Dodaj do ulubionych

Dogonić Portugalię

07.04.04, 11:00
Portugalia jest oddalona od Polski o ok.3,5 tyś. kilometrów, jest krajem w
całości położonym u wybrzeży Oceanu Atlantyckiego. Na mapie politycznej
Europy jest krajem średniej wielkości, położonym obok znacznie większej i
lepiej rozwinietej gospodarczo Hiszpanii,razem z którą w czerwcu 1986 roku
wstąpiła do Unii Europejskiej. Wcześniej w roku 1974 przy udziale wojska -
dzięki zaangażowaniu lewicowo przekonanych oficerów niższego szczebla -
dokonana została tam skutecza reforma systemu politycznego z prawicowego,
faszystowskiego Salazaryzmu na socjalistyczny - pro Europejski. W Portugali
wszystko jest inaczej niż w Polsce.
Obserwuj wątek
    • menina Re: Dogonić Portugalię 07.04.04, 11:21
      owszem, w portugalii wszystko jest inaczej niz w polsce.
      dlatego stamtąd wyjechalam.
      • asita Re: Dogonić Portugalię 11.05.04, 18:05
        Jesli mozna zapytac, to co konkrtenie spowodowalo wyjazd z Portugalii? Tez tam
        bylam jakis czas i mam mieszane uczucia czy moglabym tam zyc, dlatego ciekawa
        jestem opinii na ten temat.
        Pozdrawiam
        • chiara76 do Asita! 11.05.04, 18:13
          asita napisała:

> Jesli mozna zapytac, to co konkrtenie spowodowalo wyjazd z Portugalii? Tez
          tam
          > bylam jakis czas i mam mieszane uczucia czy moglabym tam zyc, dlatego ciekawa
          > jestem opinii na ten temat.
          > Pozdrawiam

A mogłabyś napisać, jakie były Twoje odczucia? Chętnie poznam opinię kogoś, kto
          był tam, ale właśnie nie turystycznie. Jacy są ludzie? Właściwie ciekawią mnie
          wszelkie spostrzeżenia. Jeśli będziesz mieć chęć, napisz. Serdecznie pozdrawiam!
          • asita Re: do Asita! 11.05.04, 23:55
            hej, no wlasnie moje odczucia byly bardzo rozne. Na poczatku zachwyt i wrecz
            zachlysniecie sie tamtejsza goscinnoscia i przyjazym nastawieniem, a z uplywem
            czasu pewne sytuacje zaczely byc po prostu drazniace. Nie wiem moze to poprostu
            ludzie ,ktorych poznej poznalam. Odkylam ze Portugalczycy sa straszliwie
            zadufani w sobie i wszystko co tamtejsze jest najlepsze, co mnie jako
            obcokrajowca zaczelo denerwowac. Mam kolege ktory odbywa praktyki teraz wlasnie
            w Portugalii i jego odczcuia okazja sie byc bardzo podobne. Moim zadaniem to
            wlasnie jest ich wada narodowa - kompletny brak samokrytzcyzmu i trakowanie
            swojego kraju jako "utraconego Eldorado".
            Inna cecha jest przywiazywanie wagi do "jak to bedzie wygladalo", przy czym w
            sprawach, w moim mniemaniu, bardzo blahych.
            I na koniec jeszcze jedno, przy czym tu zaznaczam ze niekoniecznie nalezy
            generalizowac, ale niemniej jednak czesto sie z tym spotkalam, a mianiowicie
            ogromna rola eytkiety i "dobrego tonu".
            Wiem ze rozpisalam sie teraz bardzo negatywnie, ale mam dzis jakis taki bardzo
            pesymistyczny dzien :)
            Moze nastepym razem uda mi sie cos o pozytywach, pozdrawiam serdecznie
            • chiara76 Re: do Asita! 12.05.04, 13:21
              Dziękuję Ci za długą wypowiedź. Naprawdę chętnie czytam opinie ludzi żyjących
              tam nie turystycznie. Wiadomo, na wyjeździe wszystko się podoba, ludzie są mili
              i uprzejmi (ja nie spotkałam ani razu kogoś niemiłego, wręcz przeciwnie wszyscy
              byli bardzo przyjacielscy). Jednak wiadomo, że przy dłuższym pobycie można mieć
              czasem inne zdanie.
              Teraz czekam na te pozytywy, o których Obiecałaś wspomnieć:)
    • beers Re: Dogonić Portugalię 10.04.04, 10:02
      szostak napisał:

> Portugalia jest oddalona od Polski o ok.3,5 tyś. kilometrów, jest krajem w
      > całości położonym u wybrzeży Oceanu Atlantyckiego. Na mapie politycznej
      > Europy jest krajem średniej wielkości, położonym obok znacznie większej i
      > lepiej rozwinietej gospodarczo Hiszpanii,razem z którą w czerwcu 1986 roku
      > wstąpiła do Unii Europejskiej. Wcześniej w roku 1974 przy udziale wojska -
      > dzięki zaangażowaniu lewicowo przekonanych oficerów niższego szczebla -
      > dokonana została tam skutecza reforma systemu politycznego z prawicowego,
      > faszystowskiego Salazaryzmu na socjalistyczny - pro Europejski. W Portugali
      > wszystko jest inaczej niż w Polsce.

Kompleksy masz jakieś czy co??!...
      • szostak Re: Dogonić Portugalię 24.04.04, 11:03
        "Kompleksy masz jakieś czy co??!..." Raczej nie... nie znam Portugalii.
        Pozdrawiam. (J.Sz.)

beers napisał:

> szostak napisał:
        >
        > > Portugalia jest oddalona od Polski o ok.3,5 tyś. kilometrów, jest krajem w
        >
        > > całości położonym u wybrzeży Oceanu Atlantyckiego. Na mapie politycznej
        > > Europy jest krajem średniej wielkości, położonym obok znacznie większej i
        > > lepiej rozwinietej gospodarczo Hiszpanii,razem z którą w czerwcu 1986 roku
        >
        > > wstąpiła do Unii Europejskiej. Wcześniej w roku 1974 przy udziale wojska -
        >
        > > dzięki zaangażowaniu lewicowo przekonanych oficerów niższego szczebla -
        > > dokonana została tam skutecza reforma systemu politycznego z prawicowego,
        > > faszystowskiego Salazaryzmu na socjalistyczny - pro Europejski. W Portugal
        > i
        > > wszystko jest inaczej niż w Polsce.
        >
        > Kompleksy masz jakieś czy co??!...
    • menina Re: Dogonić Portugalię 10.04.04, 15:25
      > dokonana została tam skutecza reforma systemu politycznego z prawicowego,
      > faszystowskiego Salazaryzmu na socjalistyczny - pro Europejski.

tak skuteczna, ze wielu portugalczykow nie zauwazylo jeszcze, ze salazar nie
      zyje.
      • xavier111 Re: Dogonić Portugalię 13.04.04, 22:01
        Ó menina, czyzbys sugerowala ze wspolczesna Portugalia jest prawicowym krajem?
        • menina Re: Dogonić Portugalię 14.04.04, 02:14
          A menina nie sugeruje, ze wspolczesna portugalia jest prawicowym krajem (choc
          pewnie ciekawe wnioski przynioslaby sonda na ten teamt przeprowadzona na
          miejscu). a menina sugeruje, ze swiadomosc narodowa w pt jest znikoma (poza
          meczami futbolowaymi), jeszcze mniejsza jesli chodzi o orientację polityczną, a
          juz kompletnie żadna w odniesieniu do postrzegania zmian. i tylko tyle a menina
          ma na ten temat do powiedzenia ( a i to przed "kosciołem", bo "po" to już
          kompletnie nic). pozdrawiam Xaviera bardzo, bo mi się zdaję (choć prawo do
          tego "przykrócone"), że o Xavier rozumie intencje meniny. cumprimentos. m
          • szostak Re: Dogonić Portugalię 24.04.04, 11:01
            Dzieki za zainteresowanie niestety nie mogłę włączyć się do odpowiedzi.
            Pozdrawiam. (J.Sz.)
          • brazylijczykzbahia Re: Dogonić Portugalię 24.04.04, 13:43
            Po raz pierwszy bylem w Portugalii na przelomie lat 1987-1988. Mieszkalem na
            Benfice. Nastepny raz pojawilem sie tam w 1992 r. Moglem porównac zaistniale,
            wielkie zmiany.Potem bylem tam jeszcze kilka razy (ostatni raz w 2000 r.).
            Lubie ten kraj, ludzi, ich zwyczaje, a najbardziej ich jedzenie... :-) Moze
            czasem niektórzy zbyt bardzo zyja wielkoscia swojej przeszlosci...Mirek
    • xavier111 Re: Dogonić Portugalię 13.04.04, 21:58
      Jakbys sie bardziej w tej Portugalii rozgladal(a) to bys zauwazyl(a) ze nie
      wszystko jest inaczej niz w Polsce. Na przyklad ludzie tez maja dwie rece i
      dwie nogi, psy szczekaja a koty miaucza...
      • szostak Re: Dogonić Portugalię 24.04.04, 10:59
        Dziekuję za te spostrzeżenia, niestety nie miałem kiedy włączyć się do
        duskusji. (J.Sz.)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka