Gość: tomek IP: *.limes.com.pl 28.07.09, 20:12 Ciekawi mnie, jakie sa drogi oraz jakie hotele po drodze, jesli chodzi o standard i usytuowanie. Jade z Rainbow Tours. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: Fly & Drive Sycylia - ktos byl moze? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 27.08.09, 19:20 Hej Tomek, czy już jesteś po sycylijskiej wyprawie? Zaciekawiła nas mianowicie oferta Rainbow Tours i fajnie byłoby wiedzieć co się za tym kryje. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tina Re: Fly & Drive Sycylia - ktos byl moze? IP: *.aster.pl 29.08.09, 18:33 Jeszcze nie byłam, ale się wybieram za tydzień (plus tydzień pobytu). Kiedy wrócę, to obiecuję, ze coś napiszę, z tym że będą to wrażenia tylko częściowo związane z objazdem RB, gdyż wybrałam opcję bez hoteli na objeździe. Można bez problemu znaleźć hotele lub B&B taniej (i to całkiem sporo). Mój objazd Sycylii to w znacznej mierze trasa biura, z pewnymi modyfikacjami, np. nocleg zamiast w Ragusie w Grammichele, aby zwiedzić Villę Casale czy też w Francavilla di Sicilia, aby przejechać śreodkową Sycylię i Góry Nebrodi. Wszystkie namiary hoteli znalazłam przez internet - polecam stronę www.hotelscombined.com/ - multiwyszukiwarka hoteli i B&B z różnych stron - a potem rezerwuje się przez konkretną stronę , typu booking.com czy venere.com ( na tych bez dodatkowcyh opłat - płacenie bezpośrednio w hotelu - korzystałam wielokrotnie - nie było problemów). Nie wiem, gdzie pod względem lokalizacji hotele ma RB, ale ja w poszczególnych miejscowościach znalazłam jej dogodnie położone Z tego co się dowiedziałam odnośnie wypożyczenia samochodu, jeśli chce się mieć spokojnieszą głowę, to trzeba się liczyć z wydatkiem 24,6 E za dzień za dodatkowe ubezpieczenie, jesli dodatkowy kierowca - to chyba po 11 E ekstra za dzień, czyli jakieś 200 E extra ( szczegóły są na stronie www.eurocar.com, bo najczęściej z tego biura korzysta RB). Biuro ma też opcję : sam przelot (ale w miarę wolnych miejsc), wówczas samemu tzeba by załatwić sobie samochód i hotele. Możliwa jest też opcja: przelot i po tygodniu pobyt, ale jak sprawdzałam ceny wynajmu samochodu (strona o wypożyczalniach na lotnisku www.aeroporto.catania.it/page.php?cPath=0_12_20&id_page=37), to się nie opłaca sameu wynajmować samochodu, jeśli patrzeć na taką samą wypożyczalnię,lepiej wówczas poprzez biuro wziąć lot i samochód, gdyż przy opcji sam przelot (i plus tydzień pobytu) biuro dolicza jeszcze około 150 zł, a przy samodzielnym załatwianiu spraw nalezałoby jeszcze doliczyć ubezpieczenie (nie samochodu, lecz wyjazdu - przy wyjeżdzie z biura nawet przy opcji objazd bez hoteli jest ubezpieczenie imprezy turystycznej). pogodę można spradzić na tej stronie www.accuweather.com/ - max na dwa tygodnie - dość dokładna i sprawdza się. W związku z tym jestem z niecerpliwością czekam na wyjazd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tina Re: Fly & Drive Sycylia - wrazenia na goraco IP: *.cust-adsl.tiscali.it 13.09.09, 15:28 Wlasnie skonczylismy objazd Sycylii w ramach Fly & Drive, z tym ze sami wybieralismy hotele ( z tego co ustalilam hotele Biura sa w roznych miejscach i poza centrum i w centrum). Trasa w zasadzie pokrywa sie z tym co propnuje Rainbow. Mysle, ze warto. Sycylia to piekna wyspa, choc dosc biedna,a niektorych moga razi smieci, stare zrujnowane domy. Wyspa to w zasadzie gory. Ma swoje zabytki, od najstarszych - jeszcze greckich czy rzymskich, poprzez sredniowiecze i oczywiscie barok, czasami rozbuchany, czasami subtelny. Mozna znalezc urocze zakatki, spotkac ciekawe sytuacje, ale tez smieci i ruiny, nawet zamieszkale. I ta kuchnia sycylijska: jedlismy typowe sycylijskie dania, nawet jak sie nie zna wloskiego ( w glownych miastach mozna sie dogadac po angielsku) -wystarczy powiedziec tipico siciliana i zawsze cos doradza. Przydaje sie slowniczek wloski, aby sprawdzic co zawiera potrawa. Obiadokolacje jada sie na Sycylii pozno, restauracje i tratorie z reguly otwieraja sie o 8, czasaem pozniej, czasem o 7.30.. Sycylijczycy przed 9 raczej sie nie zjawiaja. My jadalismy z reguly albo w lokalach polecanych przez miejscowych hotelarzy, albo wg przewodnika Globtrotera ( korzystalismy zarowno z niego, jak i z zielonego Michelina - dla mnie lepszy mimo wszystko byl Michelin, choc ten drugi byl super, jesli chcialo sie znalezc fajne miejce do zjedzenia obiadu lub polecanych lodow). Nigdy sie ni zawiedlismy. Kolacja dla dwojga to wydatek okolo 40 euro, wliczajac w to pol litra wina (mezzo vino), wode, dwa dania (antipasti i secondi piatti lub primi piatti i secondi piatii) oraz deser. Mozna oczywiscie i drozej. Zdarza sie tez mozliwosc zjedzenia tzw. menu (o 12 do 18 euro srednio), ale z reguly jest to jakas pasta, deser i salatka. Kilka porad praktycznych , dla tych ktorzy sie skusza na taki wyjazd: 1. wypozyczalnia: z reguly Eurocar ( umowa po wlosku i angielsku, przy pobraniu samochodu blokuja na karcie kredytowej kaucje - okolo 360 Euro plus kwoty za dodatkowego kierowce i dodatkowe ubezpieczenie jesli sie je bierze - okolo 300 euro). Samochody nowe, nasz mial 9 tys przebiegu, my zrobilismy 1020 km, zuzylismy diesla za 95 euro - srednia cena 1,12 - 1,18 za litr, ale sporo jezdzislismy po gorach - waskie i krete drogi oraz caly czas dziala klima. Przy odbiorze samochody trzeba dobrze go obejrzec, na umowie u nas bylo - no damage, ale jak cos znalazlam, to dopisali. Przy zdawaniu - ogolny oglad samochodu (ale my mielismy opcje dodatkowego ubezpieczenia bez udzialu wlasnego, normalnie, to 800 euro przy uszkodzeniach i 1.700 przy kradziezach - szczegoly na stronie eurocar). 2. Drogi i jazda: sa autostrady, w wiekszosci nieplatne, reszta drog glownych w miare w dobrym stanie, poboczne drogi - zwlaszcz przez srodkowa Sycylia - krete, waskie, trzeba byc dobrym kierowca. Przydaje sie GPS (mozna wypozyczyc z biura po 12 E za dzien), my mielismy wlasnego. Duzo sie pisze o stylu jazdy Sycylijczykow - do przezycia, najgorzej jest w miastach, ale ta jezdza wolno. Nie polecam jazdy po Palermo - koszar, chaos, na dwoch pasach w jednym ierunku: parkuja samochody, potem dwa rzedy jadacych samochodow i wszechobecne motorynki. Ale nie mielismy i nie widzielismy sytuacji kolizyjych, choc w Palermo oczy trzeba miec z kazdej strony. Tina PS. gdyby ktos mial jakies konkretne pytania, sprobuje odpowiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Fly & Drive Sycylia - wrazenia na goraco IP: 194.99.117.* 16.03.10, 09:20 Miałem okazję przejechać prawie tą samą trasą tydzień lub dwa po Tobie. Miałem podobne wrażenia. Całą wycieczkę opisałem na kolumber.pl Zapraszam do odwiedzenia tej strony. Pozdrawiam Wojtek Pokora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacekiagnieszka Re: Fly & Drive Sycylia - wrazenia na goraco IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.10.13, 12:00 Witam, 7 października 2013 lecimy do Trapani z Modlina na 7 dni. Planujemy wynająć autko i spędzić czas na zwiedzaniu i na plażowaniu:) (jak będzie pogoda). Polećcie proszę fajne (najlepiej piaszczyste) plaże i co koniecznie trzeba zobaczyć, gdy się jest 1 raz na Sycylii, możne ktoś podeśle "przejechany" 7 dniowy plan podróży po wyspie. Pozdrawiam i z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś