Dodaj do ulubionych

"teatrzyk objazdowy"

16.06.03, 23:11
Witajcie:) Byłam w dwutygodniowym "teatrzyku objazdowym", z przyjaciółką,
wynajętym wozem. Relację z naszej podróży kiedyś pewnie umieszczę w necie,
ale fakt niezaprzeczalny: było fantastycznie. Wprawdzie zupełnie przypadkowo,
bo mój docelowy kierunek z marzeń to Wietnam i Kambodża... ale klimaty
właściwie całej Portugalii - udało nam się zjechać kraj wzdłuż i wszerz -
niezapomniane. Niestety, mało casu kruca bomba, mało casu... Ale będę tam
wracać, a szczególnie do Bragancy, gdzie drogi kręte i szutrowe ale widoki
super... no i jeszcze przecież Tomar ze swoją fiestą (waliło jak cholerka, a
my - śpiące, zastanawiałyśmy się, co tak wali - oto jak można przespać
wydarzenie co4letnie! pełen czad!)
Czego Wam nie życzę, choć sama wspominam już teraz z zerową cholerą, a raczej
z nostalgią. Pozdrawiam:)) A jeszcze przecież groty Algarve, no i Sao
Vincente i jeszcze Cabo da Roca, gdzie zostawiłam aparat i...
szukam i znajdę
Obserwuj wątek
    • anka1013 Re: 'teatrzyk objazdowy' 17.06.03, 06:56
      Bylam dwa razy na Cabo da Roca. Niesamowite miejsce. Bylas w Obidos?
      • misiaj Re: 'teatrzyk objazdowy' 17.06.03, 22:35
        Byłam i też w Bom Jesus do Monte i w wielu innych m-cach. Np w Fatimie, gdzie
        są knajpy pt. AVE MARIA a dewocjonalia wylewają sie z bud i niemal przyklejają
        do rąk. Niesamowite. A dlaczego pytasz akurat o Obidos?
        • anka1013 Re: 'teatrzyk objazdowy' 18.06.03, 00:41
          To ciekawe. Bylysmy w tych samych miejscach.

Fatima rzeczywiscie tandetna i kiczowata. Szybko ucieklismy.

Obidos to rewelacyjne miasteczko, otoczone murami. Kiedys bylo portem, ale
          przez setki lat moze cofnelo sie. Wewnatrz cisza, spokoj, malo turystow.

Bylas w Batalha?

Niedokonczony kosciol w niesamowitym stylu plomiennego gotyku.

Gdzie mieszkasz?
          • miszka44 Re: 'teatrzyk objazdowy' 18.06.03, 10:59
            anka1013 napisała:

> Fatima rzeczywiscie tandetna i kiczowata. Szybko ucieklismy.

Pozwolę sobie nie zgodzić się. Wszystko zależy od celu, w jakim tam się
            przybywa. Dla mnie było to duże przeżycie, a cała dewocyjna szmira to margines,
            której nawet już nie pamietam. Była?

> Obidos to rewelacyjne miasteczko, otoczone murami. Kiedys bylo portem, ale
            > przez setki lat moze cofnelo sie. Wewnatrz cisza, spokoj, malo turystow.

Byłem w kwietniu (niby poza sezonem) i luda była kupa. A samo Obidos jest tak
            przesłodzone, że po godzinie mdli.

> Bylas w Batalha?
            > Niedokonczony kosciol w niesamowitym stylu plomiennego gotyku.

Absolutna rewelacja!

Pzdr
            M44
            • anka1013 Re: 'teatrzyk objazdowy' 19.06.03, 03:23
              Fatima, zgoda. Dla osób wierzacych moze to byc wielkie przezycie. Przygladalam
              sie ludziom idacym na kolanach przez caly plac. Tylko dlaczego po zakonczeniu
              tej drogi dyskretnie na uboczu zdejmuja ochraniacze z kolan? Przeciez Bog to
              widzi!!!

W Obidos bylam w grudniu. Zupelnie pusto. Mielismy wrazenie podrozy w czasie.

Troche dalej na polnocy jest przepiekna rybacka wioska Nazare. Czesc polozona
              jest nad oceanem przy plazy. Druga czesc na szczycie urwiska tuz obok. Obie
              czesci laczy kolejka. Rewelacja!!!

• miszka44 Fatima 19.06.03, 10:50
                anka1013 napisała:

> Fatima, zgoda. Dla osób wierzacych moze to byc wielkie przezycie.
                Przygladalam
                > sie ludziom idacym na kolanach przez caly plac. Tylko dlaczego po
                zakonczeniu
                > tej drogi dyskretnie na uboczu zdejmuja ochraniacze z kolan? Przeciez Bog to
                > widzi!!!

Myślisz, że oni chcą oszukać Boga z tymi ochraniaczami? Niemal wszyscy tam z
                nich korzystają, bo po tak długim "spacerze" na kolanach niewiele pozostałoby
                z ubrań i skóry. Zresztą przecież nie o okaleczenie kolan chodzi. Ale to temat
                na trochę inne forum :-)
                M44
                • anka1013 Re: Fatima 19.06.03, 23:20
                  Ciekawy temat. Ja po prostu nie rozumiem tych ludzi. Dlaczego w takim razie
                  padaja na kolana i ida tak kilkaset metrow? Czy to ma cos wspolnego z
                  biczowaniem sie?

Ogolnie mowia, jezeli cos sie poswieca, to nalezy isc na calosc. Nakladanie
                  ochraniaczy na kolana wskazuje na chec pokazania czegos, ale nie robienia tego
                  naprawde.
                  • miszka44 Re: Fatima 20.06.03, 15:03
                    anka1013 napisała:

> Ciekawy temat. Ja po prostu nie rozumiem tych ludzi. Dlaczego w takim razie
                    > padaja na kolana i ida tak kilkaset metrow? Czy to ma cos wspolnego z
                    > biczowaniem sie?

No właśnie nie, przecież właśnie bez ochraniaczy krew znaczyłaby ślad przejścia.

> Ogolnie mowia, jezeli cos sie poswieca, to nalezy isc na calosc. Nakladanie
                    > ochraniaczy na kolana wskazuje na chec pokazania czegos, ale nie robienia
                    tego
                    > naprawde.

Istnieje coś takiego jak sfera symboliczna. Nie trzeba poświęcać swoich kolan,
                    żeby te ostatnie kilkaset metrów przed Figurą różniło się od spaceru.
                    Generalnie: to ci ludzi mają rację, nie robią przecież tego na pokaz. My możemy
                    się przyglądać, ale nikt nie każe nam tego zrozumieć. Jeśli jednak zrozumieć
                    chcemy, to musimy wczuć się w ich motywację, a tego bez dobrej woli się nie da.
                    Na tym kończę ten temat, bo nie chcę dość odległymi dygresjami zanudzać
                    forumowiczów.
                    Pozdrawiam serdecznie
                    M44

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka