Gość: J23 IP: *.icpnet.pl 24.06.03, 00:54 Wybieram sie pod koniec sierpnia autem na południe Włoch. W planie Apulia Kalabria może Sycylia. Co polecacie - zaznaczam że interesują mnie niekoniecznie najbardziej popularne historie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Linn Re: Apulia - co warto zobaczyć IP: *.dialup.tiscali.it 24.06.03, 07:55 Niestety telegraficznie. Apulia: polwysp Gargano, Salento / wloski obcas /, strefa tzw. trulli / domki w czapeczkach / z cudownym Alberobello, ZOOsafari w Fasano, biale miasto Ostuni, zabudowa barokowa w Lecce.... W Apulii jest tego wiele. Ja wymienilam tylko kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: Apulia - co warto zobaczyć 02.07.03, 12:45 Castel del Monte, Matera,Locorotodno, Otranto, Tarent. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Apulia - co warto zobaczyć IP: *.dialup.tiscali.it 02.07.03, 16:34 Ladnie. Castel del Monte zamek Fryderyka II,o idealnym zarysie murow; Matera - miasto tzw. Sassi / domy wykute w skalach /, miejsce objete ochrona UNESCO; Locorotondo - polecam szczegolnie robione tam wino, Otranto - plaza nagrodzona w tym roku tzw. niebieska flaga / wygrala nawet z Cinque Terre /, Taranto - jako miejsce odpoczynku raczej bym nie polecala ze wzgledu na ogromna fabryke chemiczna / ale nie bylam /. Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: Apulia - co warto zobaczyć 02.07.03, 18:21 Tarent ma cudowną afrykańską atmosferę. Piękne stare miasto - bez turystów i port rybacki z rynkiem na którym od rana do południa można kupić żyjące jeszcze frutti di mare. Nie zauważyłem w pobliżu miasta zakładów chemicznych natomiast poniżej miasta - w kierunku Marina di Leuca są przepiękne plaże z dość rzadko spotykanym we Włoszech drobnym piaskiem, dodaję że w tygodniu plaże te są zupełnie puste. Zaludniają się jedynie w wolne dni kiedy Włosi wyjeżdżają z miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Apulia - co warto zobaczyć IP: *.dialup.tiscali.it 02.07.03, 19:21 Piszesz Tarent, wiec widze, ze skubnales troche dialektu. Mnie Mowa Apulijczykow bardzo smieszy / choc dialektow jest wiele /: a wymawiaja e i odwrotnie. Fabryka to ILVA, ale jesli nie zauwazyles to dobrze. Zanieczyszczenie powietrza jest duze, co ma wplyw na choroby. Nie miejsce jednak, aby o tym pisac wiecej. Frutti di mare w tej czesci Wloch je sie na surowo, ale trzeba uwazac, gdyz mozna odchorowac. Ja skusilam sie raz na jeze morskie, ale specjalnie sie nie zachwycilam. Wracajac do poprzednich miejscowosci, Matera to juz inny region zwany Basilicata / Wlosi tez o nim nie pamietaja /. Jesli juz ktos zajrzy do Matery, polecam Metaponto / kawalek Grecji we Wloszech /. Stamtad mozna tez skoczyc do miejscowosci Maratea / tez Basilicata, ale inna prowincja /, perly Morza Tyrrenskiego. Turystkom polecam natomiast Castellaneta / Apulia / i Castellaneta Marina wraz z Muzeum Rudolfa Valentino, ktory sie tam urodzil. Nie wspominalam tez o jaskiniach Grotte di Castellana, ktore sa naprawde wspaniale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bagata Re: Apulia - co warto zobaczyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.03, 10:00 Serdecznie polecam okolice Taranto, szczególnie miasto Ginosa i miasteczko Marina di Ginos, z piękną, piaszczystą plażą (są miejsca gdzie na plaży nie spotkasz nikogo przez cały dzień :-))i super ludźmi. Są tam sami Włosi, mało zagranicznych turystów, super jedzenie i wyjątkowo dobra kawa. Proponuję tez jeden dzień na zwiedzenie Bari, szczególnie starej części. pzdr, udanej wyprawy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Apulia - co warto zobaczyć IP: *.dialup.tiscali.it 03.07.03, 17:00 W Bari, na zamku Bony Sforza, mozna do 25 sierpnia zobaczyc wystawe obrazow Modiglianiego / 4 euro, 2 euro za wstep na zamek /. Na Starym Miescie w Bari uwazac, przykro o tym pisac, na portfele i torby. W samochodzie zreszta tez, ale te numery znane sa juz i w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bagata Re: Apulia - co warto zobaczyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.03, 09:10 Uważać trzeba w każdym kraju, nie tylko we Włoszech, wszędzie jest tak samo. Ja byłam kilkanaście razy we Włoszech, na pięknym południu i nic nigdy mi się nie przytrafiło, pojechałam natomist na Lazurowe Wybrzeże i nas okradli. Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: Apulia - co warto zobaczyć 03.07.03, 11:02 Jestem zakochany w południu Włoch. Od kilku lat jeżdżę tam rok rocznie. Niestety w tym roku z powodów zdrowotnych nie bedzie mnie tam. Ubolewam nad tym strasznie, moja dusza zawsze tam jest...ciało niestety na chłodnej północy. Pozdrawiam bardzo serdecznie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Apulia - co warto zobaczyć IP: *.dialup.tiscali.it 03.07.03, 17:01 Przyjedz w przyszlum roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J23 Re: Apulia - co warto zobaczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.03, 16:20 Pięknie dziękuje za informacje szczególnie za te o mniej znanych miejscach. A może ktoś coś doda na temat wnętrza Sycylii. Gdyz jezeli się uda to tam chce dotrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Apulia - co warto zobaczyć IP: W3CACHE.VERIZONE.COM.PL:* / 10.1.17.* 15.07.03, 17:29 wnetrze sycylii to swietny pomysł..tam juz turysci to perełki..ludzie nie mowia juz prawie po włosku..ja niestety raczej przejechałam przez srodek..polecam misteczko Savoca w którym krecono sceny do Ojca chrzestnego..najstarsi jeszcze to pamietaja Odpowiedz Link Zgłoś