Dodaj do ulubionych

ma ktoś przepis na ZUPĘ CENBULOWĄ??

19.11.04, 16:50
Obserwuj wątek
    • keruzamk Re: ma ktoś przepis na ZUPĘ CENBULOWĄ?? 19.11.04, 20:33
      hejkasmile)
      to jest bardzo prosta i pyszna zupasmile
      0.5 kg pocietej w polplastry cebuli(mozesz dac wiecej-to zalezy od Ciebie)
      gotujesz wywar warzywny-lub z kostki knorra
      wrzucasz ta cebule i gotujesz do miekkosci
      oczywiscie doprawiaszsmile)
      chcialam zaznaczyc ze najlepsza jest nastepnego dnia bo nabiera smakusmile)
      gdybys nie byla na diecie to to tej zupy dodaje sie grzankismile))
      SMACZNEGOsmile))

p.s można ja jesc w I fazie??smile
    • keruzamk Re: ma ktoś przepis na ZUPĘ CENBULOWĄ?? 20.11.04, 19:26
      ups... weź tą cebulke jeszcze podsmaz i dodaj lyżkę mąki(nie musisz) i wtedy do
      bulionuLsmile)))
      • lavendowa Re: ma ktoś przepis na ZUPĘ CENBULOWĄ?? 28.01.05, 18:18
        A zupka cebulowa pycha!!!!
        Kiedyś robiłam taką zupkę ściśle według przepisu Agnieszki Kręglickiej
        z "Wysokich Obcasów"
        no więc napiszę ile pamiętam, bo to było z dwa lata temuwink

jak pamiętam chyba 1/2 kg, a może nawet 1 kg cebuli wiem ,że dużo jej było
        pokroić w kostę i dusić na masełku troszkę długo, aż zrobi się miękka i jeszcze
        rozmiksować mikserkiem na taką maź, później podlać koniaczkiem ale nie wiem ile
        chyba z kieliszek i mieszać i podgrzewać aż koniaczek wyparuje, później dodać
        chyba 1/2 litra bulionu np. drobiowego i doprawić tymiankiem <on nadaje tej
        zupie specyficznego smaku no i chyba jeszcze jakieś tak przyprawki do smaku w
        stylu sól pieprz. Na koniec wlewa się zupkę do bulionówki i kładzie na nią
        grzankę najlepiej podpieczoną z czosnyczkiem. Nie wiem czy dobrze myślę, ale
        jest to zupa francuska i smakuje całkiem inaczej niż nasze popularne codzienne
        zupki, jest bardziej elegancka i myślę,że w tej wersji nadaje się na elegancką
        kolację ze świecami.

Oczywiście troszkę zboczyłam z tematu forum, bo dla potrzeb SOUTH BEACH musiała
        byś ją znacząco zmodyfikować, a to napewno nie będzie już to samo.... ale w
        każdym bądź razie miło powspominać
        • pikus7 Re: ma ktoś przepis na ZUPĘ CENBULOWĄ?? 08.02.05, 11:02
          A ja mam jeszcze inny przepis i to dobry dla fazy I.

1/2 kg cebuli pokrojonej w plasterki i dusimy na oliwie z oliwek (ok. 3 łyżki
          stolowe) do miękkości (dość długo na małym ogniu). Następnie do ok. 1 litra
          wody wrzucamy 2 kostki bulionu warzywnego knorra i uduszoną cebulkę. Wszystko
          gotujemy ok. 1/2 godzinki, i po tym czasie dodajemy 1 trójkącik serka topionego
          light (śmietankowego) oraz wciskamy ząbek czosnku. Pozostawiamy na ogniu
          jeszcze jakieś 15 minut, przyprawiamy pieprzem, vegetą i papryczką chili
          (malutko, bo bardzo ostra) i gotowe. Możemy posypać przed podaniem chudym
          żółtym twardym serem. Smacznego smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka