mi zaparł widok we Florencji. Mieniąca się w słońcu katedra urzekła mnie. Pierwszy raz nie mogłam złapać oddechu. Muzea, dokładniej galerie, oraz kopie dzieł Michała Anioła na ulicy zrobiły na mnie ogromne wrażenie. Życzę cudownej podróży i niezapomnianych przeżyć. Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pielgrzym Re: Wenecja czy Florencja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.06, 10:18 witam:-) Bylem i w Wenecji i w Florencji. Mysle ze to zalezy od gustu kazdy jest inny. w domu zdziwieni sa ze wenecja mi sie nie podoba. Woda , duzo turystow , smierdzi , upal.Wszystko do siebie podobne. Chyba ze moze bym sie tam wybral gdy nie ma tych tlumow ? Chociaz plac sw Marka moze byc Florencja bardziej mi sie podobala , szczegolnie jak sie wyjdzie na punkt widokowy z ktorego widac jak na dloni cale miasto, chociaz az tak do konca mnie nie urzekla , przyznaje w galeri i muzeach nie bylem W Italii urzekly mnie male miasteczka Werona , Lukka , Siena ,Spoleto , Asyz . Pewnie takich malych spokojnych jest jeszcze setki. Ale tak ogolnie i tak polecam zobaczyc oba miasta zeby sie przekonac na wlasne oczy i moc powiedzic ze to i to mi sie podoba a nie sugerowac sie tym co podoba sie innym. Na wenecje w sumie wystarczy jeden dzien tak mysle , na florencje na pewno nie a jesli z muzeamii to troche zejdzie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 oj Sylwia! 12.07.06, 18:52 dokladnie to samo mi sie przydarzylo, jak bylam pierwszy raz we Florencji: wyszlam z zaulka prosto na Baptysterium, zobaczylam katedre i baptysterium, stanelam jak skamieniala i dech mi zaparlo! Maz sie wystraszyl, myslam ze mi sie cos stalo:))) Tej chwili nie zapomne. Co do Wenecji: polecam goraco Trattoria da Gigio (Campo S.Leonardo 1594). Swietne jedzenie, ceny przystepne, mila atmosfera. Nie maja pizzy!!! Bylam tam w pazdzierniku 2005. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: oj Sylwia! 12.07.06, 19:32 Nazywa sie to syndromem Stendhala / albo florenckim /. Mozna nawet trafic do szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 o! 12.07.06, 19:51 a w Niemczech uzywa sie tego okreslenia na przesycenie pieknem, nadmiar wrazen:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: o! 12.07.06, 20:33 Chodzi o to samo, ale pierwszy opisal to wlasnie Stendhal / przydarzylo mu sie po wyjsciu z Bazyliki Swietego Krzyza /. Wlochom przydarza sie rzadko. Byl ostatni chyba film o tym tutule. Odpowiedz Link Zgłoś
zula25 [...] 13.07.06, 06:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: nie czytajcie miedzy wierszami 13.07.06, 09:18 Zastanawiam sie dlaczego na forum ciagle czyta sie miedzy wierszami? Wlosi urodzeni i wychowani w kraju, ktory posiada 40% swiatowego dorobku artystycznego, sa do piekna przyzywczajeni. Czesto nie zwracaja uwagi na to, co zachwyca np. Amerykanow / dla ktorych budowle sprzed 2000 lat znane sa tylko z filmow Hollywoodu /. Wystarczylo zwrocic uwage na nazwisko Stendhala, aby zaoszczedzic sobie watpliwej jakosci dowcipu. Odpowiedz Link Zgłoś
zula25 Re: nie czytajcie miedzy wierszami 14.07.06, 07:36 czy mogę uniżenie zapytać szanownego wymazywacza, co było nie - regulaminowanego w moim wpisie ? ostatecznie nikt rozsądny nie dostaje zawału serca na widok posągów Perseusza czy Dawida (kopie), choć przyznaję, są wspaniali a tak na marginesie, Włoszki są przyzwyczajone do widoku "pięknych chłopców dobrze wyposażonych" i dlatego choroba Stendhala im nie grozi, to pewnie kobiety i to te pozbawione urody, na krzywych nogach i w okularach najczęściej na nią zapadają Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 oj Zula, Zula, 14.07.06, 08:34 Bozia moze Ci dobra figure dala, ale rozumu poskapila..... Odpowiedz Link Zgłoś
zula25 Re: oj Basia, Basia 14.07.06, 09:45 żeby nie pozostać dłużną: tobie pewnie tak jednego jak i drugiego a na serio nie masz wogóle poczucia humoru linn_linn wspominała o Holiwoodzkich filmach, widziałam kilka różnych i ich wspólną cechą jest to, iż pokazują właśnie takie typy dziewczynek, w okularch na krzywych nóżkach i z warkoczykami, wzdychających do rożnych Perseuszy i Dawidów co to za samo spojrzenie w ich stronę, gotowe są tracić przytomność wyobrażam sobie, że komuś może zrobić się słabo ale to raczej z temperatury, dusznego powietrza i w sumie ze zmęczenia, a w upałach to częste przypadki, pewnie i temu Stendhalowi to się właśnie przytrafiło, historia lubi przypisywać różne ciekawe rzeczy przeszłości, jak np. cudy i uzdrowienia, czemu nie "chorobę sztuki renesansu" lub "chorobę florencką" bo to też i tak można nazwać basia, idzie weekend - Wochen Ende, humor najważniejszy, jak tam pogoda w BRD ? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: oj Zula, Zula 14.07.06, 09:52 Nie o te filmy hollywoodzkie chodzilo: zauwazylas slowo budowle? Odpowiedz Link Zgłoś
zula25 Re: oj Zula, Zula 15.07.06, 08:18 linn_linn napisała: > Nie o te filmy hollywoodzkie chodzilo: zauwazylas slowo budowle? tak, tak zauawżyłam, nie mam jeszcze syndromu Stendhala Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: nie czytajcie miedzy wierszami 14.07.06, 09:45 Znasz google'a? Poszukaj sobie co to jest syndrom Stendhala: widze, ze w ogole nie wiesz o co chodzi. Na pewno nie o rozsadek. W szpitalu Santa Maria Nuova, we Florencji, rejestruja 1 przypadek na miesiac. Odpowiedz Link Zgłoś
zula25 Re: no i zaczyna sie ...... 14.07.06, 10:46 odsyłanie do szkoły, w miejsce pójścia na kursy humoru nie, google nie znam, zapoznaj mnie bez odsyłania do szkoły ale znam się na psychice dlaczego Polacy przyjmują wszystko tak śmiertelnie poważnie ? my Polacy mamy jednak coś wspólnego z Arabami a jest to zapewne kompleks "niespełnionej wartości", można by o tym długo ale po co !!! czy Włosi są też tacy, mimo "wielkich narodowych wartości danych światu" ? żyjesz tam wystarczająco długo aby o tym wiedzieć i jeszscze tym nie przesiąkłaś ? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: dla mnie konczy 14.07.06, 10:52 Rozmawiamy o syndromie: temat medyczny, nie wyciagaj innych aspektow. Odpowiedz Link Zgłoś
yavanna86 Re: dla mnie konczy 14.07.06, 17:03 "temu Stendhalowi się to przydarzyło" :D pardon,ale brzmi to tak jakbyś mówiła:"temu kuzynowi mojej sąsiadki" albo coś w tym guście;) ps ja tam mam nadzieję na powyższy syndrom i nie mogę się go doczekać;) byle do września; z Wenecją niestety nie będę mogła porównać,więc właściwie post OT,wybaczcie:) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Florencja linki 14.07.06, 17:32 Tym razem troche o Florencji: www.florence-journal.com/florence/travel_tips/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
www.italia-italia.pl Re: Wenecja czy Florencja 06.09.06, 23:27 Nie ma jednoznacznej odpowiedzi a podejmując wszelkie decyzje trzeba zawsze pamiętać, ze coś się traci. Doradził bym jednak Wenecję. Z jednego powodu - napływ turystów jest tak wielki, że co rusz rozważane są plany jego ograniczenia poprzez wprowadzenie cen zaporowych. Czy do niego dojdzie, trudno powiedzieć, tak jak i trudno powiedzieć jaka to może być kwota. Ale póki co wjazd nie jest limitowany. Florencja jest niepowtarzalna, ale Wenecja z wodnym traktem zamiast ulic jest niewyobrażalna. To jeden z najbardziej abstrakcyjnych pomysłów ludzkości, zrodzony z konieczności przetrwania. Gość portalu: Aga napisał(a): > Prosze o informacje ktore z tych miejsc bardziej polecacie. > Czy 3 dni wystarcza na zwiedzanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esi Re: Wenecja czy Florencja IP: 193.109.212.* 07.09.06, 15:16 trudno powiedziec... ale chyba jednak florencja. oczywiscie to moje zubiektywne zdanie... Odpowiedz Link Zgłoś