kasiak_69 10.06.06, 12:26 witam Jestem na SB dwa miesiące, mam pytanie odnośnie truskawek. Czy mozna je jeść i w której fazie? Wdzięczna będę za odpowiedz Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lenka666 Re: truskawki? 10.06.06, 13:31 w 2 fazie, choć niektóre z nas podjadają sobie i w pierwszej fazie zakazane truskawki mają 40 ig więc ok, oczywiście w rozsądnych ilościach czy ty jesteś w 1 fazie 2 miesiące? Odpowiedz Link
kasiak_69 Re: truskawki? 10.06.06, 13:40 Jestem obecnie w 2 fazie Bardzo dziękuję za odp, nie mogłam nigdzie znależdz ile truskawki mają IG Odpowiedz Link
lenka666 Re: truskawki? 10.06.06, 13:42 ja właśnie rozpoczęłam 2fazę pucharkiem truskawek z bitą śmietaną - a co! a ciebie chiałam zapytać o efekty plażowania? Odpowiedz Link
kasiak_69 Re: truskawki? 10.06.06, 14:02 Schudłam przez te dwa miesiące 10kg, ale miałam 2 tyg zastój wagi. Przypuszczam gdyby nie to, to więcej by było. Niestety należę do tych bardzo dużych grubasów i przedemna jeszcze minimum 50kg. Wiele diet stosowałam, i nie wiem dlaczego nie sięgnełam wcześniej po SB. To właśnie dieta dla mnie, świetnie się na niej czuję i co ważne gubię kg i nie głodze się. Pozdrawiam Odpowiedz Link
lenka666 Re: truskawki? 10.06.06, 14:17 gratulacje -10kg- to super wynik muszę przyznać że dla mnie to też idealna dieta - choć tylko pod warunkiem, że zaczyna się ją traktować jak styl odżywiania - w innym przypadku czeka sie na kolejne fazy i znacznie trudniej wytrwać (słowo "wytrwać" jest dość nieadekwatne - sugeruje jakiś dietetyczny koszmar, któremu należy sprostać). niestety wpadłam chyba w tą pułapkę po trosze ... wydawało mi się że wystarczy, że "wytrzymam" 2 tygodnie i właściwie będzie prawie "po wszystkim". teraz pokornie podchodzę do dsb, postanowiłam wprowadzić tylko owoce a po jakimś czasie płatki i nie dać sie ponieść niebezpiecznym węglowodanom od których niestety łatwo sie uzależnić... Odpowiedz Link
kasiak_69 Re: truskawki? 10.06.06, 15:02 No właśnie dlatego ta dieta mi odpowiada, nie muszę gotować oddzielnie dla męża i syna.Fakt Oni nie muszą się odchudzać, ale nie stoi nic na przeszkodzie by zdrowo się odżywiali. Łatwo utyć gorzej ze schudnięciem, a właśnie SB jest dietą, która zmienia nawyki żywieniowe. Ja pomimo że jestem na drugiej fazie całkiem unikam pieczywa, ziemniaków, ryżu czy makaronów(oczywiście pełnoziarnistych) Wiem że jak je zjem nawet troszkę to dieta pójdzie w zapomnienie. Głownie jem ryby gotowane, wędzone, cyce kurzęcie gotowane i bardzo dużo warzywno i pogodziłam się z jabłkami, a teraz te truskawki A Ty Lenko ile zrzuciłaś? i ile masz jeszcze do zrzucenia? Odpowiedz Link
lenka666 Re: truskawki? 10.06.06, 15:17 jeszcze jakieś 8 kg, podczas 1 fazy zrzuciłam ok 2,5 choć nie wiem dokładnie ile bo nie mam wagi w domu - dzięki czemu nie ogarnia mnie obsesja odchudzania właściwie spodziewałam sie, że tyle mniej więcej zrzucę - nie oczekiwałam cudów (i tak jestem zadowolona, przez ostatni rok starałam sie ograniczać żarcie, i schudłam tylko albo aż 4kg) teraz zależy mi żeby waga powoli leciała sobie w dół bez moich większych wysiłków - i zamierzam jeść właśnie to co ty - pomijając kurczaczki Odpowiedz Link
kasiak_69 Re: truskawki? 10.06.06, 15:37 Boisz się ptasiej grypy?Każde zrzucone deko jest wazne przypomnij sobie jak niewiele potrzeba by utyc, a ile wyrzeczeń kosztuje by coś zgubić. Ja każdy zrzucony kg obrazowo sobie przedstawiam, mąż mnie tego nauczyłPowodzenia Odpowiedz Link
lenka666 Re: truskawki? 10.06.06, 15:53 nie w tym rzecz - nie jadam mięska - jestem wegetarianką. a co do wyobrażania sobie spalonych kg to świetny pomysł 1,5 litrowa mineralna lekka nie jest a ja pozbyłam sie już prawie dwóch takich "buteleczek" Odpowiedz Link
kasiak_69 Re: truskawki? 10.06.06, 16:09 Zawsze nurtował mnie temat wegatarizmu. Jak możesz to napisz coś więcej. A co obrazowego pokazu bardo motywująco działa Odpowiedz Link
lenka666 Re: truskawki? 10.06.06, 16:26 wegetarianizm można traktować jako dietke (podobna z reszta do dsb - tylko że w tym przypadku wyrzuca sie z menu mięsko, tłuszcze zwierzęce czasem też ryby, weganie dają sobie spokój dodatkowo z serami i mlekiem krowim - a więc wszystkimi produktami pochodzącymi od zwierząt)albo jako styl życia - czyli znów jak dsbhmmm cóż tu więcej napisać? uzupełnia sie białko głównie soją ciecierzycą i soczewicą ... z tym, że można wpaść w pułapkę pójścia na łatwiznę - czyli tak jak w moim przypadku - zamiast dużej ilości warzyw - z braku chęci i czasu do pichcenia - przerzuciłam sie na węgle - makarony, naleśniczki i chlebek - teraz czas przypomnieć sobie o pysznych warzywkach Odpowiedz Link
gosiula9 Re: truskawki? 10.06.06, 21:06 Lenka czy mogłabyś mi powiedzieć jakie produkty wegetariańskie można wcinać. Mój mąż jest weganem i kupuje duzo takich, ciekawych produktów. Powiedz mi czy wolno jeśc produkty z soi? A co z produktami z mąki orkiszowej? Albo jogurtami sojowymi Pozdrawiam Odpowiedz Link
lenka666 Re: truskawki? 11.06.06, 12:16 no właśnie jest mały problem, bo wszystkie produkty, które do tej pory sprawdzałam tzn pasztety parówki kotlety itp zawierają albo cukier albo skrobię więc muszę sobie wszystko sama z ziarenek robić, zawsze trzeba sprawdzić skład - jakbyś przypadkiem znalazła coś dobrego dozwolonego na dsb to daj znać - ja jak do tej pory nic takiego-sojowego nie widziałam - z tymże nie odwiedzałam sklepów ze zdrową żywnością - co do mąki orkiszowej sama się nad tym wczoraj zastanawiałam bo natknęłam sie na taki właśnie makaron... Odpowiedz Link
gosiula9 Re: truskawki? 11.06.06, 16:03 W Szczecinie jwst taki producent produktów z orkiszu. Można kupić mąkę, empady (takie fajne pierogi z nadzieniem np. kapusta i grzyby, seitan,jabłko, wrzywa czy szpinak), lub takie placki z cebulką lub warzywami, nawet faworki robią z tego.Dlatego ciekawa jestem czy jest to dozwolone. Z wegańskich produktów to wiem, że dozwolone jest tofu. A reszta to nie wiem. Ciekawa jestem co z kostką sojową. Będę czytała jak coś znajdę to dam Ci znać, z tym, że ja kupuję to wszystko w sklepie ze zdrową żywnością Odpowiedz Link
lenka666 Re: truskawki? 11.06.06, 17:13 "Orkisz tu w Stanach robi w tej chwili karierę wśród ludzi zdrowo się odżywiających, ale ktoś mi niedawno napisał, że o ile sam orkisz ma niski IG, to już _mąka_ orkiszowa ma wysoki, więc najzdrowszy jest chlebuś, jeśli są w nim tego orkiszu ziarenka (no i własnie w ogóle, tak jak w jednym z Twoich przepisów, dużo innych "dodatków": otręby, siemię, itp). Ja tu w ubiegłym tygodniu znalazłam _pyszny_ chlebuś ze "sprouted spelt", czyli "kiełkowanego" orkiszu, ma tylko 50 kcal na kromkę, ziarenka w sobie i jego jedyną wadą jest dość wysoka cena" To z jakiegoś forum zdaje sie wiec ze maka orkiszowa ma duże ig choć pewnie w 2 fazie od czasu do czasu nie zaszkodzi, ja w 2 wprowadzilam tylko owoce Odpowiedz Link
ssylwa Re: truskawki? 16.06.06, 12:20 Niedługo kończę I fazę i uz marzę o chwili gdy zjem truskawki!!! Nie chciałabym jednak przesadzić, więc ile to jest rozsądna ilość?!!!! Please, help! Odpowiedz Link
madziuus Re: truskawki? 16.06.06, 16:56 ja jestem w drugiej fazie i co prawda waga stoi juz od dłuższego czasu ale postanowiłam że truskawek nie będę sobie odmawiać ..;d bez przesady, nie ma ich przecież cały rok... a więc jem minimum póŁ kilo dziennie:d ajj trudno Odpowiedz Link