26.02.13, 14:03
witam ! wybieram sie do Porto w terminie 17-21 maj.
Kto byl i jest w stanie sie podzielic ciekawymi informacjami z gory dziekuje :)
Obserwuj wątek
    • faraon.drugi Porto 26.02.13, 21:15

Pytaj konkretnie bez ogolnikow "co warto zobaczyc"
      Cos chyba o Porto wiesz?
      • joanna_ask Re: Porto 26.02.13, 22:10
        Czego mozna sie spodziewac po tym miescie. Podobne do Lizbony ? Co warto zwiedzic ? Jak najlepiej sie przemieszczać , czyli transport . O noclegi sie nie pytam bo to juz ogarnięte . I na co nie tracić czasu . Nie interesuje mnie siedzenie w kafejce , popijanie winka i zajadanie sie portugalskimi słodyczami :)
        • Gość: gość Re: Porto IP: *.jjs.pl 26.02.13, 23:21
          pl.tripadvisor.com/Attractions-g189180-Activities-Porto_Porto_District_Northern_Portugal.html
        • x.kasia Re: Porto 27.02.13, 00:03
          joanna_ask napisała:

> Nie interesuje mnie siedzenie w kafejce <

W tej akurat warto jest przysiasc www.cafemajestic.com/en/Utilities/Homepage.aspx
          Sama ocen:) W miescie jest tanie i wygodne metro. Miasto warte zobaczenia.
    • Gość: lena Re: PORTO IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.13, 18:55
      Planujesz dotrzeć do Portugalii autostopem? Sama planuje te wakacje spędzić w Portugalii, ale u mnie podróż „na stopa” odpada. Sprawdzałam bilety lotnicze i jak na razie najlepszą cenę znalazłam na whynotfly
      • joanna_ask Re: PORTO 28.02.13, 20:26
        lece z Dublina . bilet za 87 e w 2 strony , mysle ze przystępna cena , byly tansze ale wybor byl prosty , taniej i gorsza pogoda czy drożej i maj. wiem ze nie mam gwarancji na pogodę ale mam nadzieje co do słonecznego maja. w tamtym roku zaliczyłam caly region Algarve i Lizbonę , pozytywne wrażenia :)
        • Gość: dorka Re: PORTO IP: *.net.stream.pl 06.07.13, 16:59
          Ja też w tamtym roku byłam Algarve i Lizbonę - bardzo pozytywne wrażenia :-))) w przym roku planuję północ - w tym właśnie Porto. Byłaś już? Jestem ciekawa wrażeń - przebiło Lizbonę? :) pozdrawiam
    • joanna_ask Re: PORTO 28.02.13, 20:28
      ktos ma jakies konkrety co do biletów na metro , busy i tranwaj? czy jest jakis ogolny bilet obowiązujący na caly transport , jakos nie moge sie doszukac takiej informacji
      • Gość: portogalczyk Public transportation in Porto IP: *.phlapa.east.verizon.net 28.02.13, 21:24
        www.tripadvisor.ca/Travel-g189180-s303/Porto:Portugal:Public.Transportation.html
      • embepe Re: PORTO 11.03.13, 10:37
        joanna_ask napisała:

> ktos ma jakies konkrety co do biletów na metro , busy i tranwaj? czy jest jakis
        > ogolny bilet obowiązujący na caly transport , jakos nie moge sie doszukac taki
        > ej informacji
        Coś słabo szukasz :-) , proszę: www.gooporto.com/porto-transportation/porto-transportation.html
        Jeżeli będziesz mieszkać w centrum, to większość interesujących miejsc jest w odległości spacerowej i można darować sobie poruszanie się komunikacją . Jeżeli będziesz chciała przejechać się stareńkimi tramwajami, to tam obowiązują wyłącznie bilety jednorazowe, kupowane u motorniczego.
        Moim zdaniem warto znaleźć godzinkę na zwiedzenie budynku giełdy i zadać sobie trud odnalezienia (bo dobrze schowany ;-) tego kościółka.
        Poza tym warto omijać restauracje Ribeiry, a jadać tam, gdzie miejscowi, np. pojechać metrem do Matosinhos na ryby.
        Jeżeli nie masz czasu na całodniową wycieczkę po Douro, to wybierz się na wycieczkę w wersji mini : w ciągu godziny żadnej winnicy nie zobaczysz, ale płynie się tak, by obejrzeć wszystkie mosty Porto - przystań tych wycieczkowych stateczków jest po stronie Vila Nova de Gaia.

No i koniecznie trzeba zajrzeć do księgarni Lello.

Wszystkie inne atrakcje znajdziesz w przewodnikach.
        Miłej wycieczki!
    • Gość: Magdalena Re: PORTO IP: *.173.30.172.tesatnet.pl 02.03.13, 16:31
      Byliśmy w Portugalii poprzedniego lata. Z lotniska w Porto jedzie metro do centrum. My mieszkaliśmy w samym centrum, więc całe Porto zwiedziliśmy właściwie na piechotę. Można przejechać tramwajem ze starego miast na drugą stronę rzeki Douro przez most Dom Luis'a I do dzielnicy składów win -Vila Nova de Gaia (warto tu pospacerować). Szkoda, ze nie interesują cię knajpki - dużo tracisz! Wino Porto to sedno Portugalii. Na rzece stoją stare barki z beczkami porto, które niegdyś transportowano z winnic położonych wzdłóż doliny rzeki Douro rozciągających się na długości ponad 100 km. Warto się tam wybrać. My jednak wynajęliśmy samochód by pozwiedzać resztę kraju. Bez auta trudno dotrzeć do winnic. Można tam zamieszkać w Quintach ( to takie agroturystyki na bardzo dobrym poziomie, usadowione na wzgórzach wśród plantacji winorośli, właściciele często sami wytwarzają tam wino, nie tylko porto. Swietne na lato rześkie białe vina Verde). niestert Quinty nie są tanie, ale za to wrażenia estetyczne okoliczności niezapomniane.
      Wracając do Porto piszę oczęści miasta po drugiej stronie rzeki, bo to z tej strony starówka wygląda najpiękniej, zwłaszcza po zmroku.
      Muszę przyznać, że na mnie Porto wywarło potężne wrażenie, no i bardzo mieszane uczucia. Niesamowite, piękne miasto, jedyne w swoim rodzaju, gdzie właściwie każda kamienica wyłożona jest niebieskimi azulejos. Jednocześnie przygnębiająca pustka! Opuszczone fantastyczne budynki. Nie są to pojedyncze kamienice, są to całe ciągi kamienic, całe ulice. Nie mogę tego pojąć. Czy wciągnięcie tego miasta na listę Unesco dźwignie je z kryzysu? Czy jest jeszcze szansa no ponowne zagospodarowanie tych wyjątkowych miejsc?
      • joanna_ask Re: PORTO 04.03.13, 22:36
        Moze zostalam zle zrozumiana , chodzi mi o to ze mam tak malo czasu na zwiedzenie Porto , ze nie wiem czy znajde czas na knajpki. Juz nie moge sie doczekac momentu jak tam bede . Niestety nie bedzie opcji na wypożyczenie samochodu ale jesli mnie to miejsce zauroczy jak ciebie , wrócę ponownie na zwiedzanie winnic :)
    • Gość: eDom Re: PORTO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.13, 10:07
      Porto to niezwykłe miasto, słynące nie tylko z dobrego wina, ale też zabytków. Część historycznego śródmieścia została wpisana na listę UNESCO, a takie miejsca jak Palacio de Bolsa, czy Palacio de Cristal to obowiązkowy punkt zwiedzania :).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka