Dodaj do ulubionych

3,5 i cdn ;)

14.09.11, 16:56
dziś własnie mija 3,5 roku mojej przygody z karmieniem
nie wiem, czy wytrwamy do okrągłej czwartej, więc wolę ogłosic taki pół-jubileusz
ale nie mówię nie wink
Obserwuj wątek
    • froobek Re: 3,5 i cdn ;) 14.09.11, 17:47
      Ależ macie fajnie! Powiało optymizmem.
      Chciałabym, żeby mój synek tyle wytrwał.
      A macie jakieś oznaki zbliżającego się końca?
      Ssie jeszcze codziennie?
      • kinga_owca Re: 3,5 i cdn ;) 14.09.11, 20:44
        oznak konca nie ma żadnych wink
        ssie rano i wieczorem obowiązkowo (wieczorem czasem zapomni o drugim cicumie) i w dzien tez ssie, czasem raz a czasem kilka razy
        nie karmię juz poza domem (w sensie restauracji czy parku) i się nie domaga raczej bo wie że i tak nie dostanie
        nadal jest cicumowym maniakiem, ale cicum już nie jest lekiem na całe zło tego świata smile
        • froobek Re: 3,5 i cdn ;) 14.09.11, 21:09
          > ssie rano i wieczorem obowiązkowo (wieczorem czasem zapomni o drugim cicumie) i
          > w dzien tez ssie, czasem raz a czasem kilka razy

Oj, to chyba bardzo dużo na ten wiek, nie? smile

• kinga_owca Re: 3,5 i cdn ;) 14.09.11, 21:40
            no i dlatego końca nie widzę wink
            • dask77 Re: 3,5 i cdn ;) 06.10.11, 01:40
              Czesc, powiem szczerze że Cię podziwiamsmile u nas minęło 3 dni temu 3,5 roku i powiedziałam synkowi że to już koniec. od kilku m-cy starałam się ograniczać to ssanie do jednego na dobę, a ostatnie tygodnie nawet zapominał i bywały 48 godzinne przerwy. wierzyłam cały czas że sam dojrzeje i zrezygnuje przy małej pomocy ale nie widziałam światełka w tunelu, w zasadzie przestałam się czuć komfortowo z myślą że karmie 3,5 latka. może to nie koniec i jeszcze zmienie zdanie bo widzę że jest ciężko, szczególnie było dziś rano - synuś zrobił mała awanturę o cycusia ale po chwili poprosił o mleko (owsiane) i dalej było ok. nie wiem czy warto to złamać, czy być konsekwentną. mąż juz mnie nie popiera w długim karmieniu, w sumie głupio mi przed znajomymi. może nie musiałabym się ujawniać gdyby nie dieta, ale teraz wiele osób pyta z zaciekawieniem czy jeszcze karmię, a ja nie chcę kłamać, ani czuć się nieswojo bo teraz tak się od jakiegoś czasu czułam.
              • ewela38 Re: 3,5 i cdn ;) 06.10.11, 08:19
                mam identycznie to samo
                • ciociacesia a ja nie 06.10.11, 08:46
                  znaczy nie mam tak samo a nie ze nie podziwiam kingi smile
                  u nas wprawdzie dopiero 3 lata, ale czuje sie z tym totalnie spoko, nie przeszkadza mi, partner mnie popiera, dziecko jeszcze potrzebuje. no i widze to 'swiatelko w tunelu' bo czestotliwosc gwaltownie spadala ostatnio. teraz po zmianie przedszkola znow przezywamy renesans, ale wiem ze to przejdzie jak juz sie zaaklimatyzuje
                  • dask77 czas zmienia nastawienie 06.10.11, 11:30
                    ciociacesia napisała:

> znaczy nie mam tak samo a nie ze nie podziwiam kingi smile
                    > u nas wprawdzie dopiero 3 lata, ale czuje sie z tym totalnie spoko, nie przeszk
                    > adza mi, partner mnie popiera, dziecko jeszcze potrzebuje. no i widze to 'swiat
                    > elko w tunelu' bo czestotliwosc gwaltownie spadala ostatnio. teraz po zmianie p
                    > rzedszkola znow przezywamy renesans, ale wiem ze to przejdzie jak juz sie zaakl
                    > imatyzuje

ja pol roku temu tez widzialam swiatelko w tunelu,wciaz mialam poparcie meza i bylo fajnie bo nie czulam sie z tym zle, a teraz tak! w ciagu kilku tygodni moje samopoczucie sie zmienilo diametralnie. i choc dzis sie zlamalam, to nadal chce aby nasze karmienie skonczylo sie teraz. nie zaluje ze trwalo tak dlugo, chyba sama jestem troche uzaleznionasmile ale mysle ze to naprawde dobry moment na koniec tego pieknego czasu.
                    i dziekuje Wam dziewczyny za pomoc gdyby nie Wy nie karmilabym tak dlugo. dawalyscie mi to wewnetrzne przekonanie wbrew powszechnym opiniom ze dlugie karmienie jest dobre.
                    przebrnelismy wiele razy przez okres niejedzenia, silna alergie, rozne choroby choc fakt nie bylo ich wiele, bolesne zabkowanie i nie wiem co jeszcze ale wiem ze byloby ciezko bez tego karmienia. moje dziecko jest pewne siebie i odwazne, mimo moich obaw zwiazanych z silnym przywiazaniem do mnie bez placzu zaczal przedszkole i mimo obcojezycznego srodowiska daje rade. bo wierze ze dzieci dlugo karmione piersia maja taka mala sila wewnetrznasmile

• fizula Re: 3,5 i cdn ;) 14.09.11, 22:44
            >Oj, to chyba bardzo dużo na ten wiek, nie? smile

Ej, tam dużo. Jakie tam dużo ;o) Żałować będziecie dziecku jedzenia? Hehe- oczywiście.
            • marghot Re: 3,5 i cdn ;) 21.09.11, 12:00
              kinga, to ja mam chyba siostrę Twojego syna smile
              tez ssie sporo

na dobranoc, ostatnio wznowiła (powrót do pkola i jelitowka) nocne picie, a zdarza się i nad ranem
              tak więc 2-3 razy na dobę
    • ewela38 Re: 3,5 i cdn ;) 24.09.11, 21:17
      Ojej gratuluje cycania i podejcia. Podejscia dlatego, ze mnie tez stuknie 3,5 roku za miesiac ale mam juz powoli dosc. Wydaje mi sie, że jest juz za duza. Zakladalam sobie 3 latka. Czesto wyjezdzam, pokarmu juz nie musze odciagac na wyjazdach wiec nie wiem czy tam cos jeszcze jest, na pewno troche ale niewiele. Generalnie chcialabym wiedziec kiedy ta chwila nastapi. Gaba mi mowi, ze nigdy wink
      • olus22 Re: 3,5 i cdn ;) 06.10.11, 13:22
        Karmić 3,5 latka dla mnie to porażka. Super widok taki 3,5 latek podbiegający do mamy i wyjmujący sobie cyca. Co w tym fajnego. Chyba bardziej dla was to jest fajne a nie dla zdrowia dziecka.
        • desse_o Re: 3,5 i cdn ;) 06.10.11, 13:37
          Hmmm... Ja takiego super widoku jeszcze nie widziałam, chociaż kilka mam dkp znam. w tym wieku dzieci piją mleko w domu, są na ogół kulturalnymi ssakami smile Historie o kilkulatku, który wyciąga mamie publicznie pierś i pije to widma, wszyscy o tym mówią a nikt nie widziałwink
          Co powiesz na 4-latka ze smoczkiem na ulicy lub pijącego kakao z butli ze smokiem? Albo 5-latka pijącego piwo bezalkoholowe? Takie "super" widoki to niestety widziałam i to one nie są fajne i zdrowe dla dziecka.
          • gosia_i_lenka Re: 3,5 i cdn ;) 06.10.11, 15:34
            A co jest złego w piwie bezalkoholowym (takim 0%) dla 5 latka?
        • ewela38 Re: 3,5 i cdn ;) 06.10.11, 15:19
          Olus22 takie duże dzieci piją zazwyczaj tylko wieczorem i rano i nawet w kryzysowych sytuacjach radzą sobie inaczej. Moja Mała cycka 3,5 roku nie zrobiła mi nigdy wstydu.
        • froobek Re: 3,5 i cdn ;) 07.10.11, 20:02
          >. Super widok taki 3,5 latek podbiegający d
          > o mamy i wyjmujący sobie cyca.

O, a to jest jakiś wiek, w którym do przyjęcia jest, aby dziecko wyjmowało sobie... nie bardzo zrozumiałam co, ale pewnie miałaś na myśli pierś...?
    • ata99 Re: 3,5 i cdn ;) 06.10.11, 20:32
      Jak mój synek miał 3,5 to też nie wyobrażałam sobie końca karmienia, sześć miesięcy później skończyło się, ot tak, bez problemu. Do tej pory w to nie wierzę smile
      • kinga_owca Re: 3,5 i cdn ;) 09.10.11, 14:46
        czasem mam myśli, żeby już skończyć karmienie
        ale nie mam ciśnienia bo mi to nie przeszkadza a widzę, że jemu to jest potrzebne

co do podbiegającego i wyjmującego sobie cycka 3,5 latka to hmmm, mój nie podbiega tylko grzecznie pyta, czy może trochę pocicumać wink
        i jesli odmówię to jest niezadowolony, ale nie rzuca się na mnie i nie wyrywa mi piersi spod bluzki wink
        a głównie i tak karmimy się w łóżku kiedy nikt tego nie widzi, więc nie wiem skąd tyle osob rzekomo widziało takie widoki
        • annika1801 Re: 3,5 i cdn ;) 12.10.11, 08:51
          Z córką miałam podobnie
          cycała do czwartych urodzin,z tym,że nigdy poza domemsmilewstydziła sie przy kimkolwiek innym/obcym odkąd skończyła rok.
          Czasem w domu wisiała pół dnia na cycu aż powiedziałam dość.Urodziny,tłumaczenia i z dnia na dzień koniec bez żadnego problemu.
          Teraz synek ją zastępuję hehe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka