Dodaj do ulubionych

Afro Kolektywowi

04.11.05, 20:29
gratulujemy wywiadu w Lampie.
Wreszcie nienadęci flowersi made in Poland:)

P:)
Obserwuj wątek
    • mechanikk Re: Afro Kolektywowi 04.11.05, 21:16
      O!
      Mam "Lampę".
      Zaraz se przeczytam.
      • grimsrund Re: Afro Kolektywowi 04.11.05, 22:03
        Gratulujemy!

I niech wreszcie wydadzą płytę, którą będzie se można kupić i posłuchać...
    • mameluch Re: Afro Kolektywowi 05.11.05, 00:05
      cholera, mundre pismo jak na mnie, ale z takiej okazji trza się rozejrzeć i
      nabyć:) gdzie to chodzi (jakieś specjalne lokacje czy w kioskach też dostanę?) i
      za ile?
      no i gratulacje:)
      • braineater Re: Afro Kolektywowi 05.11.05, 16:27
        9 zetków chcą za pismo, bo ze płytą jest siekąś (niedobrą, ale nie wypada tego
        głośno mówić, bo przez niepełnosprawnych nagraną i w celu szczytnym) a dostac
        powinieneś w EMPIK-u, albo w Relay'ach. Normalne kioski sie onym brzydzom:)

• mameluch Re: Afro Kolektywowi 05.11.05, 16:50
          mom już, w pierwszym przybytku do którego zaszedłem zanalazłem, InMedio to było:)
    • glebogryzarka1 Re: Afro Kolektywowi 06.11.05, 14:00
      Afro Kolektyw dziękuje, chociaż wywiadu nie czytał i nie wie jak wyszło ;)
      A propoz - 5 grudnia premiera drugiej płyty "Czarno widzę". Szczegóły na
      afrokolektyw.elysium.pl
      A teraz idę masterować dwa ostatnie numery :D
      • jarecki32 Re: Afro Kolektywowi 06.11.05, 14:47
        ja przylaczam sie do gratulacji i jednoczesnie polecam laskawej pamieci
        Glebogryzarki1 watek pt "w tym tygodniu slychamy" Czekamy na zadanie domowe.
        • glebogryzarka1 Re: Afro Kolektywowi 06.11.05, 17:08
          > ja przylaczam sie do gratulacji i jednoczesnie polecam laskawej pamieci
          > Glebogryzarki1 watek pt "w tym tygodniu slychamy" Czekamy na zadanie domowe

Dacie czas do (późnego) wieczora? Muszę przejrzeć zasoby, a jestem jeszcze poza
          domem. Postaram się też wrzucić to, co znajdę, na rapidshare.
      • mameluch Re: Afro Kolektywowi 06.11.05, 15:15
        no gratuluję, przeczytałem i imho wyszło bardzo git:) to powodzenia na warsztacie!:)
      • grimsrund Re: Afro Kolektywowi 06.11.05, 16:04
        Świetnie! Gratulacje!

(i nadal nigdzie nie piszą, gdzie (będzie) można te płyty w końcu zdobyć :(( )
        • mameluch Re: Afro Kolektywowi 06.11.05, 20:16
          ja jakoś przyzwyczaiłem się do sprawdzania prawie za każdym razem jak jestem w
          MM, czy jest 'Płyta Pilśniowa'. nie ma pewnie szans żeby ją jeszcze tam wrzucili
          (chyba że po sukcesie 'Czarno widzę' jakąś reedycję walną;), ale n******a matką
          głupich:)
          • mechanikk Re: Afro Kolektywowi 06.11.05, 20:18
            W Empiku łódzkim niedawno widziałem, ale bardzo zakurzona, wymacana, i z
            pękniętą okładką. Jak to w Empiku. Tylko cena nienaruszona.
            • mameluch Re: Afro Kolektywowi 06.11.05, 21:01
              sprawdzę w olsztyńskim, ale szanse małe, bo: 1.empik mały, 2.jest w nowej
              siedzibie, więc może przy przeprowadzce zrobili jakiś przegląd płyt i starszych
              wydań już nie ma. chyba tylko netowy sklep zostaje.
    • obly Re: Afro Kolektywowi 07.11.05, 10:36
      AfroK lubie ale akurat Lampy nie, bo to pismo usilnie z kilku miernych osób
      robi wielkich poetów i prozaików, z jednej średniej operatorki komputera
      wspaniałą ikonę polskiej grafiki komputerowej ale z drugiej strony są jedynymi
      którzy wypełniaja "lukę". ale nie lubię i już. Mega kaszana było jak dali
      utwory kapeli "18 wiosen" jako kultowe hehehe. Takich kultowych kapel znam ze
      50.

PS1: no dobra skorzystam z zamieszania i zadam to nurtujące mnie pytanie:
      czy ktoś wie co chodzi z tym "murzyn uderza w kokos"?
      • braineater Re: Afro Kolektywowi 07.11.05, 12:01
        Ja to gupi jezdem, ale odebrałem Murzyna z kokosem, jako kolejny utwór o
        koszykówce, a jako że sie na tej zupełnie nie wyznaję, to i jakoś nad tekstem
        za dużego skupienia nie miałem:)
        A co do Lampy, to sie ją czyta dla recenzji, książkowych głównie, przede
        wszystkim w wykonaniu Malinowskiego, bo to jeden z bardziej kumatych, młodych
        (znaczy koło 40chy:) krytyków; muzycznych mniej, choć udaje im się czasem
        wyciagnąć rarytasy, jak Buck 65 i Francis Sage z ostatniego numeru, o których
        nic wczesniej nie słyszałem, a teraz usilnie dociągam wszystkie produkty z
        Anticonu i się zachwycam, oraz jeszce dla takich akcji, jak Projekt Broniewski,
        bo są niezłymi pomysłami. Natomiast część wierszowano-prozatorska, to radocha
        czystej wody, kiedy człowiek się zorientuje, jak nie wiele trzeba by zaistnieć
        w 'opiniotfurczym piśmie':)Ale to ogólna przypadłość wszystkich nowoliterackich
        pism w Polsce, czy to Fa-Arty, czy Ha-Arty, czy Studium czy inne jeszcze Fo:py.

• obly Re: Afro Kolektywowi 07.11.05, 12:36
          no dobra
          dam się wciągnać w tę banalną rozmowę...

"murzyn uderza w kokos" tak?
          kokos to ananas tak? no samo się nasuwa to skojarzenie tak? nie tylko mi prawda?
          ananas....... moze jestem chory ale... jak ananas (takie białe plasterki z
          dziurka w środku (dziurka! przypominam))to...
          anal - analny skojarzenie samo się nasuwa tak? I NIE TYLKO MI?
          krążki ananasa są z dziurka (w końcu w american pie nawalano szarlotkę)
          białą dziurka!!!!!

CZYTAJ:
          MURZYN WALI BIAŁASA W D..Ę W STOSUNKU ANALNYM!!!!! no jakżesz nie jak tak!!!
          Czarno na białym napisane!

czyli czytajac dalej można uzyskać następujące wnioski:
          - murzyn uderza (jest stroną czynną) białych (stronę bierną) czyli....
          narrator obserwuje upadek kultury europejskiej na rzecz szamańskiej siły WOO DOO
          no kochani !!!!!
          TUTAJ JESTEŚMY O KROK OD ANARCHI, APOGEUM I AROMATOTERAPII!!!

PSI: Wieloznaczność zformułowania może doprowadzić przynajmniej do
          dezinformacji.

PSII. W kosza gram od 15 lat i niezajarzyłem żadnego okreslenia
          "uderzać w kokos":

było:
          "grać w basket"
          "porzucać w kosza"
          "porypać gulą"
          "pohasać w majtasach"
          "trzaskać w bulę"
          "pograć w gume" - gumowe chińskie piłki z lat 90
          czy "przeklepać skóre" - tu już mowa o Spaldingu

ale nic o kokosie

z poważaniem
        • obly Re: Afro Kolektywowi 07.11.05, 13:22
          No to powiem ze mnie ten broniewski zainteresował własnie nawet ... chciałem
          kupić Lampę ale ...
          takie to ... hm ...
          Wiesz noc zywych trupów obok jako dvd w innym piśmie w innym świt żywych
          trupów...
          jakoś tak nieswojo...
          hehe swego czasu z kumpelą pałaliśmy żądzą zrobienia pisma PALMA (anagram LAMPA)
          z Palmą z ronda de gola na okładzie celem wykazania kretynizmów z twórczością
          młodych poetów i prozaików i wywiadami .. (szczególnie z poetami i
          prozaikami.. ) ale jak przeczytałem kolejna Lampę (tę ze świetlickim własnie)
          to upadłem i sie nie pozbierałem.. były tam rzeczy od których nie mógłbym
          wymysleć juz nic bardziej kretyńskiego i bardziej przypadkowego...
          Na rok przestałem zaglądać i juz się nie wściekam.. i wczoraj zobaczyłem
          własnie Broniewskiego.. i zastanawiałem sie czy nie kupić... hehe ale
          pomyslałem ze mnie za dużo rzeczy wkurza i nie mogę dawac sobie nonszalancko
          powodów ot tak... bez powodu

no bo mnie nawet wkurza robienie okładek ze zdjęć i obrysowawywanie ich w
          paincie...
          (metoda: bierzesz dowolne zdjecie, w fotoszopie znajdujesz kontury, zamieniasz
          na czarno białe, i kolorujesz sobie dowolnie i masz okładkę ala Lampa)
          • braineater Re: Afro Kolektywowi 07.11.05, 15:16
            no ja zamierZam czychac na płytę na której Mass Kotki, Starzy Singers, Brudne
            Dzieci Sida, i paru innych postpunkowych mieszaczy, nagrywa piosenki do wierszy
            Broniewskiego.
            A sama dyskusja w okółpoety, taka bardzo sztampowo Lampowa, czyli fajny kolo
            był, i chuj tam, że komuch. Natomiast pozowoliła mi odkryć, że Cezary
            Ostrowski, prócz tego że robi ciekawa muzę, to jest krańcowym debilem.

• obly Re: Afro Kolektywowi 07.11.05, 15:30
              Natomiast pozowoliła mi odkryć, że Cezary
              > Ostrowski, prócz tego że robi ciekawa muzę, to jest krańcowym debilem.

;))) hehehe
              no własnie...
              mnie kiedyś rąbło jak jakaś słuszna dziewczyna opisywała jak Masłowska robiła
              wywiad z jakimś tam prozaikiem z Francji czy cos... boki było zrywać ;)))
              ale tam...
              Natomiast a propo Starych Singers, chcę powiedzieć że jestem fanem Novi Singers
              (nomen omen staszej od S.S) hehe i płyta Torpedo... jest bardzo przyjemna... i
              ciepła... (taki exportowy jazz z Polski lata 70 na trzy wokale)
              ale klimaty hmm krańcowo różne..
              • braineater Re: Afro Kolektywowi 07.11.05, 15:36
                jedno nie wyklucza drugiego - słucham zarówno Starych, co są nowi, jak i
                Novych, co są starzy. A jak ci Novi pasuje, to pewnie szalony Jerzy Milian i
                najlepsza płyta chyba z tamtych lat Ashkabad Girl, z której Skalpel 30%
                patentów zerżnął, też Ci pewno nie obcy?:)

• obly Re: Afro Kolektywowi 08.11.05, 11:00
                  ;))))))
                  własnie słyszalem Miliana jeden kawalek (na składance Piekarni) i szukałem po
                  sklepach jak głupi jakiś...
                  o takie info mi chodziło juz wiem czego szukać ;)))
                  A widziałes teledysk do sculpture? Skalpela?
                  Jest taki że jeszcze bardziej polubisz ten kawałek. W sensie nic sie nie dzieje
                  ale .....

Kolejna Zagadka:
                  Kto wie o co chodzi w piosence DD KAzika? (chodzi o to kto to jest DIDI)

• braineater Re: Afro Kolektywowi 08.11.05, 11:11
                    to oprócz Askhabad Girl, masz jeszcze dwie rzeczy - Bazaar i 'Jerzy Milian
                    Dyryguje Orkiestrą Polskiego Radia w Katowicach' {jazdy jak z włoskich
                    kryminałów z lat 60/70, duzo fajowego funkowo jazzującego grania, dokładnie te
                    dźwięki, które teraz próbuje wskrzesić Yoshinori Sunahara, albo Włosi z Irma
                    Records) oraz nowa płytę - z zeszłego roku, wydana przez OBUH Records.
                    No i jak ci się uda koniecznie na żywo, bo ten 75 latek z wibrafonem potrafi
                    rozwalić energia taką, że niejeden skład rokendrolowych 20 latkow takiej nie
                    ma:)(zaliczyłem w tym roku jego koncert z okazji 40 czy 50 rocznicy
                    działalności artystycznej, i pomijając gościnne występy sląskich Franków
                    Sinatrów, co musieli mistrzowi zaśpiewać, to bujanka była jak na co lepszych
                    klubowych nu-jazzowych imprezach)
                    Za Skalpelem niezbyt przepadam, to i teledysk jakoś tak mnie również średnio
                    ruszył
                    A w piosnce Kazika nie mam pojęcia o co chodzi - ale wiem, że nie o koszykowkę:)

• obly Re: Afro Kolektywowi 08.11.05, 12:09
                      jasne że obuh wydał ale vinyle...
                      limitowane!!!
                      do tego jeszcze dokupie sobie adapter, heh....

Skalpel też mnie nie rusza zbytnio (nie lubie cięcia muzy innych (chyba ze ktos
                      swoje tnie)) za bardzo wole jak ktoś sie sam spoci i coś sam wykrzesa, niemniej
                      lubie "sculpture" za klimat...
                      i do tego własnie obejrzałem w dobrym momencie teledysk z tą zacną muzą i jest
                      super ;))) i wszystko cacy: grzywki, okularki, garniturki, niesmiertelny dym z
                      fajek, i grymasy perkusisty... strasznie po tym mam dobry nastrój ;))

a Milian ze jest fajoski to wiem, szukałem w "dobrych sklepach muzycznych" i ni
                      chu-chu.

Świetne są nazwy kawałków polskiego jazzu lat 60-70
                      np: "Podaj mi gaśnicę"
      • glebogryzarka1 Re: Afro Kolektywowi 07.11.05, 12:19
        > PS1: no dobra skorzystam z zamieszania i zadam to nurtujące mnie pytanie:
        > czy ktoś wie co chodzi z tym "murzyn uderza w kokos"?

O to, że mój stary często zadawał nurtujące go pytanie: "znowu słuchasz tych
        czarnuchów napierdalających w kokosy?". Nadmienię przy tym, że nie jest
        rasistą, chciał mnie tylko zdenerwować :D
        • obly Re: Afro Kolektywowi 07.11.05, 12:54
          hmmm to była ta druga koncepcja która z racji tego że chodziło o zwykłe bongosy
          nie była brana pod uwagę ze wzgledu na swoją oczywistosc.

dziękuję

tak sie przyznam że jeśli chodzi o HH w polsce to mam ulubione trzy płyty
          koli szemrany - "poszedłem do sklepu po mleko nie było.." i "bruce lee"....
          hehe (dzisiejsze lao che - chłopaki wymiataja)
          własnie afrokolektyw pp - ulubiony tekst o karlu malone ;)) (no kurcze dramat
          faceta świetnie złapany ale kto nie grał w kosza i nie oglądał po nocy
          komentowanych przez Szaranowicza meczy NBA jak jeszcze MRAir brykał..)
          i pierwszą płytę kalibra 44 - w sumie zestarzała sie, jest koszmarna tekstowo i
          muzycznie i technicznie i wogóle ale byłą tą "pierwsza"
          (liroy to liroy)

teraz patrze sobie na stasio:
          i 2 na 10 ma zajebiste kawałki
          ale on nie hiphop tylko jakies pozlepiańce wszystko ze wszystkim

Jest jeszcze muody waglewski ale on to takie fiuu-bzdziu pomyka bardzo
          AUTORSKIE i plastelinkowo etniczne, ostry muza fajna ale teksty - ...
          ulicznego trendu nie chce poruszać bo ani on dla mnie ani ku mnie... (morwa,
          nagły atak apawacza, eldo, zipera, stare miasto) chała tez wydaje siebyć kanał
          audytywny z rufusem bodaj na mikrofonie

heh świetnie hh zapodawał leksus w radio-jazz, teraz już go nie słyszę

mogę zadać pytanie jeszcze jedno? też z tych "głupich"
          czym się różni rap od hiphopu?
          bo wg mnie to tylko zmiana szyldu i jazda dalej to samo ale i możłiwości
          elektroniczne wieksze i wiecej ludzików loopy sie ponaumiało zakładać...
          • mameluch Re: Afro Kolektywowi 07.11.05, 13:20
            obly napisał:

> hmmm to była ta druga koncepcja która z racji tego że chodziło o zwykłe bongosy
            >
            > nie była brana pod uwagę ze wzgledu na swoją oczywistosc.
            >
            > dziękuję

trza wywiad przeczytać i się doczytać, że autor metafor nie uznaje raczej i
            pisze wprost:)
          • glebogryzarka1 Re: Afro Kolektywowi 07.11.05, 17:10
            > mogę zadać pytanie jeszcze jedno? też z tych "głupich"
            > czym się różni rap od hiphopu?

"A lot of people get rap and hip hop mixed up. It's two totally different
            things. When you say rap, you say: an MC and a DJ. When you say hip hop, you
            say graffiti, you say breakdancing, you say DJs, you say MCs, the way you
            dress, the way you talk, all the elements into one. That's hip hop."

Grand Wizard Theodore
            • roar Re: Afro Kolektywowi 07.11.05, 18:48
              glebogryzarka1 napisał:

> "A lot of people get rap and hip hop mixed up. It's two totally different
              > things. When you say rap, you say: an MC and a DJ. When you say hip hop, you
              > say graffiti, you say breakdancing, you say DJs, you say MCs, the way you
              > dress, the way you talk, all the elements into one. That's hip hop."

Dobra, to ja przy okazji wyjaśniania kwestii różnic terminologicznych mam jeszcze kilka pytań... Bo rozumiem, z powyższego również, że rap to muzyka, a hip-hop kultura. Ale w takim razie, czy:

- rap zawiera się w hip-hopie? Możemy każde nagranie rapowe nazwać również hip-hopowym?

- muzyka hip-hopowa ogranicza się tylko do rapu? Ogólnie - czy jest sens rozgraniczać te dwa terminy, jeśli mówimy tylko i wyłącznie o muzyce?

- którego terminu lepiej jest używać i kiedy?
              • pytajnick Re: Afro Kolektywowi 07.11.05, 20:58
                Nie jestem specem, ale wydaje mi się, że...

> Bo rozumiem, z powyższego również, że rap to muzyka,

A czy nie w zasadzie element muzyki - konkretnie sposób stylistyczny ustnej
                artykulacji wokalnej?

> - rap zawiera się w hip-hopie?

Pewnie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ale raczej coś w rodzaju "gdy chodzi o
                kwestie muzyczne, hip-hop bardzo często wykorzystuje rap".

> Możemy każde nagranie rapowe nazwać również
                > hip- hopowym?

A jak rapuje Madonna? A jak by rapował Linda na płycie Świetlików, poetycki,
                pisany białym wierszem tekst, do gitary akustycznej?

> - muzyka hip-hopowa ogranicza się tylko do rapu?

Nie.

> Ogólnie - czy jest sens rozgra
                > niczać te dwa terminy, jeśli mówimy tylko i wyłącznie o muzyce?

No pewnie, bo rap wykorzystywany jest we wszelkich gatunkach muzycznych, nie
                tylko w hip-hopie. Jak ktoś zarapuje do Garbarka albo Poloneza As-dur Chopina,
                nazwiesz to od razu hip-hopem?

No pewnie, bo jak usłyszysz utwór hip-hopowy bez rapu, to on nie bedzie już
                hip-hop? To co w takim razie? (A co z np. równie - jeśli nie bardziej - ważnym
                "hip-hopowym" rytmem?)

> - którego terminu lepiej jest używać i kiedy?

:)
            • obly Re: Afro Kolektywowi 08.11.05, 07:26
              byłem przekonany ze to coś będzie w rodzaju:
              ...chodzi o róznice w ułożeniu i układu choreograficznego tej ręki w której nie
              trzyma sie akurat mikrofonu. Bardzo ważne też jest kiwanie się...

dzięks. kolejny mit upadł
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka