rufcio 20.08.09, 08:51 Witam ponownie, sprawdź proszę adres e-mail, który mi podałeś, bo niestety już kolejny raz otrzymałam komunikat, że wysłanie wiadomosci do Ciebie sie nie powiodło :-/ Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trzynasty Re: Do : Trzynasty ! 20.08.09, 09:12 elek13@gmail.com, email "wyborczy" niestety nie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
rufcio Re: Do : Trzynasty ! 20.08.09, 09:15 Wysłałam już wiadomość, pojawiła się w wysłanych więc chyba wszystko w porządku :-) Czekam na wszystkie mozliwe info o Numanie :-) i bardzo dziekuję Z pozdrowieniami Odpowiedz Link Zgłoś
trzynasty Re: Do : Trzynasty ! 20.08.09, 16:14 Niestety, coś po drodze nie tak. Może w drugą stronę? Odpowiedz Link Zgłoś
rufcio Re: Do : Trzynasty ! 21.08.09, 09:12 Witam ponownie, próbowałam juz wiela razy wysyłać wiadomość i nic z tego :-(. Całe szczęście, że chociaż na forum udaje się nam jakoś skontaktować :-). Skoro tylko ta droga nam pozostała to może tą drogą zadam trochę pytań :-), cieszę się bardzo, że Pan odpisał, bo tak naprawdę nie wiele znalazłam informacji w necie, a poza tym mam poprostu milion pytań :-). Bardzo zastanawialiśmy sie nad tą żwirową plażą, czy aby napewno nasz synek bedzie mógł się sam swobodnie poruszać i bawić - ma trzy latka. Same widoki, są bajeczne - przynajmniej w necie. Czy rzeczywiście jest tak pięknie ? Będziemy jechać z Wrocławia, na mapie internetowej wychodzi 1420 km - chcemy jechać przez Niemcy i Austrię, jak wyglądają drogi, jakie trzeba mieć winietki ? Przepraszam, że tak zasypuję pytaniami. Będziemy w miejscu o nazwie Villaggio Taunus położonym w parku narodowym, bardzo jestem ciekawa jak tam jest., czy w Numanie można gdzieś dojechać do plaży piaszczystej ? Bardzo proszę o przesłanie zdjęć :- ). Czy jest to dobre miejsce na wakacje z małym dzieckiem ? Czy są wolne plaże, czy wszystkie z parasolami ? Jaka pogoda może być w I połowie września ? Bardzo dziekuję za wszystkie informacje i pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
trzynasty Re: Do : Trzynasty ! 24.08.09, 09:32 Myślę, że żwirowa plaża nie powinna być uciążliwa, nawet dla małego dziecka, sporo ich było, nasze dzieciaki tez nie narzekały. Plaże piaszczyste sa nieco oddalone od tych terenów, bliżej jest chyba w kierunku południowym. Plaże są zarówno "parasolowe" jak i tzw. miejskie. Generalnie bardzo czyste, we wrześniu nie powinno już być tłoku, pogoda na początku września raczej słoneczna, można korzystać z kąpieli morskich do woli. Polecam częste smarowanie dziecka w przypadku kąpieli, woda dosyć szybko wymywa wszelkie balsamy, a słońce potrafi jeszzce mocno przypiec o tej porze. Jeśli chodzi o dojazd, to chyba z Wrocławia jest najrozsądniej jechać przez Niemcy i Austrię ze względu na szybkość. W Austrii obowiązują winiety - 7.70 Euro na 10 dni lub 22.22 na 2 miesiące. Opłata za przejazd Przełęczą Brenner wynosi 7.95. We Włoszech system poboru opłat oparty na bramkach. Wszystkie informacje na www.austostrade.it. W razie wątpliwości proszę pytać - odpowiem jak to w praktyce wygląda. Warto jechać autostradą ze wzgledu na szybkość przemieszczania. Drogi boczne, zwłaszcza w okolicy miejsc wypoczynku stosunkowo tłoczne, no i ograniczenia prędkości. Należy uważać na sposób jazdy kierowców włoskich, brak kierunkowskazów czy też wymuszanie pierszeństwa są nagminne. Oprócz tego bardzo lubią jeździć na tzw. "ogonie". Ogólnie bardzo sympatyczni, niestety znajomość języków obcych niezbyt powszechna, ale dacie spokojnie radę. Proponuję odwiedzić sąsiednie miasteczka, pełne uroko i klimatu. Włochy nadmorskie generalnie bardzo dobrze nadają sięna wakacje z mniejszymi dziećmi, nasze trochę starsze powoli są również zainteresowane zwiedzaniem różnych miejsc, stąd od kilku lat jweździmy po Europie z własnym namiotem, co pozwala na swobodne przemieszzczanie. Poproszę o adres mailowy do przesłania zdjęć, może mi się uda, jeśli nie to znajdę jakieś fotoforum, gdzie można je umieścić w sieci. Pozdrowienia i proszę pytać. Odpowiedz Link Zgłoś
rufcio Re: Do : Trzynasty ! 24.08.09, 11:32 Witam i z góry dziękuję za szczegółową odpowiedź :-). Oto mój e- mail : rufcio@onet.eu - z niecierpliwością czekam na zdjęsia :-). A prosze powiedzieć jak sama Numana ? Czy to ładne miasteczko, gdzie robic zakupy, jakie są ceny ? Czy na te oddalone na południe plaże piaszczyste można wchodzić bez opłat, czy są one poprostu dzikie ? Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś