Dodaj do ulubionych

Dkp, ciąża, siara, biegunka, bóle brzucha u synka.

10.11.10, 10:56
Drogie mamy karmiące w ciąży, ale nie tylko. W związku ze swoim problemem mam do Was ogromną prośbę. Otóż od powiedzmy 17-18 tygodnia ciąży synek zaczął się wypróżniać "płynnie", ale bez bóli brzuszka. Do tej pory miał wieczne zatwardzenie, ratowaliśmy różnymi rozluźniaczami i choć czasami trzeba było mu pomóc w wypróżnieniu (kiedy np. kupa utknęła po drodze i ani w te, ani we w te), ale jakoś sobie radziliśmy.
Teraz jest zwrot o 180 stopni. Mały załatwia się płynnie, sam zrezygnował z karmień dziennych, ale w nocy pije z piersi. Pije, puszcza bąki, pręży się, nie może zasnąć, choć bardzo się stara, w końcu ze zmęczenia i zdenerwowania płacze, znowu więc dostaje cyca i tak koło się zmyka.
Dzisiaj w nocy do godz 2 wstawał 7 razy i już nie dałam rady. Mąż zaczął go nosić, synek jako tako przysypiał, ale płakał, bo chciał do mamy. Wrócił więc do mnie (śpimy razem w trójkę) i zasnął bez cyca. Do rana już go nie dostał i spał bardzo ładnie, wybudzał się, ale zasypiał z powrotem, nie puszczał tak baczków, nie wił się i nie prężył, nawet uśmiechał się przez sen smile
Wyszło mi, że to win siary, która aktualnie produkuje mój organizm.

Czy któraś z Was miła do czynienia z taką sytuacją?

Zastanawiam się nad odstawieniem karmień nocnych (właściwie to jaki mam w tej sytuacji wybór?) i zostawieniem tylko jednego, do spania. Chciałabym zostawić je do pojawienia się na świecie drugiego synka i kontynuować karmienie dwójki.
Jesteśmy z mężem już bardzo zmęczeni i mąż pierwszy raz zajął w sprawie karmienia stanowisko odmienne od mojego, czyli zaproponował całkowite odstawienie.
Rozumiem jego punkt widzenia - od samego początku mieliśmy problemy z karmieniem.
Najpierw nietolerancja laktozy (straszne początki....), potem ciąża i wręcz rozkazy lekarzy, żeby odstawić, teraz to.
Ja również miewam momentami dość, ale chciałabym znaleźć rozwiązanie jak najlepsze, a nie jak najprostsze.
Obserwuj wątek
    • molly_bloom Re: Dkp, ciąża, siara, biegunka, bóle brzucha u s 10.11.10, 22:51
      Ja karmię w ciąży, teraz 24 tydzień. Od ponad miesiąca obserwuję u siebie raczej siarę niż mleko, problemów u Młodego brak, choć kupy są raczej luźne (ale nie tak, żeby stwierdzić rozwolnienie), wcześniej zdarzały się zaparcia.
      A nie wytypowałaś innych potencjalnych winowajców (może coś w diecie? zęby?) ?
    • basiak36 Re: Dkp, ciąża, siara, biegunka, bóle brzucha u s 10.11.10, 23:15
      Tylko czemu od razu winic karmieniesmile A co jesli to nie przez karmienie tak sie zachowuje, a karmienie tylko pomaga w bolach brzuszka?
      Ja z podobnego powodu odstawilam w podobnym wieku pierwsze dziecko od piersi, przy drugim juz wiedzialam zeby nie szukac przyczyn roznych problemow od razu w karmieniu piersia.
      • kinga_owca Re: Dkp, ciąża, siara, biegunka, bóle brzucha u s 10.11.10, 23:43
        u mnie podobny choc i zarazem inny problem
        moja ciąża obumarła, 4.11 poroniłam (bez ingerencji) i od 3 dni syn ma rozwolnienie na całego
        to był 13 tc, ciąża obumarła gdzies w 8 tc
        ja obstawiam zmianę składu mleka, bo nic innego nie przychodzi mi do głowy
        pytałam nawet p. Monikę z KP i przyznała, że może to być to
        czekam, czy mu minie, bo w brzuchu mu się przewala (słyszę jak usypia)
        • aldakra Re: Dkp, ciąża, siara, biegunka, bóle brzucha u s 11.11.10, 09:09
          A czy tak faktycznie jest że siara może powodować rozwolnienie u dzieci??? Bo przyznam że u mojego dziecko (ja w 16tc jestem) od tygodnia zauważyłam że faktycznie kupy ma dużo bardziej luźne - ale nie jest to biegunka. I nie wpadłam na to że to może być zmiana mleka....myślałam raczej że to przedszkole - zmiana żywienia - dobre jedzenie mają, zdrowe itp. ale wiadomo są nowości których ja w domu jeszcze nie podawałam lub nie gotuję.
          • 1.maaika Re: Dkp, ciąża, siara, biegunka, bóle brzucha u s 11.11.10, 10:57
            Po tym, co przeszliśmy z tym naszym karmieniem i fakt, że nadal karmię i chcę karmić świadczy o tym, że kp jest ostatnia rzeczą, jaką chciałabym obciążyć problemy synka.
            Ale niestety na to wychodzi, że to jednak wina siary (której, wyjaśniam, jedną z funkcji jest ułatwienie wypróżnienia się noworodka, a więc jak najbardziej może tu winić...).
            Bo dziś w nocy, niestety, zabroniłam synkowi piersi i kupy jeszcze nie było, bączków dużo, dużo mniej - widać, że z brzuszkiem lepiej. I chociaż tłumaczę sobie, że to tylko i wyłącznie dla jego dobra (o czym on oczywiście wiedzieć nie może), czuję się jak winowajca.
            Chciałabym zostawić już nie jedno, a trzy karmienia. Rano, po pobudce - ciągnął dzisiaj synek wręcz rozanielony po tej naszej strasznej nocy, do popołudniowej drzemki i na noc.
            Smutno mi dzisiaj sad
          • basiak36 Re: Dkp, ciąża, siara, biegunka, bóle brzucha u s 11.11.10, 12:04
            aldakra napisała:

> A czy tak faktycznie jest że siara może powodować rozwolnienie u dzieci???

Siara ma wlasciwosci ktore ochraniaja uklad pokarmowy i stymuluja wydalenie smolki u dzieck.a wiec owszem moze miec dzialanie rozluzniajace. Nie jest to nic zlego, po prostu dziecko szybciej wydalasmile
            U noworodkow takie cos wspomaga wlasnie wydalanie pierwszych kupek i usuwanie bilirubiny z organizmu, dlatego czeste ssanie jest tak wazne.
            • aldakra basiak 11.11.10, 18:47
              Dzięki za odpowiedź!
              A od kiedy (od któego tygodnia ciąży) mniej więcej zaczyna się produkować siara?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka