Gość: mopser IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 18:32 Trochę z innej beczki. Marzy mi się domek w Gav. albo w okolicy, czyli w płd. Toskanii. Co się dzieje z cenami? Czy już jest taniej niż w Kazimierzu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: brus Re: domek w Gavorrano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 01:25 Pytanie do linnlinn (i nie tylko). Co z cenami nieruchomości? Kryzys czy nie? Kupować w Ligurii czy czekać? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: domek w Gavorrano 15.12.08, 09:47 W nieruchomosciach zupelnie sie nie orientuje. Liguria tez mo jest bardzo daleka: geograficznie i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
globtroter.org Re: domek w Gavorrano 15.12.08, 12:39 Ceny nieruchomosci sa wedlug mnie ciagle nieporownanie wyzsze niz w Polsce. Tu gdzie mieszkam za cene domu w niektorych miejscach w Polsce moge kupic najwyzej...garaz. Choc z drugiej strony nie znam tak dokladnie obecnych cen w Polsce wiec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomekN Re: domek w Gavorrano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 12:47 Logiczne jest aby nie znając realiów dotyczących cen nieruchomości w Polsce nie zabierać głosu na temat ich porównania z cenami nieruchomości we Włoszech. Ale jak widac niektórzy próbują udawać wszystkowiedzących lub też bawią się we wróżkarstwo. Co do cen w Polsce to w większym mieście typo Wrocław, Poznań, Kraków za metr kwadratowy trzeba zaplacić od 5tys do kilkunastu tys. Więc za średniej wielkości mieszkanie w bloku nie raz trzeba wyłożyć ponad milion zlotych, czyli na chwię obecną równowartośc około 250tys. euro. Sądzę że za takie pieniądze w Italii spokujnie kupimy mieszkanie (nawet metrażowo większe) a jakby dobrze poszukac to i domek też by się znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pukzpukowej Re: domek w Gavorrano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 23:47 Metr 2 ziemi pod Warszawą już po ok. 300 Euro. Czyli za nieduży domek na 1000 m działce wyjdzie prawie pół miliona Euro. Jak na garaż sporo -). Ale nie róbmy piekła, przecież to zabawa. Na Florydzie ceny spadły, to może też i coś tam we Włoszech się znajdzie Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: domek w Gavorrano 16.12.08, 08:18 Oczywiscie w Italii, czyli gdziekolwiek w Italii. W konkretnym wybranym miejscu niekoniecznie. Moim zdaniem raczej trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
globtroter.org Re: domek w Gavorrano 16.12.08, 12:20 A jak widac niektorzy maja nawet problem z logicznym zrozumieniem tego co czytaja... Niedawno znajoma w Polsce sprzedala murowany dom pietrowy za 130 tys. zl. (miasto 100 tys mieszkancow). Za taka cene nie wiem czy znajde tu gdzie mieszkam murowany garaz (miasteczko 20 tys. mieszkancow). Dom w bloku (stare budownictwo) 2 pokoje, kuchnia, lazienka, salon kosztuje 450-500 tys. euro. Malutki apartament ledwo nadajacy sie do zamieszkania (pokoik, kuchnia, lazienka) kosztuje 200-250 tys. euro. Nie jest to Toscania, gdzie ceny sa jeszcze wyzsze, ale centrum Marche. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Tomek, pukzpukowej co wy piszecie????????? IP: 83.224.209.* 16.12.08, 13:32 Jeśli piszecie o cenach mieszkań w centrum Warszawy czy Wrocławiu to porównujcie do podobnych mieszkań w Rzymie, Mediolanie, Florencji czy Wenecji!!! Jeśli porównujecie je do cen w jakiejś zapomnianej wsi we Włoszech to przecież cała dyskusja nie ma żadnego sensu i to o WAS źle świadczy. Ale jak to się mówi jak ktoś nie ma nić do powiedzenia w temacie to najlepiej atakować innych. Czyli według waszego rozumowania ja mam porownywać ceny mieszkań we Florencji do cen w Koziej Wólce Ładny wolnostojący domek w ciekawym miejscu w Toscani kosztuje od miliona euro w górę. Ładny pojęcie względne tak jak i cena. Pozdrowienia, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pukzpukowej Re: Tomek, pukzpukowej co wy piszecie????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 14:31 Ja nic nie porównuję, jedynie pytam. I czekam na budującą informację w rodzaju: Niemcy zaczęli sprzedawać swoje domy we Włoszech - obok mnie są dwa do kupienia po tyle i tyle... Albo, że jest mieszkanie 60 m2 z widokiem na morze po tyle i tyle... A nuż będziemy miłymi sąsiadami :)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Re: Tomek, pukzpukowej co wy piszecie????????? IP: 91.80.230.* 17.12.08, 01:31 Mili sąsiedzi zawsze mile widziani :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
tu-quoque Re: domek w Gavorrano 16.12.08, 10:27 Tutaj strona,na ktorej jest kilka ofert mieszkan i domkow 209.85.129.132/search? q=cache:mRDeHAdvElMJ:www.casa.it/cerco_casa/grosseto/gavorrano/cerco_ casa-gavorrano.htm+gavorrano+casa+compro&hl=it&ct=clnk&cd=1&gl=it Nie wiem skad w Polsce jest przekonanie,ze we Wloszech jest tanio- jak widzisz mieszkania nowe-90 mq okolo 300 tys Euro,blizej morza 45 mq to 230 tys Euro,domek 100 mq to 570 tys-to tyle jesli chodzi o ceny wloskie,zawsze raczej wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mopser Re: domek w Gavorrano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 14:24 Nareszcie ktoś konkretny (i życzliwy). I o to tylko chodzi. Dziękuję, z przyjemnością sprawdziłem, chociaż oczywiście czekam na b. optymistyczne sygnały - czytaj: u nas we Włoszech taniej niż w Polsce. Rodacy, po co tam marzniecie, przyjeżdżajcie do słonecznej Italii. Ale na taki apel, to nawet jeśli sytuacja gospodarcza pozwoli, to już nasz charakter narodowy z pewnością nie))).Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomekN Re: domek w Gavorrano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 17:25 Czytam odpowiedź globtrotera i zastanawiam się czy Ty kpisz na tym forum czy aż tak udolnie nasladujesz kogos niebardzo rozgarniętego. Przytaczasz przykład Twojej znajomej , która piętrowy dom sprzedala za 130tys! Bez urazy ale ten dom to musiała byc chyba jakas lepianka ( i to jeszcze 100-tysieczne miasto!). Co do zarzutów że nie porównujemy podobnych jakościowo miejsc to OK zgoda. Zatem ceny z tego lata: mieszkanie w polskim kurorcie Mielno, 62 metry kwadratowe 1,5mln złotych czyli około 375tys euro. Z drugiej strony 2 pokojowy apartament we włoskim kurorcie Bibione 54 metry kwadratowe(fakt powierzchnia troszke mniejsza) cena 120tys euro. Więc jeśli ktos uważa, że nieruchomości we Włoszech są w cenach nieporównywalnie wyższe niż w Polsce to może lepiej sie nad tym mocno zastanowić a nie palnąc jakąś głupotę bez pokrycia w faktach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
globtroter.org Re: domek w Gavorrano 16.12.08, 21:22 Tomek wizyta u psychiatry nie tylko pomoze tobie, ale i zaoszczedzi czas innym ;-) Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomekN Re: domek w Gavorrano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 00:01 Ja Cie nie obrażam to po pierwsze. Po drugie jesteś bajkopisarzem, który nie zna cen w Polsce a porównuje je z włoskimi. Po trzecie nie mam w zwyczaju dyskutować, nawet na forum z prymitywami, którzy obrażają innych i to tylko z tego względu, że ich wyimaginowane zdane wpierane wszytskim nie jest prawdziwe. A po czwarte to dla własnego dobra poszukałbyś odpowiedniego specjalisty. Odpowiedz Link Zgłoś
globtroter.org Re: domek w Gavorrano 17.12.08, 00:40 Gość portalu: TomekN napisał(a): > Ja Cie nie obrażam to po pierwsze. A tak rzeczywiscie to tylko takie komplementy: Gość portalu: TomekN napisał(a): > Ale jak widac niektórzy próbują udawać > wszystkowiedzących lub też bawią się we wróżkarstwo. Gość portalu: TomekN napisał(a): > Czytam odpowiedź globtrotera i zastanawiam się czy Ty kpisz na tym > forum czy aż tak udolnie nasladujesz kogos niebardzo rozgarniętego. Ty rzeczywiscie masz jakis powazny problem. Jedyne co ja napisalem to, ze za cene domu w NIEKTORYCH miejscach w Polsce tu gdzie mieszkam moge kupic najwyzej garaz, co jest faktem. A Ty natomiast stwierdziles, ze te niektore miejsca to Krakow, Wroclaw czy Poznan - wiec nie wiem kto tu bawi sie we wrozkarstwo? Oczywiscie napisalem tez, ze WEDLUG MNIE ceny nieruchomosci we Wloszech sa wyzsze, co zdaje sie potwierdzili wszyscy, ktorzy zabierali glos. Ty nie musisz sie z tym zgadzac, ale nie upowaznia Cie to do atakowania innych. Gość portalu: TomekN napisał(a): Po drugie jesteś bajkopisarzem, > który nie zna cen w Polsce a porównuje je z włoskimi. Wazne, ze Ty doskonale orientujesz sie w cenach we Wloszech ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomekN Re: domek w Gavorrano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 01:06 Napisze jakby w Twoim stylu: siedź cicho wieprzu bo nie mam najmniejszej ochoty Ci odpisywać. To już którys wątek z rzędu w którym próbujesz zgrywać wszechwiedzącego a tak naprawde wychodzi tylko Twoje pieniactwo! Tak więc wykaż chociaz umiejętnośc czytania ze zrozumieniem i zastosuj sie do tego co napisalem kilka linijek wyżej. Przeważnie staram się być kulturalnym ale Tobie akurat odpisuję na Twoim poziomie. Więc jesli nie dotarło powtarzam - siedź cicho wieprzu pieniaczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Re: domek w Gavorrano IP: 91.80.230.* 17.12.08, 01:32 Oj tobie to chyba nawet ten lekarz niewiele pomoże. Ale chamstwo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomekN Re: domek w Gavorrano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 01:39 Fakt uniosłem się ale on zaczął obrażanie jako pierwszy a ja nie zamierzam byc "chłopcem do bicia". Odpowiedz Link Zgłoś
tu-quoque Re: domek w Gavorrano 16.12.08, 18:50 Ja moge Ci teraz tylko napisac-rodacy , po co tam marzniecie , przyjezdzajcie do chwilowo zalanej deszczem Italii...Niestety nie znam polskich cen mieszkan-wiec jak zauwazyles na ich temat sie nie wypowiadam-obawiam sie,ze obecna cena 1 E=4zl nie jest zbyt zachecajaca-tzn. tracisz ponad 20% tylko od zeszlego lata,pewnie wycieczki tez strasznie poleca w gore z polskich biur podrozy(ale to poza tematem).Jesli naprawde chcesz sie do Wloch przeprowadzic to znajdziesz duzo domkow i mieszkan,teraz sa ceny prawie takie same od wielu miesiecy,wiec wiele osob czeka i ma nadzieje , ze moze jeszcze sie obniza-dlatego duzo jest ofert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caseimmobiliare Re: domek w Gavorrano IP: *.1-87-r.retail.telecomitalia.it 16.12.08, 23:18 Na niezbyt madrze zadane pytanie - trudno oczekiwac madrych odpowiedzi. Gdzie czy jest taniej niz w Kazimierzu? W Sienie? - nie, jest drozej. Jesli autor pyta czy w miejscach o podobnej atrakcyjnosci nieruchomosci o podobnym standardzie sa tansze we Wloszech niz w Polsce - oczywiscie, ze nie sa. Jesli autor pyta czy za cene nieruchomosci w atrakcyjnym miejscu w Polsce mozna kupic nieruchomosc o podobnym standardzie w malo atrakcyjnym miejscu we Wloszech - oczywiscie, ze tak. Jesli autor pyta czy tzw. kryzys wplynal jakos znaczaco na ceny nieruchomosci we Wloszech - nic takiego nie dane mi bylo zauwazc. Oczywiscie sa wyjatki jak we wszystkim - ale wyjatek nie stanowi reguly. Mielno-Bibione - bardzo nietrafne porownanie. Jedno z najbardziej atrakcyjnych (czyt. najdrozszych) miejsc w Polsce do jednego z najmniej atrakcyjnych miejsc we Wloszech. Bibione byc moze jest atrakcyjne dla Polakow czy innych nacji ze Wschodu, ale zdecydowanie nie jest atrakcyjnym miejscem dla Wlochow (czyt. jest tanie). Ceny - rowniez wziete z kosmosu. No chyba, ze autor wybral najdrosza nieruchomosc w Mielnie i najtansza w Bibione wtedy rozumie. Chcialbym zobaczyc jak wygladaja obie nieruchomosci. Dom za 130.000 zl gdzies w Polsce? - rzeczywiscie wydaje sie bardzo atrakcyjna cena, ale uwazam ze nie jest to niemozliwe. Wystarczy przesledzic ceny nieruchomosci przy wschodniej granicy. Kilka miesiecy temu klient zakupil dom murowany nad Wisla (na odludziu) za 90.000 zl! 1 milion euro za dom wolnostojacy o wysokim standardzie w atrakcyjnym miejscu w Toskani? - jak najbardziej sie zgadzam. Jesli chcemy miec takze basen z ogrodkiem doliczmy jeszcze 500.000 euro. Tu wcale nie trzeba porownywac cen nieruchomosci w Polsce i we Wloszech - nawet roznice w cenie nieruchomosci o podobnym standardzie w roznych regionach Polski moga byc kolosalne! Odpowiedz Link Zgłoś
globtroter.org Re: domek w Gavorrano 17.12.08, 00:07 Wydaje mi sie, ze mopser wlasnie pytal o konkretne miejsce, Gavorrano ;-) A co do reszty to sie zgadzam :o) Dom znajomej byl w woj. swietokrzyskim. Cena rzeczywiscie bardzo atrakcyjna. Mialem pretensje do znajomej, ze mnie nie powiadomila bo bym sam kupil w takiej cenie :) Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mopser Re: domek w Gavorrano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 00:36 O, to, to... Jedno pytanie, a tyle ważnych obserwacji... 1. Charakter nam się nie zmienia: jak można zrobić piekło, zawsze skorzystamy z okazji. 2. Czytanie ze zrozumieniem... Stale kłopot. 3. Z poczuciem humoru też marnie - u mnie oczywiście, bo byłem przekonany, że ten żart z Kazimierzem to da się rozpoznać na km... 4. No i ta łatwość oceniania innych... Ale nie ma tego złego, co by... Pięknie dziękuję za link do Grosseto. Bardzo to ciekawe. Apartament w Giunarico, za 165 tys. Euro. Kto wie? Te nowe w Caldanie także w dobrej cenie. Miałem dzięki tej podpowiedzi cudne popołudnie a i plany wyjazdowe na wiosnę gotowe. Oczywiście, gdyby jeszcze ktoś usłyszał we Włoszech o takiej tamtejszej "świętokrzyskiej" okazji to niech pisze! I tak nikt nie uwierzy))) Dz. Odpowiedz Link Zgłoś
globtroter.org Re: domek w Gavorrano 17.12.08, 00:59 > Oczywiście, gdyby jeszcze ktoś usłyszał we Włoszech o takiej > tamtejszej "świętokrzyskiej" okazji to niech pisze! I tak nikt nie > uwierzy))) www.otodom.pl/index.php?mod=show&insId=314895 www.otodom.pl/index.php?mod=show&insId=1840717 www.otodom.pl/index.php?mod=show&insId=1214461 Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Re: domek w Gavorrano IP: 91.80.230.* 17.12.08, 01:36 Z tym wyjazdem to bardzo dobry plan!!! Miałam okazję oglądać sporo takich tanich apartamentów i............ najlepiej obejrzeć samemu. Odpowiedz Link Zgłoś
tu-quoque Re: domek w Gavorrano 17.12.08, 00:38 Wlasnie - zgadzam sie zupelnie > Mielno-Bibione - bardzo nietrafne porownanie. Jedno z najbardziej > atrakcyjnych (czyt. najdrozszych) miejsc w Polsce do jednego z > najmniej atrakcyjnych miejsc we Wloszech. Bibione byc moze jest > atrakcyjne dla Polakow czy innych nacji ze Wschodu, ale zdecydowanie nie jest atrakcyjnym miejscem dla Wlochow Jesli chcesz porownywac kurorty to porownuj Mielno z Forte dei Marmi czy La Maddalena na Sardynii(o Capri nie wspomne bo to juz moze przesada)-ale niestety wybrzeze wschodnie-Adriatyk jest nastawione na turismo di massa i nie jest wcale drogie ani elitarne( na wloskie warunki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mopser Re: domek w Gavorrano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 02:40 Ok, ok... Próbujmy. Jednym słowem miód na serce... Nie szukam najtaniej, ale szukam okazji. Może to byc zatoka Baratti (super!!!), ale w okolicy Camogli też jest ok))). I TAK SIĘ TAM PRZEPROWADZĘ!!!))) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
tu-quoque Re: domek w Gavorrano 17.12.08, 08:39 Ale zdeterminowany jestes na wyjazd-tutaj kilka ogloszen,ceny bardzo wysokie od 6 do 10 tys Euro za metr kwardatowy 209.85.129.132/search? q=cache:qPbDoG3qCDEJ:www.risorseimmobiliari.it/comuni_casa/casa_camog li.asp+camogli+comprocasa&hl=it&ct=clnk&cd=1&gl=it Appartamento Euro: 390.000 Mq: 65 Vendita All'interno di complesso residenziale con parco e piscina, si vendono appartamenti di diverse metrature, ottima esposizione, splendida vista mare. Rif. 53 E Prezzi a partire da Euro 390.000,00-- ------------------------------------------------------------In residence, with tennis and swimming pool, wonderfull sea view, we sell flats, different sqm, with terrace or garden, sunnied. Rif. 53 E Price starting from Euro 390.000,00. Appartamento Euro: 450.000 Mq: 50 Vendita VENDESI BILOCALE mq50 passeggiata mare vista incantevole 3 piano Villino Euro: 800.000 Mq: 80 Vendita Appartamento in villetta bifamiliare, con splendida vista mare, nel giardino ulteriore disponibilità di ampia struttura coperta, ampiamente sfruttabile per più utilizzi, con ampia vetrata apribile completamente per l'estate.Distribuito su due livelli, con mansarda dedicata ad ulteriore zona notte.Il tutto in ottime condizioni, abitabile da subito. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stokrotka Re: domek w Gavorrano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 09:25 Już przytaczany, dobry adres, znajomość włoskiego mile widziana www.casa.it Odpowiedz Link Zgłoś
al9 nie dyskutujcie z chamem 17.12.08, 10:37 mieszkanie w polskim kurorcie Mielno, 62 metry kwadratowe 1,5mln złotych czyli około 375tys euro. ------------ tomek - nieruchomości to moja branża stwierdzam - dokonujesz ordynarnej manipulacji. W Mielnie NIKT nie kupuje mieszkan za cenę nawet 10 tys zł. Podana przez ciebie cena jest albo wyssana z palca, albo podana przez człowieka który powinie sie leczyc razem z tobą... Nie zgadzasz sie z czyjąś opinią? ok, masz prawo - to forum, tu wymieniamy opinie. Ale GRZECZNIE! nazywanie kogos wieprzem całkowicie cię dyskwalifikuje, chamie! spadaj stąd al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomekN Re: nie dyskutujcie z chamem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 12:28 A czy ja nazwałem gdzieś Ciebie chamem? Czy napisałem Ci żebyś sie leczył? Czasy Robin Hooda dawno juz minęły więc jeśli masz zamiar stawać w czyjejś obronie to może powinieneś zostac adwokatem! I nie będziesz mi mówił czy mam stąd spadac czy nie! Jedyne co możesz to pospinać się przed klawiaturą! Powtórze ja Ciebie (jeszcze) nie obraziłem ale jak zauważe jeszcze raz taki ton z Twojej strony do mnie to odpowiem Ci odpowiednio! A co do tych cen to są to ceny z jednej z agencji nieruchomości, a jak Twierdzisz że NIKT w mielnie nie płaci 10tys to może akurat sprzedajesz garaże i to gdzieś na odludziu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 facetowi skończyły sie leki, to pewne... IP: *.teleton.pl 17.12.08, 13:58 TomekN napisał(a): Powtórze ja Ciebie (jeszcze) nie obraziłem ale jak zauważe jeszcze raz taki ton z Twojej strony do mnie to odpowiem Ci odpowiednio! ----------- cały drżę ze strachu.... :-)) al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomekN Re: facetowi skończyły sie leki, to pewne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 17:07 Drżyj ze strachu i to mocno, bardzo mocno, ale przed własną głupotą! To naprawde jest straszne, wręcz przerażające. Odpowiedz Link Zgłoś
globtroter.org Re: Dzieki Al i Aga 17.12.08, 12:46 Podziekowania dla Was ;) Innym chyba brak odwagi zeby sie odezwac. Tomek nie zycze sobie abys kiedykolwiek komentowal moje posty. Pisac i wyrazac swojej opinii nie moge Ci zabronic, ale prosze nie komentowac tego co ja pisze! Mam nadzieje, ze wyrazilem sie jasno i zrozumiale. Odpowiedz Link Zgłoś