Gość: moescha IP: 2.4.STABLE* / *.okocim.com.pl 30.09.03, 11:20 Drogie obieżyświaty, kto z Was dotarł do Cinque Terre? Mnie ten region zaczarował i nawet bardziej mi się podoba niż Toskania; podzielcie się swoimi wrażeniami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: moescha Re: cinquet terre IP: 2.4.STABLE* / *.okocim.com.pl 30.09.03, 11:21 oczywiście miało byc cinque terre :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot.be Re: cinquet terre IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.03, 12:25 Ja dotarłem.W czerwcu.Podobało się.Ładne. Generalnie ślicznie wygląda na pocztówkach (i zdjęciach Japończyków pewnie też)... Całość na jeden dzień zwiedzania. W Toskanii mógłbym natomiast na stałe. Poza tym jakby jednak nie ta skala. Cinque Terre to malutki wycinek Ligurii, Toskania to spory kawał ziemi jednak :-) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moescha Re: cinquet terre IP: 2.4.STABLE* / *.okocim.com.pl 30.09.03, 13:34 Tak, prawda, Toskania to spory kawałek... ale dla mnie tylko bardzo ładna Czy byłeś trochę dalej? Portofino, Portovenere, St.Margerita? Cały ten nadbrzeżny pas jest przepiękny, mogłabym godzinami wpatrywać się w różowe zachody słońca kryjącego się za skałami.. do tego szum fal, a w dzień kąpać się w głębokim turkusie przy plaży zupełnie ukrytej za kolejnym cyplem, dla mnie miejsce idealne, ja TAM chciałabym na stałe... oczywiście z Mikim ( :)) ) żal mi było wyjeżdzać :(((((((( serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: cinquet terre IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.03, 20:07 Ciao Moescha,ja z Tobą również :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot.be Re: cinquet terre IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.03, 12:36 > Czy byłeś trochę dalej? Portofino, Portovenere, St.Margerita? Byłem. > Cały ten nadbrzeżny pas jest przepiękny, mogłabym godzinami wpatrywać się w > różowe zachody słońca kryjącego się za skałami.. do tego szum fal.... ....i wychodzące z La Spezii kontenerowce a w dzień > kąpać się w głębokim turkusie przy plaży zupełnie ukrytej za kolejnym cyplem, wśród tysięcy ludzi stłoczonych na wąskich kawałkach piasku i jazgocie setek skuterków w tle do późnej nocy > żal mi było wyjeżdzać :(((((((( a mi jakoś mniej. Sorry za drobne złośliwości, ale jest to fragment Włoch, który mi się akurat naprawdę niespecjalnie kojarzy. Tzn ładne jest ale na krótką wycieczkę i fotki. Na dłuższy pobyt jak dla mnie zdecydowanie nie. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: cinquet terre 01.10.03, 20:45 > wśród tysięcy ludzi stłoczonych na wąskich kawałkach piasku i jazgocie setek > skuterków w tle do późnej nocy A to chyba zalezy gdzie sie bylo. ja przez dwa tygodnie w Levanto moze ze trzy razy widzialem skuter wodny, motorowek bylo sporo, ale plywaly na tyle daleko ze praktycznie nie bylo ich slychac. Co do plazy to ja i tak caly czas w wodzie siedzialem i wolalem isc na kamienista gdzie do nurkowania i podziwiania podwodnego swiata przy skalkach bylo wrecz idealnie. Generalnie mi sie tam podobalo i nie mam nic rzeciwko zeby tam wrocic (a juz na pewno wole raz na dwa lata pjechac tam niz co roku nad nasze morze). Niestety nie mam porownania do Toskanii, bo bylem tam tylko jeden dzien i to z brzegu, wiec wiele nie zobaczylem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moescha Re: cinquet terre IP: 2.4.STABLE* / *.okocim.com.pl 02.10.03, 15:23 certo, certo :))) polokokt podrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moescha Re: cinquet terre IP: 2.4.STABLE* / *.okocim.com.pl 02.10.03, 15:27 lubię różne opinie :)) z la spezią masz rację, ale reszta i tak dla mnie git:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot.be Re: cinquet terre IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.03, 10:15 eetam... Jest tyle miejsc bardziej git (cool,fajnych) we Włoszech. Pozdr nieprzekonany jot.be :-) Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: cinquet terre 03.10.03, 14:01 Jak sie o czyms möwi ze ladne, to nie znaczy przeciez, ze nie ma ladniejszych miejsc. Zawsze sie znajdzie jakis madrala, ktöry musi cos negatywnego dodac. Wsröd znajomych to samo. Möwie, ze jezdze chetnie tu i tu w Alpy wloskie. A na to: a czemu nie jezdzisz tam i tam? Jest slicznie! Pytam dlaczego uwazaja ze tu i tu nie jest ladniej i sie okazuje, ze znaja tylko tam i tam. Wot ziznja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot.be Re: cinquet terre IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.03, 16:04 No przecież napisałem w pierwszym poście że ŁADNE i mi się PODOBAŁO :-) Zazwyczaj się tak bardzo nie mądrze, ale Włochy (całe) znam naprawdę dobrze, to pomyślałem sobie, a co tam.... A sprowokowało mnie porównanie do Toskanii. Czy jak ktoś mówi że ładne, to cały wątek ma się składać z zachwytów czy ma być wymianą poglądów? Pomijam swoją ostatnią wypowiedź, która miała mieć charakter żartobliwy, ale coż, widać nie wyszło..... Całe Cinque Terre i pas liguryjskiego wybrzeża trochę po prostu zatracił swój naturalny charakter i stał się z jeden strony "modnym kąpieliskiem" dla Niemców i części zesnobowanych Włochów z Mediolanu i Turynu, co widać po cenach, a z drugiej pocztówkową atrakcją dla turystów. Są miejsca i dużo bardziej "włoskie" (Umbria czy Toskania - ale coraz mniej:() i dużo lepsze pod względem plażowym (np.Maremma albo Sorrento/Salerno), ale zależy to poprostu od tego, kto czego szuka podczas wakacji. Uwaga: opinia subiektywna :-) Pozdrawiam słonecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aghi Re: cinquet terre IP: *.cdh.it / 62.94.122.* 11.10.03, 22:10 chyba jestem jedyna Polka pracujaca w 5 Terre ..... jest pieknie, nawet jesli jestem tam codziennie, to jednak widoki sa codziennie zapierajace dech w piersiach, oczywiscie nie jest to raj, bo ...za duzo turystow itp., itd., ale chcialabym widziec te inne RAJE ......, mieszkam w La Spezia, i jesli chodzi o krajobrazy, to bardziej niz kontenerowce przeszkadza mi komin ENELu, ale da sie przezyc - uwierzcie !!!!saluti, Aghi Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: cinquet terre 12.10.03, 16:51 A co Ty tam robisz, jesli wolno zapytac? W przyszlym roku - chyba w maju wybieram sie tam. Czy mozesz mi polecic jakis mozliwy hotelik za mozliwa cene? Jade autem z Niemiec. Pozdrawiam - zazdroszczac Ci pocztöwkowych widoköw na codzien! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonoio Re: cinquet terre IP: *.cdh.it / 62.94.122.* 12.10.03, 19:14 generalnie nie ma tam hoteli, ale tzw. zimmer, cena jest 60 E za pokoj dwuosobowy (nie pamietam czy ze sniadaniem), troche hoteli jest tylko w Monterosso (najdalsza z 5 Terre od SP), ja pracuje w Corniglia, ta srodkowa. Ale ceny w hotelach sa pewnie wyzsze niz te w apartamentach, na pewno trezba wczesniej zarezerwowac, bo mialam pelo turystow, tj. mowili mi, ze nie ma gdzie palca wcisnac, wszystko super- zapelnione. Ja chyba radzila bym Ci znalezc cos w SP, poniewaz samo poruszani sie samochodem miedzy 5 Terre to zabojstwo, zle i dlugie drogi, a pociagiem to w mig. No nic, to tyle na teraz, jesli chcesz wiecej wiadomosci, to pisz. Ja mieszkam na stale w SP, w Corniglia pracowalam ten sezon (tj. jeszcze pol miesiaca) w butiku, gdzie sama tez robuie troche rzeczy (szyje). Odezwij sie to moze sie zobaczymy w maju !!!! bye io Odpowiedz Link Zgłoś
westfal Re: cinquet terre 13.10.03, 09:42 basia553 ma racje, kazdy ma swoje ulubione miejsca co nie oznacza, ze inne sa mniej ladne takze kazda generacja musi przejsc miejsca popularne zanim dotrze do tzw. swoich miejsc toscania jest modna, mozna powiedziec coraz mniej modna wsrod tych co juz ja znaja, staje sie dla nich normalna i szukaja czegos nowego ja mialbym klopoty z wybraniem "jedynego miejsca" bo tyle jest ladnych w zasiegu dwutygodniowego, samochodowego urlopu Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: cinquet terre 13.10.03, 13:02 sonoio, zajrzyj do poczty GW, bo tu nie chce podawac mojego adresu. Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: cinquet terre 13.10.03, 13:06 Ba, do Ciebie na skrzynke nie mozna napisac. wiec tylko krötko: chetnie spotkam sie na winku w maju. Mam juz "na oku" pewien hotelik, niestety drozszy od podanych przez Ciebie apartamentöw. Ale ja nie musze koniecznie w samych Pieciu mieszkac, a möj hotel jest na tyle blisko, ze mozna tam dowedrowac. Ja wogöle duzo wedruje, taki jest cel mojego wyjazdu tam:piekne widoki+wedröwki. Jesli wiec podasz swöj majl to sie zamelduje w maju. Ciao! Odpowiedz Link Zgłoś